Magneto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Sähkögeneraattori on magneetto.
Magneto
Magneto, magnetismin mestari
Magneto, magnetismin mestari
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen X-Men Vol. 1, #1 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi (alkuperäinen nimi) Max Eisenhardt (myöhemmin) Erik Magnus Lehnsherr
Status aktiivinen
Pituus 188 cm
Paino 86 kg
Ryhmäsidokset Pahojen Mutanttien Veljeskunta
Edelliset ryhmäsidokset Ryhmä-X
Helvetintulen Klubi
Excalibur
Henkilöllisyydet Valkoinen Kuningas (myöhemmin Harmaa Kuningas), Michael Xavier, Erik Punainen
Voimat - Magnetismin hallinta, joka mahdollistaa lukuisia taitoja
- Mestaristrategikko
- Taitava lähitaistelija
- Nero
Suhteet
Sukulaiset Magda (vaimo, kuollut),
Anya (tytär, kuollut),
Wanda Maximoff (tytär),
Pietro Maximoff (poika),
Polaris (tytär),
Kristalli (miniä),
Luna (lapsenlapsi)

Magneto (oikealta nimeltään Max Eisenhardt, vaihtanut nimekseen myöhemmin Eric Magnus Lensherr) on Marvel Comicsn sarjakuvahahmo ja Ryhmä-X:n arkkivihollinen. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui X-Men-lehden ensimmäisessä numerossa vuonna 1963 Stan Leen kirjoittamassa ja Jack Kirbyn piirtämässä tarinassa. Magneto on voimakas mutantti, joka pystyy voimiensa kautta hallitsemaan magneettikenttiä, kuten metalleja ja sähkömagneettisia aaltoja. Lisäksi Magneto pystyy lentämään manipuloimalla maapallon magneettikenttiä.

Vuonna 2009 IGN-sivusto nimesi Magneton ensimmäiseksi listallaan sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta.[1]

Englantilainen näyttelijä Ian McKellen näytteli hahmoa neljässä X-Men-elokuvassa vuosina 2000, 2003, 2006 ja 2014. Michael Fassbender on näytellyt nuorta Magnetoa neljässä X-Men-elokuvassa vuosina 2011, 2014, 2016 ja 2019.

Hahmon elämäkerta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena Magnetoa ja hänen perhettään vainottiin juutalaisuuden vuoksi. Natsit ampuivat ja hautasivat joukkohautaan hänen vanhempansa, mutta Magneto itse onnistui selviytymään. Hänet kuitenkin saatiin pian kiinni ja lähetettiin Auschwitziin, missä hänet pakotettiin työskentelemään Sonderkommandona.

Auschwitzissa Magneto rakastui Magda-nimiseen romaninaiseen. He pakenivat vankileiriltä yhdessä, avioituivat ja Magda synnytti pian lapsen, Anyan. Anya kuitenkin kuoli myöhemmin tulessa, kyläläisten estäessä Magnetoa pelastamasta tätä. Magneton voimat muuttuvat hallitsemattomiksi ja hän tappoi ympärillään olevat ihmiset.

Kauhuissaan oleva Magda pakeni Magneton luota ja sai kuukausia myöhemmin tietää olevansa raskaana. Synnytettyään mutanttikaksoset, Elohopean ja Purppuranoidan, Magda katosi. Jahdattuna kyläläisten murhasta ja etsiessään Magdaa, Magneto loi itselleen valehenkilöllisyyden ”Erik Lehnsherr the Sinte gypsy”.

Jonkin aikaa vaimonsa katoamisen jälkeen Magneto työskenteli natseille tappaen rikollisia saadessaan käskyt Control-nimiseltä mieheltä. Control ja hänen agenttinsa ajattelivat kuitenkin, että Magneto otti liikaa vapauksia ja päättivät tappaa hänet. Loppujen lopuksi Magneto päätyi tappamaan heidät kaikki.

Tämän jälkeen Magneto muutti Israeliin tekemään vapaaehtoistyötä holokaustista selvinneiden hyväksi. Hän tapasi Haifassa toisen mutantin, Charles Xavierin. Miehistä tulee ystäviä. He eivät tienneet toistensa voimista, eivätkä aluksi paljastaneet niitä, mutta näkivät toistensa kyvyt joutuessaan taistelemaan terroristeja vastaan.

He keskustelivat pitkään mutanttien asemasta, ja Charles kertoi unelmastaan: maailmasta, jossa mutantit ja ihmiset eläisivät sovussa. Magneto halusi uskoa Charlesin filosofiaa, mutta oli katkeroitunut Auschwitzin kokemuksiensa vuoksi ja hylkäsi Charlesin.

Magneton nousu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auschwitzin kokemukset saivat Magneton ajattelemaan, että mutantit olivat ihmisiä ylempiä, ja Magneto päätti alkaa suojella mutantteja väkivallalla. Hän uskoi, että mutanteista (”Homo superior”) tulisi planeetan hallitseva elämämuoto.

Magneton ensimmäinen terrori-isku oli hyökkäys Yhdysvaltojen armeijan tukikohtaan. Hän kuitenkin koki tappion Charles Xavierin oppilaita, Ryhmä-X:ää, vastaan. Tämän jälkeen hän päätti perustaa veljeskunnan mutanteille, jotka ajattelivat samoin kun hän. Siihen liittyivät myös Elohopea ja Purppuranoita, mutta Magneto sai tietää heidän sukulaissuhteestaan vasta vuosia myöhemmin.

Yhdessä he valloittivat kuvitteellisen Etelä-Amerikan valtion, San Marcon, ja aikoivat perustaa mutanttien valtion sinne. Tämäkin suunnitelma epäonnistui Ryhmä-X:n ansiosta. Myöhemmin Magneto rakensi Asteroidi M:n, asteroidin sisäisen tukikohdan, jonne hän seuraajineen muutti, mutta se tuhoutui myöhemmin taistelussa Ryhmä-X:ää vastaan.

Magneton lapset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten Magneto myös hänen lapsensa ovat mutantteja, ja heillä on erikoiskykyjä.

  • Elohopea alias Pietro Maximoff on supernopea
  • Purppuranoita alias Wanda Maximoff. Hänellä on todellisuutta muokkaavia voimia.
  • Polaris alias Lorna Dane, isäänsä vähäisemmät magneettiset voimat

Magneto muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Magnetoa on näytellyt arvostettu sir Ian McKellen kolmessa ensimmäisessä X-Men-elokuvassa. Ensimmäisessä sekä kolmannessa hänet kuvataan vihollisena hänen taistellessaan Ryhmä-X:ää vastaan. Toisessa elokuvassa hän pakeni vankilasta, jonne joutui Ensimmäisessä elokuvassa, ja taisteli Ryhmä-X:n rinnalla William Strykeria vastaan. Lopulta hän kuitenkin päätyi manipuloimaan Xavieria tappamaan ihmisiä.

Kolmannessa elokuvassa hän yritti tuhota mutantteja parantavaa lääkettä valmistavan tehtaan, mutta lopulta Peto iski häneen tätä lääkettä poistaen Magneton voimat. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa kuitenkin näytettiin, ettei lääke toiminut kunnolla ja hänen voimansa palaavat vähitellen.

Elokuvassa X-Men: First Class esiintyy nuori Magneto Michael Fassbenderin esittämänä. Elokuvassa paljastetaan enemmän hänen traagisesta taustastaan ja kuvataan professori X:än ja Magneton suhdetta heidän yhteisen historian alkutaipaleella. Elokuvassa myös kuvataan Magneton luisuminen pahaksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Wingsin Venus and Mars albumilla on kappale nimeltä ”Magneto and Titanium Man”. Kappaleessa mainitaan Magneton lisäksi kahden muun Marvel-hahmon nimet, Titaanimiehen ja Purppuradynamon. He yrittävät vakuuttaa laulajan/kertojan siitä että poliisi, joka yrittää estää pankkiryöstöä, on itse pankkiryöstäjä.

Toinen kappale, jossa Magneto esiintyy, on Through the Back Doorin ”Comic Book Heroes”, jonka sanoituksessa sanotaan ettei laulaja halua olla kuin Tohtori Mustekala, Tohtori Doom ja Magneto. Magneto esiintyy myös MC Larsin ”Space Game” -kappaleessa yhdessä useiden muiden fiktiivisten hahmojen kanssa.

Magneto on esiintynyt muutamissa Marvelin piirretyissä vuodesta 1979 lähtien.

  • Fantastic Four - ”The Menace Of Magneto” (”Magneton uhka”)
  • Spider-Man - ”When Magneto Speaks....People Listen” (”Kun Magneto puhuu… Kansa kuuntele”)
  • Spider-Man and His Amazing Friends - ”The Prison Plot” (Vankila-juoni)
  • Magneto oli päävihollinen yksiosaisessa Pryde of the X-Men -animaatiossa.
  • Magneto esiintyi X-Men-animaatiosarjassa, jossa hänen ääninäyttelijänään toimi David Hemblen. Siinä hän esiintyi ensimmäisen kerran kolmannessa ja neljännessä jaksossa, joissa hän yritti laukaista ohjuksia, mutta Ryhmä-X esti hänen suunnitelmansa.
  • Hän esiintyi myös X-Men: Evolution -animaatiosarjassa ääninäyttelijänään Christopher Judge.
Magneto X-Men Legends II: Rise of Apocalypse -pelissä.

Magneto on esiintynyt useissa X-Men-videopeleissä, tavallisesti päävastustajana, mutta joskus myös pelattavana hahmona. Hänen merkittävimmät esiintymisensä ovat X-Men: Children of the Atom ja X-Men Legends II: Rise of Apocalypse -peleissä. Hän on merkittävä hahmo myös Marvel vs. Capcom 2 -pelissä, jossa hän on yksi neljästä parhaimmasta hahmosta pelissä Stormin, Cablen ja Vahdin lisäksi.

Magneton viitaton ja kypärätön versio on pelattavana pelissä Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects. Tarinamoodissa hän on viimeinen pelattava Marvel-hahmo ja useiden sankareiden ja vihollisten tapaan häviää kaikkein vahvimmalle imperfectille, Paragonille.

X-Men Legends -pelissä Magneton ääninäyttelijänä toimii Tony Jay. X-Men Legends II:ssa Magneto on yksi tärkeimmistä pelattavista hahmoista ja hänen ääninäyttelijänään toimi Richard Greene.

X-Men 2: Clone Warsissa Magneto on sekä päävastus että (ensimmäistä kertaa X-Men-pelien historiassa) pelattava hahmo. Ryhmän päihitettyä hänet Asteroidi M:llä Magneto liittyi heidän mukaansa.

Magneto on myös yksi vastustajista X-Men: Madness in Murderworldissa.

  1. Magneto is number 1 Web Archive (IGN 15.4.2012). Viitattu 13.2.2015.(englanniksi)