Latinsk kors
Et latinsk kors er et kors med øverste korsarm kortere enn de andre og nederste korsarm lengre. Denne korsformen er blant de mange som er brukt til religiøse og magiske symboler og figurer. Vi finner latinsk kors i bl.a. malerier, skulpturer og annen kunst, i flagg, våpenskjold, bumerker, mønstre, ornamenter m.m.
Det latinske korset er idag mest vanlig som symbol for de vestlige kristne kirkesamfunnene. En alminnelig folkelig oppfatning er at det var et slikt kors som Jesus Kristus ble henrettet på. Forskere har reist tvil om dette og flere antar at korsfestelsen i stedet var på et T-formet «taukors»; se kors.
Et omvendt latinsk kors kalles Peterskors etter apostelen Peter. Et liggende latinsk kors kalles et Filipkors.
Litteratur
[rediger | rediger kilde]- le Baron Stalins: Vocabulaire-Atlas Héraldique en six Langues: Francais-English-Deutsch-Español-Italiano-Nederlandsch, Paris 1952
- Ottfried Neubecker: Heraldik. Kilder, brug, betydning, København 1979 (oversatt og bearbeidet for Skandinavia av Nils G. Bartholdy)
- Jan Raneke (redaktør): Nordisk heraldisk terminologi, Lund 1987 (med heraldiske faguttrykk på bokmål og nynorsk)
Bildegalleri
[rediger | rediger kilde]Flere eksempler på kors som er dels latinsk kors og dels helt andre korsformer, bl.a. med sirkel, ekstra og skrå tverrbjelke samt korsarmer som ender i anker- eller kløverbladsform:
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Latin cross – kategori av bilder, video eller lyd på Commons