Content-Length: 769584 | pFad | http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%A0%D7%95%D7%AA_%D7%94-80

שנות ה-80 של המאה ה-20 – ויקיפדיה לדלג לתוכן

שנות ה-80 של המאה ה-20

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף שנות ה-80)
מימין למעלה, בכיוון השעון: הנשיא רונלד רייגן ומנהיג ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב בעת חתימתם על הסכם INF, נפילת חומת ברלין, מחשב אישי של IBM, אירוע "לייב אייד", אסון צ'רנוביל, חייל איראני חובש מסכת גז בזמן מלחמת איראן–עיראק, המראת מעבורת החלל קולומביה.
מאות:
המאה ה-19המאה ה-20המאה ה-21
עשורים:
1960–1969 - 1970–1979 - 1980–1989 - 1990–1999 - 2000–2009
שנים:
<<< - 1980 - 1981 - 1982 - 1983 - 1984 - 1985 - 1986 - 1987 - 1988 - 1989 - >>>

שנות ה־80 של המאה ה־20 (בקיצור: שנות השמונים; בסלנג: האייטיז) היו העשור התשיעי של המאה ה־20, שהחלו ב־1 בינואר 1980 והסתיימו ב־31 בדצמבר 1989.

בשנות השמונים עברה הפוליטיקה הבינלאומית שינוי גדול, ובראש ובראשונה סיום המלחמה הקרה, קריסת הקומוניזם באירופה במקביל לקריסת ברית המועצות והפיכתה של ארצות הברית למעצמת העל היחידה בעולם. המתיחות בין ארצות הברית לברית המועצות הסלימה במיוחד בשנות השמונים לאחר שהנשיא האמריקני רונלד רייגן ביטל את מדיניות הדטאנט ובמקום זאת נקט בעמדה אגרסיבית הרבה יותר כלפי ברית המועצות. בפעם הראשונה מאז משבר הטילים בקובה של 1962 הסיכון למלחמה גרעינית היה גבוה במיוחד. בסוף העשור בוצעו ניסיונות שונים להפיל ממשלות שהונהגו על ידי מפלגות קומוניסטיות, כמו בהונגריה, במסגרת הפגנות כיכר טיין-אן-מן בסין, במסגרת מהפכת הקטיפה בצ'כוסלובקיה, וכמו גם במזרח גרמניה אשר הייתה תחת משטרו של אריך הונקר, את הממשל הפולני שנתמך על ידי ברית המועצות, והפלת משטרו של ניקולאה צ'אושסקו ברומניה. נפילת חומת ברלין בסוף העשור בסוף העשור הייתה אחד מהאירועים המכוננים שהחלו את נפילת הקומוניזם במרכז ומזרח אירופה. המלחמה הקרה הסתיימה בתחילת העשור הבא עם איחודה המחודש של גרמניה והתפרקות ברית המועצות.

תרבותית, ניכרה מגמה של ריאקציה שמרנית וליברלית כלכלית תחת הנהגתם של מנהיגים כמרגרט תאצ'ר ורונלד רייגן, כאשר מדינות רבות התרחקו מהכלכלות המתוכננות לכיוון קפיטליזם מסוג לסה פר. העשור אופיין בשמרנות סוציאלית ברחבי העולם בעקבות העלייה בעלויות המחיה עקב משבר האנרגיה העולמי של שנות ה-70. תאגידים רב-לאומיים מרובים הקשורים לתעשיית הייצור העבירו את מרכזי הפעילות שלהם למדינות אחרות כמו מקסיקו, קוריאה הדרומית, טאיוואן וסין. יפן וגרמניה המערבית חוו צמיחה כלכלית ניכרת במהלך העשור. שנות השמונים ייזכרו בהיסטוריה האנושית גם כתקופת מפנה ביחסים שבין האדם לעולם הטבע שהוא שוכן בו. המודעות הסביבתית גדלה משמעותית וביתר שאת לאחר פרסום תאוריית אפקט החממה ואירוע אסון צ'רנוביל, התאונה הגרעינית החמורה בהיסטוריה. במהלך העשור עלתה ההכרה ברחבי העולם לממדי מגפת האיידס ולכמות האנשים העצומה שמתו מאיידס.

מלחמות בולטות במהלך העשור כללו בין היתר את מלחמת האזרחים באנגולה, מלחמת האזרחים האתיופית, הסכסוך בדרום הפיליפינים, מלחמת האזרחים האוגנדית, מלחמת איראן-עיראק, מלחמת ברית המועצות-אפגניסטן, מלחמת לבנון הראשונה, מלחמת האזרחים הסודאנית השנייה, ומלחמת נגורנו קרבאך הראשונה. האסלאמיזם הפך לכוח פוליטי רב עוצמה במהלך העשור ובעקבות כך הוקמו ארגונים ג'יהאדיסטים רבים ברחבי העולם בשנות השמונים, כולל ארגון הטרור אל-קאעדה.

מבחינה טכנולוגית שנות השמונים היו העשור בו המחשבים האישיים החלו להפוך למוצר נפוץ בכל בית במדינות העולם המפותחות וכמו גם החלו לחולל מהפכה בעבודה, בתקשורת ובבידור. ממשק המשתמש הגרפי הפך בעשור זה את המחשבים לידידותיים יותר. במקביל, במהלך העשור חלה מהפכה בתחום הטלקומוניקציה עם הפיתוח של חבילת פרוטוקולי התקשורת TCP/IP אשר עליה תהיה מושתתת בהמשך רשת האינטרנט. בשנת 1989 הציע לראשונה מדען המחשב האנגלי טים ברנרס-לי את ה-World Wide Web אשר ישנה באופן מהותי את האופן בו האנשים ניגשים למידע מקוון. בנוסף, שנות ה־80 כללו פיתוח מואץ של צריכת התרבות האישית כמו מכשירי וידאו ווקמנים אשר שינו את הדרך לצרוך מוזיקה וסרטים. במהלך העשור צפייה בטלוויזיה הפכה נפוצה במיוחד בעולם השלישי, כאשר במהלך העשור מספר מכשירי הטלוויזיה בסין גדל פי 15 ובהודו הוא גדל פי 10.

במהלך שנות ה-80 גדלה אוכלוסיית העולם מ-4.4 ל-5.3 מיליארד בני אדם. בסך הכל היו במהלך העשור כ-1.33 מיליארד לידות וכ-480 מיליון מקרי מוות ברחבי העולם.

הדור שנולד בשנות ה־80 (יחד עם ילידי שנות ה־90) מכונה דור ה־Y.

בישראל שנות ה־80 מזוהות בעיקר עם תקיפת הכור הגרעיני בעיראק, מלחמת לבנון הראשונה, המערכה ברצועת הביטחון, והאינתיפאדה הראשונה.

אירועים עולמיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמות בינלאומיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מלחמת איראן–עיראק
מבצע זעם דחוף: הריינג'רס צונחים בגרנדה במהלך הפלישה לגרנדה
טור נגמ"שי BTR סובייטים בזמן פלישת ברית המועצות לאפגניסטן.
מלחמת פוקלנד: חיילים ארגנטינאים שנכנעו, תחת שמירה של חיילי גדוד צנחנים 2 (בכומתות האדומות)
פיגוע התאבדות של חזבאללה באמצעות משאית תופת בבסיס חיל הנחתים האמריקני בביירות ב־23 באוקטובר 1983, גרם למותם של 241 חיילים, ויצר ענן עשן שנראה למרחק רב

מלחמות אזרחים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסכמים ומשברים בין-יבשתיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דה־קולוניזציה ועצמאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדינות שקיבלו עצמאות בשנות השמונים: ונואטו (1980), זימבבואה (1980), בליז (1981), אנטיגואה וברבודה (1981), סנט קיטס ונוויס (1983), ברוניי (1984), ארובה (1986), איי מרשל (1986).

תופעות בינלאומיות נוספות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סכסוכים פנימיים ותמורות פוליטיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מזרח אירופה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הפגנות ההמונים עם נפילת חומת ברלין, 1989
המהפכה הרומנית: קורבנות ראשונים של המהפכה ברחובות קלוז'-נאפוקה.

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במזרח אירופה בעשור זה בחלק זה.

מערב אירופה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הפגנת התמיכה בשביתת הכורים בבריטניה
בית המלון גרנד שבברייטון לאחר הפיגוע.

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במערב אירופה בעשור זה בחלק זה.

המזרח התיכון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במזרח התיכון בעשור זה בחלק זה.

המזרח הרחוק

[עריכת קוד מקור | עריכה]
"המורד האלמוני". התמונה המפורסמת ביותר מההפגנה בכיכר טיין-אן-מן. האיש הבודד בתמונה עצר את טור הטנקים לבדו במשך מחצית השעה.

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במזרח הרחוק בעשור זה בחלק זה.

אמריקה הצפונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר באמריקה הצפונית בעשור זה בחלק זה.

אמריקה הדרומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר באמריקה הדרומית בעשור זה בחלק זה.

הערה – תוכלו לקורא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר באפריקה בעשור זה בחלק זה.

תחילת העשור מתאפיינת במיתון כלכלי עולמי חמור שמשפיע באופן ניכר על מרבית העולם המפותח. המשך העשור וההתאוששות מתרחשת על רקע התחדשות כלכלת לסה פר והכלכלה הנאו־ליברלית בעולם המפותח בהנהגת ממשלות בריטניה וארצות הברית, תוך השמת דגש על התערבות ממשלתית מופחתת, הורדת מיסים ודה־רגולציה של שוקי המניות.

התרחשויות כלכליות נוספות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חברות בולטות שהוקמו בעשור זה: סאן מיקרוסיסטמס (1982), אדובי (1982), AOL‏ (1983), סיסקו מערכות (1984), בלוקבסטר (1985), אופיס דיפו (1986), וואווי (1987).

התנקשויות, חיסולים, וניסיונות התנקשות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ההתנקשויות, החיסולים, וניסיונות ההתנקשות הבולטים ביותר במהלך העשור (לא בהכרח רק רציחות פוליטיות):

אסונות טבע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

להלן מספר אסונות טבע בולטים, בנוסף להם היו במהלך העשור מספר רעידות אדמה חזקות, הוריקנים הרסניים, בצורות ואל ניניו בתחילת העשור אשר השפיע על מזג האוויר במרבית העולם.

אסונות מעשי ידי אדם

[עריכת קוד מקור | עריכה]
נגיף ה־HIV ומחלת האיידס מזוהים לראשונה במהלך העשור

פונדקאות בוצעה בפעם הראשונה בהיסטוריה בשנת 1985 כאשר הלידה הראשונה התקיימה בשנת 1986, והדבר אפשר לנשים לראשונה בהיסטוריה להפוך לאימהות ביולוגיות מבלי לחוות הריון.

במהלך העשור החל השימוש בפרקטיקה המתמשכת של הפלות סלקטיביות על סמך מין התינוק(אנ'), בעיקר בסין ובהודו, לאחר שטכנולוגיית האולטרה סאונד אפשרה להורים, לראשונה בהיסטוריה, לקבח החלטה להפיל תינוקות באופן סלקטיבי.

מחלת האיידס מזוהה לראשונה במהלך העשור על ידי ה־CDC, כאשר לפני כן במהלך 1981 זוהה הגורם למחלה – נגיף ה־HIV. ההערכה המקובלת היא שהמגפה פרצה ברחבי העולם עוד במהלך שנות ה־70. מחלת האיידס תגרום במהלך העשורים הבאים למיליוני מקרי מוות ברחבי העולם ותהיה אחת מהמחלות המדוברות והנחקרות ביותר. כמו כן, נגיף ה־HIV ומחלת האיידס יהיו בעלי השפעה רבה על החברה בעשורים הבאים, הן בשל ההשפעות של המחלה על הנדבקים, הן כמקור לאפליה והן בהבנה של הנחיצות של השימוש באמצעי מניעה כדרך למנוע את הפצתה של המגפה והנגיף.

אישים בולטים שנפטרו מאידס במהלך העשור כללו בין היתר את רוק הדסון, ליברצ'ה, וג'יה קרנג'י. אישים בולטים שנדבקו בנגיף ה־HIV במהלך העשור כללו בין היתר את הנער ריאן וייט (ימות מאיידס ב־1990), האמן קית' הרינג (ימות מאיידס ב־1990), הזמר פרדי מרקיורי (ימות מאיידס ב־1991), השחקן אנתוני פרקינס (ימות מאיידס ב־1992), הסופר אייזק אסימוב (נדבק ב־HIV דרך עירוי דם שקיבל במהלך ניתוח לב וימות מאיידס ב־1992), והספורטאי גרג לוגניס.

אירועים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 1989: כולרה באפריקה – מתחילה התפרצות מגפת כולרה באפריקה. המגפה גובה בתוך שנים בודדות לפחות 25,000 הרוגים[4].

מדע וטכנולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טכנולוגיית מחשוב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחשב האישי צובר תאוצה מהותית בשנות השמונים, ומתפתח מצעצוע של חובבי טכנולוגיה, לתעשייה מן המניין.

טכנולוגיית מידע

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • במהלך העשור מיקרוסופט מוציאה לשווקים את מערכות ההפעלה MS-DOS ‏(1981), Windows 1.0 ‏(1985), ו־Windows 2.0 ‏(1987).
  • התקליטור (מכונה בעיקר Compact Disc או CD) – התקליטור הבסיסי ביותר הושק באוקטובר 1982 למטרת הפצה והאזנה לאודיו דיגיטלי, והכיל עד 74 דקות של מוזיקה.
  • TCP/IP‏ – ARPANET סיימה באופן רשמי לשנות את הפרוטוקול הראשי מ־NCP ל-TCP/IP ב־1 בינואר 1983, כאשר הפרוטוקולים החדשים הופעלו. חבילת ה־TCP/IP הפכה לפרוטוקול התקשורת הדומיננטי מאז ועד היום, ומהווה את הבסיס עליו מושתתת רשת האינטרנט.
  • פרויקט גנו (1983). המוסד לתוכנה חופשית (1985).
  • רשת FidoNet (אנ') – ב־1984 הושקה רשת FidoNet אשר איפשרה למשתמשי מערכות BBS לשלוח הודעות פרטיות (דואר אלקטרוני) ופומביות (בפורום) בין מערכות BBS אשר היו מחוברות לרשת FidoNet, כמו גם לשלוח זה לזה קבצים. העלייה בפופולריות ובזמינות של האינטרנט ברחבי בעולם בסביבות אמצע שנות ה־90 תרמה בסופו של דבר לחוסר הרלוונטיות של רשת FidoNet.
  • World Wide Web – בשנת 1989 הציע לראשונה מדען המחשב האנגלי טים ברנרס-לי מערכת היפרטקסט גלובלית שבה יוכלו אנשים לחלוק מידע ולקשר מסמכים כך שתיווצר רשת קורים (Web) בינלאומית של מידע מקושר באמצעות קישורי-על. לשם כך הוא פיתח בסביבת NeXTStep שפה מיוחדת, HTML, שכללה תחביר אחיד לקישורים בין מסמכי הרשת (URL/URI), תוכנת שרת ותוכנת לקוח (דפדפן), שהשתמשו בפרוטוקול HTTP.

פיתוחים טכנולוגים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 1981: HDTV – פורמט השידור הטלוויזיוני מפותח לראשונה, אם כי השימוש של הפורמט יהפוך נפוץ רק במהלך אמצע העשור הראשון של המאה ה־21.
  • 1981: מודם – חברת הייז תקשורת מוציאה לשווקים מודמים מסוג "Smartmodem". ה־Smartmodem סולל את הדרך למודמים המוכרים יותר שמתפתחים בעקבותיו, בעיקר בזכות היותו המודם הראשון שהופך את מה שמצריך עד אז תהליך דו שלבי לתהליך הכרוך בשלב אחד בלבד. ה־Smartmodem תורם רבות לפופולריות הניכרת של מערכות ה־BBS בשנות ה־80 ותחילת שנות-90 אשר מהוות את הדרך העיקרית להתחבר למחשבים מרוחקים על מנת לבצע פעילויות חברתיות ובידוריות שונות, לפני שהאינטרנט וה־World Wide Web לבסוף הופכים פופולריים באמצע שנות ה־90.
  • 1983: מצלמת וידאו – חברת סוני מוציאה לשווקים את ה־camcorder הראשון (מצלמות וידאו שאפשרו להקליט וידאו על קלטות וידאו) – ה־Betacam (אנ').
  • 1984: הטלפון הנייד DynaTAC 8000X של מוטורולה הופך לדגם הטלפון הראשון שזמין מסחרית.
  • 1984: הדגם D-50, שהיה הדיסקמן הראשון, יוצא לשוק בנובמבר 1984, ביום שמסמל שנתיים ליציאת פורמט הדיסקים האופטיים לייצור המוני.
  • 1985: השלט האוניברסלי – ב־30 במאי 1985 חברת פיליפס מוציא לשווקים את לראשונה את השלט האוניברסלי.
  • 1988: CD-R – יוצאים לשווקים לראשונה צורבי ותקליטורי ה־CD-R שמאפשרים למשתמשים בהם לצרוב על התקליטורים נתונים רק פעם אחת בלבד.
  • סוף שנות שמונים: פקס – יוצא התקן של Group 3 של האיגוד הבינלאומי לטלקומוניקציה אשר מתחיל את תהליך התפשטות הפקס[5]. תהליך זה מהיר מאוד מסוף שנות ה־80 עד לאמצע שנות ה־90. אולם, לאחר מכן מואט התהליך בשל חדירת הדואר האלקטרוני, שבמקרים רבים משמש תחליף לפקס.
  • במהלך העשור פורמט ה־VHS גובר על הפורמט המתחרה Betamax והופך לסטנדרט המוביל במערכות וידאו ביתיות. הצלחת פורמט ה־VHS מובילה לכך שחנויות להשכרת וידאו הפכו נפוצות במיוחד במהלך העשור.
ב־19 בפברואר 1986 ברית המועצות משגרת לחלל את תחנת החלל מיר

הישגים מדעיים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תרבות פופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ב־1981 הושק ערוץ המוזיקה MTV אשר לו הייתה השפעה רבה לאופן בו משווקים יצירות מוזיקליות ולעלייתם של כוכבי רוק בולטים רבים במהלך שנות ה־80 ושנות ה־90

מגמות אופנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אופנה במדינות המערב בשנות ה-80 של המאה ה-20

סגנונות הלבוש של שנות השבעים המאוחרות היו עדיין פופולריים בתחילת העשור, אך סגנון לבוש ההבי מטאל הפך פופולרי למדי עד סוף העשור בקרב תרבות הנוער בעולם המערבי – סגנון אשר כלל שיער פרוע, ג'ינס קרוע, ובגדים בצבעי פסטל.

תסרוקות פופולריות במיוחד במהלך העשור כללו בין היתר את הפרם, והמאלט.

טרנדים בולטים בביגוד במהלך העשור כללו בין היתר כריות כתפיים, ז'קטים מג'ינס, מכנסי עור, מעילי טייסים, מכנסי ג'ינס מסוג "pleated acid-washed", חצאיות מיני, וחותלות (אשר הפכו לפריט אופנתי בקרב נשים בהשראת סרטי ריקוד כ"תהילה" ו"פלאשדנס").

מגמות אופנה בולטות נוספות במהלך העשור כוללות סרטי מצח, פירסינג בלשון, משקפי שמש לטייסים של חברת ריי באן (אשר הפכו לפריט אופנתי בהשראת הסרט "אהבה בשחקים"), משקפי שמש מסוג "Wayfarer" של חברת ריי באן (אשר הפכו לפריט אופנתי בהשראת הסרטים "שעשועים מסוכנים" ו"האחים בלוז"), שעוני סווטש, צמיד סרגל, והקובייה ההונגרית (הפכה לתחביב פופולרי במיוחד במהלך העשור).

ערך מורחב – שנות ה-80 של המאה ה-20 במוזיקה הפופולרית
הזמר מייקל ג'קסון היה אחד מזמרי הפופ המצליחים והמשפיעים ביותר בשנות ה־80

שנות השמונים עמדו בסימן פריחתו של הפופ מחד, עם כוכבים כגון רוקסט, מודרן טוקינג, סנדרה, מייקל ג'קסון, פרינס, דוראן דוראן, ליונל ריצ'י, מדונה, סינדי לאופר וג'ורג' מייקל, קיילי מינוג וג'ייסון דונובן, וההארד רוק, הגלאם מטאל וההבי מטאל מאידך, עם להקות כגון בון ג'ובי, ואן היילן, Guns N' Roses איירון מיידן, מטאליקה, דפש מוד, U2 ואלפאוויל. לאחר דעיכת סגנונות הפאנק והדיסקו,

מוזיקת הגל החדש ומוזיקת הסינת'פופ פותחו על ידי אמנים בריטים ואמריקאים רבים והפכו לסגנונות מוזיקה פופולריים לאורך העשור, במיוחד בראשיתו. סגנונות הרוק הכבד, המטאל, והגלאם מטאל זכו לפופולריות עצומה מאמצע העשור ואילך והפכו לאחד מהז'אנרים המוזיקליים הדומיננטיים בו.

סצנת ההיפ הופ ממשיכה להתפתח, וזוכה להכרה. המוזיקה השחורה הדומיננטית משתנה מפאנק להיפ הופ וראפ[6]. סגנון הטכנו נוצר וצמח במהלך העשור בדטרויט שבארצות הברית. סגנון ההאוס אשר נוצר וצמח בשיקגו בסוף שנות השבעים ובתחילת שנות השמונים הפך פופולרי באמצע העשור.

בתחומי צריכת התרבות האישית, הווקמן והבומבוקס, שהומצאו בעשור הקודם, תפסו תאוצה בתחילת שנות השמונים, והשפיעו רבות על תעשיית המוזיקה ותרבות הנוער באותה העת.

בנוסף, הסינתיסייזרים, שפותחו אמנם בעשורים הקודמים, הפכו לפופולריים במיוחד בראשית שנות השמונים, כאשר חברות שונות החלו למכור סינתסייזרים קומפקטיים במחירים נמוכים למדיי, בעקבות כך הפכו הסינתיסייזרים נפוצים במוזיקת הפופ באותה העת.

בשנת 1981 מוקם ערוץ MTV בארצות הברית, ובעקבות כך, לראשונה, וידאו קליפים מתחילים להשפיע רבות על תעשיית התקליטים.

במהלך שנות ה־80 הזמר מייקל ג'קסון הצליח להביא את מספר הלהיטים הרב ביותר לצמרת מצעד הפזמונים המרכזי של תעשיית המוזיקה האמריקאית (9 שירים) וכמו כן הצליח להישאר במשך הזמן הרב ביותר בצמרת המצעד (27 שבועות).

בשנת 1985 המופע "לייב אייד" נערך בהשתתפות אמנים רבים, ומצליח להוביל למשלוח סיוע מזון גדול לאתיופיה במהלך תקופת הרעב הגדול במדינה.

שובר הקופות הגדול ביותר של העשור היה "אי.טי. - חבר מכוכב אחר" (1982)

מכשיר הווידאו הביתי הופך פופולרי בעשור זה, במיוחד פורמט ה־VHS שכובש את שוק הווידאו טייפ, ובעקבות כך חנויות להשכרת וידאו הפכו נפוצות במיוחד. כך משתנה הדרך שבה אנשים צורכים סרטים, בניגוד לעבר, בו בתי הקולנוע היו האפשרות היחידה לכך.

משחקי וידאו

[עריכת קוד מקור | עריכה]
קונסולת משחקי הווידאו ה־Nintendo Entertainment System (או בקיצור NES) הושקה במהלך אמצע העשור והפכה במהרה לקונסולת משחקי הווידאו הנמכרת ביותר של זמנה

הפופולריות של משחקי משחקי הארקייד ומשחקי הווידאו גברה במידה ניכרת במהלך העשור ובעקבות כן תעשיית משחקי הווידאו החלה לראשונה להפוך לתעשייה משגשגת במיוחד. ב־1980 יצא המשחק פק-מן, משחק שנחשב כאבן דרך בתחום משחקי הווידאו. אך למרות כל זאת, בשל איכותם הלא מספיקה של המשחקים באותה עת ובשל נסיקתם של המחשבים האישיים, בסוף שנת 1983 מתחולל משבר בתעשיית משחקי הווידאו בארצות הברית. משבר זה חולף רק לאחר פריצתה של חברת נינטנדו לשוק היפני, ומשם אל העולם. קונסולת משחקי הווידאו של נינטנדו, Nintendo Entertainment System, אשר זכתה בתחילת העשור להצלחה רבה ביפן, בעיקר הודות למשחקי מריו אשר היו המשחקים הפופולריים ביותר בקונוסלת המשחק, הופכת לקונסולה פופולרית במיוחד בעולם המערבי בחצי השני של העשור. בסוף שנות השמונים משיקה חברת נינטנדו את קונסלת משחקי הווידאו הניידת גיים בוי, אשר הייתה באותה העת בעלת מסך LCD רפלקטיבי בצבעים שחור וירוק בלבד. המשחק הראשון שגרם להצלחתו של הגיים בוי היה משחק הטטריס.

המשחק האלקטרוני הנייד "Game & Watch" היה פופולרי בשנות ה־80, עד שהוחלף בשנות ה־90 במשחקי הגיים בוי המתקדמים יותר.

משחקי ווידאו בולטים שיצאו לשווקים במהלך העשור: פק-מן, האחים סופר מריו, טטריס, דונקי קונג, Final Fantasy I, האחים מריו, האגדה של זלדה, קונטרה, אחוזת המטורפים, שולה המוקשים, Galaga, סטריט פייטר 1, פרוגר, הנסיך הפרסי, Castle Wolfenstein, Q*bert, באבל בובל, Duck Hunt, סים סיטי 1, מגה מן 1, דיגר, הנחש, גולדן אקס, Xonix, קראטקה, חתול רחוב, מחלק העיתונים, ארקאנויד, מסע המלך, Out Run (אנ') וסוקובאן.

אישים בולטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנהיגי עולם בולטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מנהיגי עולם שנכללו במהלך העשור בצמרת רשימת אנשי השנה של המגזין "טיים":

  • רונלד רייגן (1980) – נבחר לאיש השנה משום שבאותה השנה רייגן נבחר לנשיאות ארצות הברית[9].
  • לך ואלנסה (1981) – נבחר לאיש השנה משום שבאותה השנה ולנסה עמד מאחורי הסכם גדנסק[10].
  • רונלד רייגן (1983) – נבחר לאיש השנה משום שבשנת 1983, כנשיא ארצות הברית, רייגן הורה על הפלישה לגרנדה וקידם את יוזמת ההגנה האסטרטגית השאפתנית לפיתוח מטריית הגנה הרמטית מפני טילים, במטרה לנטרל איום גרעיני סובייטי על ארצות הברית[9].
  • יורי אנדרופוב (1983) – נבחר לאיש השנה משום שכמזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות ביקר בחריפות את יוזמת ההגנה האסטרטגית[11].
  • דנג שיאופינג (1985) – נבחר לאיש השנה משום שכמנהיג סין דנג היה אחראי ל"רפורמות כלכליות גורפות שקראו תיגר על המרקסיסטיים השמרנים"[12].
  • קורסון אקינו (1986) – נבחרה לאשת השנה משום שבאותה השנה נבחרה לנשיאות הפיליפינים[13].
  • מיכאיל גורבצ'וב (1987) – נבחר לאיש השנה משום שבאותה השנה, כמזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות וכמנהיג ברית המועצות, גורבצ'וב פיקח על יישומן של רפורמות הפרסטרויקה[14].
  • מיכאיל גורבצ'וב (1989) – נבחר לאיש השנה משום שבאותה השנה, כמזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית פיקח על הבחירות הסובייטיות הראשונות ב־1989 לפני הפיצול של הגוש המזרחי[14].

מוזיקאים ולהקות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מוזיקאים בינלאומיים בולטים במהלך העשור:

U2, תצלום מהופעה שנערכה ב־1984
סטיבן ספילברג, 1993
דייגו מראדונה מחזיק בגביע העולם בכדורגל, 1986
מג'יק ג'ונסון, 1987

שנות ה־80 בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עמוד ראשי
ראו גם – 1980 בישראל, 1981 בישראל, 1982 בישראל, 1983 בישראל, 1984 בישראל, 1985 בישראל, 1986 בישראל, 1987 בישראל, 1988 בישראל, 1989 בישראל

אירועים משמעותיים בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מטוס ה־F-16A אשר הוטס ב־7 ביוני 1981 על ידי אל"ם אילן רמון במהלך מבצע אופרה
חיילי צה"ל מפנים בכוח את תושבי העיר הישראלית ימית שבחצי האי סיני, אפריל 1982
כוחות צה"ל בלבנון במהלך מלחמת לבנון הראשונה, קיץ 1982

ב־1981 ישראל תוקפת את הכור הגרעיני של עיראק במסגרת מבצע אופרה.

ב־1982 הושלם פינוי היישובים הישראליים שהוקמו בסיני וישראל העבירה את סיני לידי מצרים כחלק מהסכם השלום עם מצרים.

ב־1982 תקפה ישראל את לבנון במה שכונה מבצע שלום הגליל (או מאוחר יותר: "מלחמת לבנון"). מטרתה המוצהרת של ההתקפה הייתה הגנה על יישובי צפון הארץ מהתקפות המחבלים, בעיקר ארגונים פלסטינים שהתרכזו בדרום לבנון, במה שכונה בישראל "פתחלנד". המטרה שקבעה הממשלה בתחילת המלחמה הייתה כיבוש רצועה באורך 40 ק"מ, אך צה"ל הגיע בסופו של דבר עד לצפון לבנון וכבש את בירת לבנון ביירות. צה"ל גירש את אנשי אש"ף מלבנון, ומרכז הארגון עבר לתוניס, אך הדבר גבה ממנו מחיר דמים גבוה. צה"ל נסוג מרוב שטחי לבנון בשנת 1986, והקים רצועת-חיץ בדרום לבנון במטרה להגן על יישובי הצפון.

כלכלית, ישראל סבלה מאינפלציה דוהרת, שבשיאה הגיעה ל-444.9% בשנה. אף שלקראת סוף העשור הופחת השיעור ל-20% בלבד, המשק הישראלי הוסיף לסבול מקשיים. בשנת 1986 ישראל עברה למטבע החדש שלה – השקל החדש.

בשנת 1983 פרץ משבר מניות הבנקים, מנחם בגין התפטר מראשות הממשלה, ושני הגושים הגדולים – הליכוד והעבודה – הגיעו לשוויון. מלחמת לבנון הראשונה, האינפלציה התלת-ספרתית והתיקו הפוליטי הביאו ב־1984 להקמת ממשלת אחדות לאומית שהתבססה על הסכם רוטציה בראשות הממשלה. בבחירות 1988 ניצח הליכוד בהפרש של רבבות קולות. שמיר, ראש הליכוד, הקים ממשלת אחדות לאומית בלי רוטציה. ב־15 במרץ 1990 הפילו ש"ס והמערך את ממשלת האחדות, בניסיון להקים ממשלת שמאל-דתיים, במהלך שנודע לימים בשם "התרגיל המסריח". הניסיון כשל, ושמיר הרכיב ממשלת ימין-דתיים צרה.

בין נובמבר 1984 לינואר 1985 חל מבצע צבאי, אשר כונה "מבצע משה". במסגרת המבצע הועלו לישראל כ־8,000 מיהודי אתיופיה, באמצעות רכבת אווירית של מטוסים ישראלים מסודאן לישראל.

בשנת 1988 הועמד לדין דמיאניוק במשפט שנודע בהמשך כ"משפט דמיאניוק". במהלך המשפט הועמד ג'ון דמיאניוק תחילה מול בית המשפט המחוזי בירושלים, בשבתו כהרכב מיוחד שחבריו היו השופטים דב לוין, צבי טל, ודליה דורנר. לאחר משפט מתוקשר, שארך יותר משנה, דן בית הדין את דמיאניוק למוות לאחר שקבע שזהותו הוכחה. הקביעה התבססה על עדויות של ניצולי שואה ושל שומר (שאותר בברלין) ששירת יחד איתו בסוביבור, שהצביעו על כך שהוא אכן "איוואן האיום". בשנות ה־90, ערער דמיאניוק לבית המשפט העליון, וזוכה מחמת הספק.

בשנת 1987 חלה האינתיפאדה הראשונה, במהלכה התקוממו התושבים הערבים ביהודה, שומרון ועזה כנגד השלטון הישראלי. האינתיפאדה הסתיימה במלחמת המפרץ ב־1991 או עם חתימתם של הסכמי אוסלו ב־1993.

תרבות ישראלית פופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 מרצה: דוקטור אבי שמחון, אבני פינה: כלכלת ישראל: מהיד המנהלת ליד הנעלמה - שיעור 7, דקות 56:30-49:18
  2. ^ טראמפ, סין והכלכלה הגלובלית, באתר אוניברסיטת תל אביב, דקה 31:34
  3. ^ טראמפ, סין, הכלכלה הגלובלית וישראל, באתר אוניברסיטת תל אביב, דקה 32:54
  4. ^ George C. Kohn, Encyclopedia of Plague and Pestilence: From Ancient Times to the Present
  5. ^ The History of Fax (from 1843 to Present Day), faxauthority
  6. ^ אבי קליין, ‏ממוזיקת פאנק למוזיקת ראפ: השינוי הגדול במוזיקה השחורה בשנות ה-80, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 4 בינואר 2017
  7. ^ "All-Time Worldwide Box Office". IMDb. אורכב מ-המקור ב-2011-11-26.
  8. ^ Postmodern architecture, Designing Buildings Wiki
  9. ^ 1 2 "Ronald Reagan: 1980, 1983 - Person of the Year: A Photo History - TIME". Content.time.com. 2006-12-16. נבדק ב-2018-08-02.
  10. ^ "Lech Walesa: 1981 - Person of the Year: A Photo History - TIME". Content.time.com. 2006-12-16. נבדק ב-2018-08-02.
  11. ^ "President Reagan and Soviet leader Yuri Andropov, the heads... - UPI Archives". Upi.com. 1983-12-26. נבדק ב-2018-08-02.
  12. ^ Jennings Parrott (30 בדצמבר 1985). "Time Picks China's Deng Xiaoping as Man of the Year". Los Angeles Times. {{cite news}}: (עזרה)
  13. ^ "Corazon Aquino: 1986 - Person of the Year: A Photo History - TIME". Content.time.com. 2006-12-16. נבדק ב-2018-08-02.
  14. ^ 1 2 "Mikhail Gorbachev: 1987, 1989 - Person of the Year: A Photo History - TIME". Content.time.com. 2006-12-16. נבדק ב-2018-08-02.










ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%A0%D7%95%D7%AA_%D7%94-80

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy