Content-Length: 232167 | pFad | https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%97_%D7%94%D7%A2%D7%95%D7%9C%D7%94

הרוח העולה – ויקיפדיה לדלג לתוכן

הרוח העולה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרוח העולה
風立ちぬ
כרזת הסרט בעברית
כרזת הסרט בעברית
מבוסס על מנגה בשם זהה
בימוי הייאו מיאזאקי
הופק בידי טושיו סוזוקי
תסריט הייאו מיאזאקי
עריכה טקאשי סאיאמה
מוזיקה ג'ו היסאישי
צילום הייאו מיאזאקי עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה יפןיפן יפן
חברת הפקה סטודיו ג'יבלי
חברה מפיצה טוהו (יפן)
Touchstone Pictures ‏(ארצות הברית)
StudioCanal ‏(בריטניה)
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה יפןיפן 20 ביולי 2013
ארצות הבריתארצות הברית 21 בפברואר 2014
ישראלישראל 24 ביולי 2014 (הגרסה באנגלית)
ישראלישראל 5 בנובמבר 2014 (הגרסה המדובבת)[דרוש מקור]
משך הקרנה 126 דקות
שפת הסרט יפנית
סוגה סרט דרמה, סרט אנימה, סרט ביוגרפי, סיפור התבגרות עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום התרחשות יפן עריכת הנתון בוויקינתונים
תקציב $30,000,000
הכנסות $132,533,417
הכנסות באתר מוג'ו windrises
פרסים פרס אנני עריכת הנתון בוויקינתונים
תרגום לעברית כן
www.ghibli.jp/kazetachinu/
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרוח העולהיפנית: 風立ちぬ) הוא דרמה היסטורית בסגנון אנימה. הסרט נכתב ובוים על ידי הייאו מיאזאקי[1], הופק על ידי סטודיו ג'יבלי, ויצא במקור לאקרנים בשנת 2013. הסרט מבוסס על סדרת מאנגה באותו השם אותו יצר גם הייאו מיאזאקי.

הרוח עולה הוא סרט ביוגרפי בדיוני על חייו של מהנדס האווירונאוטיקה היפני הנודע ג'ירו הוריקושי שהיה המתכנן הראשי של רבים ממטוסי התקיפה ששימשו את יפן במהלך מלחמת העולם השנייה.

מאז עלה הסרט לאקרנים ביפן הוא הפך לשובר קופות ולסרט המרוויח ביותר ביפן בתעשיית האנימה ב-2013.[דרוש מקור] הסרט זכה במספר רב של פרסים בהם פרס האקדמיה היפנית לקולנוע בקטגוריית סרט האנימציה הטוב ביותר של השנה, פרס אנני לתסריט הטוב ביותר והיה מועמד לפרס אוסקר לסרט המונפש הטוב ביותר ולפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר.

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1916 ג'ירו הוריקושי הצעיר משתוקק להיות טייס, אך בשל קוצר ראייה אינו מסוגל לעשות זאת. באחת הלילות מופיע בחלומו של הוריקושי הצעיר מהנדס האווירונאוטיקה האיטלקי ג'ובאני בטיסטה קפרוני (אנ') אשר מספר לו שגם הוא אף פעם לא טס במטוס בחייו, ושמוטב לבנות מטוסים מאשר לטוס בהם.

שבע שנים לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה הוריקושי נוסע ברכבת ללימודי הנדסת אווירונאוטיקה באוניברסיטה הקיסרית של טוקיו ופוגש ברכבת את הנערה הצעירה נאהוקו סאטומי שנוסעת ברכבת יחד עם המשרתת שלה. במהלך הנסיעה מתרחשת רעידת האדמה הגדולה בקאנטו, ובעקבות כך רגלה של המשרתת של נאהוקו נשברת וג'ירו מסייע לנאהוקו לשאת אותה לבית משפחתה של נאהוקו.

בשנת 1925, ג'ירו מסיים את לימודיו יחד עם חברו קירו הונג'ו ושניהם מועסקים בעקבות כך ביצרנית המטוסים מיצובישי בה הם לוקחים חלק בעיצוב מטוס הקרב מיצובישי 1MF9(אנ') עבור הצבא היפני הקיסרי. במהלך טיסת הניסוי המטוס מתפרק באוויר ובעקבות כך המשך פיתוח המטוס מבוטל. בעקבות כך בשנת 1929 ג'ירו נשלח עם הונג'ו לרפובליקת ויימאר במטרה לבצע מחקר טכני ולקבל רישיון לייצור מטוס ה-Junkers G.38 (אנ'). בלילה מהנדס האווירונאוטיקה האיטלקי ג'ובאני בטיסטה קפרוני מופיע שוב בחלומו של ג'ירו והוא אומר לו שהעולם יהיה טוב יותר בזכות מטוסים, אפילו אם האנושות עלולה להשתמש בהם למטרות איומות.

בתחילת 1932 ג'ירו הופך למעצב ראשי בתחרות מטוסי קרב בחסות הצי הקיסרי היפני, אך העיצוב שלו, למטוס מיצובישי 1MF10(אנ'), לא עובר את טיסת הניסוי שהתקיימה ב-1933 ובעקבות כך גם המשך הפיתוח של המטוס הזה בוטלה. בעקבות כך ג'ירו לוקח חופשה באתר נופש בקרויזאווה ושם הוא פוגש שוב את נאהוקו. התייר הגרמני הנס קסטורפ ששוהה גם הוא באתר הנופש והתנגד למשטר הנאצי, אומר לג'ירו, אשר מתכוון לבקר בעיר הגרמנית דסאו, שהמהנדס הגרמני הוגו יונקרס הסתבך משום שהתנגד הנאציזם ושגרמניה צפויה שוב לצאת למלחמה וכי הוא סבור שיש לעצור את הנאצים.

בהמשך ג'ירו פוגש את אביה של נאהוקו, מיידע אותו שבכוונתו להינשא לנאהוקו, והוא מבקש את ברכתו. אביה של נאהוקו מסכים ובעקבות כך השניים מתארסים. עם זאת, נאהוקו חולה בהמשך בשחפת ובעקבות כך הם מחליטים לחכות עם החתונה עד שנאהוקו תחלים. בהמשך הוא פוגש שוב את קסטורפ אשר מנסה להימלט מהמשטרה החשאית היפנית שמנסה לעצור אותו. ג'ירו הופך גם הוא מבוקש משום שהוא היה בקשר עם קסטורפ, ובעקבות כך הוא מוצא מחבוא בבית של הבוס שלו בזמן שהוא עובד על מטוסי קרב חדשים עבור הצי הקיסרי היפני. נאהוקו מנסה בינתיים להחלים מדימום בריאות בסנטוריום בהרים, אך מתקשה לשאת את המחשבה שהיא לא יכולה להיות בהווה יחד עם ג'ירו או להינשא לו. קאיו, אחותו הרופאה של ג'ירו, מזהירה אותו שנאהוקו צפויה כנראה למות משום ששחפת היא מחלה חשוכת מרפא. למרות הידרדרותה הבריאותית של נאהוקו, מספיקים היא וג'ירו לבלות תקופה ממושכת ביחד.

ג'ירו יוצא בהמשך לטיסת הניסוי של מטוס האב-טיפוס החדש מיצובישי A5M(אנ'). בידיעה שהיא תמות בקרוב, נאהוקו חוזרת לסנטוריום בהרים, ומשאירה לג'ירו מכתבי פרידה לג'ירו, למשפחתה ולחבריה. באתר בו נערכת טיסת הניסוי של המטוס משב רוח מסיח את דעתו של ג'ירו מהטיסה המוצלחת, אשר מרמזת על כך שנאהוקו נפטרה. ב-1945, לאחר שיפן כניעת האימפריה היפנית במלחמת העולם השנייה ג'ירו חולם בלילה חלום נוסף בו מופיע קפרוני, והוא מביע בפני קפרוני צער על כך שהמטוס שעיצב שימש לצורכי מלחמה. קפרוני מנחם אותו, אומר שחלומו של ג'ירו לבנות כלי טיס יפהפיים בכל זאת התגשם. נאהוקו מופיעה גם היא בחלומו ומעודדת אותות לחיות את חייו במלואם.

הסרט מבוסס על מאנגה עם עלילה זהה שכתב וצייר הייאו מיאזאקי בירחון יפני בשם Model Graphix במהלך 2009. הסרט נכתב ובוים על ידי מיאזאקי, שמוכר בזכות הסרטים המסע המופלא והשכן הקסום שלי טוטורו אותם ביים וכתב גם כן. מיאזאקי עבד על הסרט במשך חמש שנים, הזמן הרב ביותר שבו הפיק מיאזאקי סרט. מיאזאקי הודיע כי הוא מתכוון לפרוש לאחר יציאת הסרט במלוא חמישים שנות יצירה, אך מאז חזר בו ויוציא סרט חדש בשנת 2023.

הסרט הופץ לראשונה ביפן ב-20 ביולי 2013 במקביל לסרט סיפור הנסיכה קגיה של איסאו טקהאטה שהופק גם הוא על ידי סטודיו ג'יבלי. בשנת 1998 מיאזאקי וטקהאטה הוציאו במקביל את הסרטים קבר הגחליליות (איסאו טקהאטה) והשכן הקסום שלי טוטורו (הייאו מיאזאקי) ושניהם נפגעו בקופות, לכן בסוף הוסכם שתאריך יציאת סרטו של טקהאטה תדחה ל-23 בנובמבר 2013.

ברחבי יפן והמזרח הרחוק הסרט הופץ על ידי טוהו, בארצות הברית Touchstone Pictures וחברת וולט דיסני הפיצו את הסרט במהדורה מוגבלת החל מה-21 בפברואר 2013. בישראל, הסרט יצא ב-24 ביולי 2014[2].

דמויות ומדבבים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
טבלת דמויות ומדבבים
דמות מדבב בשפה היפנית מדבב בשפה האנגלית מדבב בשפה העברית
ג'ירו הוריקושי הידאקי אנו ג'וזף גורדון-לוויט דניאל מגון
נאוקו סאטומי מיורי טקימותו אמילי בלאנט ליאנה עיון
קירו הונג'ו הידטושי נישיג'ימה ג'ון קרסינסקי יהונתן מגון
קורוקאווה מאסהיקו נישימארה מרטין שורט סער בדישי
קסטורפ מיורי קזמה ויליאם ה' מייסי אלי לולאי
אמא של ג'ירו קייקו טאקשיטה אורנה כץ
קאיו הוריקושי מיראי ידה מיי וויטמן רום מילשטיין
האטורי יוני קנימארה מנדי פטינקין עמי מנדלמן
גברת קורוקאווה שינובא אוטקה ג'ניפר גריי אורנה כץ
קאטאימה דארן כריס
סון אלייג'ה ווד
ג'ובאני בטיסטה קפרוני נומורה מנסאי סטנלי טוצ'י

הסרט קיבל ביקורות חיוביות רבות באופן כללי. אתר Rotten Tomatoes נתן לסרט 88% המבוסס על 156 חוות דעת עם ציון ממוצע של 7.9/10, קונצנזוס האתר כתב כי "אף על פי שהוא מציג את סטודיו ג'יבלי בצורה רעה, עדיין רואים סרט נפלא של הייאו מיאזאקי"[3]. באתר Metacritic הסרט קיבל ציון של 84 מתוך 100 המבוסס על 12 חוות דעת[4]. העיתון The Japan Times נתן לסרט שלושה כוכבים מתוך חמישה וכתב "אז זה נכון ש'הרוח העולה' זה סרט סוחט דמעות מיושן, אך זו גם חגיגה ויזואלית יוצאת דופן של יפן לפני המלחמה"[5]. בעיתון The Asia-Pacific Journal כתב מתיו פני "מיאזאקי מציע בסרט הזה את התשובה של הוריקושי להצליח להגשים את חזון עיצוביו. זה הסרט השאפתני ביותר של מיאזאקי עד כה וגם היפה ביותר שלו"[6]

הסרט הכניס ברחבי יפן 11,600,000,000 ין יפני והפך לסרט המכניס ביותר ביפן ב-2013[7]. ב-21 בפברואר 2014 הופץ ברחבי הגלובוס וזכה להכנסות גבוהות, ב-1 באפריל 2014 דורג במקום העשירי ברשימת שוברי הקופות לשנת 2014 עם הכנסות של $117,645,496.

כאשר הסרט הופץ ביפן הוא זכה לביקורות רבות מהצדדים הפוליטיים במדינה. הסרט הרגיז תושבים רבים ביפן, לדבריהם הסרט עוסק באדם שבנה "מכונת הרג" וגם כי אנשים רבים נכפו לעבודה זו ולא עשו אותה מרצון[8]. גם קוריאה הדרומית הביאה מחלוקות רבות בנושא הסרט וקראה להחרימו[9]. בריאיון לעיתון "Asahi Shimbun" אמר מיאזאקי כי "יש לי רגשות מעורבים על המלחמה" והוסיף כי "אנו היפנים יכולים להיות גאים - בנוכחות האדירה והטייסים האמיצים"[9]. במהלך הסרט ישנן סצנות רבות בהן חלק מהדמויות מעשנות, המועצה היפנית למלחמה בעישון קראה להחרמת הסרט בעקבות הדבר[10].

פרסים ומועמדויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
טבלת פרסים ומועמדויות
פרס תאריך נתינת הפרס קטגוריה מועמד/זוכה תוצאה
פרס אוסקר 2 במרץ 2014 פרס אוסקר לסרט המונפש הטוב ביותר מועמדות
Alliance of Women Film Journalists 19 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר הייאו מיאזאקי זכייה
פרס אנני 1 בפברואר 2014 פרס אנני לסרט הטוב ביותר הסרט - הרוח העולה
חברות ההפקה - סטודיו ג'יבלי, Touchstone Pictures
מועמדות
הדמות המונפשת הטובה ביותר קיטרו קוסקה מועמדות
התסריט הטוב ביותר הייאו מיאזאקי זכייה
פרסי אסיה פסיפיק 12 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר טושיו סוזוקי, יפן מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע האינטרנטיים של בוסטון 7 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע של בוסטון 8 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע של שיקגו 16 בדצמבר 2013 הסרט הזר הטוב ביותר מועמדות
סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
Critics' Choice Movie Award 16 בינואר 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
Dallas-Fort Worth Film Critics 16 בדצמבר 2013 הסרט הזר הטוב ביותר מועמדות
אגודת מבקרי הקולנוע של דנוור 13 בינואר 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע של פלורידה 18 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
אגודת מבקרי הקולנוע של ג'ורג'יה 10 בינואר 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
טקס פרסי גלובוס הזהב ה-71 12 בינואר 2014 פרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר מועמדות
אגודת מבקרי הקולנוע של יוסטון 15 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
פרסי IGN 10 בינואר 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע של אינדיאנה 19 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע של איווה 10 בינואר 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
פרסי האקדמיה היפנית לקולנוע 7 במרץ 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
הפסקול הטובה ביותר ג'ו היסאישי זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע של לאס וגאס 18 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע של לוס אנג'לס 8 בדצמבר 2013 סרט האניציה הטוב ביותר זכייה
Mill Valley Film Festival 13 באוקטובר 2013 בחירת הקהל - אנימציה הייאו מיאזאקי זכייה
National Board of Review 7 בינואר 2014 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע של ניו יורק 3 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע האינטרנטיים של ניו יורק 8 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
פסטיבל הסרטים בניו יורק 13 באוקטובר 2013 מלגת גרנד מרנייה לסרט הטוב ביותר מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע האינטרנטיים העולמי 16 בדצמבר 2013 הסרט הטוב ביותר מועמדות
הבמאי הטוב ביותר הייאו מיאזאקי מועמדות
סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
הסרט הטוב ביותר (לא באנגלית) מועמדות
התסריט המעובד הטוב ביותר הייאו מיאזאקי מועמדות
מבקרי הקולנוע של פניקס 17 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע של סן דייגו 17 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקריי הקולנוע של סן פרנסיסקו 15 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע של סן סבסטיאן 20 בספטמבר 2013 בחירת הקהל מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע של סנט לואיס 16 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
פרס סטלייט 23 בפברואר 2014 טכניקת האנימציה הטובה ביותר זכייה
Southeastern Film Critics Association 16 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
איגוד מבקרי הקולנוע של טורונטו 17 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
איגוד מבקרי הקולנוע האינטרנטיים של טורונטו 15 בספטמבר 2013 סרט הדרמה הטוב ביותר מועמדות
Utah Film Critics Association 20 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר זכייה
פסטיבל הסרטים של ונציה 7 בספטמבר 2013 פרס אריה הזהב מועמדות
איגוד מבקריי הקולנוע של וושינגטון די. סי. 9 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
Women Film Critics Circle 16 בדצמבר 2013 סרט האנימציה הטוב ביותר מועמדות
סרט המשפחה הטוב ביותר זכייה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרוח העולה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ מערכת וואלה!‏, לאחר 50 שנות יצירה: במאי "המסע המופלא" פורש, באתר וואלה, 2 בספטמבר 2013
  2. ^ רותה דניניו, הרוח העולה סרטו של היאו מיאזקי The Wind Rises A film By Hayao Miyazaki‏, 24 ביוני 2014
  3. ^ " הרוח העולה", באתר הביקורות והדרוגים Rotten Tomatoes; אוחזר ב-13 בינואר 2013
  4. ^ "הרוח העולה", באתר הביקורות והדרוגים Metacritic; אוחזר ב-12 בדצמבר 2013
  5. ^ ביקורת על 'הרוח העולה' באתר העיתון The Japan Times
  6. ^ מתיו פני, "Miyazaki Hayao’s Kaze Tachinu (The Wind Rises)", באתר עיתון The Asia-Pacific Journal, ‏5 באוגוסט 2013; אוחזר ב-9 באוגוסט 2013
  7. ^ קווין מא, "The Wind Rises tops 2013 Japan B.O.", באתר Film Business Asia, ‏1 בינואר 2014; אוחזר ב-5 בינואר 2014
  8. ^ מקו פוג'י, "Miyazaki’s Film ‘The Wind Rises’ Spurring Mixed Emotions", באתר עיתון Wall Street Journal, ‏26 ביולי 2013
  9. ^ 1 2 ג'סטין מקקורי, "Japanese animator under fire for film tribute to warplane designer", באתר עיתון ההגארדיאן, 23 באוגוסט 2013; אוחזר ב-25 באוגוסט 2013
  10. ^ רבקה קיגן, "The Wind Rises': Hayao Miyazaki's new film stirs controversy", באתר העיתון לוס אנג'לס טיימס, 15 באוגוסט 2013; אוחזר ב-16 באוגוסט 2013










ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%A8%D7%95%D7%97_%D7%94%D7%A2%D7%95%D7%9C%D7%94

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy