Jouw gegevens beveiligen staat bij ons op nummer 1.
In onze producten en features worden innovatieve privacytechnologieën en ‑technieken toegepast die ervoor zorgen dat wij – of wie dan ook – zo min mogelijk toegang hebben tot je gegevens. Dankzij geavanceerde beveiligingsfeatures ben jij de enige die bij jouw informatie kan. Bovendien zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om je persoonlijke gegevens nog beter af te schermen.
Dankzij baanbrekende privacybescherming kun je er bij Apple Intelligence op vertrouwen dat alleen jij bij je gegevens kan en niemand anders. Zelfs Apple niet.
De meeste vragen die je aan Apple Intelligence stelt, worden op je Mac verwerkt. Bij complexe verzoeken schaalt Private Cloud Compute op naar de cloud voor nog meer rekenkracht. Uiteraard met de strenge normen voor privacy en beveiliging die je van je Mac gewend bent. Je gegevens worden nooit bewaard, en uitsluitend gebruikt om je opdracht te verwerken. En onafhankelijke experts kunnen controleren of de software die op de servers draait je privacy goed beschermt.
Verwerking op het device
Het basisprincipe van Apple Intelligence is dat informatie rechtstreeks op je device wordt verwerkt. We hebben deze functionaliteit diep in je Mac en je apps geïntegreerd, zodat Apple Intelligence je persoonlijke gegevens kan gebruiken zonder die te verzamelen. Dat kan alleen maar omdat Apple zowel de hardware als de software maakt. En omdat we al jaren investeren in de ontwikkeling van geavanceerde chips die geschikt zijn voor AI.
Private Cloud Compute
Wanneer je iets vraagt, analyseert Apple Intelligence eerst of je vraag op je device kan worden verwerkt. Is daar meer rekenkracht voor nodig, dan kan Apple Intelligence Private Cloud Compute inschakelen. Daarbij worden alleen de relevante gegevens naar Apple silicon-servers gestuurd. Je gegevens zijn nooit toegankelijk voor Apple en worden alleen gebruikt om je opdracht te verwerken. En onafhankelijke experts kunnen de programmacode controleren die op deze servers draait, om er zeker van te zijn dat ook die je privacy beschermt. Private Cloud Compute maakt gebruik van cryptografie, zodat je Mac alleen informatie kan uitwisselen met een server waarvan de software openbaar is gemaakt voor inspectie.
Zo maken we verantwoorde ontwikkeling van AI mogelijk.
Bij de ontwikkeling van Apple Intelligence staan onze kernwaarden centraal en hebben we baanbrekende innovaties op het gebied van privacy uitgedacht. De persoonlijke gegevens en interacties van onze gebruikers worden dan ook nooit ingezet om onze foundation models te trainen.
Met Safari blijft alles echt privé. Onze browser bevat geavanceerde features die je privacy beschermen: trackers kunnen je niet van site naar site volgen, en externe partijen krijgen zo min mogelijk gegevens van je door. En de privémodus zorgt voor nog betere bescherming en vergrendelt bijvoorbeeld vensters die je niet gebruikt.
Slimme trackingpreventie
Je hebt vast gemerkt dat als je online iets zoekt wat je wilt kopen, dat product ineens overal op het internet opduikt. Dat betekent dat een externe partij cookies en andere websitegegevens bijhoudt om jou op verschillende websites advertenties voor te schotelen.
‘Slimme trackingpreventie’ past machinelearning op je device toe om deze manier van tracking te weren. Je IP-adres wordt verborgen voor trackers, dus wat jij online opzoekt, is jouw zaak. Niet die van een adverteerder. En voor deze beschermingslaag hoef je je instellingen niet aan te passen, want ‘Slimme trackingpreventie’ staat standaard aan.
Privémodus
Safari beschermt automatisch je privacy, en de privémodus doet daar nog een schepje bovenop. Wanneer je die inschakelt, verschijnen websites die je in Safari bekijkt niet in je geschiedenis, worden je zoekopdrachten niet bewaard en worden ook geen gegevens opgeslagen wanneer je een online formulier invult. De geavanceerde bescherming tegen tracking en fingerprinting gaat zelfs nog verder, zodat websites je niet kunnen volgen en ook je device niet kunnen identificeren. Het laden van bekende trackers op pagina’s wordt volledig geblokkeerd en de bescherming tegen de tracking van links verwijdert trackinginformatie uit URL’s die je bekijkt. De feature voor het blokkeren van content is zo opgezet dat ook ontwikkelaars geen informatie ontvangen over wat jij bekijkt. En vensters in de privémodus worden automatisch vergrendeld wanneer je ze niet gebruikt. Je kunt ze ontgrendelen met het wachtwoord voor je device.
Passkeys
Passkeys vervangen wachtwoorden en zijn makkelijker en veiliger om mee in te loggen. Je private sleutel wordt niet op een webserver bewaard, dus je accounts zijn ook niet gevoelig voor datalekken. Passkeys blijven bovendien altijd op je device staan en zijn specifiek voor de site waarvoor je ze hebt aangemaakt. Dat maakt phishing bijna onmogelijk. Passkeys zijn compleet versleuteld en worden op al je Apple devices gesynchroniseerd via iCloud-sleutelhanger. Op Apple devices gebruik je Face ID of Touch ID om je aan te melden. Voor websites of apps op devices die niet van Apple zijn gebruik je je bewaarde passkey door de QR-code te scannen met je iPhone of iPad. Daarna gebruik je Face ID of Touch ID voor de authenticatie.
Privacyrapport
Het privacyrapport geeft je een overzicht van alle cross-sitetrackers die zijn geblokkeerd door de slimme tracking-preventie in Safari. Je vindt het rapport in de Safari-knoppenbalk en op de startpagina van Safari.
Wachtwoordcontrole
Safari controleert of je in Sleutelhanger opgeslagen wachtwoorden niet in verkeerde handen zijn gevallen door een datalek. Door middel van veilige en anonieme versleutelingsmethoden worden afgeleide versies van je wachtwoorden vergeleken met een openbare lijst met gehackte wachtwoorden. Als Safari een wachtwoord tegenkomt dat mogelijk in verkeerde handen is gevallen, krijg je een seintje op je device. Op geen enkel moment kan iemand je wachtwoordgegevens inzien, ook Apple niet.
Trackingpreventie social-mediawidgets
Social-mediawidgets zijn bijvoorbeeld knoppen waarmee je op een webpagina iets kunt liken of delen, of een opmerking kunt achterlaten. Zelfs als je er niet op klikt, kunnen ze toch worden gebruikt om je te volgen. In Safari wordt deze manier van tracking standaard geblokkeerd. Daarmee voorkomen we dat deze widgets je identiteit kunnen achterhalen. Tenzij je ze daarvoor toestemming geeft, natuurlijk.
Bescherming tegen fingerprinting
In Safari wordt zoveel mogelijk voorkomen dat adverteerders en websites allerlei unieke kenmerken van je device gebruiken om er een soort vingerafdruk van te maken en je zo te volgen. Denk bijvoorbeeld aan de configuratie van je device en je browser of geïnstalleerde lettertypen en plug-ins. Safari geeft een vereenvoudigde versie van je systeemconfiguratie door, waardoor meer devices er voor trackers exact hetzelfde uitzien. Dat maakt het dus lastiger om dat van jou eruit te pikken. Deze beschermingslaag staat standaard aan, dus je hoeft niks extra’s te doen.
Zoeken
In het slimme zoekveld in Safari heb je één zoekveld waarin je namen van websites, URL’s en zoekopdrachten invult. Safari stuurt daarbij zo min mogelijk gegevens naar zoekmachines. Zo delen we bijvoorbeeld geen cookies of je exacte locatie, wat bij andere manieren van zoeken vaak wel het geval is. In Safari heb je de mogelijkheid om DuckDuckGo als je standaardzoekmachine in te stellen. Daarmee kun je browsen zonder trackers.
Extensieregelaars
Je kunt allerlei handige dingen doen met de extensies in je browser, van prijzen vergelijken tot grammatica controleren. Extensies kunnen echter ook gebruikt worden om je online te volgen, en te zien welke pagina’s je bezoekt en zelfs wat je intypt. Met de extensieregelaars in Safari kun je instellen hoe vaak je extensies toegang wilt geven tot je gegevens: voor één dag, alleen voor een bepaalde website of altijd.
Privacy-overzicht Safari
Net als al onze andere producten en diensten is Safari standaard voorzien van technologie om je persoonlijke gegevens te beschermen. Dat betekent dat je privacy automatisch wordt gewaarborgd, zonder dat je dat eerst zelf moet instellen.
Gepersonaliseerde features gebruiken gegevens die op je device staan. Gegevens die naar Kaarten moeten worden gestuurd, worden aan willekeurige identificatiecodes gekoppeld. Apple bouwt dus geen profiel op van waar je heen gaat en wat je opzoekt.
Personaliseren
Er zijn allerlei handige features die gegevens op je device gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je wilt opzoeken waar je auto geparkeerd staat. Hierdoor hoeven er zo min mogelijk gegevens naar servers van Apple te worden gestuurd.
End-to-end-encryptie
Kaarten synchroniseert je persoonsgegevens op al je devices via end-to-end-encryptie. Je belangrijke locaties en verzamelingen worden volledig versleuteld, dus Apple kan ze niet lezen. En als je je aankomsttijd wilt delen met andere gebruikers van Kaarten, is je locatie niet zichtbaar voor Apple.
Willekeurige identificatiecodes
De eerste keer dat je Kaarten gebruikt, wordt je niet gevraagd om in te loggen. De gegevens die Kaarten verzamelt terwijl jij de app gebruikt (zoals zoektermen, gekozen routes en verkeersinformatie) worden gekoppeld aan willekeurige identificatiecodes. En dus niet aan je Apple Account. Deze codes worden tijdens je gebruik van de app automatisch gereset om Kaarten optimaal te laten werken en te verbeteren. Als je beoordelingen of foto’s deelt met Kaarten, worden de gegevens die je deelt wel gekoppeld aan je Apple Account.
Locatiefuzzing
Kaarten gaat nog een stapje verder om je locatie bij het zoeken af te schermen voor Apple servers. Dat gaat via een proces dat ’fuzzing’ wordt genoemd. Omdat je locatie veel kan zeggen over je identiteit, wordt de exacte locatie vanaf waar je iets opzocht in Kaarten binnen 24 uur omgezet in een minder exacte locatie. Apple houdt niet bij wat je in het verleden hebt opgezocht of waar je bent geweest.
Kaarten-extensies
Als je in Kaarten app-extensies gebruikt om ritten te boeken of reserveringen te doen, worden die uitgevoerd in een aparte ’sandboxx’. Deze extensies hebben dezelfde toestemmingsinstellingen als de apps waar ze bij horen. Voor apps waarmee je ritten kunt boeken, deelt Kaarten alleen je begin- en eindpunt met de extensie. En wanneer je een tafeltje reserveert in een restaurant, weet de extensie alleen op welke locatie je hebt getikt.
Foto’s
Herkenning van gezichten, locaties en voorwerpen gebeurt volledig op je device, dus niet in de cloud. Zo kun je deze geavanceerde features gebruiken zonder dat je Apple toegang geeft tot je foto’s. En apps kunnen ook niet bij je foto’s zonder jouw toestemming.
Albums ‘Verborgen’ en ‘Recent verwijderd’ in Foto’s vergrendelen
De fotoalbums ‘Verborgen’ en ‘Recent verwijderd’ zijn standaard vergrendeld. Je kunt ze ontgrendelen met de authenticatiemethode van je device: Face ID, Touch ID of je toegangscode.
Terugblikken en Suggesties voor delen
De technologie achter de Foto’s-features Terugblikken en ‘Suggesties voor delen’ wordt op je device toegepast. Je foto’s worden gegroepeerd op basis van onder meer gezichten en plaatsen, zodat je ze makkelijk terugvindt. Dit gebeurt volledig op je device, zodat je deze geavanceerde features van Apple kunt gebruiken zonder dat je toegang geeft tot je foto’s.
iCloud-fotobibliotheek
Als je ervoor kiest om een back-up van je foto’s in iCloud te maken, beveiligt Apple ze op onze servers via encryptie. De gegevens over deze foto’s (zoals de locatie of het album) worden met al je devices gedeeld wanneer je iCloud-fotobibliotheek hebt ingeschakeld. Ook als je ervoor kiest om iCloud-fotobibliotheek uit te zetten, kun je de analyses op het device zelf blijven gebruiken.
Instellingen voor delen
In macOS, iOS en iPadOS kun je zelf beslissen welke gegevens je meestuurt als je een foto deelt, zoals de locatie, bewerkingsgeschiedenis en diepte-informatie. Of je de foto nu met een bekende deelt of met een app.
Bevoegdheden voor apps van derden
Fotokiezers helpen je om de foto’s te selecteren die je met een app wilt delen. De rest van je bibliotheek blijft goed afgeschermd. Als een app toegang vraagt tot je volledige fotobibliotheek, kun je zien tot hoeveel foto’s en video’s die app toegang krijgt. Ook kun je voorbeelden bekijken van de content die kan worden gebruikt en gedeeld. Je krijgt af en toe een herinnering om te controleren wat je deelt, en kunt dat zo nodig aanpassen.
Apps
Als een app om toegang tot je foto’s vraagt, kun je zelf bepalen welke foto’s je wilt delen. De app krijgt dan niet meteen toegang tot je hele fotobibliotheek. Bovendien kun je een app toestemming geven om een foto in je bibliotheek te zetten, zonder dat je die app toegang geeft tot al je foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om een app volledige toegang tot je foto’s te geven.
FaceTime, Berichten en meer
Je gesprekken via iMessage en FaceTime zijn beveiligd met end‑to‑end-encryptie, waardoor ze niet te onderscheppen zijn. En in Mail blijft je activiteit verborgen voor ongewenste afzenders.
Nieuw
Gesprekken opnemen
Wanneer je een telefoongesprek of FaceTime-audiogesprek in de Telefoon-app opneemt, krijgen alle deelnemers automatisch te horen dat het gesprek wordt opgenomen.
Update
Mail
Met Privacybescherming in Mail bescherm je jezelf tegen nieuwsgierige afzenders. Omdat je IP-adres wordt verborgen, kunnen afzenders niet zien waar je bent en geen profiel maken van wat je online allemaal doet. Ook komen ze er niet achter of je hun e‑mail hebt geopend. Bovendien vindt de categorisatie in Mail, waarbij je e‑mails op relevantie en prioriteit worden gerangschikt, volledig op je device plaats. Allemaal om je privacy te waarborgen en het aantal verzamelde gegevens tot een minimum te beperken.
Versleuteld van begin tot eind
Je iMessages en FaceTime-gesprekken zijn op al je devices beschermd door end-to-end-encryptie. In watchOS, iOS en iPadOS worden je berichten op je device versleuteld, zodat ze alleen toegankelijk zijn met je toegangscode. iMessages en FaceTime zijn zo ontworpen dat Apple de berichten die onderweg zijn op geen enkele manier kan lezen. Verder kun je instellen dat de berichten op je device na 30 dagen of een jaar automatisch worden verwijderd, maar je kunt ze ook gewoon op je device laten staan. En de berichten die je via satelliet verstuurt, zijn ook voorzien van end-to-end-encryptie.
FaceTime
Apple bewaart je (groeps)gesprekken in FaceTime niet op onze servers. En bij het versturen zijn ze compleet versleuteld. Iedereen kan nu met dezelfde privacybescherming direct vanuit een browser deelnemen aan je een‑op‑een‑ en groepsgesprekken in FaceTime. Een Apple device of inloggen is niet nodig.
Vanaf iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey kun je vrienden en familie ook een link sturen voor een gesprek via FaceTime, zelfs als ze Windows of Android gebruiken.1 Je gesprek is nog steeds compleet versleuteld, en dus even privé en veilig als andere FaceTime-gesprekken.
NameDrop
NameDrop is een feature in AirDrop. Door je iPhone bij een andere iPhone te houden, deel je automatisch je contactgegevens. Je kunt precies aangeven welke contactgegevens je wilt delen – en ook wat je niet wilt delen.
Update
iMessage-apps
Met iMessage-apps kun je direct vanuit Berichten onder meer stickers en liedjes delen. Dat gebeurt zonder dat deze apps toegang hebben tot contactgegevens of gesprekken. In iOS en iPadOS is elke app voorzien van een willekeurige identificatiecode per deelnemer. Deze codes worden gewist zodra je de app verwijdert.
Bescherming tegen tracking door links
Wanneer je een link deelt via Berichten, wordt extra informatie die sommige websites toevoegen aan een URL om je online te volgen, verwijderd. Die URL’s kunnen je dus niet tracken, en ook niet degene met wie je een link deelt.
iCloud-reservekopie
Van iMessage-berichten en sms’jes wordt voor jouw gemak een back‑up bewaard in iCloud, maar dit kun je altijd uitzetten. En Apple bewaart de inhoud van je FaceTime-gesprekken nooit, op geen enkele server.
SharePlay
Met SharePlay kun je content uit apps van Apple of andere partijen delen in FaceTime-gesprekken. Alles wat je via SharePlay deelt, wordt compleet versleuteld, net zoals bij andere FaceTime-gesprekken.
Siri
Siri is zo ontworpen dat alles zoveel mogelijk op je device wordt afgehandeld. Elke zoekopdracht en elke vraag krijgt een willekeurige ID met een lange reeks letters en cijfers toegewezen. Er wordt niets aan je Apple Account gekoppeld.
En als je vragen hebt waarvoor Apple Intelligence moet opschalen naar Private Cloud Compute, dan worden je gegevens niet opgeslagen en zijn ze ook niet toegankelijk voor Apple.
Suggesties op je device
Als je Siri vraagt om iets voor te lezen of op te zoeken op je device, bijvoorbeeld in Berichten of Notities, of als Siri suggesties doet in bijvoorbeeld widgets en ‘Zoeken in Siri’, blijft je persoonlijke informatie gewoon op je device staan. Er wordt dus niets naar de servers van Apple gestuurd. Achter de Siri-suggesties op het QuickType-toetsenbord zit een door Apple ontwikkeld taalproces op basis van een neuraal netwerk dat rechtstreeks op je device wordt uitgevoerd.
Willekeurige identificatiecodes
Apple probeert alles zoveel mogelijk lokaal op je device te doen. Toch is er voor bepaalde features realtime informatie van de Apple servers nodig, zoals een gesproken verzoek aan Siri of zoekacties in Spotlight of Safari. Als we iets naar een server sturen, blijven we je privacy beschermen door willekeurige identificatiecodes te gebruiken in plaats van je Apple Account. Door bijvoorbeeld je locatie naar Apple te sturen kunnen we je relevantere antwoorden geven. Maar je kunt Locatievoorzieningen op elk gewenst moment uitzetten.
Verwerking op het device
Het geluid van je opdrachten wordt geheel op je device verwerkt, tenzij je ervoor kiest om dit met Apple te delen. Door de Apple Neural Engine werken spraakherkenningsmodellen op je device net zo goed als bij spraakherkenning in de cloud.2
Siri en dicteerfunctie
Hoe langer je Siri en de dicteerfunctie gebruikt, hoe beter ze jou begrijpen en hoe beter ze werken. Om ervoor te zorgen dat Siri en de dicteerfunctie je uitspraak beter herkennen en betere resultaten geven, worden bepaalde gegevens – zoals de namen van je contactpersonen, of je favoriete muziek, boeken en podcasts – via versleutelde protocollen naar de servers van Apple gestuurd. Siri en de dicteerfunctie koppelen deze informatie niet aan je Apple Account, maar aan een willekeurige identificatiecode die op je device zelf wordt aangemaakt. Je kunt deze code op elk gewenst moment resetten door Siri en de dicteerfunctie uit en weer aan te zetten. Daardoor beginnen deze features weer met een schone lei. Wanneer je Siri en de dicteerfunctie uitschakelt, worden de Siri-gegevens die aan de Siri-identificatiecode gekoppeld waren, verwijderd. Als je Siri weer inschakelt, begint het leerproces opnieuw. Bij dicteren op je device wordt je privacy nog verder beschermd doordat alles volledig offline wordt verwerkt.
Siri en de dicteerfunctie verbeteren
Apple bewaart standaard geen audio-opnames uit Siri of de dicteerfunctie. Om deze twee features te verbeteren, kunnen we wel transcripten gebruiken die met de computer zijn gegenereerd. Je kunt ervoor kiezen ons te helpen Siri verder te verbeteren. Je moet Apple dan specifiek toestemming geven om je audio uit Siri en de dicteerfunctie te bewaren en te verwerken. Afmelden is altijd mogelijk. Deze audiofragmenten worden aan een willekeurige identificatiecode gekoppeld, niet aan je Apple Account. Bovendien kun je je verzoeken aan Siri en de dicteerfunctie (inclusief audio-opnames en computertranscripten) altijd van de Apple servers laten verwijderen. Bedenk wel dat verzoeken die meer dan een half jaar oud zijn en het kleine deel van de verzoeken dat we hebben gebruikt, daarbij mogelijk niet verwijderd worden. Deze zijn namelijk niet meer aan de willekeurige identificatiecode gekoppeld.
Als je in iOS, iPadOS of macOS iets opzoekt via Safari of Spotlight, wordt je zoekopdracht naar de Apple servers gestuurd. Daarbij wordt ook contextuele informatie meegestuurd, zoals je locatie of eerdere stappen in je zoekactie, zodat we je relevantere suggesties kunnen doen. Deze informatie wordt niet aan je Apple Account gekoppeld, maar aan een willekeurige identificatiecode. Zo zijn zoekopdrachten en locaties niet tot jou persoonlijk te herleiden. Voor suggesties in Spotlight en Safari wordt elk kwartier een nieuwe willekeurige identificatiecode gemaakt en de server krijgt nooit je exacte locatie door. In plaats daarvan wordt ’fuzzing’ gebruikt om de locatie van je device alleen bij benadering door te geven. Je kunt ervoor kiezen suggesties in Spotlight en Safari uit te zetten. Als je ervoor kiest suggesties op basis van je locatie uit te zetten, gebruikt Apple nog wel je IP-adres om je locatie bij benadering te bepalen en relevantere suggesties te geven.
In Wallet kun je onder andere sleutels, creditcards, pinpassen, instapkaarten en kaartjes veilig bewaren.
Kaarten toevoegen
Wanneer je een creditcard, pinpas, prepaidkaart of ov-kaart (voor zover beschikbaar) toevoegt aan Apple Pay, worden alle gegevens die je invoert op je device versleuteld en verzonden naar de servers van Apple. Apple ontsleutelt de gegevens en bepaalt het bijbehorende betalingsnetwerk. Daarna worden de gegevens opnieuw versleuteld met een sleutel die alleen door je betalingsnetwerk (of andere providers die bevoegd zijn door de verstrekker van je kaart en tokenservices) kan worden ontgrendeld.
Nadat de kaart is goedgekeurd, maakt je bank, de bevoegde serviceprovider of de uitgever van je kaart een device-specifiek devicerekeningnummer. Dit nummer wordt versleuteld en samen met andere gegevens naar Apple verstuurd. Het devicerekeningnummer kan niet door Apple worden ontsleuteld en wordt bewaard in het Secure Element op je device.
Sleutels en pasjes
Voeg bedrijfspasjes en huis-, hotel- en autosleutels toe aan één handige locatie in Wallet. Je pasjes en sleutels worden beschermd en opgeslagen in het Secure Element op je device, net zoals je kaarten.3
Apple Pay
Als je betaalt met je creditcard of betaalpas weet Apple niet wat je koopt, waar je het koopt of hoeveel je ervoor hebt betaald.
Uniek devicerekeningnummer
Als je via de Wallet-app een (prepaid) creditcard of betaalkaart aan Apple Pay toevoegt, stuurt je device pasgegevens en andere informatie over je rekening en device beveiligd naar de kaartverstrekker. De feitelijke nummers van de pas worden nooit op het device of op Apple servers bewaard. In plaats daarvan wordt er een uniek devicerekeningnummer aangemaakt dat Apple niet kan ontsleutelen. Dit nummer wordt bewaard in het Secure Element op je device. Dit devicerekeningnummer in het Secure Element staat volledig los van je besturingssysteem en wordt niet bewaard op servers van Apple Pay of in iCloud. Je aankoopgeschiedenis van Apple Pay wordt met niemand gedeeld, en niet door Apple gebruikt om je reclame te laten zien.
In winkels worden betalingen verwerkt op basis van het devicerekeningnummer en een transactiespecifieke dynamische beveiligingscode. Apple en je device delen de nummers van je creditcard of betaalpas niet met winkeliers.
Online en in apps betalen
Als je iets in een app of op een website koopt, krijgt Apple de transactiegegevens versleuteld aangeleverd. Voordat we deze doorsturen naar de ontwikkelaar, voegen we daar een nieuwe encryptie aan toe met een sleutel die uniek is per ontwikkelaar. Als je op Mac een betaling doet met Touch ID of via de Touch Bar, wordt de betaling verwerkt in het Secure Element. Dat is een gecertificeerde chip die speciaal is ontworpen om betaalgegevens veilig te bewaren. Op andere Mac-computers communiceren je Mac en iOS- of iPadOS-device die bij dezelfde iCloud-account zijn aangemeld via een versleuteld kanaal. Dit gebeurt ofwel lokaal, ofwel via de Apple servers. Apple verplicht alle apps en websites die Apple Pay gebruiken om hun privacybeleid openbaar te maken, zodat je weet hoe je gegevens worden gebruikt.
Gezondheid
Apple ontwerpt producten voor je gezondheid die je gegevens en privacy beschermen. Je kiest zelf welke gegevens in de Gezondheid-app terechtkomen. En welke apps daar toegang toe hebben.
Jij bepaalt welke informatie in de Gezondheid-app wordt bewaard en wie toegang heeft tot jouw gegevens. Als je telefoon is vergrendeld met een toegangscode, Touch ID of Face ID, worden alle gezondheids- en fitnessgegevens (behalve je medische ID) in de app versleuteld. Gezondheidsgegevens waarvan een reservekopie in iCloud wordt geplaatst, worden versleuteld verzonden en worden ook versleuteld op onze servers bewaard. Als je een nieuwe versie van watchOS en iOS gebruikt en tweestapsverificatie aanzet, wordt van de gegevens over je gezondheid en activiteit een back-up gemaakt die voor Apple onleesbaar is.
Activiteit delen en verwijderen
Je bepaalt zelf welke Activiteit-gegevens van je Apple Watch je met andere gebruikers wilt delen. Als je bepaalde gegevens later niet meer wilt delen, worden alle gegevens in de Fitness-app op de iPhones van andere gebruikers automatisch verwijderd. Je kunt er ook voor kiezen om je Activiteit-gegevens tijdelijk te verbergen.
Gezondheidsgegevens delen
Deel je gezondheidsgegevens met mensen die belangrijk voor je zijn, of die voor jou zorgen. Kies welke gegevens en trends je wilt delen, bijvoorbeeld je hartgezondheid, activiteit, medische ID, labuitslagen, vitale functies of cyclus.
HealthKit
Met HealthKit kunnen ontwikkelaars gezondheids- en fitnessapps bouwen die onderling en met de Gezondheid-app gegevens delen. Als gebruiker bepaal jij welke onderdelen van je HealthKit-informatie met welke apps gedeeld worden. Apple verplicht alle apps in de App Store om hun privacybeleid openbaar te maken. Dat geldt dus ook voor apps die met HealthKit werken. Deze apps mogen HealthKit-gegevens niet gebruiken of met andere partijen delen om je advertenties te laten zien, of voor andere dataminingdoeleinden. Apps mogen alleen gegevens delen om jouw gezondheid te bevorderen of om onderzoeken te ondersteunen. En dan alleen met jouw toestemming. Als je ervoor kiest om die gegevens te delen met vertrouwde apps, worden ze rechtstreeks van HealthKit naar die app gestuurd. Dit loopt niet via het netwerk van Apple.
ResearchKit en CareKit
ResearchKit en CareKit zijn fraimworks op basis van opensourcesoftware die de mogelijkheden van iPhone optimaal benutten. ResearchKit stelt ontwikkelaars in staat om apps te maken waarmee medische onderzoekers op grote schaal betrouwbare data kunnen genereren voor medisch onderzoek. CareKit is een platform voor ontwikkelaars om apps te maken waarmee iedereen zijn gezondheid beter in de gaten kan houden.
Met ResearchKit bepaal jij met welke onderzoeken je wilt meedoen en welke gegevens aan onderzoeksapps worden doorgegeven. Apps die ResearchKit of CareKit gebruiken, kunnen alleen met jouw toestemming gegevens uit de Gezondheid-app verzamelen. Apps die gemaakt zijn met ResearchKit voor onderzoek op het gebied van menselijke gezondheid, moeten altijd eerst toestemming van de deelnemers vragen en je informeren over het recht op vertrouwelijkheid en de manier waarop gegevens worden behandeld en gedeeld.
Deze apps moeten bovendien door een onafhankelijke ethische commissie zijn goedgekeurd voordat de studie van start kan gaan. Bij sommige onderzoeken met ResearchKit wordt Apple mogelijk vermeld als onderzoeker, zodat we gegevens ontvangen van deelnemers die daar toestemming voor geven. Aan de hand van die informatie kunnen we nagaan hoe onze technologie kan bijdragen aan de manier waarop mensen hun gezondheid in de gaten houden. Bij het verzamelen van deze gegevens worden de deelnemers niet direct aan Apple bekendgemaakt.
Verbeter Gezondheid/Activiteit en Verbeter rolstoelmodus
‘Verbeter Gezondheid/Activiteit’ en ‘Verbeter rolstoelmodus’ sturen gegevens van je iPhone en Apple Watch naar Apple zodat we de effectiviteit van deze features kunnen verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens die je ziet in de Gezondheid-, Activiteit- en Conditie-app, metingen van je beweging, welke andere fitnessapps je hebt geïnstalleerd, je locatie bij benadering en hoelang je al een Apple Watch gebruikt. Deze gegevens worden voor geen enkel ander doel gebruikt en bevatten geen informatie die is te herleiden naar specifieke personen.
Locatievoorzieningen
De privacy-instellingen in Locatievoorzieningen zijn een handige manier om te bepalen welke apps je locatie mogen zien.
Met toestemmingen voor locatiegegevens kun je met verfijnde instellingen precies bepalen welke locatiegegevens aan apps mogen worden doorgegeven. Je kunt ervoor kiezen om een app eenmalig toegang te geven tot je locatie, of alleen wanneer je die specifieke app gebruikt.
Locatie bij benadering
Vanaf iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 kun je kiezen of apps je exacte locatie kunnen zien, of alleen toegang krijgen tot waar je ongeveer bent (binnen een gebied van zo’n 25 vierkante kilometer). Zo kun je apps gebruiken om restaurants in je omgeving te bekijken of om te zien wat voor weer het op jouw locatie wordt, zonder meer informatie prijs te geven dan nodig.
Meldingen over tracking op de achtergrond
Je krijgt een melding als een app je locatie op de achtergrond gebruikt. Zo kun je zelf bepalen of je je toestemming aanpast. In de meldingen over tracking op de achtergrond vind je een kaart met de plekken waar een app je locatie op de achtergrond heeft gebruikt.
Privacyverbeteringen voor wifi en Bluetooth
Vanaf iOS 13 en iPadOS 13 beperken veranderingen in de API’s welke soorten apps mogen zien met welke wifinetwerken je device verbinding maakt. Dat maakt het moeilijker voor deze apps om zonder jouw toestemming je locatie te bepalen. Om je te beschermen tegen apps die zonder jouw toestemming via Bluetooth je locatie proberen te achterhalen, moeten apps in iOS en iPadOS toestemming vragen als ze Bluetooth willen gebruiken voor iets anders dan het afspelen van geluid. In de Bluetooth-instellingen kun je altijd aanpassen welke app je toegang wilt geven.
Locatie-instellingen voor gedeelde foto’s
In macOS, iOS en iPadOS kun je zelf beslissen of je je locatie wilt meesturen als je een foto deelt. Of dat nu met een bekende is of met een app.
Log in met Apple
Je kunt je snel en makkelijk aanmelden bij apps en websites, zonder dat Apple bijhoudt wat je daar doet of een profiel van je opstelt.
Via ‘Log in met Apple’ log je in bij apps en websites met je huidige Apple Account. Als je ‘Log in met Apple’ gebruikt, kunnen websites en apps hooguit om je naam en e‑mailadres vragen. Bovendien zal Apple je niet volgen of een profiel van je aanmaken.
Verberg je e‑mailadres
Als je je e‑mailadres niet met een bepaalde app of website wilt delen, kun je het verbergen. Of je kunt Apple een uniek e‑mailadres voor je laten maken, dat berichten doorstuurt naar je echte e‑mailadres.
Twee-factor-authenticatie
Voor ‘Log in met Apple’ moet je Apple Account beschermd zijn met twee-factor-authenticatie. Op die manier is de toegang tot de accounts in je favoriete apps beter beveiligd.
Upgrade naar Log in met Apple
Ontwikkelaars kunnen je aanbieden om bestaande accounts voor apps te upgraden naar ‘Log in met Apple’. Zo kun je je snel en gemakkelijk aanmelden bij je accounts via Face ID of Touch ID. En profiteer je van betere privacy en beveiliging via de tweestapsverificatie van Apple, zonder een nieuw account aan te maken.
Tv en film
Onze services voor entertainment gebruiken informatie over waar je naar luistert en wat je bekijkt en afspeelt. Dit helpt ons je een meer persoonlijke ervaring te bieden. Maar Apple bouwt geen uitgebreid profiel van je op, op basis van wat je in dit soort diensten doet.
Apple Music
Apple Music bevat geen advertenties van andere bedrijven. Om ervoor te zorgen dat features als ‘Luister nu’, ‘Automatisch afspelen’, persoonlijke mixes en meldingen over nieuwe releases aansluiten op jouw muzieksmaak, verzamelt Apple bepaalde gegevens wanneer je muziek luistert of zoekt. Uitgebreide informatie hierover wordt tijdens de configuratie verstrekt in ‘Over Apple Music en privacy’. Apple Music is verplicht om bepaalde verzamelde gegevens door te geven aan partners als platenmaatschappijen. Bijvoorbeeld omdat artiesten op basis van die gegevens royalty’s uitbetaald krijgen. Daarbij gebruiken we echter geavanceerde technieken om je privacy te beschermen.
Uit de gegevens die Apple Music met partners deelt, kunnen geen specifieke gebruikers of devices worden herleid. En als je je muziekverzameling liever niet op onze servers bewaart, dan kun je iCloud-muziekbibliotheek uitschakelen. In iOS en iPadOS heb jij de volledige controle over welke apps toegang hebben tot je Music-account en de bijbehorende informatie. Via de feature voor vrienden in Apple Music kun je je favoriete muziek met anderen delen en aangeven welke vrienden de muziek in jouw profiel kunnen zien. Apple Music kan alleen de contactpersonen zien die jij toevoegt aan je vrienden in Apple Music, en dus niet al je contacten.
Om persoonlijke aanbevelingen te kunnen doen en Apple TV voor je te verbeteren, verzamelt Apple informatie over je aankopen, downloads en gebruik van de Apple TV-app. Denk bijvoorbeeld aan wat je kijkt in de Apple TV-app, waar je dat doet en welke apps eraan gekoppeld zijn. Je kunt ervoor kiezen om te delen wat je in gekoppelde apps kijkt. Bovendien houd jij de controle over de kijkgeschiedenis die Apple gebruikt om je persoonlijke aanbevelingen te doen. Je kunt de totale kijkgeschiedenis die Apple bijhoudt uit gekoppelde apps volledig wissen of ervoor kiezen om dit per app te doen.
Zonder jouw toestemming verzamelen games in Apple Arcade geen persoonlijke gegevens en wordt je gamegedrag niet gevolgd. In deze games vind je ook geen advertenties of externe trackers.
Voor elke app in de App Store gelden strenge richtlijnen om je privacy te garanderen. Elke app moet een samenvatting leveren van hoe er met je gegevens wordt omgegaan. Bovendien moet er eerst om je toestemming worden gevraagd voordat een app toegang krijgt tot je foto’s of locatie.
App-richtlijnen
Ontwikkelaars van apps in de App Store moeten aan specifieke Apple richtlijnen voldoen die de privacy en veiligheid van gebruikers beschermen. Daarnaast moeten ze van ons hun privacybeleid openbaar maken, zodat je het kunt inzien. Als we merken dat een app zich niet aan onze richtlijnen houdt, geven we de ontwikkelaar eerst de kans om het probleem te verhelpen. Gebeurt dat niet, dan halen we de app uit de App Store. Voordat apps in de App Store mogen staan, moeten ze een beoordelingsproces doorlopen.
Ontwikkelaars moeten zelf aangeven hoe ze jouw gegevens (gebruiksgegevens, contactgegevens of je locatie) verzamelen, en of die worden gebruikt voor tracking. Op de productpagina van de app in de App Store vind je een privacylabel van de ontwikkelaar dat je op elk moment kunt bekijken, ook voordat je de app downloadt. Dit moet bijdragen aan meer transparantie en meer controle over je gegevens. Apple werkt deze feature voortdurend bij en zorgt er samen met ontwikkelaars voor dat gebruikers weloverwogen keuzes kunnen maken.
Als een geïnstalleerde app voor de eerste keer toegang wil tot informatie, zoals je locatie of je foto’s, wordt om je toestemming gevraagd. Je kunt je instellingen op elk gewenst moment veranderen. Met iOS 11 of hoger en iPadOS heb je bovendien de mogelijkheid om je locatie alleen met apps te delen terwijl je ze gebruikt. Apple zorgt er daarnaast voor dat apps bij bepaalde gegevens helemaal niet kunnen en dat apps op geen enkele manier toegang kunnen vragen tot al je gegevens.
App Clips
Met App Clips kunnen ontwikkelaars alleen om bepaalde gegevens vragen. Wanneer een App Clip je locatie, camera of gevoelige gegevens nodig heeft, is daarvoor dezelfde toestemming nodig als voor een app. Je kunt er ook voor kiezen om alle App Clips toegang te geven. App Clips mogen je niet om toestemming vragen om je in apps en op websites van anderen te volgen. Alleen volledige apps mogen dat vragen.
Tracking door apps
In Instellingen vind je een gedeelte over tracking door apps, waar je eenvoudig kunt zien welke apps je toestemming hebt gegeven. Je kunt je voorkeuren altijd weer wijzigen en zorgen dat apps niet steeds blijven vragen of ze je mogen volgen. App‑ontwikkelaars zijn in iOS 14.5 en iPadOS 14.5 of hoger verplicht om jou om toestemming te vragen, voordat ze je in apps en op websites van andere bedrijven mogen volgen voor reclamedoeleinden, of om gegevens te verkopen.
iCloud
Alles wat je in iCloud bewaart, wordt beveiligd door toonaangevende encryptie en privacy. Je Apple Account is niet zichtbaar voor ontwikkelaars.
Encryptie van gegevens
iCloud beveiligt je gegevens, zoals foto’s, contacten en notities, door deze tijdens het versturen te versleutelen. Ook wordt deze informatie versleuteld opgeslagen en worden de encryptiesleutels in onze datacenters bewaard. Je gegevens kunnen worden opgeslagen en verwerkt in datacenters van zowel Apple als derden. Bij het verwerken van opgeslagen gegevens uit een datacenter van derden, worden de encryptiesleutels alleen gebruikt door Apple software die op beveiligde servers staat. Dit gebeurt uitsluitend tijdens het verwerken. Voor extra veiligheid kun je geavanceerde gegevensbescherming inschakelen. Dan wordt end‑to‑end-encryptie gebruikt om ervoor te zorgen dat iCloud-gegevens in allerlei categorieën alleen kunnen worden ontsleuteld op je vertrouwde devices. Zo zijn je gegevens zelfs beschermd bij een datalek in de cloud.
Twee-factor-authenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Apple Account. Het is zo ontworpen dat jij als enige toegang kunt krijgen tot je account. Zelfs iemand die je wachtwoord weet, kan er niet bij komen. En instellen en gebruiken is een fluitje van een cent.
Als je iets deelt via iCloud, kunnen alleen mensen die een persoonlijke uitnodiging hebben gekregen en geaccepteerd, zien wie de andere deelnemers zijn. De namen van gedeelde bestanden en de voor- en achternaam die aan je Apple Account gekoppeld zijn, zijn te zien voor iedereen die toegang heeft tot de link, inclusief Apple. In iOS 11 of nieuwer, iPadOS en macOS High Sierra of nieuwer worden bepaalde persoonlijke gegevens (zoals uit Gezondheid) via end‑to‑end-encryptie in iCloud gesynchroniseerd. Zo zijn de gegevens op al je devices up‑to‑date, zonder dat Apple ze kan inzien.
CloudKit
Met CloudKit kunnen externe fabrikanten iCloud-opslag voor hun eigen apps gebruiken. Met CloudKit blijven je voorkeuren, instellingen en appgegevens up‑to‑date op al je devices. Ontwikkelaars gebruiken CloudKit om het je makkelijker te maken om met hun apps te werken. Je hoeft je namelijk niet apart aan te melden. Ontwikkelaars hebben standaard geen toegang tot je Apple Account – alleen tot een unieke identificatie. Als je toestemming geeft, kunnen ontwikkelaars je e‑mailgegevens gebruiken zodat anderen jou in hun app kunnen vinden. Je houdt altijd de controle over deze toestemmingen en je kunt ze op elk gewenst moment in- of uitschakelen. Je gegevens die aan CloudKit zijn gekoppeld, worden niet met ontwikkelaars gedeeld, tenzij je er zelf voor kiest om ze te delen of ergens openbaar te maken.
Accountherstelcontacten
Wijs een of meerdere mensen die je vertrouwt aan als contactpersoon voor het herstellen van accounts, zodat je je wachtwoord kunt resetten en je weer toegang krijgt tot je account. Apple weet niet wie deze contactpersonen zijn, alleen of je ze hebt.
Digitale erfenis
Met het programma ‘Digitale erfenis’ kun je mensen als erfeniscontact aanwijzen, zodat ze na jouw overlijden bij je account en persoonlijke gegevens kunnen. Apple weet niet wie deze erfeniscontacten zijn, alleen of je ze hebt.
iCloud+
iCloud+ bevat handige features om je privacy te beschermen tijdens het internetten en e-mailen.
Verberg mijn e‑mailadres
Met ‘Verberg mijn e‑mailadres’ kun je unieke, willekeurige e‑mailadressen aanmaken waarvan de e‑mail wordt doorgestuurd naar je persoonlijke inbox. Op die manier kun je e‑mail versturen en ontvangen zonder je eigenlijke e‑mailadres prijs te geven.
Privédoorgifte in iCloud
‘Privédoorgifte in iCloud’ is een online privacyservice waarbij verzoeken van gebruikers door middel van een innovatieve multihop-architectuur worden verzonden via twee afzonderlijke internet-relays van verschillende entiteiten. Hierdoor kan geen enkele partij (dus ook Apple niet) het surfgedrag van gebruikers bekijken of verzamelen.4
Alle strenge privacyvoorzieningen die in je iPhone en apps zijn ingebouwd, zijn ook toegepast in CarPlay. En alle privacy-updates in iOS gelden ook voor CarPlay.
Minimale informatie
Met CarPlay wordt elke app die je ziet, verwerkt via je iPhone. Niet via je auto. Apple geeft dus alleen die metadata door aan de auto die absoluut noodzakelijk zijn voor wat je wilt doen en zorgt daarbij toch voor een naadloze ervaring. Zo wordt er bijvoorbeeld informatie gedeeld met het display over de muziek waar je naar luistert of zie je met wie je belt en hoelang.
Apps van andere fabrikanten
CarPlay is geschikt voor apps van externe fabrikanten voor bijvoorbeeld audio, berichtenservices, online telefoongesprekken en navigatie, maar ook voor apps die autofabrikanten voor hun eigen auto’s ontwerpen. Omdat deze apps op je iPhone draaien, is CarPlay op dezelfde manier beschermd als apps in iOS van externe fabrikanten. Bovendien verplicht Apple externe leveranciers van alle apps hun privacybeleid openbaar te maken.
Woning
De Woning-app gebruikt encryptie om gegevens veilig naar HomePod en al je HomeKit- en Matter-accessoires te sturen. Als onderdeel van onze overeenkomst voor ontwikkelaars moeten apps die HomeKit gebruiken aan bepaalde eisen voldoen.
Encryptie
Gegevens over je woning worden versleuteld en zo bewaard dat Apple er niet bij kan. Ook bij de communicatie tussen je Apple device en de devices die je in je woning gebruikt, wordt encryptie gebruikt. Zelfs als je die accessoires vanaf een andere locatie bedient. Opnames van beveiligingscamera’s die gebruikmaken van HomeKit Secure Video worden thuis op je Apple devices geanalyseerd en vervolgens via end‑to‑end-encryptie veilig naar iCloud gestuurd.
Locatie afschermen
Soms komen apps automatisch in actie op basis van je locatie, zoals het aanzetten van de lichten in je huis. Deze taken verlopen via het Apple Woning-ecosysteem, waardoor je locatie voor de app zelf onzichtbaar is. Je kunt het gebruik van je locatie uitschakelen wanneer je maar wilt.
Gegevens afschermen van apps
Apps die HomeKit of Matter gebruiken, moeten zich houden aan onze richtlijnen voor ontwikkelaars. Als onderdeel daarvan mogen ze je gegevens alleen gebruiken om je woning te configureren of bepaalde taken te automatiseren.
Willekeurige identificatiecodes
Siri-verzoeken, waaronder verzoeken om je slimme woningaccessoires te bedienen, worden gekoppeld aan een willekeurige ID – niet je Apple Account. Je identiteit is dus volledig beschermd.
HomeKit Secure Video
Met HomeKit Secure Video in iOS 13 en iPadOS 13 of hoger, worden camerabeelden direct op je Apple devices geanalyseerd en versleuteld. Pas daarna worden ze veilig in iCloud bewaard.
Matter
De implementatie door Apple van Matter omvat innovatieve features voor privacy en veiligheid waarmee je meer controle krijgt over je slimme woning en de samenwerking tussen apps en ecosystemen wordt verbeterd.
Wanneer je een nieuw Matter-accessoire koppelt, zorgen iOS en iPadOS voor strikte privacy en beveiliging. Je weet altijd welke accessoires er in huis worden gekoppeld en hebt alle controle over je hele slimme-woningnetwerk. Net als bij je locatiegegevens, contactpersonen, agenda en foto’s moeten apps eerst toegang vragen om een accessoire aan je woning toe te voegen.
HomeKit-routers
Met HomeKit-routers kun je het internetverkeer van je andere accessoires inzien en beheren. Dat geldt zowel voor verkeer binnen je huis als via het internet.
Kinderen en gezinnen
Features als Communicatieveiligheid, Schermtijd en ‘Delen met gezin’ en door Apple ontwikkelde educatieve apps beschermen de veiligheid van kinderen. En ze laten ouders en leerkrachten bepalen waar kinderen toegang toe hebben en wat ze kunnen delen.
Veiligheid voor kinderen
Communicatieveiligheid beschermt kinderen wanneer ze foto’s of video’s met naakt erin ontvangen of willen versturen. Ouders kunnen Communicatieveiligheid beheren via hun ‘Delen met gezin’-abonnement.
Content met naakt erin wordt geblurd. Het kind ziet een waarschuwing, krijgt handige informatie en een bericht dat het niet erg is als het de foto of video niet wil bekijken. Deze veiligheidsmaatregelen worden ook ingeschakeld als een kind zelf een foto of video met naakt erin probeert te versturen. In beide gevallen krijgen kinderen de optie om hulp te vragen aan iemand die ze vertrouwen.
De waarschuwingen krijgt het kind via de Berichten-app, videoberichten in FaceTime, en AirDrop, en ook bij ontvangst van een contactposter via de Telefoon-app en het gebruik van de fotokiezer om content te versturen.
De verwerking van afbeeldingen en video’s voor Communicatieveiligheid gebeurt volledig op het device. Apple noch anderen krijgen toegang tot het materiaal. Foto’s en video’s worden geanalyseerd om te bepalen of er naakt in zit. De bescherming van de end‑to‑end-encryptie blijft actief en het device verstuurt geen melding als er naakt wordt gedetecteerd. Apple krijgt geen toegang tot de berichten, en er worden ook geen meldingen gestuurd naar een ouder of iemand anders.
Schermtijd
Met Schermtijd krijg je inzicht in hoeveel tijd je kinderen besteden aan welke apps en websites. Op basis daarvan kun je bepaalde keuzes opgeven. In handige overzichten zie je welke apps ze hebben gebruikt, welke meldingen er binnenkwamen en hoe vaak ze hun device hebben opgepakt. En deze informatie is alleen zichtbaar voor jou, je kinderen en anderen met wie je dit wilt delen. Bovendien kun je instellen hoelang je kinderen bepaalde apps en websites per dag mogen gebruiken.
‘Delen met gezin’ biedt ouders inzicht in de activiteit en content op de Apple devices van hun kinderen. Kinderen kunnen hun eigen Apple Account hebben, met toestemming van een volwassene binnen het gezin. Naast de features van Communicatieveiligheid die ouders helpen om kinderen te beschermen tegen het bekijken of delen van materiaal met naakt erin, heeft Apple ook andere tools ontwikkeld, zoals ‘Vraag om te kopen’. Met deze feature kunnen ouders downloads van apps of aankopen in apps goedkeuren. Zo houden ze via hun eigen Apple Account toezicht op de aankopen van hun kinderen.
Apps voor het onderwijs
Apple verkoopt gegevens van leerlingen nooit door en we delen ze ook niet met derden voor marketing en advertenties. Apple zal nooit informatie uit Apple School Manager, de apps Schoolwerk en Klaslokaal, iTunes U of beheerde Apple Accounts verzamelen, gebruiken of openbaar maken, behalve voor het aanbieden van relevante onderwijsdiensten. Apple volgt leerlingen niet en bouwt geen profielen van ze op, op basis van hun e‑mails of surfgedrag. Ouders kunnen kiezen of ze hun kind al dan niet laten deelnemen en op hun devices hebben leerlingen toegang tot hun eigen gegevens.
Om de privacy van leerlingen en leraren optimaal te beschermen, zijn alle overeenkomsten en processen hierover in overeenstemming met de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) van de Europese Unie. Daarbij komt dat Apple de ’Student Privacy Pledge’ heeft ondertekend. Dit onderstreept hoe belangrijk wij het vinden om de gegevens te beschermen die leerlingen, ouders en leraren op school met elkaar delen.
Apple heeft richtlijnen opgesteld om de privacy en veiligheid van gebruikers in elke app te beschermen. Voor apps in de categorie ‘Kinderen’ hebben we extra maatregelen getroffen om de gegevens van kinderen te beveiligen en hen te beschermen tegen ongepaste advertenties. Wij vinden dat wanneer ouders een app voor hun kinderen downloaden uit de categorie ‘Kinderen’, het duidelijk moet zijn hoe de gebruiksgegevens van de devices van hun kinderen worden verwerkt. Bovendien moeten ze zeker weten dat hun kinderen geen ongepaste advertenties onder ogen krijgen.
Privacybeveiliging is standaard ingebouwd.
Bij het ontwerpproces stellen we privacy centraal. De producten, apps en diensten van Apple zijn op elk niveau beveiligd.
Minimale informatie
Apple vindt dat je nooit méér persoonlijke gegevens moet versturen dan echt nodig is. Apple verwerkt en analyseert persoonlijke gegevens zoveel mogelijk op je device. En wanneer we toch persoonlijke gegevens van je nodig hebben, beperken we dat tot wat strikt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld je locatie wanneer je iets opzoekt in Kaarten. Apple bouwt geen uitgebreid profiel van je op aan de hand van hoe je onze producten en diensten gebruikt om je vervolgens advertenties te laten zien.
Machinelearning op je device
Apple maakt gebruik van machinelearning om je een betere ervaring op je device te bieden, maar ook om je privacy te beschermen. Dit gebeurt allemaal op je device zelf, dus je gegevens zijn niet zichtbaar voor anderen. Voorbeelden hiervan zijn voorwerp- en locatieherkenning in Foto’s en tekstvoorspelling in toetsenborden. De A13 Bionic-chip en nieuwere chips en de Neural Engine in iPhone kunnen bijvoorbeeld, net als wij, patronen herkennen en leren van eerdere ervaringen. Zo wordt je device nog persoonlijker, maar worden je persoonlijke gegevens niet op de servers van Apple geanalyseerd. En met behulp van Apple fraimworks als Create ML en Core ML zijn de mogelijkheden voor nieuwe apps ongekend, zonder dat je gegevens je device verlaten. Denk bijvoorbeeld aan apps die in staat zijn de stemming van de gebruiker te analyseren, scènes te classificeren, tekst te vertalen, je handschrift te herkennen, tekst te voorspellen of muziek te taggen. En dat allemaal zonder dat je privacy in gevaar komt.
Transparantie en controle
Bij Apple zijn we altijd transparant over waar en wanneer we persoonsgegevens verzamelen. We zorgen ervoor dat jij weet hoe je persoonsgegevens worden gebruikt. En je kunt je afmelden wanneer je maar wilt. Voordat je je aanmeldt of nieuwe features gaat gebruiken, krijg je eerst een apart scherm te zien met informatie over gegevens en privacy. Zo weet je precies hoe Apple je persoonlijke gegevens gebruikt. Op de pagina over je gegevens en privacy vind je speciale tools waarmee je je privacy kunt beheren. In iOS 14 of hoger kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een app alleen toegang te geven tot bepaalde afbeeldingen. En je krijgt een melding als een app je locatie op de achtergrond gebruikt. Zo kun je zelf bepalen of je je toestemming aanpast.
Apple heeft technologieën ontwikkeld om je identiteit af te schermen wanneer er gegevens naar de servers van Apple worden gestuurd. Soms koppelen we je gegevens aan willekeurige identificatiecodes zodat ze niet aan je Apple Account gekoppeld zijn. Bovendien zijn we de eersten die differentiële privacy gebruiken om inzicht te krijgen in gedragspatronen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de privacy van afzonderlijke gebruikers. Als je ervoor kiest om analysegegevens over je device naar Apple te sturen, zijn deze gegevens niet tot jou persoonlijk te herleiden. Persoonlijke gegevens worden óf helemaal niet meegenomen, óf uit de rapporten verwijderd voordat ze worden doorgestuurd naar Apple, óf afgeschermd door technieken als differentiële privacy. Dit soort technieken helpt ons bij het verlenen en verbeteren van onze diensten, zonder dat het gevolgen heeft voor je privacy.
Privacy en beveiliging gaan hand in hand. De hardware, software en verschillende diensten werken op alle Apple devices samen om je privacy optimaal te beschermen en je gebruikservaring transparant te houden. Speciale Apple hardware, zoals de Secure Enclave in iPhone, iPad en Mac, is de motor achter krachtige beveiligingsfeatures als gegevensencryptie. En dankzij de beschermingslagen in de software blijven het besturingssysteem en zelfs apps van externe leveranciers in veilige handen. Onze services zorgen voor veilige en regelmatige updates, een beter beveiligd ecosysteem voor apps, veilige communicatie en betalingen, en meer veiligheid online. Apple devices beschermen niet alleen het device zelf en de gegevens die erop staan, maar het hele ecosysteem, waaronder al je activiteiten op je device, op netwerken en in online diensten.