
   
  

 

 

 
 

  
 

   
   

 
  

 
    

     
    

   
     

     
 

   
      

      
     

   
 

  
 

    

 

  
 

 
 

 

 
  

 
 

 
  

 

   
  

  

 

 
  

 
 

 
 

 

   
   

  

 

 
   
  

   

 
 

 

                                                           
      

 
 

 
  

  

 

	 

	 


 

Transmittal No. 26 FAQs about GRS Notifications 
September 2016 

Frequently Asked Questions (FAQs) about GRS Notifications 

1. What is a GRS notification?

A GRS notification is a request made by an agency to use its own approved agency-specific 
disposition authority rather than a newly transmitted GRS. 

2. What is the purpose of a GRS notification?

The purpose of a GRS notification is to inform NARA of an agency’s intent to use its own 
disposition authority. Consistent with 36 CFR 1227.12, agencies must use a new or revised GRS 
only when the GRS states that agencies must follow without exception.  In all other cases, if 
your agency has an existing schedule, you may either use the GRS or ask to use your agency-
specific disposition instruction. If you seek to use your own agency-specific authority, you must 
notify NARA within 120 days of issuance of the transmittal of the new GRS. 

The notification also allows NARA to review the request to insure that the agency authority is 
still appropriate. In some cases, the GRS has been updated to comply with changes in statutes 
or regulations. If an agency authority does not align with the GRS content, the agency 
authority may not comply with current statutes and regulations, therefore putting the agency 
at risk for improper disposal of records. 

3. When do agencies need to submit GRS notifications?

My situation and and Must I notify NARA? 
An item in a 
new GRS 

my agency-specific 
item retention period 

my agency wishes to continue using 
its own authority and retention 

Yes 

transmittal 
supersedes my 
existing 

falls outside new GRS 
item parameters1 

my agency is willing to abandon its 
own authority and use the GRS 
authority and retention instead 

No 

agency-specific 
disposition 

my agency-specific 
item retention period 

my agency wishes to continue using 
its own authority 

Yes2 

authority is within new GRS 
item parameters1 

my agency is willing to abandon its 
own authority and cite the GRS 
authority instead 

No 

my agency-specific 
item is a big bucket 
item covering at least 
one new GRS item 

my agency wishes to continue using 
its own authority 

Yes 

1	 Many GRS items state that “longer retention is authorized if required for business use.” For example, if the GRS 
item is 6 years but longer retention is authorized, and your agency retention is 7 years, your retention is within 
the parameters of the GRS item. 

2	 We recommend that agencies cite the GRS wherever possible.  The impact on agency disposition manuals of 
future changes to GRS items will then be more obvious. 
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My situation and and Must I notify NARA? 
A new GRS transmittal contains no items that supersede any existing agency-
specific items 

No 

4. How are GRS notifications submitted? 

If an agency wishes to follow its own schedule instead of a new or newly revised GRS, and if the 
new GRS does not state that agencies must follow it without exception, the agency must notify 
NARA within 120 days of the transmittal of the new or revised GRS. Notification should be sent 
to GRS_Team@nara.gov with the subject heading “<Agency name> GRS Notification.”  Please 
use the spreadsheet located at http://www.archives.gov/records-mgmt/grs/no-longer-in-
effect.html when submitting your request. The spreadsheet includes the following information: 
the agency citation (NARA disposition authority, agency manual citation, and retention) and the 
superseded GRS citation (new GRS number, item number, and retention). 

5. When might a GRS notification be denied? 

NARA reviews all GRS notifications and determines if the agency can properly use its own 
authority as a deviation from the GRS. NARA may deny requests if the agency retention period 
differs from the GRS and the agency retention period will put the records or the agency at risk. 
NARA may also deny requests if the value of the records has changed. For example, the records 
may have been scheduled years ago in the agency as permanent, but since that time NARA has 
determined that the records are temporary and scheduled them as such in the GRS. We review 
such cases closely to determine if value still exists for the records of the requesting agency. 
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