Meetvursti
Meetvursti eli metvursti[1] tai meetwursti on pohjoissaksalaista alkuperää oleva maitohappobakteerien avulla valmistettu kestomakkara[2].
Meetvursti voidaan valmistaa hienoksi jauhetusta sian-, naudan-, hevosen-, kalkkunan- tai poronlihasta. Meetvurstia voidaan käyttää ruokien mausteena sekä esimerkiksi voileipien päällysteenä muiden leikkelemakkaroiden tavoin.
Meetvurstin syvänpunaisen värin aikaansaamiseksi makkaraan on joissakin maissa aiemmin käytetty väriaineena karmiinihappoa sisältävää kokenillia, mutta EU on nyttemmin kieltänyt väriaineen käytön makkaroissa.[3]
Meetvurstipötköjen kuori on tehty pitkäkuituisesta paperista, joka on päällystetty nestemäisellä selluloosalla, viskoosilla. Pitkäkuituinen paperi on yleensä peräisin manilahamppukasvista, josta tehtyä paperia käytetään myös muun muassa teepusseissa. Kuori on makkaranvalmistusprosessissa tärkeä osatekijä, sillä sen täytyy päästää kypsytyksen aikana kosteutta läpi mutta samalla säilyttää makkaran paksuus samana.[4]
Tunnetuimpia meetwurstilajeja ovat muun muassa venäläiset ja saksalaiset meetwurstit, mutta Suomessa myös erilaiset kotimaiset meetwurstilajit ovat varsin suosittuja.lähde?
Venäläinen meetvursti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Venäläisen meetvurstin resepti ja valmistusmenetelmä ovat nimensä mukaisesti peräisin Venäjältä, josta ne ovat kulkeutuneet aikoinaan Pietarin kautta Suomeen. Venäläisen meetvurstin valmistukseen käytetään sian-, hevosen- ja naudanlihaa, silavaa, suolaa ja mausteita.[5] Yhden meetvurstikilon valmistukseen käytetään jopa runsas kilo enemmän tuoretta lihaa, sillä valmistuksen aikana makkaran kuiva-ainepitoisuus kasvaa selvästi. Venäläisessä meetvurstissa on voimakas maku, joka syntyy yli viisi viikkoa kestävässä, kylmäsavustuksessa. Venäläinen meetvursti on Suomen suosituimpia meetvurstilajeja. Se säilyy hyvin.lähde?
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ metvursti. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
- ↑ Niina Jormalainen: Lihatietoa: Kylmäsavutuotteet ja ilmakuivatut tuotteet Lihakeskusliitto. 8.12.2021. Viitattu 22.12.2024.
- ↑ Karmiini, kokenilli, kokkiniili – karmiinihappo, coloria.net
- ↑ Makkarankuorilla maailmalle.[vanhentunut linkki] Tekniikka ja talous 6.5.2004
- ↑ Venäläinen Meetvursti Kotivara.fi. Arkistoitu 4.12.2017. Viitattu 2.12.2017.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ravintoainekoostumus fineli.fi