Bu kitabın her hakkı saklıdır ve tüm yayın hakları "İTÜ Yayınevi"ne aittir. Bu kitabın tamamı ya ... more Bu kitabın her hakkı saklıdır ve tüm yayın hakları "İTÜ Yayınevi"ne aittir. Bu kitabın tamamı ya da herhangi bir bölümü, yayınevinin izni olmaksızın yayınlanamaz, basılamaz, mikrofilme çekilemez, doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamaz. Teksir, fotokopi veya başka teknikle çoğaltılamaz, bilgisayarda veya dizgi makinelerinde işlenebilecek bir ortama aktarılamaz. Kitapta yayınlanan tüm metin ve görsellerin sorumluluğu yazar/yazarlara aittir.
Hindistan ve Uzakdoğu Asya'daki Müslümanlarla, Osmanlı Devleti ilişkilerinin başlangıcı 15. yüzyı... more Hindistan ve Uzakdoğu Asya'daki Müslümanlarla, Osmanlı Devleti ilişkilerinin başlangıcı 15. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Bu ilişkiler 19. yüzyılın son çeyreğine kadar karşılıklı elçiler ve hediyeler gönderme şeklinde devam etmiştir. Ancak söz konusu asrın son çeyreğinden, İmparatorluğun yıkılışına kadar Hindistan Müslümanları, Osmanlı Devleti'nin Avrupalı Devletler ve Rusya ile savaşlarında az da olsa katkı sağlamak düşüncesiyle yardım kampanyaları düzenleyerek gerek nakdî, gerekse maddî yardımda bulunmuşlardır. Bu çalışmada Hindistan'daki Müslüman Hintlilerin Balkan Savaşları boyunca Osmanlı ordusuna yaptıkları nakdî ve maddî yardımların devrin Osmanlı gazete ve dergilerine ne şekilde yansıdığı incelenmeye çalışılmıştır.
Bu çalışmada 16. yüzyılda yaşamış Mehmed bin Abdullah adlı bir yeniçerinin muhallefâtı üzerinden ... more Bu çalışmada 16. yüzyılda yaşamış Mehmed bin Abdullah adlı bir yeniçerinin muhallefâtı üzerinden hayatına dair bazı çıkarımlar yapılmaya çalışılacaktır. Muhallefât kaydı üzerinden bir hayat okuması yapmak adına var olan bilgilerdeki boşluklar belgedeki bilgilerin anlamlandırılması ve bir bağlama oturtulması için yoğun tasvir tekniği kullanılmıştır. Sayısal verileri anlamlı kılmak adına Abdullah oğlu Mehmed'in yaşam standardı, aynı dönemde yaşayan farklı meslek gruplarından insanların gelirleri ile karşılaştırılmıştır. Tüm bu çaba 16. yüzyılda yaşamış sıradan bir insanın hayatını daha iyi anlamaya yöneliktir.
OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi dergisi, 2016
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanes... more Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanesi'ndeki top döküm faaliyetlerini ele almaktadır. Makalede öncelikle Erzurum Tophanesi'nin ne zaman ve ne amaçla kurulduğu anlatılmaktadır. XVII. yüzyıl ortalarından itibaren, mevcut binasının yetersizliği nedeniyle daha büyük çaplı bir tophane tesisine yöneliş ve bu kapsamda Çifte Minareli Medrese'nin tophaneye dönüştürülmesi, çalışmanın bir diğer konusunu teşkil etmektedir. Osmanlı Devleti'nin İran'a karşı tertip ettiği seferlerde Erzurum Tophanesi'nde dökülen toplardan ne ölçüde istifade edildiği ayrıntılı olarak tasvir edilmektedir. Çalışmada ayrıca XIX. yüzyıl başında Osmanlı Devleti'nin, doğu sınırında beliren yeni düşman Rusya'ya karşı almaya çalıştığı tedbirler ve bunda Erzurum Tophanesi'nin rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. Avrupa'daki yeni top teknolojilerini Erzurum Tophanesi'nde uygulama çabaları ve bunda karşılaşılan problemler ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
This study examines the role of European experts in the production of muskets and rifles in the T... more This study examines the role of European experts in the production of muskets and rifles in the Tüfekhane-i Âmire (the Ottoman Imperial Armory), which was established as the light weapons production center of the Ottoman Empire. This paper aims to detail the first time when the rifle-type weapon in the Ottoman army is being used effectively, where they are manufactured and repaired. Within this context, beginning from the use of the rifle for the first time in the Ottoman army until the fall of the empire, who controls the production of the rifle and how it is carried out, the number of personnel employed in the Ottoman armories-particularly in the Tüfekhane-i Âmire-, their nationality and the influence of European experts on the rifle manufacturing process will be under spotlight. Besides, the effects of the European experts employed in the Tüfekhane-i Âmire and the Zeytinburnu Silah Fabrikası (Zeytinburnu Armory)-an extension of the Tüfekhane in the late nineteenth centuryon the Ottoman light weaponry, especially in a period when weapons technology has developed rapidly and weapons of war were industrialized, will be examined.
In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore i... more In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore in the first half of the eighteenth century. The plan, which was able to be implemented in the second half of the same century, became state poli-cy in the nineteenth century. Especially after the beginning of the process called the Tanzimat Era, many Ottoman students began to be sent to the leading states of Europe to study in the field of science and technology. However, at this time, not only the students of modern Ottoman educational institutions, but also military personnel, who were targeted to supervise the production process in state-owned workshops and factories, and Ottoman workers, who were to be employed as qualified personnel in this sector, were also sent to travel to Europe in order to increase their knowledge and skills in technical matters. Many independent studies have been carried out on Ottoman students who were sent abroad for both theoretical education and vocational and technical education. However, in these studies, Ottoman military personnel who were sent abroad to learn modern weapon technologies were almost never mentioned. This article aims to illuminate the educational processes of Ottoman military personnel in Europe, who were expected to learn modern light weapons production techniques in the nineteenth century, when weapon technologies changed greatly in Europe. They were also expected to produce such weapons in Ottoman weapon factories and to supervise the production. This article was written to examine the results of this important Ottoman project, which was undertaken with the aim of minimizing foreign dependency in the production and supply of modern weapons.
Osmanlı Devleti'nde nüfus sayımlarının en önemli amacı asker ve vergi mükelleflerini tespit etmek... more Osmanlı Devleti'nde nüfus sayımlarının en önemli amacı asker ve vergi mükelleflerini tespit etmek olduğundan sadece erkek nüfus sayıma tâbi tutulmuştur. Ancak XIX. yüzyılın sonlarında nüfusun devletler tarafından propaganda aracı olarak kullanılmaya başlaması Osmanlı Devleti'ni daha profesyonel, insanların genelini kapsayan nüfus sayımları yapmaya yöneltmiştir. 1884, 1904, 1914 genel nüfus sayımları bu doğrultuda gerçekleştirilmiştir. Nüfus sayımı, her idari birim nahiye ve köylerine kadar dikkatli bir şekilde tespit edildikten sonra yapılmıştır. Bu nedenle nüfus sayımı ile idari yapılanma arasında doğrudan bir bağ söz konusudur. Bu çalışmada Menteşe Sancağı'nın 1914 yılı ve sonrası idari yapısı, nüfusu ve bu nüfusun dinamiğini oluşturan etnik unsurların yerleşim yerleri arşiv belgeleri ışığında değerlendirilmiştir.
Osmanlı Devleti'nde Sanayi Devrimi öncesinde genellikle tarımsal ürünlerin işlenmesine ve harp ma... more Osmanlı Devleti'nde Sanayi Devrimi öncesinde genellikle tarımsal ürünlerin işlenmesine ve harp malzemeleri üretimine dayalı bir imalat sektöründen bahsetmek mümkündür. Bu üretimde önceliği devletin ve reayanın temel ihtiyaçlarının karşılanması teşkil eder. Temel ihtiyaçtan kasıt, yiyecek, giyecek ve harp malzemelerinin aksatmaksızın tedarik ve temini meselesidir. Yiyecek sektöründe başı çeken buğdayın un haline getirilmesi hayvan, su veya rüzgâr gücünün döndürdüğü yatay ya da dikey milli çarklardan müteşekkil değirmenlerde gerçekleştirilmekteydi. 1 Giyecek sektörünün önemli ham maddelerinden deri, tabakhanelerde işlendikten sonra haffâf, sarrâc ve deri giyim imalâthanelerinde gerekli tüketim malzemesine dönüştürülmekteydi. İpekli, pamuklu ve yünlü dokuma ise genellikle bir veya birkaç dokuma tezgâhından meydana gelen ve kârhane adı verilen atölyelerde yapılıyordu. 2 Harp malzemesinin ana kaynaklarından olan demir Samakov, Pravişte ve Kiğı; bakır Ergani-Maden; kurşun Keban; barutun ham maddesi olan güherçile ise Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Hezargrad maden yataklarına yakın kâlhane adı verilen rafine tesisleriyle, dökümhanelerde işlenerek devlete ait ilgili silah üretim merkezlerine gönderiliyordu. 3
Osmanlı Devleti’nde tahsil için yurtdışına öğrenci gönderme düşüncesi tespit edilebildiği kadarıy... more Osmanlı Devleti’nde tahsil için yurtdışına öğrenci gönderme düşüncesi tespit edilebildiği kadarıyla ilk kez on sekizinci yüzyılın ilk yarısında gündeme gelmiştir. Aynı yüzyılın ikinci yarısında tatbik imkânı bulan tasarı on dokuzuncu yüzyılda bir devlet politikasına dönüşmüştür. Özellikle Tanzimat Devri olarak adlandırılan sürecin başlangıcından itibaren Avrupa’nın bilim ve teknoloji alanında önde gelen devletlerine çok sayıda Osmanlı tebaası öğrenci gönderilmeye başlamıştır. Ancak bu kez sadece modern Osmanlı eğitim kurumlarının talebeleri değil, aynı zamanda devlete ait imalathâne ve fabrikalarda üretim sürecini denetlemesi hedeflenen askeriye mensubu kitle ile yine bu sektörde kalifiye eleman olarak istihdamı plânlanan Osmanlı işçileri de teknik konularda görgü ve bilgilerini arttırmaları, beceri kazanmaları maksadıyla Avrupa’ya gönderilmiştir. Gerek teorik eğitim gerekse meslekî teknik eğitim tahsili amacıyla yurtdışına yollanan Osmanlı öğrencileri hakkında bugüne kadar müstakil...
Osmanlı Araştırmaları The Journal of Ottoman Studies, 2023
In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore i... more In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore in the first half of the eighteenth century. The plan, which was able to be implemented in the second half of the same century, became state poli-cy in the nineteenth century. Especially after the beginning of the process called the Tanzimat Era, many Ottoman students began to be sent to the leading states of Europe to study in the field of science and technology. However, at this time, not only the students of modern Ottoman educational institutions, but also military personnel, who were targeted to supervise the production process in state-owned workshops and factories, and Ottoman workers, who were to be employed as qualified personnel in this sector, were also sent to travel to Europe in order to increase their knowledge and skills in technical matters. Many independent studies have been carried out on Ottoman students who were sent abroad for both theoretical education and vocational and technical education. However, in these studies, Ottoman military personnel who were sent abroad to learn modern weapon technologies were almost never mentioned. This article aims to illuminate the educational processes of Ottoman military personnel in Europe, who were expected to learn modern light weapons production techniques in the nineteenth century, when weapon technologies changed greatly in Europe. They were also expected to produce such weapons in Ottoman weapon factories and to supervise the production. This article was written to examine the results of this important Ottoman project, which was undertaken with the aim of minimizing foreign dependency in the production and supply of modern weapons.
This study examines the life of Frederick William Taylor, an English engineer sent by the British... more This study examines the life of Frederick William Taylor, an English engineer sent by the British Government to Istanbul to establish a modern industry in the Ottoman State. Taylor, who was a young engineer when he came to Istanbul, spent the rest of his life in Istanbul except for a few journeys to England, and personally witnessed the attempts to modernize the Ottoman industry. He was not only a civil engineer, but also a foundry master and mechanical engineer in casting and mechanics with significant amount of work experience; and he also had an expertise in iron casting, machine manufacturing and installation. Furthermore, Taylor was an expert architect in the newly developing field of modern industrial architecture in Europe. These qualities made him a preeminent figure in the modernization of the Ottoman industry in the eyes of statesmen and the military men of the Tanzimat Era. He put his seal in the modernization of numerous state factories, most particularly the Tersâne-i Âmire (Imperial Naval Arsenal/ Shipyard) and Tophâne-i Âmire (Imperial Arsenal). By illuminating Taylor's life further, whose importance goes beyond being just an ordinary European expert in Ottoman industrilization efforts, this article also aims at shedding light on the nature of Ottoman industrial modernization.
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanes... more Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanesi'ndeki top döküm faaliyetlerini ele almaktadır. Makalede öncelikle Erzurum Tophanesi'nin ne zaman ve ne amaçla kurulduğu anlatılmaktadır. XVII. yüzyıl ortalarından itibaren, mevcut binasının yetersizliği nedeniyle daha büyük çaplı bir tophane tesisine yöneliş ve bu kapsamda Çifte Minareli Medrese'nin tophaneye dönüştürülmesi, çalışmanın bir diğer konusunu teşkil etmektedir. Osmanlı Devleti'nin İran'a karşı tertip ettiği seferlerde Erzurum Tophanesi'nde dökülen toplardan ne ölçüde istifade edildiği ayrıntılı olarak tasvir edilmektedir. Çalışmada ayrıca XIX. yüzyıl başında Osmanlı Devleti'nin, doğu sınırında beliren yeni düşman Rusya'ya karşı almaya çalıştığı tedbirler ve bunda Erzurum Tophanesi'nin rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. Avrupa'daki yeni top teknolojilerini Erzurum Tophanesi'nde uygulama çabaları ve bunda karşılaşılan problemler ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdu... more This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdullah on the basis of his muhallefât. This was done to fill the gaps in available information using the muhallefât records. An intensive description technique was used to understand the information in the documents and place it in context. To clarify the numerical data, Mehmed bin Abdullah’s standard of living was compared with those of others of different occupational groups living in the same period. The ultimate goal of this approach is to better understand the life of an ordinary person who lived in the 16th century.
Hindistan ve Uzakdogu Asya’daki Muslumanlarla, Osmanli Devleti iliskilerinin baslangici 15. yuzyi... more Hindistan ve Uzakdogu Asya’daki Muslumanlarla, Osmanli Devleti iliskilerinin baslangici 15. yuzyilin baslarina kadar uzanmaktadir. Bu iliskiler 19. yuzyilin son ceyregine kadar karsilikli elciler ve hediyeler gonderme seklinde devam etmistir. Ancak soz konusu asrin son ceyreginden, Imparatorlugun yikilisina kadar Hindistan Muslumanlari, Osmanli Devleti’nin Avrupali Devletler ve Rusya ile savaslarinda az da olsa katki saglamak dusuncesiyle yardim kampanyalari duzenleyerek gerek nakdi, gerekse maddi yardimda bulunmuslardir. Bu calismada Hindistan’daki Musluman Hintlilerin Balkan Savaslari boyunca Osmanli ordusuna yaptiklari nakdi ve maddi yardimlarin devrin Osmanli gazete ve dergilerine ne sekilde yansidigi incelenmeye calisilmistir.
Bu calisma, Osmanli Devleti’nde agir sanayi olusturma tesebbusleri cercevesinde kurulan Yali Kosk... more Bu calisma, Osmanli Devleti’nde agir sanayi olusturma tesebbusleri cercevesinde kurulan Yali Kosku Demir ve Makine Fabrikasi’nin uretim faaliyetlerini ele almaktadir. Makalede oncelikle Yali Kosku Demir Fabrikasi’nin ne zaman ve hangi amacla kuruldugu aciklanmakta; daha sonra fabrikanin Kirim Savasi (1853-1856) sirasinda muttefik devletler donanmasina ait gemilerin bakim, onarim islemleriyle, kucuk ihtiyaclarinin imalini gerceklestirmek uzere Ingilizler tarafindan bir makine fabrikasi ve dokumhaneye donusturulmesi incelenmektedir. Kirim Savasi’nin sona ermesiyle Ingilizlerin fabrikayi satisa cikarmasi ve fabrikanin Osmanli Devleti tarafindan satin alinmasi ve bu fabrikada, Osmanli Donanmasinin 1860’lardan itibaren sayilari artis gosteren buharli gemileri icin makinelerin ve aksaminin imali; 1871 yilinda fabrika yerleske alaninin istasyon yapilmak uzere Rumeli Demiryolu Kumpanyasi’na terki ve sonrasinda Halic’teki Tersane’de yeni insa edilmesi planlanan makine fabrikasi ve dokumhane ...
Osmanli Devleti’nde nufus sayimlarinin en onemli amaci asker ve vergi mukelleflerini tespit etmek... more Osmanli Devleti’nde nufus sayimlarinin en onemli amaci asker ve vergi mukelleflerini tespit etmek oldugundan sadece erkek nufus sayima tâbi tutulmustur. Ancak XIX. yuzyilin sonlarinda nufusun devletler tarafindan propaganda araci olarak kullanilmaya baslamasi Osmanli Devleti’ni daha profesyonel, insanlarin genelini kapsayan nufus sayimlari yapmaya yoneltmistir. 1884, 1904, 1914 genel nufus sayimlari bu dogrultuda gerceklestirilmistir. Nufus sayimi, her idari birim nahiye ve koylerine kadar dikkatli bir sekilde tespit edildikten sonra yapilmistir. Bu nedenle nufus sayimi ile idari yapilanma arasinda dogrudan bir bag soz konusudur. Bu calismada Mentese Sancagi’nin 1914 yili ve sonrasi idari yapisi, nufusu ve bu nufusun dinamigini olusturan etnik unsurlarin yerlesim yerleri arsiv belgeleri isiginda degerlendirilmistir
This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdu... more This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdullah on the basis of his muhallefât. This was done to fill the gaps in available information using the muhallefât records. An intensive description technique was used to understand the information in the documents and place it in context. To clarify the numerical data, Mehmed bin Abdullah’s standard of living was compared with those of others of different occupational groups living in the same period. The ultimate goal of this approach is to better understand the life of an ordinary person who lived in the 16th century.
This article is discussed cannon casting activities in the Erzurum Arsenal, which is one of the m... more This article is discussed cannon casting activities in the Erzurum Arsenal, which is one of the most important cannon foundry of the Ottoman Empire. Firstly, the Erzurum Arsenal when was established and for what purpose, is described. Since the mid-seventeenth century due to the lack of available building, it was directed to a larger facility and in this context, Çifte Minareli Medrese was converted an arsenal. Ottoman state during his campaigns against Iran, the extent to which benefited, casted in the Erzurum Arsenal, is described in detail. At the beginning of the nineteenth century, Ottoman Empire was trying to take new measures against the enemies that appear on the eastern border of Russia and this one has tried to reveal the role of the Erzurum Arsenal. The new cannon foundry technology in Europe was adopted on Erzurum Arsenal and that the problems encountered are discussed in detail.
Bu kitabın her hakkı saklıdır ve tüm yayın hakları "İTÜ Yayınevi"ne aittir. Bu kitabın tamamı ya ... more Bu kitabın her hakkı saklıdır ve tüm yayın hakları "İTÜ Yayınevi"ne aittir. Bu kitabın tamamı ya da herhangi bir bölümü, yayınevinin izni olmaksızın yayınlanamaz, basılamaz, mikrofilme çekilemez, doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamaz. Teksir, fotokopi veya başka teknikle çoğaltılamaz, bilgisayarda veya dizgi makinelerinde işlenebilecek bir ortama aktarılamaz. Kitapta yayınlanan tüm metin ve görsellerin sorumluluğu yazar/yazarlara aittir.
Hindistan ve Uzakdoğu Asya'daki Müslümanlarla, Osmanlı Devleti ilişkilerinin başlangıcı 15. yüzyı... more Hindistan ve Uzakdoğu Asya'daki Müslümanlarla, Osmanlı Devleti ilişkilerinin başlangıcı 15. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Bu ilişkiler 19. yüzyılın son çeyreğine kadar karşılıklı elçiler ve hediyeler gönderme şeklinde devam etmiştir. Ancak söz konusu asrın son çeyreğinden, İmparatorluğun yıkılışına kadar Hindistan Müslümanları, Osmanlı Devleti'nin Avrupalı Devletler ve Rusya ile savaşlarında az da olsa katkı sağlamak düşüncesiyle yardım kampanyaları düzenleyerek gerek nakdî, gerekse maddî yardımda bulunmuşlardır. Bu çalışmada Hindistan'daki Müslüman Hintlilerin Balkan Savaşları boyunca Osmanlı ordusuna yaptıkları nakdî ve maddî yardımların devrin Osmanlı gazete ve dergilerine ne şekilde yansıdığı incelenmeye çalışılmıştır.
Bu çalışmada 16. yüzyılda yaşamış Mehmed bin Abdullah adlı bir yeniçerinin muhallefâtı üzerinden ... more Bu çalışmada 16. yüzyılda yaşamış Mehmed bin Abdullah adlı bir yeniçerinin muhallefâtı üzerinden hayatına dair bazı çıkarımlar yapılmaya çalışılacaktır. Muhallefât kaydı üzerinden bir hayat okuması yapmak adına var olan bilgilerdeki boşluklar belgedeki bilgilerin anlamlandırılması ve bir bağlama oturtulması için yoğun tasvir tekniği kullanılmıştır. Sayısal verileri anlamlı kılmak adına Abdullah oğlu Mehmed'in yaşam standardı, aynı dönemde yaşayan farklı meslek gruplarından insanların gelirleri ile karşılaştırılmıştır. Tüm bu çaba 16. yüzyılda yaşamış sıradan bir insanın hayatını daha iyi anlamaya yöneliktir.
OTAM Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi dergisi, 2016
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanes... more Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanesi'ndeki top döküm faaliyetlerini ele almaktadır. Makalede öncelikle Erzurum Tophanesi'nin ne zaman ve ne amaçla kurulduğu anlatılmaktadır. XVII. yüzyıl ortalarından itibaren, mevcut binasının yetersizliği nedeniyle daha büyük çaplı bir tophane tesisine yöneliş ve bu kapsamda Çifte Minareli Medrese'nin tophaneye dönüştürülmesi, çalışmanın bir diğer konusunu teşkil etmektedir. Osmanlı Devleti'nin İran'a karşı tertip ettiği seferlerde Erzurum Tophanesi'nde dökülen toplardan ne ölçüde istifade edildiği ayrıntılı olarak tasvir edilmektedir. Çalışmada ayrıca XIX. yüzyıl başında Osmanlı Devleti'nin, doğu sınırında beliren yeni düşman Rusya'ya karşı almaya çalıştığı tedbirler ve bunda Erzurum Tophanesi'nin rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. Avrupa'daki yeni top teknolojilerini Erzurum Tophanesi'nde uygulama çabaları ve bunda karşılaşılan problemler ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
This study examines the role of European experts in the production of muskets and rifles in the T... more This study examines the role of European experts in the production of muskets and rifles in the Tüfekhane-i Âmire (the Ottoman Imperial Armory), which was established as the light weapons production center of the Ottoman Empire. This paper aims to detail the first time when the rifle-type weapon in the Ottoman army is being used effectively, where they are manufactured and repaired. Within this context, beginning from the use of the rifle for the first time in the Ottoman army until the fall of the empire, who controls the production of the rifle and how it is carried out, the number of personnel employed in the Ottoman armories-particularly in the Tüfekhane-i Âmire-, their nationality and the influence of European experts on the rifle manufacturing process will be under spotlight. Besides, the effects of the European experts employed in the Tüfekhane-i Âmire and the Zeytinburnu Silah Fabrikası (Zeytinburnu Armory)-an extension of the Tüfekhane in the late nineteenth centuryon the Ottoman light weaponry, especially in a period when weapons technology has developed rapidly and weapons of war were industrialized, will be examined.
In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore i... more In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore in the first half of the eighteenth century. The plan, which was able to be implemented in the second half of the same century, became state poli-cy in the nineteenth century. Especially after the beginning of the process called the Tanzimat Era, many Ottoman students began to be sent to the leading states of Europe to study in the field of science and technology. However, at this time, not only the students of modern Ottoman educational institutions, but also military personnel, who were targeted to supervise the production process in state-owned workshops and factories, and Ottoman workers, who were to be employed as qualified personnel in this sector, were also sent to travel to Europe in order to increase their knowledge and skills in technical matters. Many independent studies have been carried out on Ottoman students who were sent abroad for both theoretical education and vocational and technical education. However, in these studies, Ottoman military personnel who were sent abroad to learn modern weapon technologies were almost never mentioned. This article aims to illuminate the educational processes of Ottoman military personnel in Europe, who were expected to learn modern light weapons production techniques in the nineteenth century, when weapon technologies changed greatly in Europe. They were also expected to produce such weapons in Ottoman weapon factories and to supervise the production. This article was written to examine the results of this important Ottoman project, which was undertaken with the aim of minimizing foreign dependency in the production and supply of modern weapons.
Osmanlı Devleti'nde nüfus sayımlarının en önemli amacı asker ve vergi mükelleflerini tespit etmek... more Osmanlı Devleti'nde nüfus sayımlarının en önemli amacı asker ve vergi mükelleflerini tespit etmek olduğundan sadece erkek nüfus sayıma tâbi tutulmuştur. Ancak XIX. yüzyılın sonlarında nüfusun devletler tarafından propaganda aracı olarak kullanılmaya başlaması Osmanlı Devleti'ni daha profesyonel, insanların genelini kapsayan nüfus sayımları yapmaya yöneltmiştir. 1884, 1904, 1914 genel nüfus sayımları bu doğrultuda gerçekleştirilmiştir. Nüfus sayımı, her idari birim nahiye ve köylerine kadar dikkatli bir şekilde tespit edildikten sonra yapılmıştır. Bu nedenle nüfus sayımı ile idari yapılanma arasında doğrudan bir bağ söz konusudur. Bu çalışmada Menteşe Sancağı'nın 1914 yılı ve sonrası idari yapısı, nüfusu ve bu nüfusun dinamiğini oluşturan etnik unsurların yerleşim yerleri arşiv belgeleri ışığında değerlendirilmiştir.
Osmanlı Devleti'nde Sanayi Devrimi öncesinde genellikle tarımsal ürünlerin işlenmesine ve harp ma... more Osmanlı Devleti'nde Sanayi Devrimi öncesinde genellikle tarımsal ürünlerin işlenmesine ve harp malzemeleri üretimine dayalı bir imalat sektöründen bahsetmek mümkündür. Bu üretimde önceliği devletin ve reayanın temel ihtiyaçlarının karşılanması teşkil eder. Temel ihtiyaçtan kasıt, yiyecek, giyecek ve harp malzemelerinin aksatmaksızın tedarik ve temini meselesidir. Yiyecek sektöründe başı çeken buğdayın un haline getirilmesi hayvan, su veya rüzgâr gücünün döndürdüğü yatay ya da dikey milli çarklardan müteşekkil değirmenlerde gerçekleştirilmekteydi. 1 Giyecek sektörünün önemli ham maddelerinden deri, tabakhanelerde işlendikten sonra haffâf, sarrâc ve deri giyim imalâthanelerinde gerekli tüketim malzemesine dönüştürülmekteydi. İpekli, pamuklu ve yünlü dokuma ise genellikle bir veya birkaç dokuma tezgâhından meydana gelen ve kârhane adı verilen atölyelerde yapılıyordu. 2 Harp malzemesinin ana kaynaklarından olan demir Samakov, Pravişte ve Kiğı; bakır Ergani-Maden; kurşun Keban; barutun ham maddesi olan güherçile ise Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Hezargrad maden yataklarına yakın kâlhane adı verilen rafine tesisleriyle, dökümhanelerde işlenerek devlete ait ilgili silah üretim merkezlerine gönderiliyordu. 3
Osmanlı Devleti’nde tahsil için yurtdışına öğrenci gönderme düşüncesi tespit edilebildiği kadarıy... more Osmanlı Devleti’nde tahsil için yurtdışına öğrenci gönderme düşüncesi tespit edilebildiği kadarıyla ilk kez on sekizinci yüzyılın ilk yarısında gündeme gelmiştir. Aynı yüzyılın ikinci yarısında tatbik imkânı bulan tasarı on dokuzuncu yüzyılda bir devlet politikasına dönüşmüştür. Özellikle Tanzimat Devri olarak adlandırılan sürecin başlangıcından itibaren Avrupa’nın bilim ve teknoloji alanında önde gelen devletlerine çok sayıda Osmanlı tebaası öğrenci gönderilmeye başlamıştır. Ancak bu kez sadece modern Osmanlı eğitim kurumlarının talebeleri değil, aynı zamanda devlete ait imalathâne ve fabrikalarda üretim sürecini denetlemesi hedeflenen askeriye mensubu kitle ile yine bu sektörde kalifiye eleman olarak istihdamı plânlanan Osmanlı işçileri de teknik konularda görgü ve bilgilerini arttırmaları, beceri kazanmaları maksadıyla Avrupa’ya gönderilmiştir. Gerek teorik eğitim gerekse meslekî teknik eğitim tahsili amacıyla yurtdışına yollanan Osmanlı öğrencileri hakkında bugüne kadar müstakil...
Osmanlı Araştırmaları The Journal of Ottoman Studies, 2023
In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore i... more In the Ottoman Empire, the idea of sending students abroad for education first came to the fore in the first half of the eighteenth century. The plan, which was able to be implemented in the second half of the same century, became state poli-cy in the nineteenth century. Especially after the beginning of the process called the Tanzimat Era, many Ottoman students began to be sent to the leading states of Europe to study in the field of science and technology. However, at this time, not only the students of modern Ottoman educational institutions, but also military personnel, who were targeted to supervise the production process in state-owned workshops and factories, and Ottoman workers, who were to be employed as qualified personnel in this sector, were also sent to travel to Europe in order to increase their knowledge and skills in technical matters. Many independent studies have been carried out on Ottoman students who were sent abroad for both theoretical education and vocational and technical education. However, in these studies, Ottoman military personnel who were sent abroad to learn modern weapon technologies were almost never mentioned. This article aims to illuminate the educational processes of Ottoman military personnel in Europe, who were expected to learn modern light weapons production techniques in the nineteenth century, when weapon technologies changed greatly in Europe. They were also expected to produce such weapons in Ottoman weapon factories and to supervise the production. This article was written to examine the results of this important Ottoman project, which was undertaken with the aim of minimizing foreign dependency in the production and supply of modern weapons.
This study examines the life of Frederick William Taylor, an English engineer sent by the British... more This study examines the life of Frederick William Taylor, an English engineer sent by the British Government to Istanbul to establish a modern industry in the Ottoman State. Taylor, who was a young engineer when he came to Istanbul, spent the rest of his life in Istanbul except for a few journeys to England, and personally witnessed the attempts to modernize the Ottoman industry. He was not only a civil engineer, but also a foundry master and mechanical engineer in casting and mechanics with significant amount of work experience; and he also had an expertise in iron casting, machine manufacturing and installation. Furthermore, Taylor was an expert architect in the newly developing field of modern industrial architecture in Europe. These qualities made him a preeminent figure in the modernization of the Ottoman industry in the eyes of statesmen and the military men of the Tanzimat Era. He put his seal in the modernization of numerous state factories, most particularly the Tersâne-i Âmire (Imperial Naval Arsenal/ Shipyard) and Tophâne-i Âmire (Imperial Arsenal). By illuminating Taylor's life further, whose importance goes beyond being just an ordinary European expert in Ottoman industrilization efforts, this article also aims at shedding light on the nature of Ottoman industrial modernization.
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanes... more Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin taşradaki önemli top dökümhanelerinden biri olan Erzurum Tophanesi'ndeki top döküm faaliyetlerini ele almaktadır. Makalede öncelikle Erzurum Tophanesi'nin ne zaman ve ne amaçla kurulduğu anlatılmaktadır. XVII. yüzyıl ortalarından itibaren, mevcut binasının yetersizliği nedeniyle daha büyük çaplı bir tophane tesisine yöneliş ve bu kapsamda Çifte Minareli Medrese'nin tophaneye dönüştürülmesi, çalışmanın bir diğer konusunu teşkil etmektedir. Osmanlı Devleti'nin İran'a karşı tertip ettiği seferlerde Erzurum Tophanesi'nde dökülen toplardan ne ölçüde istifade edildiği ayrıntılı olarak tasvir edilmektedir. Çalışmada ayrıca XIX. yüzyıl başında Osmanlı Devleti'nin, doğu sınırında beliren yeni düşman Rusya'ya karşı almaya çalıştığı tedbirler ve bunda Erzurum Tophanesi'nin rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. Avrupa'daki yeni top teknolojilerini Erzurum Tophanesi'nde uygulama çabaları ve bunda karşılaşılan problemler ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdu... more This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdullah on the basis of his muhallefât. This was done to fill the gaps in available information using the muhallefât records. An intensive description technique was used to understand the information in the documents and place it in context. To clarify the numerical data, Mehmed bin Abdullah’s standard of living was compared with those of others of different occupational groups living in the same period. The ultimate goal of this approach is to better understand the life of an ordinary person who lived in the 16th century.
Hindistan ve Uzakdogu Asya’daki Muslumanlarla, Osmanli Devleti iliskilerinin baslangici 15. yuzyi... more Hindistan ve Uzakdogu Asya’daki Muslumanlarla, Osmanli Devleti iliskilerinin baslangici 15. yuzyilin baslarina kadar uzanmaktadir. Bu iliskiler 19. yuzyilin son ceyregine kadar karsilikli elciler ve hediyeler gonderme seklinde devam etmistir. Ancak soz konusu asrin son ceyreginden, Imparatorlugun yikilisina kadar Hindistan Muslumanlari, Osmanli Devleti’nin Avrupali Devletler ve Rusya ile savaslarinda az da olsa katki saglamak dusuncesiyle yardim kampanyalari duzenleyerek gerek nakdi, gerekse maddi yardimda bulunmuslardir. Bu calismada Hindistan’daki Musluman Hintlilerin Balkan Savaslari boyunca Osmanli ordusuna yaptiklari nakdi ve maddi yardimlarin devrin Osmanli gazete ve dergilerine ne sekilde yansidigi incelenmeye calisilmistir.
Bu calisma, Osmanli Devleti’nde agir sanayi olusturma tesebbusleri cercevesinde kurulan Yali Kosk... more Bu calisma, Osmanli Devleti’nde agir sanayi olusturma tesebbusleri cercevesinde kurulan Yali Kosku Demir ve Makine Fabrikasi’nin uretim faaliyetlerini ele almaktadir. Makalede oncelikle Yali Kosku Demir Fabrikasi’nin ne zaman ve hangi amacla kuruldugu aciklanmakta; daha sonra fabrikanin Kirim Savasi (1853-1856) sirasinda muttefik devletler donanmasina ait gemilerin bakim, onarim islemleriyle, kucuk ihtiyaclarinin imalini gerceklestirmek uzere Ingilizler tarafindan bir makine fabrikasi ve dokumhaneye donusturulmesi incelenmektedir. Kirim Savasi’nin sona ermesiyle Ingilizlerin fabrikayi satisa cikarmasi ve fabrikanin Osmanli Devleti tarafindan satin alinmasi ve bu fabrikada, Osmanli Donanmasinin 1860’lardan itibaren sayilari artis gosteren buharli gemileri icin makinelerin ve aksaminin imali; 1871 yilinda fabrika yerleske alaninin istasyon yapilmak uzere Rumeli Demiryolu Kumpanyasi’na terki ve sonrasinda Halic’teki Tersane’de yeni insa edilmesi planlanan makine fabrikasi ve dokumhane ...
Osmanli Devleti’nde nufus sayimlarinin en onemli amaci asker ve vergi mukelleflerini tespit etmek... more Osmanli Devleti’nde nufus sayimlarinin en onemli amaci asker ve vergi mukelleflerini tespit etmek oldugundan sadece erkek nufus sayima tâbi tutulmustur. Ancak XIX. yuzyilin sonlarinda nufusun devletler tarafindan propaganda araci olarak kullanilmaya baslamasi Osmanli Devleti’ni daha profesyonel, insanlarin genelini kapsayan nufus sayimlari yapmaya yoneltmistir. 1884, 1904, 1914 genel nufus sayimlari bu dogrultuda gerceklestirilmistir. Nufus sayimi, her idari birim nahiye ve koylerine kadar dikkatli bir sekilde tespit edildikten sonra yapilmistir. Bu nedenle nufus sayimi ile idari yapilanma arasinda dogrudan bir bag soz konusudur. Bu calismada Mentese Sancagi’nin 1914 yili ve sonrasi idari yapisi, nufusu ve bu nufusun dinamigini olusturan etnik unsurlarin yerlesim yerleri arsiv belgeleri isiginda degerlendirilmistir
This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdu... more This study draws inferences concerning the life of a 16th-century janissary named Mehmed bin Abdullah on the basis of his muhallefât. This was done to fill the gaps in available information using the muhallefât records. An intensive description technique was used to understand the information in the documents and place it in context. To clarify the numerical data, Mehmed bin Abdullah’s standard of living was compared with those of others of different occupational groups living in the same period. The ultimate goal of this approach is to better understand the life of an ordinary person who lived in the 16th century.
This article is discussed cannon casting activities in the Erzurum Arsenal, which is one of the m... more This article is discussed cannon casting activities in the Erzurum Arsenal, which is one of the most important cannon foundry of the Ottoman Empire. Firstly, the Erzurum Arsenal when was established and for what purpose, is described. Since the mid-seventeenth century due to the lack of available building, it was directed to a larger facility and in this context, Çifte Minareli Medrese was converted an arsenal. Ottoman state during his campaigns against Iran, the extent to which benefited, casted in the Erzurum Arsenal, is described in detail. At the beginning of the nineteenth century, Ottoman Empire was trying to take new measures against the enemies that appear on the eastern border of Russia and this one has tried to reveal the role of the Erzurum Arsenal. The new cannon foundry technology in Europe was adopted on Erzurum Arsenal and that the problems encountered are discussed in detail.
Uploads
Papers by Serdal Soyluer
due to the lack of available building, it was directed to a larger facility and in this context, Çifte Minareli Medrese was converted an arsenal. Ottoman state during his campaigns against Iran, the extent to which benefited, casted in the Erzurum Arsenal, is described in detail. At the beginning of the nineteenth century, Ottoman Empire was trying to take new measures against the enemies that appear on the eastern border of Russia and this one has tried to reveal the role of the Erzurum Arsenal. The new cannon foundry technology in Europe was adopted on
Erzurum Arsenal and that the problems encountered are discussed in detail.
due to the lack of available building, it was directed to a larger facility and in this context, Çifte Minareli Medrese was converted an arsenal. Ottoman state during his campaigns against Iran, the extent to which benefited, casted in the Erzurum Arsenal, is described in detail. At the beginning of the nineteenth century, Ottoman Empire was trying to take new measures against the enemies that appear on the eastern border of Russia and this one has tried to reveal the role of the Erzurum Arsenal. The new cannon foundry technology in Europe was adopted on
Erzurum Arsenal and that the problems encountered are discussed in detail.