Content-Length: 187423 | pFad | http://ca.wikipedia.org/wiki/Aur%C3%B3

Auró - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Auró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAuró
Acer Modifica el valor a Wikidata

fals plàtan Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font defusta d'auró, maple sap (en) Tradueix, bird’s-eye maple (en) Tradueix i soft maple (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaSapindaceae
SubfamíliaHippocastanoideae
GènereAcer Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata
Inflorescència d'Acer platanoides (erable)

Els aurons (Acer)[1] són un gènere de plantes angiospermes de la família de les sapindàcies (Sapindaceae). Son plantes natives d'Europa, Àsia, Amèrica del Nord i nord d'Àfrica.[2]

A Catalunya hom pot trobar l'auró blanc (Acer campestre), l'auró negre (Acer monspessulanum), la blada (Acer opalus), el fals plàtan (Acer pseudoplatanus), l'erable (Acer platanoides) i espècies introduïdes invasores com l'auró americà (Acer negundo)[1].

Descripció

[modifica]

La major part d'espècies del gènere Acer són caducifolis de talla mitjana, si bé n'hi ha algunes de gran talla, i d'altres arbustives. Les fulles són oposades, i els fruits en forma de sàmara, normalment en parelles unides per la base. L'angle que formen les dues sàmares és característic de cada espècie. La fulla típica és palmada-lobada, amb cinc lòbuls, però hi ha excepcions, com ara Acer negundo, que té fulles compostes.

La major part d'aurons tenen flors femenines i masculines al mateix arbre, podent haver-hi també flors hermafrodites alhora. Aquest fenomen s'anomena dicogàmia. La floració a la secció Rubra es produeix abans de la brotada de les fulles, però a la majoria és simultània. En aquesta època els arbres són molt decoratius. Algunes espècies són mel·líferes, com ara Acer pseudoplatanus.

Les flors es presenten en forma d'inflorescència, sent les principals: Raïm, espiga, panícula i umbel·la. Les inflorescències poden tenir fins a 20 cm, i estar formades per unes poques flors, fins a diversos centenars.

Les sàmares es componen d'una aleta i una petita esfera, que conté la llavor. Normalment estan unides per la base en parelles, i formen un angle molt característic de cada espècie, que va des dels 180° al paral·lelisme. L'aleta serveix per al transport de la llavor pel vent. Alguns fruits tenen una coloració vermella marcada.

Fruits en sàmara d'aurons

Taxonomia

[modifica]

Aquest gènere va ser descrit per primer cop l'any 1753 a l'obra Species Plantarum de Carl von Linné (1707-1778).[3][4]

Espècies

[modifica]

Dins del gènere Acer es reconeixen les 153 espècies següents:[2]

Híbrids

[modifica]

S'han descrit els següents híbrids:[2]

Referències

[modifica]
  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 «acer». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 8 juliol 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Acer» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 8 juliol 2023].
  3. «Acer L.» (en anglès). International Plant Names Index, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Consulta: 8 juliol 2023].
  4. Linné, 1753, p. 1054.

Bibliografia

[modifica]









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ca.wikipedia.org/wiki/Aur%C3%B3

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy