Content-Length: 79365 | pFad | http://no.wikipedia.org/wiki/Troppsturn

Troppsgymnastikk – Wikipedia Hopp til innhold

Troppsgymnastikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Troppsturn»)
Frittstående
Tumbling
Trampett (uten pegasus).
Pegasus

Troppsgymnastikk er en idrett der en gruppe gymnaster eller turnere utfører akrobatiske og artistiske øvelser i fellesskap. Idretten i sin nåværende form oppsto i Skandinavia tidlig på 1970-tallet, og europeiske mesterskap har blitt arrangert siden 1996.[1] I Norge er troppsgymnastikk en av konkurransegrenene under Norges Gymnastikk og Turnforbund.

Konkurransegrener

[rediger | rediger kilde]

Troppsgymnastikk i Norge er delt inn i to grener: Nasjonale klasser (enkeltapparater) og TeamGym (3-kamp).

Nasjonale klasser

[rediger | rediger kilde]

Nasjonale klasser består av øvelsene frittstående, trampett og tumbling. Det er separate konkurranser i hver øvelse (enkeltapparater). Hver tropp kan bestå av 6 til 12 gymnaster – bare jenter, bare gutter eller en mix av begge kjønn. Jenter, gutter eller mix konkurrerer ikke mot hverandre. Aldersklassene er inndelt i rekrutt, junior og senior. Det arrangeres lokale, regionale og nasjonale konkurranser i nasjonal klasse.

TeamGym består av øvelsene frittstående, trampett og tumbling. Det konkurreres sammenlagt i alle tre øvelsene (3-kamp). Hver tropp kan bestå av 6 til 12 gymnaster. Det konkurreres i egne klasser for jenter, gutter og miks. Aldersklassene er inndelt i rekrutt (11-13), junior (13-17) og senior (16+). I tillegg til lokale, regionale og nasjonale konkurranser arrangeres det også nordiske mesterskap og europamesterskap i TeamGym.

Europamesterskapene, som blir avholdt annethvert år, har siden 2012 vært for landslag. Tidligere var mesterskapet en konkurranse for klubblag. I Norge har man treningssamlinger der de beste gymnastene blir plukket ut og kommer på landslaget. Til nordisk mesterskap sender Norge de to beste klubblagene, da dette er en konkurranse for klubblag.

Apparater

[rediger | rediger kilde]

Frittstående

[rediger | rediger kilde]

I frittstående utfører gymnastene et program uten håndapparater til musikk. Det er krav om at det skal være takt og temposkifte i musikken. Programmet skal inneholde gymnastiske elementer (for eksempel hopp/sprang, piruetter, sving, balanse, par- eller gruppeløft). Det skal også inneholde akrobatiske elementer (for eksempel hjul, håndstående, stift, araber, flikkflakk, salto). Det skal legges vekt på dynamikk i utførelsen av elementene og programmet skal inneholde formasjonsendringer, forflytninger og tempovekslinger. Frittståendeprogrammet utføres på et teppe som er 14 x 18 meter og 3,5 cm tykt.

I tumbling utfører gymnastene tre akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtuositet og progresjon i vanskelighet. I en serie skal hver gymnast utføre tre eller flere momenter etter hverandre. Tumbling er en 13-15 meter lang oppbygd bane med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp utfører akrobatiske elementer og lander på matter i enden av banen.

Trampett er en vinklet «minitrampoline» med sprett i, hvor utøverne ved bruk av tilløp og sats utfører akrobatiske elementer i luften før de lander på tykke dynematter. I trampett utfører gymnastene tre akrobatiske serier til musikk. Seriene skal utføres i strøm (lik avstand mellom hver gymnast). Seriene skal inneholde variasjon i rotasjonsretningene (om tverraksen/salto og lengdeaksen/skru), virtuositet og progresjon i vanskelighet, og i minst en av seriene må det brukes et hoppredskap (f.eks Pegasus).


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ TeamGym.com, besøkt 25. november 2013.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://no.wikipedia.org/wiki/Troppsturn

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy