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Dear Ms. Plagata-Neubauer 

This letter is in response to your October 30, 2007 letter to the Office of Special Education 
Programs (OSEP) in which you request clarification on several fiscal questions relating to Part B 
of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). Your questions, with OSEP's 
responses, are listed below. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 1 - Excess Cost Requirement 

Regulation §300.202(b )(2)(i) states that an LEA [local educational agency] "meets the excess 
cost requirement if it has spent at least a minimum average amount for the education of its 
children with disabilities before funds under Part B of the Act are used" (emphasis added). 
Regulation §300.16 refers to Appendix A "for an example of how excess costs must be 
calculated'' ( emphasis added). As the first step in the calculation, Appendix A, paragraph 
"a." states that "the LEA must determine the total amount of its expenditures for elementary 
school students from all sources - local, State, and Federal including Part B - in the preceding 
school year." (See 71 Fed. Reg. 46813, third column.) 

Questio11 1 a: In unexpected circumstances like a major natural disaster, LEAs may 
incur certain extraordinary expenditures that are not directly related to the education of its 
students. Does the reference to "total amount of its expenditures for elementary school 
students" mean that an LEA includes the total amount of expenditures for the education 
of its elementary school students or, literally, the total amount of all expenditures 
attributable to its elementary school students? 

Our Response: 34 CFR §300.16 and Appendix A describe how average expenditures per 
elementary school or secondary school student arc calculated and refer to "total expenditures" 
less expenditures for capital outlay and debt service. Consequently, some expenditures are 
excluded from this calculation. However, the determination of expenditures that can be excluded 
is based on the language of 34 CFR §300.16 and Appendix A, rather than whether they are 
"educational" expenditures. 
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Excerpt from your letter: 

Question 1 b: If the excess cost calculation refers to the total amount of expenditures for the 
education of its students ( elementary or secondary, respectively), in as much as States have 
discretion in deciding what constitutes education based on their State law, is there any 
guidance as to how States are to exercise that discretion for the purpose of the excess cost 
calculation? For example, can a State include instructional-related expenditures and 
transportation expenditures, but exclude expenditures related to school food programs in the 
excess cost calculation? 

Our Response: The reference in 34 CFR §300.16 and Appendix A is to total expenditures of 
the LEA for elementary school students and total expenditures for secondary school students, not 
total expenditures for the education of elementary school students and total expenditures for the 
education of secondary school students. The only possible deductions are those specified in 34 
CFR §300.16 and Appendix A. 

Excerpt from your letter: 

Questions on determining excess cost compliance: 

Appendix A states that "Section 602(8) of the Act and §300.16 require the LEA to compute 
the minimum average amount separately for children with disabilities in its elementary 
schools and for children with disabilities in its secondary schools. LEAs may not compute 
the minimum average amount an LEA must spend for the education of children with 
disabilities based on a combination of the enrollments in its elementary and secondary 
schools." 71 Fed. Reg 46813 (Aug.14, 2006). 

Question 1 c: When determining whether an LEA has met the excess cost requirement, an 
LEA may not necessarily maintain and track expenditure data separately for elementary 
school students and secondary school students. Can an LEA apply the enrollment numbers 
of students and children with disabilities in its elementary schools to the relevant combined 
expenditure data on a proportional basis to determine how much non-IDEA Part B funds it 
has spent for the education of children with disabilities in its elementary schools? 

Our Response: 34 CFR §300.16 requires that the minimum average amount be computed 
separately for children with disabilities in elementary schools and secondary schools. There are 
distinct and separate costs associated with these levels that would make the computation you 
describe inaccurate and potentially misleading. For example, school programs at the secondary 
level typically include such things as vocational education programs, athletic programs, music 
programs including marching bands, etc. that do not apply to elementary schools. The costs of 
the separate programs are generally not comparable and therefore, the costs must be computed 
separately. 
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Excerpt from vour letter: 

Question Id: When determining if an LEA has spent the required minimum average 
amounts for the education of children with disabilities, can an allocable portion of regular 
education costs (such as regular education teacher salaries for classes where children with 
disabilities are mainstreamed, or regular education transportation costs for children with 
disabilities who use such transportation) be applied, if they can reasonably be attributed to 
the education of children with disabilities? 

Our Response: Yes. 

Excerpt from your letter: 

Question le: The excess cost requirement appears to compare expenditures on the education 
of children with disabilities for one school year against a minimum average amount 
(calculated separately for elementary school level and secondary school level) that is based 
on the preceding school year. However, for the current grant award year,final LEA 
expenditure data is often not yet available for the preceding school year. It is generally 
available for the second fiscal year preceding the current grant award year. Can an LEA use 
expenditure data from the second fiscal year preceding the current grant award year to 
determine its minimum average amounts for the current grant award year (i.e., for federal FY 
2007 IDEA Part B funds, 2007-08 school year expenditures compared to a calculation based 
on 2005-06 data), or must an LEA only compare expenditure data for one school year 
measured against an excess cost threshold amount calculated from the preceding school year? 

Our Response: Under 34 CFR §300.16, excess costs means those costs that are in excess of the 
average annual per-student expenditure in an LEA during the preceding school year for an 
elementary school or secondary school student. Therefore, it would NOT be appropriate to 
compare a current year with information two years prior to the current year. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 2 - LEA Maintenance of Effort Requirement 

Under the State-level requirement, the State must not reduce the amount of State financial 
support "for special education and related services for children with disabilities, or otherwise 
made available because of the excess costs of educating those children, below the amount of 
that support for the preceding fiscal year." See IDEA section 645(a)(18); 34 CFR 
§300.163(a). The focus is on special education and related services, or the excess costs of 
educating children with disabilities that arise from those children's disability-related needs. 

The local-level maintenance of effort requirement, however, focuses on "the education of 
children with disabilities." See IDEA section 613(a)(2)(A)(iii); 34 CFR §§300.203(a) and 
(b). The wording of this phrase could encompass not only special education and related 
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services, or excess costs of educating children with disabilities, but also the basic cost of 
providing children with disabilities a public education. 

Question 2: Is there a difference in the type of expenditures that must be considered before 
the State-level maintenance of financial support requirement at 34 CFR §300.163(a) and the 
type that must be considered for the local-level maintenance of effort (MOE) requirement 
found at 34 CFR §§300.202-300.205? 

Our Response: 34 CFR §300.163(a) does not focus solely on expenditures, while 34 CFR 
§§300.202 -300.205 do. The focus of 34 CFR §300.163(a) is on the amount of State financial 
support for special education and related services, which would include expenditures for special 
education and related services made by the State as well as State funding provided to local 
educational agencies (LEAs) for special education and related services. Under 34 CFR 
§300.203, the focus is expenditures made by the LEAs from local, or State and local, funds for 
the education of children with disabilities. Note that 34 CFR §300.163(a) addresses the level of 
State "support" rather than "expenditures," and looks at State financial support for special 
education and related services rather than expenditures for the education of children with 
disabilities. 

Excerpt from your letter: 

Question Topic No. 3 - LEA Allowable Costs 

In the Department's publication of comments and discussion on the Part B regulations, one 
commentor stated that LEAs should be permitted to use a reasonable amount of their Part B 
funds to meet the Act' s requirements relating to student assessment, outcomes, complaints, 
and compliance monitoring, mediation and due process hearings. ED's response was, "With 
one exception [mediation], nothing in the Act or these regulations would prevent an LEA 
from using its Part B allotment for the activities noted by the commentor, so long as the 
expenditures meet the other applicable requirements under the Act and regulations." 71 Fed. 
Reg 46624 (Aug. 14, 2006). Those activities (student assessment, outcomes, complaints, and 
compliance monitoring, and due process hearings) are not listed under the permissive uses of 
funds at §300.208. 

Question 3a: ls it the Department's interpretation that these activities are allowable pursuant 
to §300.202(a) because those types of activities are "in accordance with the applicable 
provisions of [Part 300]"? 

Our Response: The activities listed in 34 CFR §300.208(a) are in addition to any other 
allowable use of Part B funds under 34 CFR §300.202(a)(l), which provides that Part B funds 
" ... must be expended in accordance with the applicable provisions of this part." Most of the 
allowable expenditures typically made under Part B are not related to the purposes allowed under 
34 CFR §300.208(a) but instead, are related to the provision of direct services to children with 
disabilities or in support of those children. Section 300.208(a) provides a clarification to how 
funds may be used that might otherwise not be apparent. 
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Excerpt from vour letter: 

Question 3b: If those activities are allowable pursuant to §300.202(a), then can IDEA Part B 
funds be used to pay for a reasonable amount of program costs specifically tied to an LEA 
meeting Part B requirements (for example, data collection and reporting to the SEA for State 
Performance Plan submissions), provided such use does not violate other requirements of 
IDEA Part B, including excess cost, maintenance of effort, supplement, nonsupplant? 

Our Response: Yes. 

Excerpt from vour letter: 

Question Topic No. 4 - Payment of RTI-related Costs 

The new regulations permit LEAs to use a process based on the child's response to scientific, 
research-based intervention (RTI) as a means for determining whether a child has a specific 
learning disability. This RTI process could be one of multiple methods used in evaluating a 
child who is suspected of having a disability. 

Question 4: Could an LEA use Part B funds that are not set-aside for early intervening 
services to pay for some or all of the cost of implementing RTI as part of a child find 
process? 

Our Response: We will respond to your question regarding RTI at a future date. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

We hope this provides you the information you need. If you have further questions, please do 
not hesitate to contact Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456. 

Sincerely, 

PJ£-11174-
William W. Knudsen 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 




