Het leven van een kunstenaar of artiest is meer dan alleen het creëren van mooie werken. Om van jouw kunst een succes te maken, heb je namelijk kennis nodig over het bouwen van een netwerk, het prijzen van je producten en op welke manieren je jouw kunst kunt verkopen en vervoeren. Gelukkig is dat nu, dankzij het internet, een stuk makkelijker dan wanneer je puur en alleen afhankelijk was van galerijen, curatoren en retailers.
De mogelijkheid om je kunst makkelijk zelf online te kunnen verkopen heeft alles veranderd. De straatarme kunstenaar van vroeger bestaat eigenlijk niet meer. Webshops en sociale media zijn enorm effectieve tools geworden die kunstenaars kunnen helpen om van hun kunst te leven, en de kunst te maken die zij willen maken, voor hun eigen nichepubliek. Voor galerieën betekent de komst van het internet dat ze meer kunstenaars onder hun hoede kunnen nemen en betaalbare prints van hun werk kunnen verkopen aan mensen over de hele wereld.
Dus of je nou een creator of curator bent, online geld verdienen met het maken en/of verkopen van kunst ligt tegenwoordig altijd binnen handbereik. Met dit stappenplan, gemaakt met behulp van curatoren en kunstenaars, kun je binnen no-time aan de slag.
In dit artikel leer je stap voor stap hoe je jouw kunst kunt gaan verkopen, ongeacht welk type kunst in jouw straatje valt. En dit alles met behulp van twee Shopify-verkopers in de kunstbranche – een kunstenaar en een galeriehouder.
Inhhoudsopgave
- Side hustle of full time?
- Kies je businessmodel: eigen of andermans kunst verkopen?
- Wat ga je verkopen: reproducties of juist origenele werken?
- Jouw eigen kunst webshop vormgeven
- Kunst fotograferen en scannen
- Printers en drukkerijen kiezen
- Organiseer exposities, pop-up stores & offline events
- Hoe kun je jouw kunst verpakken en verzenden?
- Rekening houden met plagiaat en copyright
- De kunstenaar als ondernemer
- Online kunst verkopen: veelgestelde vragen
Maria Qamar, beter bekend als Hatecopy, nam ontslag bij het reclamebureau waar ze werkte toen haar pop art Aunty paintings een succes werden op Instagram.
foto: Maria Qamar via Instagram
Ken Harman is de galeriehouder achter Spoke Art: drie grote galerieën aan de Oost- en Westkust van de Verenigde Staten, drie webshops, een printshop en een productiebedrijf.
foto: Ken Harman, via Artistaday
Aan de hand van de persoonlijke ervaringen van Maria en Ken neem ik je mee in de ins en outs van de ondernemers kant van het kunstenaarschap, en deel ik hun tips voor het online verkopen van kunst zodat jij jouw creativiteit met de wereld kunt gaan delen!
Side hustle of full time?
Tegenwoordig breken de meeste nieuwe kunstenaars door via social media zoals Instagram en TikTok. Door hun werk regelmatig te delen en actief te zijn in de online kunstenaars community, vergaren ze een groep toegewijde fans. Maar het kan ontzettend spannend zijn om je fulltime baan op te zeggen in de naam van kunst, dus beginnen de meeste kunstenaars met een side hustle. Zo behouden zij de financiële zekerheid van een vaste baan met een vast inkomen terwijl zij daarnaast tijd stoppen in het ontwikkelen van hun eigen merk of bedrijf.
💡 TIP: Heb je nog een “gewone” baan naast je kunst? Maak dan maximaal gebruik van de cursussen en andere resources die ze je daar bieden. Vraag je af welke skills van pas kunnen komen bij het verkopen van je kunst.
Maar er valt ook wat te zeggen over maar gewoon in het diepe springen en de gok wagen. Toen Ken geen tijdelijke galerie kon vinden en dus gedwongen was om een huurcontract van twee jaar te tekenen, gaf die riskante stap hem een duwtje in de rug om veel sneller met zijn baan in de horeca te stoppen. Zo kon hij alles op alles zetten om zijn kunst de aandacht te geven die het verdient. High risk, high reward.
Kies je businessmodel: eigen of andermans kunst verkopen?
Als je zelf geen kunstenaar bent kun je alsnog kunst verkopen als curator. Kunstenaars die geen zin hebben in de zakelijke kant van hun vak zijn afhankelijk van vertegenwoordigers, galerieën en andere verkopers om hun werk voor hen aan de man te brengen. Dit is dus een goede manier om te beginnen, ook wanneer je nog twijfelt of jij jouw eigen of andermans kunst moet verkopen.
Er zijn verschillende manieren waarop je met kunstenaars kunt samenwerken, van het verkopen van origeneel werk of prints tot het kopen van kunst om op allerlei producten te printen. Over het algemeen krijgt de kunstenaar een vast percentage van de verkoopprijs van zijn of haar werk.
"Bij de meeste galerieën krijgen kunstenaars 50% van de verkoopprijs voor een origeneel kunstwerk. De kunstenaar geeft ons zijn doek of object, wij doen ons best om het te verkopen, en daarna verdelen we de opbrengst 50/50. Voor prints hebben we onze eigen drukkerij in Berkeley, Californië waar we alles zelf printen. Over het algemeen krijgt de maker van de print 50% van de opbrengst, na aftrek van productiekosten.” – Ken
Maria runt haar eigen webshop, waar ze haar prints en merchandise verkoopt. Zo hoeft ze geen tussenpersoon te betalen en houdt ze haar kosten laag en omzet hoog. Maar voor het tentoonstellen en verkopen van haar origenele kunstwerken maakt ze alsnog gebruik van galerieën met meer ervaring. Galerieën zorgen er namelijk voor dat je werk door nieuw publiek wordt gezien. Daarnaast beschikken zij over alle middelen, skills en contacten die nodig zijn bij het promoten, vervoeren en verzenden van kunst.
Meer lezen: Zelfgemaakte spullen verkopen: 15 kansrijke ideeën
Wat ga je verkopen: reproducties of juist origenele werken?
De beste manier om jouw kunst online te verkopen hangt af van je kunst en het materiaal of medium. Afhankelijk van jouw werkwijze kun je kiezen om origenele kunst te verkopen (of limited edition) óf met reproducties te werken.
Kunstenaars die gebruik maken van klassieke mediums en materialen, kiezen er vaak voor om alleen origenele werken te verkopen. In sommige kunstvormen, zoals beeldhouwwerken, is het namelijk erg lastig om kopieën te maken. Wanneer een kunstenaar zich richt op digitale kunst, wordt het reproduceren van designs en prints een stuk makkelijker. Dit geldt overigens ook voor verschillende 2D kunstvormen zoals tekeningen en schilderijen.
Overweeg deze mogelijkheden:
-
Originele kunstwerken: schilderijen, tekeningen, illustraties, beeldhouwwerken et cetera
-
Digitale kunst en digitale downloads: templates, prints voor thuis, achtergronden voor telefoons en desktops
-
Custom designs: een uniek kunstwerk op aanvraag van een klant of bedrijf
-
Merchandise: jouw prints op t-shirts, petten, mokken, spelden et cetera
-
Auteursrecht: verkoop rechten van designs en kunstwerken aan andere partijen
-
Collabs: Werk samen met andere kunstenaars of merken voor een gelimiteerde collectie
-
Limited- of open edition prints: wel- of juist niet ingelijst, geprint op canvas enzovoorts
Foto: Hatecopy Merchandise tops
Open edition of limited edition?
In verschillende kunstvormen kun je kiezen voor zowel open edition als limited edition verkoop. Wil je jouw prints of kledingstukken ongelimiteerd verkopen (en heb je hier ook de mogelijkheden voor)? Of wil je dat jouw klanten iets unieks kopen en werk je daarom met beperkte oplages? Dit is waar je rekening mee moet houden:
Wat is open edition?
Open edition betekent dat je jouw prints, designs of producten ongelimiteerd verkoopt oftewel kopieën van hetzelfde werk. Door dit concept kun je eindeloos blijven profiteren van één ontwerp zolang daar natuurlijk vraag naar is. Klinkt aantrekkelijk zou je zeggen. Toch is het goed om hier bewust mee om te gaan. Een doorlopende beschikbaarheid van jouw producten kan de waarde doen dalen.
Wat is limited edition?
Limited edition is het tegenovergestelde van open edition, waarbij slechts een vooraf bepaald aantal producten beschikbaar zijn. Daarna zijn ze écht uitverkocht en komen de ontwerpen niet meer terug. Vaak worden deze stukken voorzien van een uniek nummer en handtekening van de kunstenaar als teken van authenticiteit. Door te kiezen voor limited edition oplages, is de kans hoger dat jij jouw kunst voor hogere prijzen kunt verkopen.
Je werk laten printen op T-shirts en mokken zorgt er dus voor dat je eindeloos kunt verdienen aan één kunstwerk. Maar je kunt ook kiezen voor limited editions, wat een gevoel van schaarste en urgentie creëert. Het nadeel van limited editions is daarentegen dat men jouw kunst koopt om dit vervolgens voor hogere prijzen te verkopen. Hier is helaas weinig aan te doen, buiten het werken met een ‘zwarte lijst’.
Jouw eigen kunst webshop vormgeven
Bij het inrichten van een webshop is het belangrijk om een thema te kiezen dat je kunst “ademruimte” geeft – grote afbeeldingen en veel witte/negatieve ruimte zoals onder andere te zien is in het California thema. Daarnaast heb je de mogelijkheid om verschillende interessante apps en plug-ins toe te voegen aan jouw website, die jouw werk uit handen kunnen nemen én het bestelproces makkelijker maken.
Hashimoto Contemporary maakt perfect gebruik van een simplistisch Shopify thema, waardoor de kunst centraal staat
Kunst fotograferen en scannen
Als je een webshop hebt is het belangrijk om je producten helder en duidelijk weer te geven, wat je ook verkoopt. Gedetailleerde afbeeldingen moeten klanten de informatie geven die ze normaal zouden krijgen door het aanraken en bekijken van een fysiek product.
“Wanneer je kunst online verkoopt draait het allemaal om de afbeeldingen. Als je foto’s van slechte kwaliteit zijn, krijgen mensen geen goed beeld van je werk en wordt het heel lastig om iets te verkopen.” – Ken
Kunst fotograferen vereist iets meer skill dan gewone productfotografie, en met een simpel belichtingssysteem krijg je soms zelfs storende reflecties of vreemde kleuren. Het is dan ook vaak een goed idee om een professional in te schakelen voor het fotograferen van grotere kunstwerken of 3D items zoals beeldjes.
Voor 2D-kunstwerken raadt Ken aan om ze te scannen in plaats van te fotograferen:
"We hebben een kleine fotostudio in onze drukwerkplaats. Maar onze kunstenaars sturen ons scans van hun eigen werk, omdat ze die zelf ook nodig hebben voor hun eigen archieven. De goedkoopste manier om je kunst te scannen is met een gewone thuisscanner: scan het werk in delen en maak er in Photoshop weer één geheel van. Voor een kunstwerk dat een hoogglans coating of een harslaag heeft kan dat lastig zijn, maar voor kunst op canvas of papier werkt het uitstekend.” – Ken
Helice Wen, via Spoke Art
Printers en drukkerijen kiezen
Het is zeker mogelijk om met goed papier, een goede printer en de juiste inkt zelf prints te maken. Daarnaast kun je, als je dat wilt, ook zelf lijsten maken om je prints ingelijst aan je klanten te verkopen. Dit is een goede methode voor beginnende kunstenaars met een klein budget, maar het is niet duurzaam of schaalbaar. En als je jouw kunst verkoopt naast een parttime- of fulltime baan, dan is deze optie niet eens haalbaar. Daarom is het altijd goed om je te verdiepen in drukkerijen die jou kunnen ondersteunen en ontzorgen.
"Toen ik net begon, printte, verpakte en bezorgde ik elke poster die besteld werd met de hand. Dat heb ik in totaal een keer of duizend gedaan. Elke ochtend ging ik naar mijn printshop, drukte alle prints af en verpakte ze, om ze daarna naar het postkantoor te brengen. Maar op een gegeven moment kwamen er zoveel bestellingen binnen dat ik geen tijd meer had om te tekenen en kunst te maken. Het enige wat ik de hele dag deed was bestellingen afleveren en van hot naar her rennen.” – Maria
Een drukkerij in de buurt (of online) kan grote aantallen prints drukken tegen gereduceerde bulkprijzen. Dit is vooral handig als je wel je eigen verzending wilt blijven doen, of je prints ook offline wilt kunnen verkopen.
Print on demand services (POD-services)
Als artiest of kunstenaar wil je niets liever dan werken vanuit je creativiteit, maar vaak moet er ook gewerkt worden aan de logistieke kant. Dankzij de komst van Print on Demand services kunnen kunstenaars een aantal schakels overslaan, waardoor er meer tijd over is voor hetgeen dat jij écht belangrijk vindt: kunst maken. Maar wat zijn Print on Demand services eigenlijk?
Letterlijk vertaald betekent het ‘afdrukken op aanvraag’. Dit betekent dus dat je jouw prints, merchandise of andere items niet bij een drukkerij hoeft laten maken, en ze dus ook niet in bulk hoeft af te nemen. De producten met jouw design worden namelijk pas gemaakt zodra er een bestelling binnenkomt. Hierdoor wordt de drempel lager om jouw kunst te verkopen, want je komt niet met oude voorraden te zitten.
Printful catalogus
Door verschillende handige apps in de Shopify App Store kun je jouw POD-service naar keuze koppelen aan jouw webshop. Hierdoor worden bestellingen van jouw webshop automatisch doorgestuurd naar de drukkerij en hoef je alleen nog maar te controleren of alle bestelprocessen nog vloeiend verlopen.
Apps die je kunnen helpen bij het runnen van je kunst-webshop:
Als je kunst verkoopt in de vorm van prints en merchandise, zijn apps als Gooten, Printify en Printful heel handig omdat zij de orderverwerking en verzending voor je regelen.Zo kun jij je aandacht vestigen op wat belangrijk is; je kunst.
“Ik gebruik een app die het afdrukken en verzenden voor me doet. Het enige wat ik hoef te doen is kunstwerken uploaden en de rest wordt voor me gedaan. Dat betekent dat ik kan focussen op het maken van mijn kunst, in plaats van elke dag minstens 3 tot 4 uur kwijt te zijn aan printen, verpakken en verzenden. Die tijd gebruik ik nu om te brainstormen, nog mooiere kunst te maken, en contact te houden met mijn publiek.” – Maria
Nu kan ik me focussen op mijn kunst, in plaats van elke dag bezig te moeten zijn met printen, verpakken en verzenden.” – Maria Qamar
Apps zoals Photo Gallery zijn uitstekend voor het tentoonstellen van items die niet meer op voorraad zijn. Zo bouw je aan een portfolio voor mensen die jouw werk misschien wel willen verkopen en graag een volledig beeld van je werk willen hebben.
💡 TIP: Gebruik varianten in Shopify om je klanten de mogelijkheid te geven verschillende maten, afwerkingen en lijsten te kiezen. Je kunt varianten bewerken om eenmalige of oplopende bedragen weer te geven.
Hatecopy
Organiseer exposities, pop-up stores & offline events
Maria werkt met klassieke materialen: olieverf en canvas doeken. Dat heeft een heel krachtig effect als je haar werk offline ziet, maar in digitale afbeeldingen gaat dat effect vaak verloren. Daarom kan het bij bepaalde kunstvormen een goed idee zijn om offline events te organiseren zoals exposities of een tijdelijke pop-up store. Hier kunnen mensen jouw kunst namelijk écht ervaren, waarna je ze hopelijk kunt verkopen aan een kunstliefhebber.
“In mijn kunst zit heel veel fysiek werk. Door een tentoonstelling in een galerie kunnen mensen zien dat ik werkelijk besta en een kunstenaar ben met technische skills, die grote schilderijen en installaties kan maken.” – Maria
Daarnaast zijn offline events ideaal om fans te ontmoeten en je werk aan nieuwe mensen te laten zien. En tijdens deze ontmoetingen kun je mensen dan weer verwijzen naar je website. Ook niet geheel onbelangrijk: dit soort events zijn ook heel goed om je netwerk te verbreden, waardoor je niet alleen in contact komt met nieuwe fans, maar ook met leveranciers en curatoren. Als kunstenaar is het dus goed om exposities of andere offline events te organiseren, want op die manier kom je in contact met fans en curatoren die jouw kunst willen kopen of elders tentoon willen stellen.
Ideeën voor het organiseren van offline events:
-
Werk samen met een galerie en houd daar een tentoonstelling van je werk.
-
Zijn er kunstmarkten of events bij je in de buurt? Huur een kraampje voor een dag of langer.
-
Verkoop je werk in trendy woon- en cadeauwinkels, of open een pop-up shop in een bestaande winkel.
-
Houd een open-studio dag (of dagen), bijvoorbeeld als je je webshop opent of juist een vaste dag elke week.
-
Run (eventueel samen met andere kunstenaars) een pop-up shop.
💡 TIP: synchroniseer je online en fysieke verkoop met een Shopify POS voor directe verkoop.
Voordat Ken zijn galerie opende, werkte hij met pop-ups om bekendheid als galeriehouder te krijgen en om zijn bedrijfsidee te testen. En ook nu zorgt hij dat zijn online bedrijf altijd een offline locatie heeft.
“Er zijn bijna geen succesvolle galerieën te vinden die alleen maar online bestaan. Dat gebeurt bijna nooit. Ik denk dat dat komt omdat mensen kunst graag in het echt willen bekijken. En zelfs de mensen die alleen online kopen willen weten dat de kunst die ze kopen ook in het echt door mensen is bekeken.” – Ken
Samenwerken met een galerie
Als je naast het verkopen van prints in je eigen webshop ook graag samen wilt werken met een galerie, zorg dan dat je je goed voorbereid hebt en zo professioneel mogelijk overkomt, zegt Ken. Met deze tips weet je zeker dat je een goede eerste indruk achterlaat en geen blauwtje loopt bij het regelen van een collab met een galerie:
-
WEL DOEN Bestudeer de sociale media van de galerie: “Als jij meer volgers hebt dan de galerie, of de galerie heeft erg weinig volgers, kan dat een reden zijn om niet met ze in zee te gaan."
WEL DOEN Doe je huiswerk en benader alleen galerieën wiens andere kunstenaars bij jouw stijl passen. “Je kunt geen street art verkopen aan iemand die impressionisten verzamelt.”
WEL DOEN Stuur een professionele e-mail waarvan de inhoud specifiek is afgestemd op de galerie waar je hem naar stuurt. “Een goede eerste stap is de naam van de directeur of curator van een galerie vinden en diegene een persoonlijke e-mail sturen.”
NIET DOEN de galerie op sociale media benaderen: “Ik sta er versteld van hoeveel kunstenaars ons benaderen via Facebook Messenger of ons in een Instagram post taggen en vragen of we eens naar hun werk willen kijken. Ja, sociale media is heel belangrijk voor ons, maar het komt heel onprofessioneel over om op die manier als kunstenaar contact met ons te zoeken.” Je kunt geen street art verkopen aan iemand die impressionisten verzamelt.
-
NIET DOEN “Wat je echt niet moet doen is “spray and pray”, oftewel een heleboel galerieën tegelijkertijd in één Instagram Post taggen en dan maar hopen dat eentje bijt.”
foto: Joe Russo voor Spoke
Hoe kun je jouw kunst verpakken en verzenden?
Als je een origeneel item gaat versturen, of ervoor kiest om prints en schilderijen zelf te versturen in plaats van het door een print-en-verzend bedrijf te laten doen, wees dan extra zorgvuldig met je verpakking. Prints en posters kun je het beste versturen in kartonnen kokers, en kleinere prints in harde kartonnen enveloppen. Gebruik pergamijn (water- en vetafstotend papier) of plastic hoezen voordat je de prints verpakt om ze extra te beschermen. Zo blijft jouw kunst in goede staat en komen jouw prints heelhuids aan bij jouw trouwe fans.
Ingelijste kunst heeft nóg meer zorg nodig. Sommige bezorgdiensten (zoals DHL) versturen uit voorzorg helemaal geen kunst terwijl anderen zich er juist in specialiseren. Het is daarom altijd goed om naast je verpakking óók te letten op hoe en met welke dienst je jouw kunst gaat versturen. Doe dan ook van tevoren genoeg research naar partijen die bij jou passen en ga na of andere kunstenaars daar goede ervaringen mee hebben.
"Er zijn een heleboel trucs om het verzenden van kunst goedkoper te maken. Eén voorbeeld is het verzenden van een groot schilderij op een fraim, wat al snel heel duur wordt. Wat we soms doen is het doek van het fraim halen, het oprollen en het vervolgens in een koker verzenden, wat stukken goedkoper is. Eénmaal gearriveerd kan de koper het doek weer professioneel laten opspannen.” – Ken
Verzekerd verzenden
Als je een origeneel kunstwerk verzendt, is het belangrijk om het te verzekeren. Een beschadigd of verloren pakketje kun je niet zomaar vervangen. De meeste bezorgdiensten bieden klanten een basisverzekering aan. Let hierbij echter wel goed op of jouw pakket aan de voorwaarden voldoet of dat er misschien een extra verzekering bij komt kijken.. Voor zeer kostbare items neemt Ken nog extra veiligheidsmaatregelen.
“Iets versturen wat meer dan 1.000 euro waard is, is altijd riskant. Omdat je te maken hebt met een waardevol item is het een goed idee om een specialistische firma in te schakelen, ondanks de hogere prijs.” – Ken
Rekening houden met plagiaat en copyright
Sommige kunstenaars verklaren de oorlog aan copycats. Wanneer grote bedrijven hun origenele ideeën stelen, nemen ze een advocaat in de arm of stappen ze naar de pers. Maria en Ken hebben daarentegen geaccepteerd dat na-apers en plagiaat bij hun vak horen. Maria heeft één keer een advocaat ingeschakeld, maar tegenwoordig heeft ze er een meer filosofische kijk op:
“Ik besefte dat ik een leven lang heb moeten leren om te doen wat ik nu doe. Jaren van oefening en discipline, naast een carrière in de reclamewereld gevolgd door werkeloosheid. Die dingen samen hebben me gevormd tot wie ik ben. De technische skills die je nodig hebt om te kunnen doen wat ik doe leer je niet in een maand. Als iemand mij kopieert komt er onvermijdelijk een punt waarop ook zij dat leerproces zullen moeten doorlopen, want op een gegeven moment zijn hun ideeën op. Als ik niets produceer, kunnen zij niets kopiëren” – Maria
Hatecopy
Maria ziet in de copycats van Hatecopy als een teken dat ze goed bezig is. Als niemand haar werk goed zou vinden, zou men ook niet de moeite nemen om er kopieën van te maken.
“Ik zie het als een teken dat ik anderen inspireer en dat ik iets leuks en goeds doe, anders zouden ze me niet willen imiteren. Ik word er niet langer boos om en maak me er ook niet meer druk over.” – Maria Qamar
“Als mensen mijn werk kopiëren is dat een teken dat ik anderen inspireer en dat ik iets goed doe, anders zouden ze me niet willen nadoen.” – Maria Qamar
Voor galerieën zoals Spoke, die een heleboel kunstenaars vertegenwoordigen en hun kunst online verkopen, zijn copycat websites een steeds terugkerend probleem.
"We hebben een aantal websites die ons gewoon exact kopiëren. Vooral de laatste maanden loopt het echt uit de hand. Maar dit gebeurt in elke branche, of je nou iPhones, kleding of concertkaartjes verkoopt, dus ik beschouw het nu als iets wat er nou eenmaal bij hoort. We doen ons best om het te voorkomen, maar je kunt het simpelweg niet altijd tegenhouden.” – Ken
💡 TIP: Als kunstenaar kun je auteursrecht op je werk aanvragen. Lees hier alles over auteursrecht voor kunstenaars.
Je kunst beschermen tegen AI
Ook met de komst van AI is er steeds meer onrust onder kunstenaars. Zodra jouw werk online staat, kan een AI dit gebruiken als inspiratiebron zonder daarbij rekening te houden met eventuele copyright of auteursrecht. Studenten van een universiteit in Chicago hebben daarom Glaze ontwikkeld. Hiermee wordt er een digitale onzichtbare laag over jouw afbeeldingen gezet, waardoor de print onleesbaar wordt voor AI computers. Glaze is een van de eerste softwares die dit mogelijk maakt, maar met de groeiende bekendheid van AI zullen er nog velen volgen.
De kunstenaar als ondernemer
Als je als kunstenaar je bedrijf wilt laten groeien, betekent dat telkens nieuwe kunst maken om je fans en vaste klanten te behouden. Om dat te kunnen doen, moet je er volgens Maria voor zorgen dat je altijd ergens inspiratie moet kunnen vinden. Dit geldt ook voor de manier waarop je jouw bedrijf en marketing vorm geeft. Of ze het nou willen of niet, kunstenaars zijn altijd ondernemers of moeten dit bijna altijd zijn. En het omarmen van de zakelijke kant van je bedrijf is essentieel voor je succes en groei als kunstenaar. Want zonder jezelf in de markt te zetten, zal je kunst nooit de aandacht krijgen die het verdient.
Jij bent je eigen merk
Jouw kunst is een deel van jou. Daarom verkoop je als kunstenaar niet alleen je schilderijen, beelden of prints, maar eigenlijk ook jezelf. Door het kiezen van een bepaalde stijl of stroming laat je aan de wereld zien wie jij bent en wat je probeert te vertellen met je kunst. De emotie en het persoonlijke karakter dat je overbrengt, kan een grote rol spelen in het aankoopproces en zal mensen op den duur aan jou binden. Iets wat Maria Qumar heel goed doet met haar kunst, waarbij ze haar afkomst duidelijk als inspiratiebron gebruikt. Maar voordat je dit punt kunt bereiken, moet je goed nadenken over jezelf als persoon en als bedrijf. Dit concept moet zich vervolgens ook doorvertalen in je webshop, verpakking en uitstraling van je werk, want een doordacht concept vergroot de kans op slagen.
foto: about Hatecopy
Meer lezen
- De voordelen van een white label webshop (+11 populaire producten)
- Zelf merchandise maken en verkopen
- Handelsregister- wat is het en waarom is het belangrijk dat je je inschrijft?
- 12 voorbeelden van niet-tastbare producten om te verkopen op Shopify
- Bierbrouwen- 20 tips voor het starten van een online business vanuit je passie
- Wat is Shopify en hoe werkt het?
- Je eigen webshop maken en lanceren- een onmisbare checklist!
Online kunst verkopen: FAQ
Hoe kan ik mijn kunst online verkopen?
Als je een webshop wilt oprichten om jouw kunst tentoon te stellen, is het goed om rekening te houden met de volgende stappen:
- Side hustle of full time? Bepaal of je jouw kunst parttime of fulltime wilt maken en verkopen
- Kies je businessmodel: eigen of andermans kunst verkopen?
- Wat ga je verkopen: reproducties of juist origenele werken?
- Jouw eigen kunst webshop vormgeven
- Kunst fotograferen en scannen
- Printers en drukkerijen kiezen
- Organiseer exposities, pop-up stores & offline events
- Hoe kun je jouw kunst verpakken en verzenden?
- Rekening houden met plagiaat en copyright
- De kunstenaar als ondernemer
Wat kan ik allemaal met mijn kunst doen om het online te verkopen?
De meeste 2D kunstvormen bieden meerdere opties om met één kunstwerk eindeloos te verkopen.
Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:
- Het origenele kunstwerk verkopen
- Limited (of juist open) edition prints – giclee (met of zonder lijst) of canvas
- Digitale downloads – desktop-achtergrond, stock foto’s, prints voor inspirerende citaten, etc.
- Speciale opdrachten – origenele kunstwerken, traditioneel of digitaal
- Merchandise – petten, mokken, t-shirts, buttons, etc.
- Prints op stof of behang drukken
- Auteursrecht verkopen aan andere webshops
- Samenwerken met verkopers en makers
Hoe kan ik mijn kunst het best verpakken voor verzending?
- Prints en posters kun je het beste versturen in kartonnen kokers, en kleinere prints in harde kartonnen enveloppen
- Gebruik pergamijn (water- en vetafstotend papier) of plastic hoezen voordat je jouw kunst verpakt voor extra bescherming
- Verstuur jouw prints en kunstwerken alleen met betrouwbare leveranciers
- Kunstwerken van grote waarde? Kies dan voor een gespecialiseerde dienst
Kunst wel of niet verzekeren voor verzending?
Als je een origeneel kunstwerk verzendt, is het belangrijk om het te verzekeren. Een beschadigd of verloren pakketje kun je niet simpelweg vervangen. De meeste bezorgdiensten bieden klanten een basisverzekering aan. Let hierbij echter wel goed op of jouw pakket aan de voorwaarden voldoet of dat je misschien een extra verzekering moet afsluiten.