Je logo is het gezicht van je merk.
Het zal op je website, je producten, je marketingmateriaal, je winkelborden en vrijwel elke andere plek verschijnen waar mensen met je merk in contact komen. Het lijkt misschien een klein bezit, maar er zit veel in verpakt. Je merkwaarden, producten, doelgroep, sector, achtergrond en persoonlijkheid zijn allemaal verbonden met je logo.
Deze uitgebreide gids leidt je door het branding en logo ontwerp proces. Aan het einde ben je in staat om een bedrijfslogo vanaf nul te creëren, van het kiezen van een kleur tot het maken van het ontwerp zelf.
Inhoudsopgave
Een logo maken, hoe doe je dat?
- Definieer je merkidentiteit
- Zoek inspiratie
- Kies de logostijl
- Kies een type logo
- Kies een kleurenpalet
- Kies een lettertype
- Kies de vorm van je logo
- Verfijn je logo-ontwerp
- Kies de beste optie
- Integreer het logo in je bedrijf
1. Definieer je merkidentiteit
Merkidentiteit is een verzamelterm voor de visuele elementen van je merk, waaronder je merkkleuren, je logo en de manier waarop de elementen van je merk zijn ontworpen. Deze visuele elementen werken samen om je merkidentiteit te onderscheiden in de hoofden van je klanten.
De onderscheidende kenmerken van je merk (wat voor jou het belangrijkst is en wat het meest herkenbaar zal zijn voor je klanten) liggen in de antwoorden op deze vragen. Voordat je je pen op papier zet en je logokleuren en esthetiek kiest, vraag jezelf af wie je bent.
Hier zijn stappen die je kunt nemen om je merkidentiteit vast te leggen:
- Maak een mindmap van je merkwaarden. Begin met een centraal idee en maak een diagram van je gedachten door sleutelwoorden en gerelateerde concepten met elkaar te verbinden.
- Reflecteer op je "waarom." Vraag jezelf af waarom je je bedrijf bent begonnen, welke waarden belangrijk zijn voor je merk en wat je onderscheidt van de concurrentie.
- Kom samen. Werk samen met je team om je mindmap en waarden door te nemen. Het helpt om een tweede (en derde) mening te krijgen en patronen te identificeren.
- Begin met conceptualiseren. Je hoeft niet meteen met een gepolijst logo te komen. Deze activiteit kan je creativiteit stimuleren zodat je kunt beginnen met het maken van het perfecte logo.
2. Zoek inspiratie
Beginnen is vaak het moeilijkste deel van elke creatieve activiteit. Het is goed om een idee te hebben, maar soms is het probleem dat je te veel ideeën tegelijk hebt. Het kan helpen om te zien wat andere merken doen en een gevoel te krijgen voor het soort logo dat je uiteindelijk wilt maken.
Hier zijn enkele plaatsen om inspiratie op te doen:
- Logo-archieven: Blader door logo-bibliotheken zoals Logoed (EN), Logospire (EN) en Logo Design Love (EN). Maak een bestand van je favorieten.
- Bekijk de concurrentie: Wat doen vergelijkbare merken met hun logo's? Het kan helpen om te zien of er een gemeenschappelijk thema in jouw sector is.
- Hashtags: Scroll door design-gerelateerde hashtags op Instagram. Probeer bijvoorbeeld #logo, #logodesigns en #logodesigner om te beginnen.
3.Kies de logostijl
De stijl van je logo moet hand in hand gaan met de algehele uitstraling van je merk. Denk na over welk soort ervaring je klanten willen hebben: Wil je dat ze zich nostalgisch voelen? Ontspannen? Geïnspireerd? Warm en gezellig?
🎨 TOOL: Maak gratis professionele logo's in enkele seconden (EN).
Hieronder vind je enkele ontwerpstijlen die je kunt gebruiken bij het maken van je logo:
Klassiek
Klassieke logo's doorstaan de tand des tijds. Ze omzeilen trends en helpen je een breder publiek te bereiken. De kleuren zijn meestal eenvoudig en elegant, waardoor je bedrijf betrouwbaar en professioneel overkomt.
Vintage
Vintage (of retro) logo's inspireren een gevoel van nostalgie. Ze bevatten vaak tekst met een versleten uitstraling, illustraties en een gedempt kleurenpalet.
Modern
Moderne logo's zijn fris en minimalistisch. Ze bevatten vaak veel witruimte, minimale details en eenvoudige lijnen, wat een trendy, coole uitstraling aan je merk geeft.
Jeugdig
Als je merk eigenaardige producten verkoopt aan een jong publiek, overweeg dan een jeugdige logo-stijl. Ze worden gekenmerkt door kleurrijke illustraties en onconventionele lettertypen en hebben een positieve uitstraling.
Handgemaakt
Handgemaakte logo's suggereren dat je merk onafhankelijk is en sterk gericht is op handgemaakte goederen. Deze logo's bevatten vaak handgeschreven lettertypen, organische vormen en lijntekeningen.
4. Kies een type logo
Of je nu je eigen logo gaat maken of een logo-sjabloon gebruikt, het is een goed idee om de verschillende soorten logo's te begrijpen.
Monogram logo's
Ook bekend als lettermerken, monogram logo's bestaan uit letters, vaak de initialen van het merk. Denk aan NBC, GE, HBO, NASA. Monogram logo's zijn eenvoudig, maar helpen mensen het bedrijf achter het logo te onthouden.
Wat is bijvoorbeeld makkelijker te onthouden en uit te spreken: IBM of International Business Machines?
Woordenmerken
Een woordenmerk logo (of logotype) is een op lettertype gebaseerd logo dat de bedrijfsnaam toont. Denk aan Visa, Disney en Jeep.
Woordenmerk logo's werken het beste voor bedrijven met pakkende namen. De memorabele naam en expressieve typografie creëren een sterke merkassociatie. Ze zijn ook aanpasbaar en kunnen worden gebruikt in verschillende marketing- en reclame-materialen terwijl ze je bedrijf vertegenwoordigen.
Beeldmerken
Beeldmerken zijn grafisch gebaseerde logo's. Wanneer je er een ziet, herken je het onmiddellijk als het logo van een bedrijf. Het fruitlogo van Apple, het Instagram camera-logo en het Target bullseye-logo zijn allemaal voorbeelden hiervan.
Abstracte logo’s
Een abstract logo is conceptueel. Het bestaat uit een symbool dat speciaal voor jouw bedrijf is gemaakt. Je logo heeft geen relatie met iets dat in de wereld bestaat, zoals een vogel of een appel. Het is ontworpen om de uniciteit van je merk uit te drukken. Denk aan Airbnb, Microsoft en Pepsi.
Abstracte logo's zijn moeilijk te maken als je geen ontwerpervaring hebt. Het is het beste om een professionele grafisch ontwerper in te huren die kleuren en vormen kan vertalen naar betekenisvolle merken voor jouw bedrijf.
Mascotte
Een mascotte logo vertegenwoordigt je bedrijf door middel van een personage. Vaak zijn ze kleurrijk, cartoonachtig of schattig. Een mascotte humaniseert je merk en fungeert als ambassadeur.
Bedrijven die aan kinderen, gezinnen of sportteams verkopen, gebruiken deze ontwerpen vaak. Populaire mascottes die je waarschijnlijk herkent zijn Mickey Mouse of de M&M-personages.
Combinatie logo's
Een combinatie logo combineert een woordenmerk of lettermerk met een beeldmerk, abstract logo of mascotte. Je integreert ze samen om het logo te maken.
Het combinatie logo helpt mensen om je bedrijfsnaam onmiddellijk met een afbeelding of pictogram te associëren. Algemeen erkende combinatie logo's zijn Ralph Lauren, Burger King en Converse.
5. Kies een kleurenpalet
Kleur speelt een belangrijke rol in besluitvorming en merkidentiteit. De kleuren van je logo zullen op je website, in winkelborden, sociale media feeds, marketing-e-mails en elke andere plek verschijnen waar een gebruiker met je merk in contact komt. Er is geen kleur die universeel "beter" is, maar elke kleur zegt iets anders. Je wilt ervoor zorgen dat je het juiste zegt.
Kleurpsychologie wordt gebruikt bij het maken van logo’s om bepaalde product- of bedrijfskenmerken voor specifieke kleuren te benadrukken. Met dat in gedachten kun je de psychologische effecten van bepaalde kleuren doornemen:
Bruin
Bruin wordt vaak geassocieerd met natuurlijke ingrediënten, huisgemaakte goederen en vers gebakken lekkernijen. Het is ook de kleur van boomschors, takken, herfstbladeren en rijke aarde, dus het kan een ‘buitenlucht aura’ aan je merk geven.
Oranje
Als een brullend vuur straalt oranje warmte, energie en passie uit. Het roept ook de zomer op, vooral in combinatie met lichtere blauwtinten en zacht groen.
Geel
De hoogverzadigde zus van oranje, geel, geeft ook licht, energie en warmte af. Maar als de warmte van oranje een gloeiende open haard is, is die van geel de intense hitte van een middagzon. Het brengt plezierige, positieve vibes naar je merk.
Groen
Groen kan een organisch aura oproepen dat doet denken aan weelderige regenwouden, ecologisch bewustzijn en een gevoel van rust.
Roze
Roze is een zachte, vriendelijke kleur die vaak wordt geassocieerd met vrouwelijkheid. Het heeft bredere connotaties van vriendelijkheid, romantiek en liefde.
Rood
Rood is gedurfd en genadeloos. Het valt op, wat de reden is dat het zo'n betrouwbare kleur in branding is geworden. Net als roze roept rood de romantiek op. Maar terwijl de romantiek van roze teder en gracieus is, is de romantiek van rood gepassioneerd, luid en lichamelijk.
Paars
Paars is een schimmige, mysterieuze vreemdeling met een bijna magische aantrekkingskracht. Aangezien paarse kleurstoffen historisch gezien de reputatie hebben zeldzaam en duur te zijn, is het geen mysterie hoe paars is geassocieerd met rijkdom, overdaad, mystiek, magie en genot.
Blauw
Blauw roept vaak gevoelens van vertrouwen, gemak en vrede op. Daarnaast is blauw ook aangetoond als de minst smakelijke kleur (EN). Probeer het te vermijden als je etenswaren verkoopt.
Zwart, grijs en wit
Soms is de beste kleur voor je merk helemaal geen kleur. Schaduwen van zwart, wit en grijs roepen vaak een gevoel van rust, balans of helderheid op.
Meerdere kleuren gebruiken
De meeste logo's zijn monochromatisch. Het gebruik van minder kleuren is makkelijker te coördineren en het gebruik van slechts één kleur vereenvoudigt de andere grafische ontwerpelementen van je merk. Monochrome logo's kunnen ook in verschillende kleuren worden gemaakt voor verschillende doeleinden.
Het FedEx-logo wordt meestal weergegeven in blauw en oranje. Het bedrijf heeft echter alternatieve logo's gemaakt voor specifieke afdelingen.
Hier zijn enkele programa’s die je kunt gebruiken om te experimenteren met kleurpaletten:
- Paletton (EN): Het kleurenwiel van Paletton’s laat je kleurenschema's maken met behulp van eenvoudige, interactieve schuifknoppen.
- Coolors (EN): Coolors laat je willekeurige kleurpaletten genereren, kleuren vergrendelen die je in je palet wilt behouden en andere kleuren collectief aanpassen om een volledig aanpasbaar palet te creëren. Je kunt ook paletten genereren op basis van geüploade afbeeldingen.
- Colormind (EN): Colormind is erg geschikt voor webdesigners. Het verbetert leesbaarheid en kleurharmonie op webpagina's door kleuren op dezelfde pagina in realtime voor te stellen terwijl aanpassingen aan het palet worden gemaakt.
- ColorSpace (EN): ColorSpace is het beste voor ontwikkelaars, omdat het automatisch CSS-code genereert om het kleurenpalet dat je aan het maken bent in je webpagina te gebruiken.
- Canva’s kleurpaletgenerator (EN): Canva genereert kleurenschema's willekeurig of op basis van afbeeldingen. Maar wat Canva's generator uniek maakt, is de mogelijkheid om kleurpaletten te zoeken via zoekwoorden.
6. Kies een lettertype
Je logo bevat misschien geen tekst, maar veel van je grafisch ontwerp zal dat wel doen, inclusief je webcopy, borden en andere merkuitingen. Voor de consistentie is het belangrijk om na te denken over welke lettertypen je van plan bent te gebruiken in het logo-ontwerpproces, zelfs als je ze niet in het logo zelf gebruikt.
Lettertype vs. font
De termen “lettertype” en “font” worden in de meeste contexten door elkaar gebruikt, dus het is gebruikelijk om aan te nemen dat ze synoniemen zijn. Er is echter een belangrijk onderscheid: een lettertype is een karakteristieke set typografische symbolen en karakters, vaak verdeeld in variantensets, zoals cursief en vet. Elk van deze varianten is een font.
De vier basisstijlen en wanneer ze te gebruiken
Sommige lettertypen richten zich op stijl, sommige op historische betekenis, en sommige op eindeloos gesplitste subcategorieën. Het meest voorkomende systeem categoriseert lettertypen in vier typen.
- Serif lettertypen: Serif is de oudste type stijl en dateert uit het Latijnse alfabet. Het wordt gekenmerkt door de “voetjes” aan het einde van elke lijn. Serif lettertypen worden geassocieerd met geschiedenis en traditie en worden vaak gebruikt door luxe merken om een gevoel van elegantie op te roepen.
- Sans serif lettertypen: Sans serif type is moderner en wordt vaak digitaal gebruikt omdat het gemakkelijker te lezen is op een scherm. Deze lettertypen worden geassocieerd met eenvoud en minimalisme en worden vaak gebruikt om een gevoel van innovatie en moderniteit over te brengen.
- Script lettertypen: Script lettertypen zijn afgeleid van handschrift of kalligrafie. Ze zijn vloeiend en worden vaak gebruikt in speelse contexten om een gevoel van persoonlijkheid, romantiek en passie uit te drukken.
- Decoratieve lettertypen: Decoratieve lettertypen negeren typografische conventies en kunnen een breed scala aan stemmingen aannemen. Ze zijn stijlvol, divers en moeten spaarzaam worden gebruikt; te veel van een goed ding kan snel kitscherig worden.
Bij het kiezen van je lettertype, overweeg ook de lijndikte, of je cursief of normaal gaat gebruiken en de stemming die je wilt overbrengen.
7. Kies de vorm van je logo
De vorm van het uiteindelijke logo dat je gaat maken is net zo belangrijk als de kleuren en lettertypen die je gebruikt. Mensen reageren op verschillende manieren op verschillende vormen, of het nu een cirkel of een vierkant is. Hier zijn enkele veelvoorkomende logo-vormen en wat ze kunnen betekenen:
- Cirkels en ovalen: Alles wat cirkelvormig is, projecteert een positieve boodschap, meestal gerelateerd aan gemeenschapszin, vriendschap en liefde.
- Vierkanten: Vierkanten zijn praktisch en geven stabiliteit weer. Ze kunnen ook balans en kracht uitstralen, maar ze kunnen koud en onvriendelijk overkomen als ze worden gecombineerd met een monochroom kleurenpalet.
- Driehoeken: Driehoeken worden vaak geassocieerd met wetenschap en kracht en weerspiegelen vaak mannelijke eigenschappen.
- Verticale en horizontale lijnen: Wie had gedacht dat lijnen zoveel konden overbrengen? Mensen associëren verticale lijnen onbewust met kracht, terwijl horizontale lijnen vaak gemeenschapszin en kalmte aanduiden.
8. Verfijn je logo-ontwerp
Het creatieve proces is voor iedereen anders. Sommigen beginnen met schetsen, terwijl anderen meteen in Adobe Illustrator duiken. De ontwerpfase omvat veel vallen en opstaan, dus raak niet ontmoedigd als dingen niet werken.
Op een bepaald moment zul je beginnen te voelen dat je letters niet meer van vormen kunt onderscheiden of goede logo's van slechte. Wanneer dit gebeurt, kan het tijd zijn voor feedback. Feedback is ongelooflijk belangrijk tijdens het maken van een logo omdat het de enige methode is die makers hebben om hun logo-ideeën te "testen".
Voor de beste feedback stel je specifieke vragen over hoe elke persoon jouw merk waarneemt op basis van het bedrijfslogo. Horen dat je logo "goed" of "slecht" is, zal niet nuttig zijn, maar weten hoe jouw merk overkomt wel.
Hier zijn enkele vragen om te stellen bij het krijgen van feedback:
- Wat valt je als eerste op?
- Hoe zou je mijn merk karakteriseren?
- Wat herinner je je het meest van het logo?
- Is er iets waar je vragen over hebt?
- Als je één aspect van het ontwerp zou kunnen verwijderen, wat zou dat dan zijn?
Het is moeilijk voor iemand om zeker te zijn hoe ze in het echte leven op jouw merk zouden reageren, dus vermijd vragen zoals "Zou je dit kopen?" of "Is dit interessant?" Meer specifieke vragen zullen ook meer specifieke antwoorden en betere feedback opleveren.
9. Kies de beste optie
Nu je je feedback en je eerste ontwerpen hebt, is het tijd om je definitieve logo te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het kiezen van het juiste ontwerp, denk terug aan de elementen die een goed logo maken en vraag jezelf af:
- Is mijn gekozen logo eenvoudig en memorabel?
- Is mijn gekozen logo veelzijdig? Kan het op meerdere manieren worden gebruikt?
- Reflecteert mijn gekozen logo mijn merkwaarden?
- Steekt mijn gekozen logo af tegen de concurrentie en spreekt het mijn doelgroep aan?
- Kunnen mensen in minder dan vijf seconden zien wat mijn gekozen logo is?
10. Integreer het logo in je bedrijf
Klaar om de wereld je vers gemaakte logo te tonen? Hier zijn enkele tips voor een naadloze integratie in je bedrijf:
- Voeg het toe aan je e-mailhandtekening.
- Gebruik het als profielfoto op al je sociale media-accounts.
- Verwerk het in productverpakkingen (zowel intern als extern).
- Gebruik het op visitekaartjes en ander drukwerk.
- Gebruik het op de voorkant van je fysieke winkel.
- Voeg het toe aan facturen en transactionele e-mails.
Wat maakt een goed bedrijfslogo?
Het is bijna onmogelijk om een perfect logo te maken. De doelstellingen variëren afhankelijk van je branche, je doelgroep en je merkwaarden. Wanneer je echter leert hoe je je logo moet maken, zijn er regels die altijd van toepassing zijn, ongeacht je branche.
Maak je logo:
- Eenvoudig. Vermijd logo's die voorzien zijn van te veel kleuren en kleine details. Een overweldigend logo kan mensen afschrikken en een eerste indruk verpesten.
- Memorabel. Je logo is vaak het eerste dat mensen zien. Zorg ervoor dat het memorabel is door opvallende kleuren en een oogverblindend ontwerp te gebruiken.
- Relevant. Je logo moet de persoonlijkheid en waarden van je merk weerspiegelen. Vermijd bijvoorbeeld kinderlijke lettertypen voor een serieus advocatenkantoor.
- Tijdloos. Het is verleidelijk om in te springen op logo-trends, maar dit zal ervoor zorgen dat je merkidentiteit verouderd lijkt. Houd je logo tijdloos zodat je het niet telkens opnieuw hoeft te maken.
- Veelzijdig. Je logo zal op meerdere plaatsen worden gebruikt, van je website en e-mails tot drukwerk en verpakkingen. Zorg ervoor dat het schaalbaar is, goed werkt in zwart-wit en gemakkelijk leesbaar is op verschillende oppervlakken.
Gouden regels voor logo’s maken
Je logo is het gezicht van je bedrijf, dus het moet je merk, je doelgroep en je producten allemaal in één eenvoudig, memorabel ontwerp weerspiegelen. Klinkt dit ingewikkeld? Niet als je deze logo-ontwerptips volgt:
- Leg de basis vooraf. Begin met het verkennen van je merkwaarden en het definiëren van je volledige identiteit voordat je je logo gaat maken.
- Schets meer dan één eerste idee. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het eerste ontwerp dat je bedenkt het beste zal zijn. Kom met een paar logo-ideeën die je later kunt verfijnen.
- Begrijp de psychologie van kleur en vorm. Kleur en vorm spelen een belangrijke rol in je logo. Zorg ervoor dat je begrijpt waarom je specifieke kleuren gebruikt en welke boodschap het over je merk vertelt.
- Vermijd trendy ontwerpen. Je wilt je logo volgend jaar niet opnieuw maken. Kies een tijdloos ontwerp dat niet gebaseerd is op huidige trends.
- Steun op feedback van het publiek. Vraag je klanten en externe stemmen om feedback op je logo te geven zodat je deze niet alleen voor jezelf maakt.
5 gratis tools om je logo te maken
Als je geen zin hebt om je logo door een ander te laten maken, heb je twee opties: ontwerp zelf een logo of gebruik een gratis online logo-generator.
Als je weinig tijd hebt en een professioneel logo nodig wilt maken, dan is een gratis logo-generator de beste optie. Er zijn genoeg logo-makers online, maar wees voorzichtig: logo-makers van lage kwaliteit resulteren doorgaans ook in logo’s van lage kwaliteit.
Lees verder hoe je professionele logo's kunt maken met een gratis programma.
1. De gratis logo maker van Shopify
Shopify’s gratis logo-maker (EN) is speciaal gemaakt voor e-commerce bedrijven. Het werkt door vragen te stellen over de persoonlijkheid en branche van je merk, waarna het ontwerpen genereert die speciaal zijn afgestemd op jouw bedrijf.
Vervolgens stelt deze gratis logo-maker je in staat om lettertypen, kleuren, iconen en lay-outs aan te passen.
De gratis logo-maker van Shopify biedt kant-en-klare merkidentiteitspakketten die hoge resolutie versies van je logo bevatten, klaar om voor visitekaartjes, sociale media-profielen, website-banners, merkartikelen of winkelborden te gebruiken.
2. Canva
Canva’s (EN) gratis suite van grafische ontwerptools bevat veel logo-sjablonen die kunnen worden aangepast met behulp van de handige drag-and-drop editor.
Canva is geweldig voor praktische gebruikers, vooral voor degenen die op zoek zijn naar volledige creatieve vrijheid. De onbeperkte ontwerpmogelijkheden kunnen alleen wat overweldigend zijn voor beginners. Als je minder ontwerpervaring hebt, kan een meer toegankelijke logo-maker uit deze lijst beter zijn.
3. LogoMakr
LogoMakr (EN) heeft een gestroomlijnd, stap-voor-stap proces om je logo te maken dat het vooral geschikt maakt voor beginners. Het beschikt over een database van meer dan een miljoen doorzoekbare graphics, aanpasbare sjablonen, een tekstwerkbalk en een vereenvoudigd, makkelijk te rangschikken layer-systeem dat lijkt op de layers in Photoshop en andere complexere ontwerpprogramma's.
4. Ucraft
Ucraft’s (EN) logo-maker is geweldig als je snel een logo moet ontwerpen. Ucraft biedt drie basisopties voor het ontwerpen van je merkidentiteit: tekst, iconen en vormen, naast een drag-and-drop interface om eenvoudig je logo te maken.
5. MarkMaker
De logo-maker van MarkMaker (EN) heeft beperkte aanpassingsmogelijkheden, maar compenseert dit door een van de makkelijkste logo-makers voor beginners te zijn. Het unieke proces is een beetje zoals een AI-aangedreven grafisch ontwerpprogramma. MarkMaker biedt je een eindeloze stroom van automatisch gegenereerde logo's, vraagt je welke logo's je leuk vindt en maakt vervolgens meer ontwerpen op basis van jouw voorkeuren.
Meer lezen
- Meer omzet door betere productomschrijvingen – 9 gouden tips
- 50 mooie webshop voorbeelden (Shopify webshops)
- Laat klanten terugkeren- 8 voorbeelden van origenele loyaliteitsprogramma's
- Je eigen webshop maken en lanceren- een onmisbare checklist!
- Webshop-SEO voor beginners
- Shopify Email- Je branding als stralend middelpunt van je e-mailmarketing
- Een succesvol webinar organiseren- zo pak je dat aan
- Gen Z- hoe bereik je deze generatie? Kenmerken en 10 praktische tips!
- Instagram-marketing voor beginners- laat je bedrijf groeien met hashtags, Stories en nog veel meer
- 10 tactieken om impulsaankopen aan te moedigen in je winkel
Veelgestelde vragen over logo’s maken
Wat zijn de 7 stappen om een logo te maken?
De zeven stappen om een logo te maken zijn:
Door deze stappen te volgen kun je een sterk logo maken dat de waarden en visie van je merk uitstraalt.
Wat zijn 5 regels voor het maken van een goed logo?
Een goed logo maken is cruciaal voor elk bedrijf of merk dat zich wil onderscheiden van concurrenten en een blijvende indruk op klanten wil achterlaten. Hier zijn vijf regels om te volgen als je je logo wilt maken: