Öz Bu çalışmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğretmenlerinin katıldıkları "Robotik Eği... more Öz Bu çalışmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğretmenlerinin katıldıkları "Robotik Eğitimi" konulu hizmet içi eğitim kursu ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesidir. Bu noktada öğretmenlerin robotik eğitimi ve beklentileri hakkındaki düşünceleri ve eğitim sonunda beklentilerinin ne kadarının karşılandığı ile birlikte eğitim sürecini değerlendirmeleri beklenmiştir. Araştırma, nitel veri toplama araçlarının kullanıldığı aksiyon araştırması modelindedir. Çalışma grubu, Bilsem okulunda görev yapan 9 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış formlar kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemi ile öncelikle kodların ardından temaların oluşturulması şeklinde değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin eğitimden memnun kaldıkları, mühendisin görevi konusundaki algılarının değiştiği, robota karşı ilgilerinin arttığı ve robotun temel çalışma mantığını kavrama ile temel uygulamaları gerçekleştirme konusunda özgüven kazandıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda istekli öğretmenlere uygulama ağırlıklı ve proje tabanlı robotik eğitim verilmesi önerilmektedir. Anahtar Sözcükler: robotik eğitimi, öğretmen, hizmet içi eğitim, FeTeMM
Bu çalışma, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanımına yönelik öğretm... more Bu çalışma, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanımına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 238 gönüllü Fizik öğretmenidir. Çalışma tarama modelinde gerçekleştirilmiş olup, araştırmada beşli Likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Ölçek 0.92 güvenirlik katsayısına sahiptir. Ölçekten elde edilen verilerin analizinde betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; öğretmenlerin “Öğretmen yetkinliğine ve teknoloji destekli konu işlenmesine yönelik öneriler” boyutundaki maddelerden biri dışında altı maddedeki görüşlere ve “Teknoloji destekli laboratuvar etkinliklerinin gerçekleştirilmesine yönelik öneriler” boyutundaki beş maddedeki görüşlerden yalnızca birine yüksek düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknoloji kullanımına yönelik görüşleri ile bazı bireysel özellikleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmayıp mesleki gelişim gereksinimi pek çok olanların lehine anlamlı bir farklılık bulunduğu belirlenmiştir.
The aim of this study is to evaluate the opinions of the Science and Arts Center (SAC) teachers r... more The aim of this study is to evaluate the opinions of the Science and Arts Center (SAC) teachers regarding the in-service training course on "Robotics Education". In regards to this, the teachers were expected to evaluate their thoughts and expectations on the robotic education and how much of their expectations were met at the end of the training process. The study has an action research design in which the qualitative data collection tools are used. The study group consists of 9 teachers working at the SAC. For the study, semi-structured forms were used as data collection tools. The data were evaluated with the content analysis method, first in terms of the codes then by the creation of themes. The results of the analyses showed that teachers were satisfied with the training, the perceptions on engineers regarding the task changed, that interest in robots increased and that by understanding the basic operating logic of the robot, they gained self-confidence in regards to performing basic tasks. In line with these results, it is recommended that application-oriented and project-based robotics training is given to teachers.
This study was carried out to determine teacher views on the use of technology to improve physics... more This study was carried out to determine teacher views on the use of technology to improve physics education in high schools. The sample of the study is 238 volunteer physics teachers. The study was carried out with the survey model and a five point Likert Scale was used in the study. The scale has a reliability coefficient of 0.92. Descriptive and inferential statistical techniques were used to analyze the data obtained from the scale. According to the results of the analysis, it was determined that teachers strongly agreed with all six of the articles except one of the views within the dimension "suggestions on teacher competence and technology-based subject discourse" and with only one out of the five articles within the dimension "recommendations for performing technology-assisted laboratory activities." In addition, it has been determined that significant change in teachers" views did not occur regarding the use of technology to improve physics education according to different individual characteristics. However, it has been determined that there is a significant positive difference with those in high need of professional development.
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin fizik derslerinde teknoloji ürünleri ve kullanımına iliş... more Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin fizik derslerinde teknoloji ürünleri ve kullanımına ilişkin yeterlik algılarının belirlenmesidir. Araştırmada nitel ve nicel veri toplama araçlarının kullanıldığı karma yöntem uygulanmıştır. Çalışma grubu, Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Fen Liseleri (Devlet ve özel), Anadolu Öğretmen Lisesi ve Anadolu Liseleri'nde öğrenim gören tabakalı örneklem (stratified sampling) türünde seçilen 514 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin fizik derslerinde teknoloji ürünleri olarak neleri tanımladıkları ve bu ürünlerin kullanımına ilişkin öz yeterlik algıları, araştırmacılar tarafından geliştirilen beşli Likert tipi bir ölçek ile alınmıştır. Geliştirilen ölçeğin Cronbach α güvenirlik katsayısı .84 olarak bulunmuş olup, uyum indeksleri GFI=0.96, AGFI=0.94, NFI=0.97, NNFI=0.97, CFI=0.98, RMSEA=0.068 olarak hesaplanmıştır. Ölçek verilerinin analizi SPSS paket programında betimsel istatistik tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin teknoloji ürünleri ve kullanımlarına yönelik algılarını derinlemesine analiz edebilmek için, yine aynı çalışma grubu içinden gönüllü 34 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ölçekten elde edilen sonuçlara göre öğrenciler; teknoloji kullanımına yönelik yeterlikleri konusunda genel olarak kendilerini iyi bulduklarını belirtirken, yapılan görüşmelerden ortaya çıkan sonuçlara göre, öğrencilerin bu teknoloji ürünleri ile ilgili yeterlik algılarının sınırlı olduğu, hatta bazı konularda yetersiz olması yanında teknoloji ürünlerini yeterince etkili şekilde kullanmadıkları da tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Fizik dersi Ortaöğretim Öğrenci Teknoloji ürünü ve kullanımı Öz yeterlik Teknolojideki gelişim ve değişimler yalnızca iş dünyası içerisinde değil, günlük yaşantımızın her noktasında etkilidir. Günlük yaşamda görsel kitle araçları, bilgisayar oyunları, cep telefonları, optik okuyucu, uzaktan kumanda araçları, mekanik ve elektronik oyuncaklar vb. teknolojik ürünler ile iç içe yaşarken, aynı şekilde eğitimde de teknoloji fazlasıyla yer almakta ve eğitici teknolojik araç kullanımı öğrenmeyi kolaylaştırıcı birçok avantaj sağlamaktadır. Okullarda uygulanmakta olan öğretim programı kapsamında ders işlerken, öğretmenin ve öğrencinin kullandığı hem geleneksel hem de oldukça yeni sayılan bazı teknolojik araçlar, söz konusu öğretim sürecini biçimlendirip hızlandırarak eğitsel etkinliklerin gerçekleştirilmesinde bazı kolaylıklar ve olumlu katkılar sağlamaktadır.
Öz Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulları ikinci kademede görev yapan fen bilgisi öğretmenlerin... more Öz Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulları ikinci kademede görev yapan fen bilgisi öğretmenlerinin proje tabanlı fen öğretimi ile ilgili görüşlerini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, Adıyaman il merkezinde görev yapan ve " Fen ve Teknoloji Dersi " ni veren 111 öğretmene 18 maddeden oluşan proje tabanlı fen öğretimi tutum ölçeği ile kişisel bilgiler anketi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; frekans, aritmetik ortalama, yüzdelik, t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Sonuçlar " Fen ve Teknoloji Dersi " öğretmenlerinin proje tabanlı fen öğretimine ilişkin görüşlerinin olumlu olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, fen bilgisi öğretmenlerinin proje tabanlı fen öğretimine ilişkin görüşlerinde cinsiyetlerine, öğretmenlik deneyimlerine ve fen bilgisi öğretmenliği yetkinlik düzeyi inançlarına göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Elde edilen verilere göre, proje tabanlı öğrenmeden etkin bir şekilde yararlanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler: Fen ve teknoloji eğitimi, öğretmenler, Proje tabanlı fen öğretimi. Abstract The purpose of this study is to evaluate science and technology teachers' views related with project based science teaching. To aim this purpose, project based science teaching questionnaire was applied to 111 science and technology teachers in Adıyaman city center. Frequency, arithmetic mean, percentage, t-test and ANOVA test were used to analyze data gathered. The results showed that the science and technology teachers had positive views about project based science teaching. On the other hand, there were no meaningful differences between the science technology teachers' views in terms of gender, experience and teaching competency. As a result, some suggestions were given oriented to the efficient project based learning in science and technology lessons.
Hasan METE 1 – Gürcan UZAL 2 – Aytekin ERDEM 3 – Duygu HÜYÜK 4 Öz Çalışmanın amacı; Meslek Yüksek... more Hasan METE 1 – Gürcan UZAL 2 – Aytekin ERDEM 3 – Duygu HÜYÜK 4 Öz Çalışmanın amacı; Meslek Yüksekokullarındaki Gıda Teknikerliği öğretiminde karşılaşılan zorlukların ilgili programda ders vermekte olan öğretim elemanlarının bakış açısıyla ortaya konulması ve çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırmada nitel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmayı yürütebilmek için Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı'nda görev yapmakta olan beş öğretim elemanının görüşlerini belirlemek amacıyla, dört açık uçlu soru içeren yarı yapılandırılmış bir görüşme formu oluşturulmuştur. Ölçme aracından elde edilen veriler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. İki araştırmacının ayrı ayrı oluşturdukları kodlardan görüş birliği ve görüş ayrılığı olan kodlar kullanılarak formun güvenirliği belirlenmiştir. Verilerin analizi sonucunda, öğretim elemanlarının Gıda Teknikerliği öğretimini dört kategoride değerlendirdikleri görülmüştür. Programda kayıtlı öğrencilerin hazır bulunuşluğunun yeterli olmadığına, öğrenci kontenjanlarının düşürülmesi ve sınavsız geçişin kaldırılması gerektiği görüşlerine tüm öğretim elemanları katılmıştır. Daha nitelikli Gıda Teknikeri yetiştirilmesi için; laboratuvarların güncel teknolojik cihazlarla donatılması, laboratuvar uygulama sürelerinin artırılması ve öğrenci kontenjanlarının düşürülmesi önerilmektedir. Abstract The purpose of the study is to reveal the difficulties encountered in the teaching of Food Technicians in Vocational Schools, by the viewpoint of the instructors teaching in the relevant program and is to determine the solution proposals. Qualitative analysis method was used in the research. Semi-structured interview form with four open-ended questions was formed to determine the views of five school members who were working in Namık Kemal University Vocational School of Technical Sciences Food Technology Program in order to carry out the research. The data obtained from the measurement tool was evaluated by content analysis. The reliability of the form has been determined using the codes having consensus and having visibility of those two researchers have separately created. As a result of the analysis of the data, it was seen that the instructors have evaluated the teaching of Food Technicians in four categories. All the instructors have participated that the readiness of students enrolled in the program is not sufficient, student quotas had to be reduced and the pass without examination had to be abolished.
Öz: Bu çalışmanın amacı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim ile ilgili görüşlerinin... more Öz: Bu çalışmanın amacı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmada, 251 tekniker adayından veri toplamak için; Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0,74 olan ve yedisi olumlu, altısı olumsuz olmak üzere 13 sorudan oluşan beşli Likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS veri analizi programından yararlanılarak betimsel istatistik tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: Meslek Yüksekokulu'nda başarılı olabilmek için her derse ciddi bir şekilde çalışmak gerektiği görüşüne öğrencilerin tümüyle katıldıkları anlaşılmıştır. Meslekleri ile ilgili temel kavramları öğrenme, öğretim elemanlarının danışmanlık hizmetleri, Meslek Yüksekokulu'nun öğretim programlarının yeterliliği vb. konulardaki görüşlere ise öğrencilerin kısmen katıldıkları görülmüştür. Öğrencilerin öğretim elemanlarının çoğunun kendileriyle ilgilenmedikleri görüşüne kısmen katılmadıkları; uygulama çalışmalarının yeterli olmadığı, laboratuvar ve atölyelerin meslek lisesindekine göre daha az donanımlı olduğu, uygulamalı derslere meslek lisesindekilere göre daha az önem verildiği ve Meslek Yüksekokulunda mesleki bilgilerindeki eksikliklerini gideremedikleri görüşlerinde ise kararsız kaldıkları belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda şu 1 Bu çalışma, ICRE 2017 -VII. Uluslararası Eğitimde Araştırmalar Kongresi'nde sözlü bildiri olarak sunulmuştur 2 Dr. Öğr. Üyesi, Tekirdağ Abstract: The aim of this study is to determine the opinions of the students of Vocational College about education and training. The research is a survey model study. Within the scope of the research, measurement tool used to collect data from technician candidates; is a five-point Likert-type scale, with an internal consistency coefficient of α = 0.74 and consisting of thirteen questions with seven being positive and six being negative. Obtained data were analyzed using descriptive statistical technique by using SPSS package program. Some of the results obtained are as follows: it has been understood that students fully agree with the view of every lesson must be studied in a serious way in order to be successful in Vocational College. It has been seen that students partially agree with such views of learning the basic concepts about their professions, consultancy services of teaching staff, sufficiency of curriculum of Vocational College. It has been determined that students do not partly agree that most of the teaching staff are not interested in themselves, and they were undecided about the views that practical work is not enough, laboratories and workshops are less equipped than the vocational high school, applied lessons are given less importance than those in the vocational high school, and they can not correct the shortcomings in their professional knowledges in the vocational college. In the light of these results, the following suggestion can be made: Measures should be taken to reduce the negative opinions of the students about education and training.
Öz Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerinin meslekleri, mesleki gelecekleri ve endü... more Öz Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerinin meslekleri, mesleki gelecekleri ve endüstri stajları ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda ikinci sınıfta öğrenim gören 1152 öğrenci, örneklemi ise, bu adaylar arasından endüstri stajını gerçekleştirmiş olan 251 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında öğrencilerden veri toplamak için, araştırmacılar tarafından geliştirilmiş beşli Likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Veriler, SPSS veri analiz programından yararlanılarak, betimsel istatistik tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: " Meslek sahibi olacağım için kendimi şanslı olarak görüyorum " , " Meslek yüksekokulunu bitirdiğimde mesleğimi daha iyi yapabileceğime inanıyorum " görüşüne öğrencilerin kısmen katıldıkları görülmüştür. Ayrıca " Stajım sırasında iş ortamında nasıl davranmam ve çalışmam gerektiğini öğrendim " , " Stajım, iş ortamını tanımamı ve insanlarla iletişim kurmayı öğrenmemi sağladı " görüşlerine kısmen katıldıkları görülmüştür. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin mesleki gelecekleri ve stajları ile ilgili olumsuz görüşlerini giderebilmek için tedbirler alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Abstract The aim of this study is to determine the views of vocational school students on their professions, their professional future and industry internships. The research is a study in the survey model. The universe of the research is composed of 1152 students studying in the second class at Namık Kemal University Technical Sciences Vocational School in 2016-2017 academic year and the sample is 251 second class students who have completed industrial internship among these candidates. In the scope of the research, a five-point Likert-type scale developed by the researchers was used to collect data from the students. The data were analyzed by descriptive statistical technique using SPSS package program. Some of the results obtained are as follows: It has been seen that students partially agree with the views of "I see myself as lucky to be a profession owner" and "I believe that I can do my job better when I finish the vocational school". It was also observed that they partially participated with the views of "I learned how to behave and work in the work environment during my internship", "My internship allowed me to recognize the work environment and to learn to communicate with people". According to the findings of the research, measures have to be taken as a result to be able to reduce the negative views of students about their professional futures and internships.
Öz Bu çalışmanın amacı, liselerdeki Fizik eğitiminde teknolojinin kullanılmasına yönelik öğretmen... more Öz Bu çalışmanın amacı, liselerdeki Fizik eğitiminde teknolojinin kullanılmasına yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ve bazı illerde görevli 241 gönüllü Fizik öğretmeni oluşturmuştur. Çalışma tarama modelinde olup, veriler araştırmacı tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek yardımı ile derlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.88'dir. Elde edilen veriler betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri ile analiz edilerek bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre; Fizik öğretmenlerinin, " LCD Panel (etkileşimli tahta)'de ve İnternet ağında ders konularıyla ilgili yardımcı öğelerin bulunması bana yardımcı olur ve konuların anlaşılmasını kolaylaştırır " görüşlerine yüksek düzeyde, diğer görüşlere ise daha düşük düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin Fizik eğitiminde teknoloji kullanılmasına yönelik görüşleri ile bazı demografik özellikleri (cinsiyet, kıdem yılı ve okul türü) arasında bir farklılık olmadığı; bilgisayar okuryazarlığı, laboratuvar araç-gereç kullanma becerisi, mesleki yeterlik/yetkinlik düzeyi, mesleki gelişim gereksinimi ve yeni Fizik Öğretim Programı hakkındaki bilgileri ile teknolojinin kullanılmasına yönelik görüşleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Lise,Fizik Eğitimi, Fizik Öğretmeni, Teknoloji. Abstract The purpose of this study is to examine teacher views on the use of technology in physics education in high schools. 241 volunteer physics teachers working in Kocaeli and some other provinces constituted the sample of the research. The study was in the survey model and the data were compiled with the help of a five-point Likert-type scale developed by the researcher. The reliability coefficient of the scale is 0.88. The obtained data were analyzed with descriptive and inferential statistical techniques and some findings were obtained. According to these findings; it has been seen that Physics teachers agree with the views of " It helps me to find helpful items about the course in the LCD panel (interactive boards) and on the Internet, making it easier to understand the topics " at a high level while the other views were found to have lower levels of participation. In addition, there is no difference between teachers' views on technology use in physics education and some demographic characteristics (gender, seniority and school type); there were significant differences between computer literacy, laboratory instrument-using skill, professional perfection / competence level, professional development needs, and knowledge about the new Physics Curriculum and their views on the use of technology.
The aim of this study was to determine the opinions of high school students' proficiency percepti... more The aim of this study was to determine the opinions of high school students' proficiency perceptions towards the technology products and their usage at physics lessons. Mixed method including quantitative and qualitative data collection tools was used for data collection. The study group consisted of 514 students studying at High Schools and selected in stratified sampling type. The proficiency perceptions of high school students related to what they identified as technology products and the usage of these products at physics lessons were collected via 5 point Likert type scale developed by the researchers. The Cronbach α reliability coefficient of the developed scale was found as 0.84. The analysis of the scale data was conducted via SPSS packaged software with descriptive statistics methods. To analyze thoroughly the students' perceptions related to the technology products and their usage, semi-structured interviews were conducted with 34 volunteer students who were among the same study group and determined at each school and at each class level. According to the results from the scale, although the students stated that they generally found their competencies to technology usage as good, the results from the interviews showed that the efficacy perceptions of students to these products were not only limited, also they did not use them effective enough in some subjects even poor or no knowledge or skill at all. INTRODUCTION The changes and improvements in technology not only affect business world but also at any point of our daily lives. While we live together with technological products such as visual media tools, video games, mobile phones, optical readers, remote controllers, mechanical and electronic toys etc., technology is included in education likewise and usage of technological tools in educational perspective has many advantages. Both traditional and new technological tools shape and accelerate the teaching process; they contribute to realize the educational activities.
Yaşamımızın her noktasına giren teknoloji,
eğitim sisteminin de vazgeçilmez bir parçası
durumunda... more Yaşamımızın her noktasına giren teknoloji, eğitim sisteminin de vazgeçilmez bir parçası durumundadır. Bu nedenle, fizik derslerini teknolojinin desteği ile daha çekici ve öğrenilebilir düzeye taşımak ve bazı teknolojik olanaklardan yararlanmak gerekmektedir.Bu amaca erişebilmek için, öğrencilerin fizik derslerinde teknoloji kullanımına yönelik görüşlerinin ve olanakları ne düzeyde kullandıklarının belirlenmesi önemlidir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin “Fizik Eğitiminde Teknoloji Kullanımına Yönelik Öğrenci Görüşleri”ni belirlemek için Likert tipinde bir ölçeğin geliştirilmesidir.Alan yazın taraması sonucunda oluşturulan 31 maddelik taslak ölçme aracı fizik eğitimi alanında çalışan altı uzmanın görüşüyle değerlendirilmiştir. Bu görüşler doğrultusunda ölçeğin 18 maddeden oluşmasına karar verilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde bulunan dokuz (sekizi devlet ve bir özel) lisedeki 9.,10.,11. ve 12. sınıflarda okuyan ve seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 562 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliğinin belirlenmesi için faktör analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin; iki alt boyutlu beşli Likert tipinde 14 maddeden oluştuğu belirlenmiştir. Ölçekte yer alan maddelerin faktör yükleri 0.482 ile 0.820 arasında değişmektedir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indeksleri GFI=0.95, AGFI=0.93, NFI=0.97, NNFI=0.98, CFI=0.98, RMSEA=0.06 olarak bulunmuştur. Elde edilen değerler, ölçek maddelerinin iyi bir uyuma sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca ölçeğin iç tutarlılığını belirlemek için Cronbach Alpha katsayıları hesaplanmış olup; birinci alt boyut için 0.86, ikinci alt boyut için 0.78 ve tüm ölçek için 0.89 olarak bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda hazırlanan ölçeğin; lise öğrencilerinin fizik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik görüşlerinin saptanmasında kullanılabilmek üzere geçerli ve güvenilir bir araç olduğu anlaşılmaktadır. Geliştirilen ölçeğin, aynı zamanda Kimya ve Biyoloji eğitiminde de kullanılabileceği önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Teknoloji; fizik; öğrenci görüşleri; geçerlik; güvenirlik.
Öz Bu çalışmanın amacı, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanılması i... more Öz Bu çalışmanın amacı, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanılması ile ilgili yönetici görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ve bazı illerde görevli 114 gönüllü okul yöneticisi (müdür/ müdür yardımcısı) oluşturmuştur. Çalışmada tarama modeli kullanılmış olup, veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek yardımı ile derlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.91'dir. Elde edilen veriler betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri ile analiz edilerek bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre; okul yöneticilerinin " Öğretmen Yetkinliğine ve Teknoloji Destekli Konu İşlenmesine Yönelik Öneriler " ve " Teknoloji Destekli Laboratuvar Etkinliklerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Öneriler " boyutundaki görüşlere yüksek düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, okul yöneticilerinin Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknoloji kullanımına yönelik görüşleri ile bazı demografik özellikleri arasında bir farklılık olmadığı; Fizik ve Kimya branşı dışındaki ve Fizik bilgisi orta olan yöneticilerin ise Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanılmasına yönelik görüşleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Lise, Fizik Eğitimi, Teknoloji, Okul Yöneticisi (Müdür/Müdür Yardımcısı), İyileştirme. Abstract The purpose of this study is to determine principals' views on using technology to improve Physics education in high schools. The sample of the research was prepared by 114 volunteer school principals (principal / vice principal) working in Kocaeli and some other provinces. In the study, the survey model was used and the data were compiled with the help of a five-point Likert type scale developed by the researchers. The reliability coefficient of the scale is 0.91. The obtained data were analyzed with descriptive and inferential statistical techniques and some findings were obtained. According to these findings; it was determined that the school principals had a high level of participation in the "Suggestions for Teacher Competency and Technology Supported Subject Processing" and "Suggestions for the Implementation of Technology-Assisted Laboratory Activities". Moreover, there is no difference between school principals' views on the use of technology in improving Physics education and their some demographic characteristics; significant differences were found among the views of the principals who are outside the Physics and Chemistry branch and those with moderate knowledge of Physics, on the use of technology to improve Physics education.
Öz Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin teknoloji destekli fizik öğretiminde mesleki gelişim gereks... more Öz Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin teknoloji destekli fizik öğretiminde mesleki gelişim gereksinimlerinin öğretmenlerin bakış açısından belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ve bazı illerde görevli 230 gönüllü Fizik öğretmeni oluşturmuştur. Çalışmada tarama modeli kullanılmış olup, veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek kullanılarak derlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.95'tir. Elde edilen veriler betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri ile analiz edilerek bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre; Fizik öğretmenlerinin " Teknoloji Destekli Fizik Öğretimi ve Deney Etkinliklerini Gerçekleştirme " ve " Teknolojik Cihaz ve Ürünlerin Etkin Kullanımı " boyutundaki görüşlere yüksek düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin teknoloji destekli fizik öğretiminde mesleki gelişim gereksinimleri konusundaki görüşleri ile bazı demografik özellikleri arasında bir farklılık olmadığı, yeni fizik öğretim programı hakkında bilgisi çok iyi olan öğretmenlerin ise teknoloji destekli mesleki gelişime daha fazla gereksinim duydukları söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretmeni, Laboratuvar, Mesleki Gelişim, Teknolojik Cihaz ve Ürünler. Abstract This study aims to define the needs of the teachers for Professional development in technology-supported Physics teaching. There search group consists of 230 volunteer Physics teachers from Kocaeli and several cities. Survey method was used in the study and the data was collected by using a 5-point Likert scale developed by the researchers. Reliability coefficient of the scale is 0.95. The data was analyzed with descriptive and predictive (inferential) statistical techniques. According to the findings, it was found out that Physics teachers agreed and completely agreed with the items in Part 1 and agreed with the items in Part 2. Also, it was detected that there was not a meaningful difference between teachers' opinions about their needs for Professional development in technology-supported Physics teaching and several demographic aspects and the teachers with a good knowledge of Physics curriculum had a more positive attitude and, thus, there was a meaningful difference.
Öz Bu çalışmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğretmenlerinin katıldıkları "Robotik Eği... more Öz Bu çalışmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğretmenlerinin katıldıkları "Robotik Eğitimi" konulu hizmet içi eğitim kursu ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesidir. Bu noktada öğretmenlerin robotik eğitimi ve beklentileri hakkındaki düşünceleri ve eğitim sonunda beklentilerinin ne kadarının karşılandığı ile birlikte eğitim sürecini değerlendirmeleri beklenmiştir. Araştırma, nitel veri toplama araçlarının kullanıldığı aksiyon araştırması modelindedir. Çalışma grubu, Bilsem okulunda görev yapan 9 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış formlar kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemi ile öncelikle kodların ardından temaların oluşturulması şeklinde değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin eğitimden memnun kaldıkları, mühendisin görevi konusundaki algılarının değiştiği, robota karşı ilgilerinin arttığı ve robotun temel çalışma mantığını kavrama ile temel uygulamaları gerçekleştirme konusunda özgüven kazandıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda istekli öğretmenlere uygulama ağırlıklı ve proje tabanlı robotik eğitim verilmesi önerilmektedir. Anahtar Sözcükler: robotik eğitimi, öğretmen, hizmet içi eğitim, FeTeMM
Bu çalışma, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanımına yönelik öğretm... more Bu çalışma, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanımına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 238 gönüllü Fizik öğretmenidir. Çalışma tarama modelinde gerçekleştirilmiş olup, araştırmada beşli Likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Ölçek 0.92 güvenirlik katsayısına sahiptir. Ölçekten elde edilen verilerin analizinde betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; öğretmenlerin “Öğretmen yetkinliğine ve teknoloji destekli konu işlenmesine yönelik öneriler” boyutundaki maddelerden biri dışında altı maddedeki görüşlere ve “Teknoloji destekli laboratuvar etkinliklerinin gerçekleştirilmesine yönelik öneriler” boyutundaki beş maddedeki görüşlerden yalnızca birine yüksek düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknoloji kullanımına yönelik görüşleri ile bazı bireysel özellikleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmayıp mesleki gelişim gereksinimi pek çok olanların lehine anlamlı bir farklılık bulunduğu belirlenmiştir.
The aim of this study is to evaluate the opinions of the Science and Arts Center (SAC) teachers r... more The aim of this study is to evaluate the opinions of the Science and Arts Center (SAC) teachers regarding the in-service training course on "Robotics Education". In regards to this, the teachers were expected to evaluate their thoughts and expectations on the robotic education and how much of their expectations were met at the end of the training process. The study has an action research design in which the qualitative data collection tools are used. The study group consists of 9 teachers working at the SAC. For the study, semi-structured forms were used as data collection tools. The data were evaluated with the content analysis method, first in terms of the codes then by the creation of themes. The results of the analyses showed that teachers were satisfied with the training, the perceptions on engineers regarding the task changed, that interest in robots increased and that by understanding the basic operating logic of the robot, they gained self-confidence in regards to performing basic tasks. In line with these results, it is recommended that application-oriented and project-based robotics training is given to teachers.
This study was carried out to determine teacher views on the use of technology to improve physics... more This study was carried out to determine teacher views on the use of technology to improve physics education in high schools. The sample of the study is 238 volunteer physics teachers. The study was carried out with the survey model and a five point Likert Scale was used in the study. The scale has a reliability coefficient of 0.92. Descriptive and inferential statistical techniques were used to analyze the data obtained from the scale. According to the results of the analysis, it was determined that teachers strongly agreed with all six of the articles except one of the views within the dimension "suggestions on teacher competence and technology-based subject discourse" and with only one out of the five articles within the dimension "recommendations for performing technology-assisted laboratory activities." In addition, it has been determined that significant change in teachers" views did not occur regarding the use of technology to improve physics education according to different individual characteristics. However, it has been determined that there is a significant positive difference with those in high need of professional development.
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin fizik derslerinde teknoloji ürünleri ve kullanımına iliş... more Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin fizik derslerinde teknoloji ürünleri ve kullanımına ilişkin yeterlik algılarının belirlenmesidir. Araştırmada nitel ve nicel veri toplama araçlarının kullanıldığı karma yöntem uygulanmıştır. Çalışma grubu, Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Fen Liseleri (Devlet ve özel), Anadolu Öğretmen Lisesi ve Anadolu Liseleri'nde öğrenim gören tabakalı örneklem (stratified sampling) türünde seçilen 514 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin fizik derslerinde teknoloji ürünleri olarak neleri tanımladıkları ve bu ürünlerin kullanımına ilişkin öz yeterlik algıları, araştırmacılar tarafından geliştirilen beşli Likert tipi bir ölçek ile alınmıştır. Geliştirilen ölçeğin Cronbach α güvenirlik katsayısı .84 olarak bulunmuş olup, uyum indeksleri GFI=0.96, AGFI=0.94, NFI=0.97, NNFI=0.97, CFI=0.98, RMSEA=0.068 olarak hesaplanmıştır. Ölçek verilerinin analizi SPSS paket programında betimsel istatistik tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin teknoloji ürünleri ve kullanımlarına yönelik algılarını derinlemesine analiz edebilmek için, yine aynı çalışma grubu içinden gönüllü 34 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ölçekten elde edilen sonuçlara göre öğrenciler; teknoloji kullanımına yönelik yeterlikleri konusunda genel olarak kendilerini iyi bulduklarını belirtirken, yapılan görüşmelerden ortaya çıkan sonuçlara göre, öğrencilerin bu teknoloji ürünleri ile ilgili yeterlik algılarının sınırlı olduğu, hatta bazı konularda yetersiz olması yanında teknoloji ürünlerini yeterince etkili şekilde kullanmadıkları da tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler Fizik dersi Ortaöğretim Öğrenci Teknoloji ürünü ve kullanımı Öz yeterlik Teknolojideki gelişim ve değişimler yalnızca iş dünyası içerisinde değil, günlük yaşantımızın her noktasında etkilidir. Günlük yaşamda görsel kitle araçları, bilgisayar oyunları, cep telefonları, optik okuyucu, uzaktan kumanda araçları, mekanik ve elektronik oyuncaklar vb. teknolojik ürünler ile iç içe yaşarken, aynı şekilde eğitimde de teknoloji fazlasıyla yer almakta ve eğitici teknolojik araç kullanımı öğrenmeyi kolaylaştırıcı birçok avantaj sağlamaktadır. Okullarda uygulanmakta olan öğretim programı kapsamında ders işlerken, öğretmenin ve öğrencinin kullandığı hem geleneksel hem de oldukça yeni sayılan bazı teknolojik araçlar, söz konusu öğretim sürecini biçimlendirip hızlandırarak eğitsel etkinliklerin gerçekleştirilmesinde bazı kolaylıklar ve olumlu katkılar sağlamaktadır.
Öz Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulları ikinci kademede görev yapan fen bilgisi öğretmenlerin... more Öz Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulları ikinci kademede görev yapan fen bilgisi öğretmenlerinin proje tabanlı fen öğretimi ile ilgili görüşlerini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, Adıyaman il merkezinde görev yapan ve " Fen ve Teknoloji Dersi " ni veren 111 öğretmene 18 maddeden oluşan proje tabanlı fen öğretimi tutum ölçeği ile kişisel bilgiler anketi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; frekans, aritmetik ortalama, yüzdelik, t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Sonuçlar " Fen ve Teknoloji Dersi " öğretmenlerinin proje tabanlı fen öğretimine ilişkin görüşlerinin olumlu olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, fen bilgisi öğretmenlerinin proje tabanlı fen öğretimine ilişkin görüşlerinde cinsiyetlerine, öğretmenlik deneyimlerine ve fen bilgisi öğretmenliği yetkinlik düzeyi inançlarına göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Elde edilen verilere göre, proje tabanlı öğrenmeden etkin bir şekilde yararlanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler: Fen ve teknoloji eğitimi, öğretmenler, Proje tabanlı fen öğretimi. Abstract The purpose of this study is to evaluate science and technology teachers' views related with project based science teaching. To aim this purpose, project based science teaching questionnaire was applied to 111 science and technology teachers in Adıyaman city center. Frequency, arithmetic mean, percentage, t-test and ANOVA test were used to analyze data gathered. The results showed that the science and technology teachers had positive views about project based science teaching. On the other hand, there were no meaningful differences between the science technology teachers' views in terms of gender, experience and teaching competency. As a result, some suggestions were given oriented to the efficient project based learning in science and technology lessons.
Hasan METE 1 – Gürcan UZAL 2 – Aytekin ERDEM 3 – Duygu HÜYÜK 4 Öz Çalışmanın amacı; Meslek Yüksek... more Hasan METE 1 – Gürcan UZAL 2 – Aytekin ERDEM 3 – Duygu HÜYÜK 4 Öz Çalışmanın amacı; Meslek Yüksekokullarındaki Gıda Teknikerliği öğretiminde karşılaşılan zorlukların ilgili programda ders vermekte olan öğretim elemanlarının bakış açısıyla ortaya konulması ve çözüm önerileri geliştirmektir. Araştırmada nitel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmayı yürütebilmek için Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı'nda görev yapmakta olan beş öğretim elemanının görüşlerini belirlemek amacıyla, dört açık uçlu soru içeren yarı yapılandırılmış bir görüşme formu oluşturulmuştur. Ölçme aracından elde edilen veriler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. İki araştırmacının ayrı ayrı oluşturdukları kodlardan görüş birliği ve görüş ayrılığı olan kodlar kullanılarak formun güvenirliği belirlenmiştir. Verilerin analizi sonucunda, öğretim elemanlarının Gıda Teknikerliği öğretimini dört kategoride değerlendirdikleri görülmüştür. Programda kayıtlı öğrencilerin hazır bulunuşluğunun yeterli olmadığına, öğrenci kontenjanlarının düşürülmesi ve sınavsız geçişin kaldırılması gerektiği görüşlerine tüm öğretim elemanları katılmıştır. Daha nitelikli Gıda Teknikeri yetiştirilmesi için; laboratuvarların güncel teknolojik cihazlarla donatılması, laboratuvar uygulama sürelerinin artırılması ve öğrenci kontenjanlarının düşürülmesi önerilmektedir. Abstract The purpose of the study is to reveal the difficulties encountered in the teaching of Food Technicians in Vocational Schools, by the viewpoint of the instructors teaching in the relevant program and is to determine the solution proposals. Qualitative analysis method was used in the research. Semi-structured interview form with four open-ended questions was formed to determine the views of five school members who were working in Namık Kemal University Vocational School of Technical Sciences Food Technology Program in order to carry out the research. The data obtained from the measurement tool was evaluated by content analysis. The reliability of the form has been determined using the codes having consensus and having visibility of those two researchers have separately created. As a result of the analysis of the data, it was seen that the instructors have evaluated the teaching of Food Technicians in four categories. All the instructors have participated that the readiness of students enrolled in the program is not sufficient, student quotas had to be reduced and the pass without examination had to be abolished.
Öz: Bu çalışmanın amacı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim ile ilgili görüşlerinin... more Öz: Bu çalışmanın amacı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim-öğretim ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmada, 251 tekniker adayından veri toplamak için; Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı 0,74 olan ve yedisi olumlu, altısı olumsuz olmak üzere 13 sorudan oluşan beşli Likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS veri analizi programından yararlanılarak betimsel istatistik tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: Meslek Yüksekokulu'nda başarılı olabilmek için her derse ciddi bir şekilde çalışmak gerektiği görüşüne öğrencilerin tümüyle katıldıkları anlaşılmıştır. Meslekleri ile ilgili temel kavramları öğrenme, öğretim elemanlarının danışmanlık hizmetleri, Meslek Yüksekokulu'nun öğretim programlarının yeterliliği vb. konulardaki görüşlere ise öğrencilerin kısmen katıldıkları görülmüştür. Öğrencilerin öğretim elemanlarının çoğunun kendileriyle ilgilenmedikleri görüşüne kısmen katılmadıkları; uygulama çalışmalarının yeterli olmadığı, laboratuvar ve atölyelerin meslek lisesindekine göre daha az donanımlı olduğu, uygulamalı derslere meslek lisesindekilere göre daha az önem verildiği ve Meslek Yüksekokulunda mesleki bilgilerindeki eksikliklerini gideremedikleri görüşlerinde ise kararsız kaldıkları belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda şu 1 Bu çalışma, ICRE 2017 -VII. Uluslararası Eğitimde Araştırmalar Kongresi'nde sözlü bildiri olarak sunulmuştur 2 Dr. Öğr. Üyesi, Tekirdağ Abstract: The aim of this study is to determine the opinions of the students of Vocational College about education and training. The research is a survey model study. Within the scope of the research, measurement tool used to collect data from technician candidates; is a five-point Likert-type scale, with an internal consistency coefficient of α = 0.74 and consisting of thirteen questions with seven being positive and six being negative. Obtained data were analyzed using descriptive statistical technique by using SPSS package program. Some of the results obtained are as follows: it has been understood that students fully agree with the view of every lesson must be studied in a serious way in order to be successful in Vocational College. It has been seen that students partially agree with such views of learning the basic concepts about their professions, consultancy services of teaching staff, sufficiency of curriculum of Vocational College. It has been determined that students do not partly agree that most of the teaching staff are not interested in themselves, and they were undecided about the views that practical work is not enough, laboratories and workshops are less equipped than the vocational high school, applied lessons are given less importance than those in the vocational high school, and they can not correct the shortcomings in their professional knowledges in the vocational college. In the light of these results, the following suggestion can be made: Measures should be taken to reduce the negative opinions of the students about education and training.
Öz Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerinin meslekleri, mesleki gelecekleri ve endü... more Öz Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerinin meslekleri, mesleki gelecekleri ve endüstri stajları ile ilgili görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma, tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda ikinci sınıfta öğrenim gören 1152 öğrenci, örneklemi ise, bu adaylar arasından endüstri stajını gerçekleştirmiş olan 251 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında öğrencilerden veri toplamak için, araştırmacılar tarafından geliştirilmiş beşli Likert tipi bir ölçek kullanılmıştır. Veriler, SPSS veri analiz programından yararlanılarak, betimsel istatistik tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: " Meslek sahibi olacağım için kendimi şanslı olarak görüyorum " , " Meslek yüksekokulunu bitirdiğimde mesleğimi daha iyi yapabileceğime inanıyorum " görüşüne öğrencilerin kısmen katıldıkları görülmüştür. Ayrıca " Stajım sırasında iş ortamında nasıl davranmam ve çalışmam gerektiğini öğrendim " , " Stajım, iş ortamını tanımamı ve insanlarla iletişim kurmayı öğrenmemi sağladı " görüşlerine kısmen katıldıkları görülmüştür. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin mesleki gelecekleri ve stajları ile ilgili olumsuz görüşlerini giderebilmek için tedbirler alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Abstract The aim of this study is to determine the views of vocational school students on their professions, their professional future and industry internships. The research is a study in the survey model. The universe of the research is composed of 1152 students studying in the second class at Namık Kemal University Technical Sciences Vocational School in 2016-2017 academic year and the sample is 251 second class students who have completed industrial internship among these candidates. In the scope of the research, a five-point Likert-type scale developed by the researchers was used to collect data from the students. The data were analyzed by descriptive statistical technique using SPSS package program. Some of the results obtained are as follows: It has been seen that students partially agree with the views of "I see myself as lucky to be a profession owner" and "I believe that I can do my job better when I finish the vocational school". It was also observed that they partially participated with the views of "I learned how to behave and work in the work environment during my internship", "My internship allowed me to recognize the work environment and to learn to communicate with people". According to the findings of the research, measures have to be taken as a result to be able to reduce the negative views of students about their professional futures and internships.
Öz Bu çalışmanın amacı, liselerdeki Fizik eğitiminde teknolojinin kullanılmasına yönelik öğretmen... more Öz Bu çalışmanın amacı, liselerdeki Fizik eğitiminde teknolojinin kullanılmasına yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ve bazı illerde görevli 241 gönüllü Fizik öğretmeni oluşturmuştur. Çalışma tarama modelinde olup, veriler araştırmacı tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek yardımı ile derlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.88'dir. Elde edilen veriler betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri ile analiz edilerek bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre; Fizik öğretmenlerinin, " LCD Panel (etkileşimli tahta)'de ve İnternet ağında ders konularıyla ilgili yardımcı öğelerin bulunması bana yardımcı olur ve konuların anlaşılmasını kolaylaştırır " görüşlerine yüksek düzeyde, diğer görüşlere ise daha düşük düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin Fizik eğitiminde teknoloji kullanılmasına yönelik görüşleri ile bazı demografik özellikleri (cinsiyet, kıdem yılı ve okul türü) arasında bir farklılık olmadığı; bilgisayar okuryazarlığı, laboratuvar araç-gereç kullanma becerisi, mesleki yeterlik/yetkinlik düzeyi, mesleki gelişim gereksinimi ve yeni Fizik Öğretim Programı hakkındaki bilgileri ile teknolojinin kullanılmasına yönelik görüşleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Lise,Fizik Eğitimi, Fizik Öğretmeni, Teknoloji. Abstract The purpose of this study is to examine teacher views on the use of technology in physics education in high schools. 241 volunteer physics teachers working in Kocaeli and some other provinces constituted the sample of the research. The study was in the survey model and the data were compiled with the help of a five-point Likert-type scale developed by the researcher. The reliability coefficient of the scale is 0.88. The obtained data were analyzed with descriptive and inferential statistical techniques and some findings were obtained. According to these findings; it has been seen that Physics teachers agree with the views of " It helps me to find helpful items about the course in the LCD panel (interactive boards) and on the Internet, making it easier to understand the topics " at a high level while the other views were found to have lower levels of participation. In addition, there is no difference between teachers' views on technology use in physics education and some demographic characteristics (gender, seniority and school type); there were significant differences between computer literacy, laboratory instrument-using skill, professional perfection / competence level, professional development needs, and knowledge about the new Physics Curriculum and their views on the use of technology.
The aim of this study was to determine the opinions of high school students' proficiency percepti... more The aim of this study was to determine the opinions of high school students' proficiency perceptions towards the technology products and their usage at physics lessons. Mixed method including quantitative and qualitative data collection tools was used for data collection. The study group consisted of 514 students studying at High Schools and selected in stratified sampling type. The proficiency perceptions of high school students related to what they identified as technology products and the usage of these products at physics lessons were collected via 5 point Likert type scale developed by the researchers. The Cronbach α reliability coefficient of the developed scale was found as 0.84. The analysis of the scale data was conducted via SPSS packaged software with descriptive statistics methods. To analyze thoroughly the students' perceptions related to the technology products and their usage, semi-structured interviews were conducted with 34 volunteer students who were among the same study group and determined at each school and at each class level. According to the results from the scale, although the students stated that they generally found their competencies to technology usage as good, the results from the interviews showed that the efficacy perceptions of students to these products were not only limited, also they did not use them effective enough in some subjects even poor or no knowledge or skill at all. INTRODUCTION The changes and improvements in technology not only affect business world but also at any point of our daily lives. While we live together with technological products such as visual media tools, video games, mobile phones, optical readers, remote controllers, mechanical and electronic toys etc., technology is included in education likewise and usage of technological tools in educational perspective has many advantages. Both traditional and new technological tools shape and accelerate the teaching process; they contribute to realize the educational activities.
Yaşamımızın her noktasına giren teknoloji,
eğitim sisteminin de vazgeçilmez bir parçası
durumunda... more Yaşamımızın her noktasına giren teknoloji, eğitim sisteminin de vazgeçilmez bir parçası durumundadır. Bu nedenle, fizik derslerini teknolojinin desteği ile daha çekici ve öğrenilebilir düzeye taşımak ve bazı teknolojik olanaklardan yararlanmak gerekmektedir.Bu amaca erişebilmek için, öğrencilerin fizik derslerinde teknoloji kullanımına yönelik görüşlerinin ve olanakları ne düzeyde kullandıklarının belirlenmesi önemlidir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin “Fizik Eğitiminde Teknoloji Kullanımına Yönelik Öğrenci Görüşleri”ni belirlemek için Likert tipinde bir ölçeğin geliştirilmesidir.Alan yazın taraması sonucunda oluşturulan 31 maddelik taslak ölçme aracı fizik eğitimi alanında çalışan altı uzmanın görüşüyle değerlendirilmiştir. Bu görüşler doğrultusunda ölçeğin 18 maddeden oluşmasına karar verilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde bulunan dokuz (sekizi devlet ve bir özel) lisedeki 9.,10.,11. ve 12. sınıflarda okuyan ve seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 562 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliğinin belirlenmesi için faktör analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin; iki alt boyutlu beşli Likert tipinde 14 maddeden oluştuğu belirlenmiştir. Ölçekte yer alan maddelerin faktör yükleri 0.482 ile 0.820 arasında değişmektedir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indeksleri GFI=0.95, AGFI=0.93, NFI=0.97, NNFI=0.98, CFI=0.98, RMSEA=0.06 olarak bulunmuştur. Elde edilen değerler, ölçek maddelerinin iyi bir uyuma sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca ölçeğin iç tutarlılığını belirlemek için Cronbach Alpha katsayıları hesaplanmış olup; birinci alt boyut için 0.86, ikinci alt boyut için 0.78 ve tüm ölçek için 0.89 olarak bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda hazırlanan ölçeğin; lise öğrencilerinin fizik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik görüşlerinin saptanmasında kullanılabilmek üzere geçerli ve güvenilir bir araç olduğu anlaşılmaktadır. Geliştirilen ölçeğin, aynı zamanda Kimya ve Biyoloji eğitiminde de kullanılabileceği önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Teknoloji; fizik; öğrenci görüşleri; geçerlik; güvenirlik.
Öz Bu çalışmanın amacı, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanılması i... more Öz Bu çalışmanın amacı, liselerde Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanılması ile ilgili yönetici görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ve bazı illerde görevli 114 gönüllü okul yöneticisi (müdür/ müdür yardımcısı) oluşturmuştur. Çalışmada tarama modeli kullanılmış olup, veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek yardımı ile derlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.91'dir. Elde edilen veriler betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri ile analiz edilerek bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre; okul yöneticilerinin " Öğretmen Yetkinliğine ve Teknoloji Destekli Konu İşlenmesine Yönelik Öneriler " ve " Teknoloji Destekli Laboratuvar Etkinliklerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Öneriler " boyutundaki görüşlere yüksek düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, okul yöneticilerinin Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknoloji kullanımına yönelik görüşleri ile bazı demografik özellikleri arasında bir farklılık olmadığı; Fizik ve Kimya branşı dışındaki ve Fizik bilgisi orta olan yöneticilerin ise Fizik eğitimini iyileştirme yönünde teknolojinin kullanılmasına yönelik görüşleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Lise, Fizik Eğitimi, Teknoloji, Okul Yöneticisi (Müdür/Müdür Yardımcısı), İyileştirme. Abstract The purpose of this study is to determine principals' views on using technology to improve Physics education in high schools. The sample of the research was prepared by 114 volunteer school principals (principal / vice principal) working in Kocaeli and some other provinces. In the study, the survey model was used and the data were compiled with the help of a five-point Likert type scale developed by the researchers. The reliability coefficient of the scale is 0.91. The obtained data were analyzed with descriptive and inferential statistical techniques and some findings were obtained. According to these findings; it was determined that the school principals had a high level of participation in the "Suggestions for Teacher Competency and Technology Supported Subject Processing" and "Suggestions for the Implementation of Technology-Assisted Laboratory Activities". Moreover, there is no difference between school principals' views on the use of technology in improving Physics education and their some demographic characteristics; significant differences were found among the views of the principals who are outside the Physics and Chemistry branch and those with moderate knowledge of Physics, on the use of technology to improve Physics education.
Öz Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin teknoloji destekli fizik öğretiminde mesleki gelişim gereks... more Öz Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin teknoloji destekli fizik öğretiminde mesleki gelişim gereksinimlerinin öğretmenlerin bakış açısından belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kocaeli ve bazı illerde görevli 230 gönüllü Fizik öğretmeni oluşturmuştur. Çalışmada tarama modeli kullanılmış olup, veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek kullanılarak derlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.95'tir. Elde edilen veriler betimsel ve yordamalı istatistik teknikleri ile analiz edilerek bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgulara göre; Fizik öğretmenlerinin " Teknoloji Destekli Fizik Öğretimi ve Deney Etkinliklerini Gerçekleştirme " ve " Teknolojik Cihaz ve Ürünlerin Etkin Kullanımı " boyutundaki görüşlere yüksek düzeyde katıldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin teknoloji destekli fizik öğretiminde mesleki gelişim gereksinimleri konusundaki görüşleri ile bazı demografik özellikleri arasında bir farklılık olmadığı, yeni fizik öğretim programı hakkında bilgisi çok iyi olan öğretmenlerin ise teknoloji destekli mesleki gelişime daha fazla gereksinim duydukları söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretmeni, Laboratuvar, Mesleki Gelişim, Teknolojik Cihaz ve Ürünler. Abstract This study aims to define the needs of the teachers for Professional development in technology-supported Physics teaching. There search group consists of 230 volunteer Physics teachers from Kocaeli and several cities. Survey method was used in the study and the data was collected by using a 5-point Likert scale developed by the researchers. Reliability coefficient of the scale is 0.95. The data was analyzed with descriptive and predictive (inferential) statistical techniques. According to the findings, it was found out that Physics teachers agreed and completely agreed with the items in Part 1 and agreed with the items in Part 2. Also, it was detected that there was not a meaningful difference between teachers' opinions about their needs for Professional development in technology-supported Physics teaching and several demographic aspects and the teachers with a good knowledge of Physics curriculum had a more positive attitude and, thus, there was a meaningful difference.
Abstract.This study aims to investigate the 10th and 11th grade Physics textbooks in accordance w... more Abstract.This study aims to investigate the 10th and 11th grade Physics textbooks in accordance with the 2013 Secondary School Physics Curriculum from the perspective of project-based learning method and to share the results with the physics education public. The research was carried out in the 2015-2016 academic year as part of an undergraduate course taught in physics teaching program at a faculty of education; and 10 senior students of physics teachercandidates participated in the study. The research method is the survey model based on qualitative research approach. Data collection tools consist of the reports written by the participants who examined the curriculum and textbooks for project-based learning problems. According to research findings, most of the educational gains in the 10th and 11th grade physics textbooks were supported with experimental activities; however, project-based assignments are needed.
Ak adem is y e n Y a y ın e vi Bilim se l A r a ş t ı r m a la r Kitab ı AYBAK 2019 Alan Eğitimi ... more Ak adem is y e n Y a y ın e vi Bilim se l A r a ş t ı r m a la r Kitab ı AYBAK 2019 Alan Eğitimi akademisyenyayinevi akademisyeny AKADEMİSYEN KİTABEVİ Halk Sokak No: 5/A Sıhhıye-Yenişehir/ANKARA Tel: 0312 431 16 33 -0312 432 21 84 ONLINE SİPARİŞ akademisyen com AKADEMİSYEN KİTABEVİ Halk Sokak No: 5/A Sıhhıye-Yenişehir/ANKARA Tel: 0312 431 16 33 -0312 432 21 84 9 7 8 6 0 5 2 5 8 5 8 0 1
Uploads
Papers by Aytekin ERDEM
eğitim sisteminin de vazgeçilmez bir parçası
durumundadır. Bu nedenle, fizik derslerini
teknolojinin desteği ile daha çekici ve
öğrenilebilir düzeye taşımak ve bazı teknolojik
olanaklardan yararlanmak gerekmektedir.Bu
amaca erişebilmek için, öğrencilerin fizik
derslerinde teknoloji kullanımına yönelik
görüşlerinin ve olanakları ne düzeyde
kullandıklarının belirlenmesi önemlidir. Bu
doğrultuda çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin
“Fizik Eğitiminde Teknoloji Kullanımına
Yönelik Öğrenci Görüşleri”ni belirlemek için
Likert tipinde bir ölçeğin geliştirilmesidir.Alan
yazın taraması sonucunda oluşturulan 31
maddelik taslak ölçme aracı fizik eğitimi alanında
çalışan altı uzmanın görüşüyle
değerlendirilmiştir. Bu görüşler doğrultusunda
ölçeğin 18 maddeden oluşmasına karar
verilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2013-2014
eğitim-öğretim yılında Tekirdağ ili Süleymanpaşa
ilçesinde bulunan dokuz (sekizi devlet ve bir
özel) lisedeki 9.,10.,11. ve 12. sınıflarda okuyan
ve seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak
belirlenen 562 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin
yapı geçerliğinin belirlenmesi için faktör analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi
sonucunda ölçeğin; iki alt boyutlu beşli Likert
tipinde 14 maddeden oluştuğu belirlenmiştir.
Ölçekte yer alan maddelerin faktör yükleri 0.482
ile 0.820 arasında değişmektedir. Yapılan
doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum
indeksleri GFI=0.95, AGFI=0.93, NFI=0.97,
NNFI=0.98, CFI=0.98, RMSEA=0.06 olarak
bulunmuştur. Elde edilen değerler, ölçek
maddelerinin iyi bir uyuma sahip olduğunu
göstermektedir. Ayrıca ölçeğin iç tutarlılığını
belirlemek için Cronbach Alpha katsayıları
hesaplanmış olup; birinci alt boyut için 0.86,
ikinci alt boyut için 0.78 ve tüm ölçek için 0.89
olarak bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen
bulgular doğrultusunda hazırlanan ölçeğin; lise
öğrencilerinin fizik eğitiminde teknoloji
kullanımına yönelik görüşlerinin saptanmasında
kullanılabilmek üzere geçerli ve güvenilir bir araç
olduğu anlaşılmaktadır. Geliştirilen ölçeğin, aynı
zamanda Kimya ve Biyoloji eğitiminde de
kullanılabileceği önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Teknoloji; fizik; öğrenci
görüşleri; geçerlik; güvenirlik.
eğitim sisteminin de vazgeçilmez bir parçası
durumundadır. Bu nedenle, fizik derslerini
teknolojinin desteği ile daha çekici ve
öğrenilebilir düzeye taşımak ve bazı teknolojik
olanaklardan yararlanmak gerekmektedir.Bu
amaca erişebilmek için, öğrencilerin fizik
derslerinde teknoloji kullanımına yönelik
görüşlerinin ve olanakları ne düzeyde
kullandıklarının belirlenmesi önemlidir. Bu
doğrultuda çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin
“Fizik Eğitiminde Teknoloji Kullanımına
Yönelik Öğrenci Görüşleri”ni belirlemek için
Likert tipinde bir ölçeğin geliştirilmesidir.Alan
yazın taraması sonucunda oluşturulan 31
maddelik taslak ölçme aracı fizik eğitimi alanında
çalışan altı uzmanın görüşüyle
değerlendirilmiştir. Bu görüşler doğrultusunda
ölçeğin 18 maddeden oluşmasına karar
verilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2013-2014
eğitim-öğretim yılında Tekirdağ ili Süleymanpaşa
ilçesinde bulunan dokuz (sekizi devlet ve bir
özel) lisedeki 9.,10.,11. ve 12. sınıflarda okuyan
ve seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak
belirlenen 562 öğrenci oluşturmaktadır. Ölçeğin
yapı geçerliğinin belirlenmesi için faktör analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi
sonucunda ölçeğin; iki alt boyutlu beşli Likert
tipinde 14 maddeden oluştuğu belirlenmiştir.
Ölçekte yer alan maddelerin faktör yükleri 0.482
ile 0.820 arasında değişmektedir. Yapılan
doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum
indeksleri GFI=0.95, AGFI=0.93, NFI=0.97,
NNFI=0.98, CFI=0.98, RMSEA=0.06 olarak
bulunmuştur. Elde edilen değerler, ölçek
maddelerinin iyi bir uyuma sahip olduğunu
göstermektedir. Ayrıca ölçeğin iç tutarlılığını
belirlemek için Cronbach Alpha katsayıları
hesaplanmış olup; birinci alt boyut için 0.86,
ikinci alt boyut için 0.78 ve tüm ölçek için 0.89
olarak bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen
bulgular doğrultusunda hazırlanan ölçeğin; lise
öğrencilerinin fizik eğitiminde teknoloji
kullanımına yönelik görüşlerinin saptanmasında
kullanılabilmek üzere geçerli ve güvenilir bir araç
olduğu anlaşılmaktadır. Geliştirilen ölçeğin, aynı
zamanda Kimya ve Biyoloji eğitiminde de
kullanılabileceği önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Teknoloji; fizik; öğrenci
görüşleri; geçerlik; güvenirlik.
School Physics Curriculum from the perspective of project-based learning method and to share the results with the physics
education public. The research was carried out in the 2015-2016 academic year as part of an undergraduate course taught in
physics teaching program at a faculty of education; and 10 senior students of physics teachercandidates participated in the study.
The research method is the survey model based on qualitative research approach. Data collection tools consist of the reports
written by the participants who examined the curriculum and textbooks for project-based learning problems. According to
research findings, most of the educational gains in the 10th and 11th grade physics textbooks were supported with experimental
activities; however, project-based assignments are needed.