Keskustelu:Tietotekniikka
'Ohjelmistotiede' lienee sama kuin 'tietojenkäsittelytiede'? Esimerkiksi TTY:llä ohjelmistotekniikka jaetaan kahteen osa-alueeseen, ohjelmistotuotantoon (kuinka ohjelmistoja rakennetaan) sekä ohjelmistotieteeseen (algoritmit, niiden analysointi jne).
- Vaikuttaa sikäli monimutkaiselta, että ainakin JoYllä ohjelmistotuotanto itsessään on taas TKT:n suuntautumislinja, mikä lienee yleistä muissakin yliopistoissa. Toisaalta näiden minkään termien rajoista kenelläkään ei tunnu olevan yhtenevää käsitystä, joten lienee parasta selittää ne jossain erikseen ja pitää käytännöt sen mukaan. --Flammie 10:53 heinä 20, 2004 (UTC)
- "Ohjelmistotiede" ei ole vakiintunut termi, ja ainakaan se ei mielestäni tarkoita samaa kuin "tietojenkäsittelytiede". TTY:n hierarkia on nurinperin. Koska mielestäni tämä tuottaa hämmennystä, korjasin asiaa.--MarttiMantyla 22. lokakuuta 2006 kello 10.46 (UTC)
Suomen kielen sana tieto tarkoittaa vanhastaan todenperäistä väitettä. Siten sanan tieto käyttäminen vaatii selittämään, että tietokoneen yhteydessä ei puhuta paikkansa pitävästä tiedosta, välttämättä ei edes väärästä tiedosta, vaan esimerkiksi teollisen prosessin ohjaamisesta tai äänen lähettämistä binääritekniikkaa käyttäen. Eikö siis kannattaisi merkitä hakusanaksi "binääritekniikka" ja kuvata sitten tämän käyttöä eri tarkoituksiin.
Korjauspyyntö
[muokkaa wikitekstiä]- Tietotekniikka — moni käsite selittämättä ja luettelossa päällekkäisyyksiä
- Enään käyttäjäkeskeinen suunnittelu selittämättä ja ehdotankin sen siirtämistä käyttöliittymän alaotsikoksi. Ohjelmoinnin osalta artikkeleita voisi niputtaa ja tehdä ehkä alaotsikoita. --sorsis 16. toukokuuta 2005 kello 23:33:29 (UTC)
Organisoin hierarkiaa hieman uusiksi jotta se ei olisi kovin ristiriitainen muiden artikkelien kanssa. Kovin hyvää rakennetta ei luultavasti ole olemassakaan. --MarttiMantyla 22. lokakuuta 2006 kello 11.49 (UTC)
Tietotekniikka vs. Tietojenkäsittelytiede
[muokkaa wikitekstiä]Artikkelit Tietotekniikka ja Tietojenkäsittelytiede ovat nyt päällekkäisiä ja osin ristiriitaisia. Näiden pulmien ratkaiseminen vaikuttaa laajemmalta hankkeelta, joka säteilee muihinkin artikkeleihin. Minusta tuntuu, että ohjenuorana voisi olla se, että Tietotekniikka on ei-tekninen, käyttäjien näkökulmaa valottava artikkeli tietotekniikan alueesta ja merkityksestä; siitä tulisi olla viittauksia Internetiin, Tietoyhteiskuntaan, peleihin, jne. Tietojenkäsittelytiede taas kattaa tieteelliset ja tekniset asiat ja on suunnattu alan opiskelijoille ja varsinkin muille tieteenharjoittajille. Jatkan editointia tähän suuntaan. Kommentteja? --MarttiMantyla 22. lokakuuta 2006 kello 12.24 (UTC)
- Ihan looginen ajattelumalli, tosin Wikipedian periaatteiden mukaan tietojenkäsittelytieteen pitäisi avautua myös maallikolle. --Agony (403) 22. lokakuuta 2006 kello 12.39 (UTC)
- Sivumennen sanoen taitaa olla niin, että moni suuresta yleisöstä ei liiemmin tiedä, mitä tietojenkäsittelytiede oikeastaan on, eli ts. mikä siitä tekee tieteen. Tämän olisi hyvä ilmetä tavalliselle lukijallekin helpohkosti kyseisestä artikkelista. --Hasdrubal 22. lokakuuta 2006 kello 13.13 (UTC)
- Kannatan ehdottomasti. Harmillisesti tietojenkäsittelytiedettä ei löydy Wikipedian aiheista otsikon Tiede alta, vaan Tekniikka -> Tietotekniikka -> Tietojenkäsittelytiede. --Anurmi 10. huhtikuuta 2007 kello 01.52 (UTC)
- Tietotekniikka on esitetty hyvin rajallisesti, milteipä vain tietoliikennettä käsitellen. Ulkopuolelle ovat jääneet esimerkiksi tietotekniikkaa hyödyntävät suunnittelujärjestelmät tuotekehityksessä, tai vaikkapa prosessien ja valmistuksen suunnittelussa. Yksi tietolähde on Information Technology Association of America (ITAA). Lisäksi voi käydä tutustumassa mm. TKK:n (Aalto-yliopisto) tai TTY:n tietotekniikan laitosten sivustoihin.
Tietotekniikka vs. Tietokone
[muokkaa wikitekstiä]No nyt artikkelista on "siivottu" sisältö, jolla on parempi paikka muualla. Nyt voisi miettiä uudelleenjärjestelyä Tietotekniikan ja Tietokoneen kesken.--MarttiMantyla 22. lokakuuta 2006 kello 14.22 (UTC)
Tietotekniikka: uusi artikkeli
[muokkaa wikitekstiä]Olen muokkaamassa koko artikkelia uuteen uskoon, siten että se antaisi yleiskuvaa tietotekniikan merkityksestä eri sektoreilla. Tehtävä on vaikea, ja mahdollisesti ylittää kompetenssini. Kaipaisin erityisesti apua osioihin kodin tietotekniikasta ja tietotekniikasta harrasteena. Toki voin niihinkin kirjoitella jotakin. Entä onko sellaisia alueita, jotka vielä kokonaan puuttuvat? Tietotekniikka sotilastekniikassa tulee mieleen, mutta en tunne kutsumusta siitä kirjoittamiseen. --MarttiMantyla 22. lokakuuta 2006 kello 17.23 (UTC)
- Aihepiiri, joka kaipaa sisällyttämistä artikkeliin, olisi tietotekniikka sisältöteollisuuden näkökulmasta. Siinä tulisi piirtää yleiskuvaa siitä muutoksesta, jonka tietotekniikka on tuonut erilaisten digitaalisten sisältöjen tuotantoon, jakeluun ja kulutukseen. Aihe on tietenkin laaja, ja varsinaisesti oman artikkelinsa arvoinen. --MarttiMantyla 23. lokakuuta 2006 kello 20.50 (UTC)
- No niin, tehty tämänkin osuus, ja sitä paitsi toinen yhtä tarpeellinen tietotekniikkateollisuudesta. Tämäkin vielä raapaisee pintaa. Punaisia linkkejä syntyy massoittain. --MarttiMantyla 26. lokakuuta 2006 kello 23.17 (UTC)
Onhan tuolla
[muokkaa wikitekstiä]Onhan tuolla lähde.--Terveisin:CHELLBER 114 (Keskustele) ™ 30. kesäkuuta 2008 kello 18.19 (UTC)
Kuvat
[muokkaa wikitekstiä]Joo tänne tarvitsisi kuvia. Täällä ei ole yhtään kuvaa!--Morottaja 14. heinäkuuta 2008 kello 09.01 (UTC)
Lähteetön
[muokkaa wikitekstiä]On, mistä yhdessä lähdemme parantamaan.--Opa1974 25. lokakuuta 2008 kello 01.59 (EEST)
Asemesta, asemasta, sijasta
[muokkaa wikitekstiä]Viimeaikaisten sanamuunnosten yllyttämänä googlasin ja löysin seuraavaa. tut.fi, Nykyajan kieliopas kertoo kohdassa Lukija on hankala seuraavaa: "Usein vanhahtavat tai muuten erikoiset ilmaisut ärsyttävät lukijoita. Moni esimerkiksi ihmettelee sanaa ”asemesta” (merkityksessä ’asemasta, sijasta’) ja kenties pitää sitä virheellisenäkin. Vaikka sana on periaatteessa aivan käypää kieltä, sitä on ehkä paras välttää. Sama koskee vaihtoehtoista sanaa ”asemasta”, koska jotkut haluaisivat korjata sen sanaksi ”asemesta”. Voihan tilalla käyttää aivan hyvin vaikkapa sanaa ”sijasta”. " --Opa1974 26. heinäkuuta 2009 kello 19.15 (EEST)
Lainaa ?
[muokkaa wikitekstiä]Alkaen versiosta 21.10.2006 kappale Tietotekniikan historia näyttäisi muistuttavan kovasti verkkodokumenttia Taustaselvitys Liikenne- ja viestintäministeriölle, sivu 6 -- Jawacz 22. joulukuuta 2010 kello 20.14 (EET)
Nimen vaihto
[muokkaa wikitekstiä]Artikkelin pitäisi luultavasti olla nimetty "informaatioteknologia" tai "informaatiotekniikka", koska käsitellään informaation käsittelyä tietoteknisin keinoin laajemmin kuin pelkkää tietotekniikkaa. Ipr1 (keskustelu) 24. heinäkuuta 2019 kello 17.48 (EEST)
Tilastopäivitykset
[muokkaa wikitekstiä]Artikkelissa tilastotietoja vuodelta 2006 verkkopankin käytöstä, tarvisi päivitystä. Ipr1 (keskustelu) 5. elokuuta 2019 kello 12.28 (EEST)