Content-Length: 76183 | pFad | http://ca.wikipedia.org/wiki/Clamor_Amarga

Clamor Amarga - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Clamor Amarga

Plantilla:Infotaula indretClamor Amarga
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Tipuscurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSaidí (província d'Osca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 35′ 05″ N, 0° 17′ 57″ E / 41.5847°N,0.29912°E / 41.5847; 0.29912
Característiques
Altitud119 m Modifica el valor a Wikidata

La Clamor Amarga o Clamor d'Almacelles (també coneguda com a Clamor Salada, Clamor de Tamarit o simplement la Clamor) és una clamor de cabal irregular i escàs, que segueix un barranc natural situat a la Franja de Ponent i que fa part de la frontera històrica entre les terres de Catalunya i Aragó.[1]

La Clamor Amarga comença al terme municipal d'Albelda i recorre uns 46 quilometres a través de les comarques del Segrià i la Llitera tot desembocant al Cinca, al terme municipal de Saidí.

Aquesta clamor fou l'únic curs d'aigua natural de la zona fins a l'arribada del canal d'Aragó i Catalunya i les séquies auxiliars, per la qual cosa va prendre en l'antiguitat tanta rellevància.

Història

[modifica]

La referència més antiga que existeix sobre La Clamor la feu el rei Sanç Ramires el 1089 quan situa en aquest barranc la frontera oriental del Regne de Montsó:

« Termini supradicti castri a parte orientis, usque al Clamor. Termini a parte occidentis que ultra Cinga usque ad terminos de Albalat et Zaaidín. A parte aquilonis, usque in terminos de Almerge... »
— Arxiu de la Seu de Lleida, Llibre Verd, pàg. 14 i ss.

La batalla de Fraga de l'any 1134 es va desenvolupar a l'entorn de la Clamor, essent probablement en aquest lloc on el rei Alfons I d'Aragó va fixar el seu campament en retirar les seves tropes cap al nord-est degut a la pressió de l'exèrcit musulmà de Fraga.

L'any 1173 torna a aparèixer documentació de la Clamor Amarga com a límit fixat pel bisbat de Lleida amb l'Orde dels Templers de Montsó després del pagament de delmes a la seva diòcesi:

« [...] et usque ad casteillon qui est super ipsa bataylla de Fraga, et vadit usque ad Clamorem que est inter Çaydi et Fraga, ubi fuit la bataylla dels almoraids. »

Fou en 1305 quan el rei Jaume I va confirmar a les corts reunides a Saragossa que la frontera amb l'Aragó es trobava al riu Noguera Ribagorçana i la Clamor d'Almacelles, quedant Saidí del costat aragonès i Fraga del català.

Referències

[modifica]
  1. Folch Monclús, Rafel. Aigua salada en una terra de frontera. Paisatge i cultura a la clamor Amarga. Shikar - Revista del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, 2015, p. 120-128.. 








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ca.wikipedia.org/wiki/Clamor_Amarga

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy