Naturbeskyttelse
Naturbeskyttelse er en samlebetegnelse for en lang række tiltag med henblik på at sikre naturressourcerne og mangfoldigheden af arter og natur i verden. Man har over hele verden vedtaget en lang række nationale og internationale regler, f.eks Bern-konventionen, FN’s Biodiversitetskonvention, EUs Natura 2000 projekt, World Conservation Union og den nationale lovgivning, i Danmark er samlet i Naturbeskyttelsesloven som forvaltes af Miljøministeriet.
Samtidig er en lang række ikke statslige miljøorganisationer involveret i arbejdet, f.eks WWF Verdensnaturfonden, og i Danmark Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening.
Redskaber til at beskytte naturen kan være område- og artsbeskyttelse, naturpleje, naturgenopretning, planlægning, overvågning, naturfredning, oprettelse af reservater, beskyttelseslinjer ved kyster søer åer , skove og lignende, aftaler, tilskud og oplysning.
EUs biodiversitetsstrategi
[redigér | rediger kildetekst]EUs biodiversitetsstrategi for 2030 har en målsætning om at 30 % af arealet i unionens lande skal reserveres til natur. Endvidere skal der være en reduktion af brugen af og risikoen ved pesticider med 50 % senest i 2030 og plantning af 3 milliarder træer i hele EU.[1][2]
Referencer
[redigér | rediger kildetekst]- ^ Biodiversitet: Sådan beskytter EU naturen consilium.europa.eu/ hentet 22. marts 2023
- ^ Potentialet for at reservere 30 % af landarealet til beskyttede og strengt beskyttede områder i Danmark dce2.au.dk hentet 22. marts 2023
Eksterne links
[redigér | rediger kildetekst]- Naturbeskyttelsesloven (Lovbekendtgørelse nr 1392 af 04/10/2022) på retsinformation.dk
- Om naturbeskyttelse Arkiveret 3. december 2010 hos Wayback Machine, Danmarks Naturfredningsforening