Social- og sundhedshjælper
En social- og sundhedshjælper (også kaldet SOSU-hjælper) arbejder på plejehjem, i hjemmeplejen, på dag- og ældrecentre, i private hjem og i beskyttede boliger. Enkelte steder har man også ansat SOSU-hjælpere på sygehuse.
SOSU-hjælpere arbejder med omsorgsopgaver som f.eks. sengeredning, personlig pleje og hygiejne, rengøring, indkøb og lignende.
Social- og sundhedshjælpere arbejder ofte under ledelse af en social- og sundhedsassistent eller en sygeplejerske.
Uddannelsen til social- og sundhedshjælper er en erhvervsrettet social- og sundhedsuddannelse (SOSU-uddannelse), der varer 1 år og 2 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 6 måneder og praktikforløbet 8 måneder.
SOSU-hjælperuddannelsen foregår på social-, sundheds- og sygeplejeskoler rundt omkring i hele landet.
For at blive optaget på social- og sundhedshjælperuddannelsen kræves enten et gennemført grundforløb til SOSU-uddannelserne (20 uger) eller mindst 1 års uddannelse eller erhvervserfaring efter folkeskolens 9. klasse. Kommunen eller regionen finder en elevplads til dig hvis du bliver optaget på skolen.
En udlært SOSU-hjælper har mulighed for at videreuddanne sig til social- og sundhedsassistent.
Social- og sundhedshjælpere er samlet i Social- og Sundhedsafdelingen i fagforeningen FOA - Fag og Arbejde, som er medlem af LO.
SOSU-hjælpere er endvidere underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.
Eksterne henvisninger
[redigér | rediger kildetekst]- UddannelsesGuidens information om uddannelsen som social- og sundhedshjælper Arkiveret 11. februar 2008 hos Wayback Machine
- UddannelsesGuidens information om arbejdet som social- og sundhedshjælper Arkiveret 12. december 2007 hos Wayback Machine
- FOA – Fag og Arbejde
- Undervisningsministeriets bekendtgørelse af 8. december 2006 om social- og sundhedsuddannelserne
- www.sosuhjaelper.dk