Demetrios II Nikator

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Demetrios II Nikator (k. 125 eaa.) oli Seleukidien valtakunnan kuningas. Hän oli Demetrios I Soterin poika. Kun Aleksanteri Balas otti vallan seleukidien valtakunnassa ja Demetrioksen isä, äiti ja vanhempi veli kuolivat, Demetrios pakeni Kreetalle. Vuoden 147 eaa. tienoilla hän palasi Syyriaan ja Egyptin Ptolemaios VI:n tuella nousi isänsä valtaistuimelle. Egyptin kuningas myös lopetti tyttärensä Kleopatra Thean avioliiton Aleksanterin kanssa ja tytär meni naimisiin Demetrioksen kanssa. Aleksanteri pakeni Kilikiaan.

Demetrioksen kansansuosio kuninkaana ei ollut kaksinen. Egyptiläisten ja kreetalaisten palkkasotilaiden tuella valtaannoussut poika ei juuri saanut alamaistensa kunnioitusta. Antiokialaiset tarjosivat valtakunnan kruunua Ptolemaios VI:lle, joka oli jo vallannut suuren osan eteläistä Syyriaa. Ptolemaios kuitenkin vaati, että Demetrioksesta tulisi kuningas, sillä Ptolemaios tiesi, ettei Rooma sietäisi yhdistynyttä helleenivaltiota. Ptolemaios VI:n kuoli Aleksanteri Balaksen tehtyä viimeisen epätoivoisen yrityksen saadakseen kruunun itselleen. Seuraavana vuonna egyptiläiset joukot marssivat kotiin ja, kun Balaskin oli kuollut, oli Demetrios valtakunnan ainoa hallitsija.

Ongelmat kuitenkin alkoivat pian. Kreetalaiset sotilaat rähinöivät siihen malliin, että antiokialaiset nousivat kapinaan. Järjestys saatiin palautettua vasta melkoisen verilöylyn jälkeen. Pian tämän jälkeen sotapäällikkö Diodotos valloitti Antiokian ja teki suojatistaan, Aleksanteri Balaksen nuoresta pojasta Antiokhos VI Dionysoksesta kuninkaan. Demetrios ei kyennyt valtaamaan pääkaupunkia takaisin ja hän perusti tukikohtansa Seleukeiaan.

Diodotos poistatti Antiokhoksen valtaistuimelta muutamaa vuotta myöhemmin ja teki itsestään kuninkaan nimellä Tryfon, mutta valtakunnan jako seleukidien jälkeläisten vallassaan pitämään osaan ja vallananastajan hallussaan pitämään Antiokiaan jatkui.

Parthialaisten toiminta pakotti 139 eaa. Demetrioksen marssimaan Parthian kuningas Mithridates I:stä vastaan. Alun voittojen jälkeen Demetrios lyötiin Iranin vuoriseuduilla ja vangittiin seuraavana vuonna. Seleukidien valtakunnan Babylonian provinssi siirtyi Parthialle, mutta Syyriassa dynastia jatkui Demetrioksen nuoremman veljen Antiokhos VII Sideteksen johdolla.

Mithradates oli pitänyt Demetrioksen hengissä ja jopa naittanut tämän parthialaiselle prinsessa Rhodogunelle, jonka kanssa tämä sai lapsia. Demetrios yritti kuitenkin kahdesti paeta vankeudestaan Kaspianmeren rannoilla. Parthialaiset pitivät Demetrioksen hengissä poliittisista syistä.

Vuonna 130 eaa. Antiokhos Sidetes tunsi olevansa riittävän vahva marssiakseen Parthiaa vastaan. Ensimmäiset voitot olivat suuria. Nyt Mithridates teki vahvaksi uskomansa siirron. Hän vapautti Demetrioksen toivoen tästä seuraavan veljessodan. Antiokhos kuitenkin lyötiin pian Demetrioksen vapauduttua eivätkä nämä tavanneet. Mithradates yritti tavoittaa Demetrioksen, joka kuitenkin palasi kotiin Syyriaan turvallisesti ja otti jälleen vallan itselleen.

Seleukidien valtakunta oli kuitenkin kovin heikentynyt ja Demetrioksella oli vaikeuksia pitää edes Syyria hallinnassaan. Egyptin kuningatar Kleopatra II varusti Demetriokselle armeijan toivoen saavansa Demetrioksen mukaan sisällissotiin hänen veljeään, kuningas Ptolemaios VIII:ta vastaan. Demetrioksen ongelmat kuitenkin vain pahenivat pahenemistaan. Joukot loikkasivat ja Ptolemaios vastasi asettamalla Demetriosta vastaan uuden vallananastajan nimeltä Aleksanteri II Zabinas.

Vuonna 126 eaa. Demetrios lyötiin taistelussa Damaskoksessa. Hänen vaimonsa Kleopatra Thea hylkäsi hänet ja hänet vangittiin. Häntä mahdollisesti kidutettiin ja lopulta hänet tapettiin laivalla lähellä Tyyrosta. Häntä seurasi hänen vaimonsa ja kaksi heidän pojistaan Seleukos V Filometor ja Antiokhos VIII Grypos.

Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

  Edeltäjä:
Aleksanteri Balas
Seleukidit
 
Seuraaja:
Antiokhos VII Sidetes ja Kleopatra Thea
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.