Kidō senshi V Gundam
Kidō senshi V Gundam | |
---|---|
機動戦士Vガンダム (Kidō senshi Victory Gundam) | |
Genre | toiminta, science fiction |
TV-anime | |
Ohjaaja | Yoshiyuki Tomino |
Studio | Sunrise |
Lähetyskanavat | Terebi Asahi |
Alkuperäinen lähetyskierros | 2.4.1993 – 25.3.1994 |
Jaksojen määrä | 51 |
Kidō senshi V Gundam (jap. 機動戦士Vガンダム, myös Kidō senshi Victory Gundam, Mobile Suit Victory Gundam) on Sunrisen tuottama animaatiosarja ja Gundam-sarjan osa. Sarjaa esitettiin 2.4.1993–25.3.1994 ANN-yhtiön televisiokanavilla perjantaisin 17.00–17.30. Sitä tuotettiin yhteensä 51 osaa. Sarjasta käytetään myös lyhenteitä V Gundam ja V Gun.
Juoni
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Avaruusvuosisadan vuonna 0153 Maapalloa hallitseva Maan liittovaltion hallitus on rappeutunut vain varjoksi entisestä mahdistaan, ja avaruudessa Maata kiertävät avaruussiirtokunnat, Sidet, alkavat karata sen hallinnasta ja kulkea kohti itsenäisyyttä. Tämä johtaa kofliktien puhkeamiseen kaikkialla ja sen myötä aikaan, jota kutsutaan avaruuden taistelevien valtioiden aikakaudeksi.
Kaaoksen keskellä Side 2:lle perustettu Zanscaren keisarikunta hankkii taakseen äkkinäisesti kansan tuen käyttämällä hyväkseen toisaalta giljotiiniteloituksilla aikaansaatua pelkoa ja toisaalta pelastusta ja lohtua tarjoavaa ”mariaismia”. Keisarikunta lähettää BESPAksi kutsutun armeijansa hyökkäämään Maahan. BESPA valloittaa Euroopassa sijaitsevan Larganen kaupungin ja tekee siitä tukikohtansa Maan miehitystä varten. Myös keisarikuntaa vastustava järjestö League Militaire aloittaa sissitoiminnan Euroopassa pysäyttääkseen BESPAn.
Taistelujen kiihtyessä eurooppalaisen Woowigin kaupungin lähistöllä sijaitsevan Kasarelian lähistöllä liitimellään lentävä tarinan päähenkilö, nuori poika Üso Ewin tempautuu mukaan BESPAn mobile suit Shokew’n ja League Militairen pienoishävittäjän taisteluun. Üso törmää Shokew’hon, kampeaa sen pilotin ulos ohjaamosta ja kaappaa robotin itselleen.
Kaappauksesta alkaen Üso joutuu League Militairen kanssa useisiin seikkailuihin...
Yleistä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]V Gundam on neljäs ja toistaiseksi viimeinen Gundam-televisiosarja, joka sijoittuu avaruusvuosisata-jatkumoon. Päähenkilö on 13-vuotiaana vielä aiempien sarjojen päähenkilöitäkin nuorempi. Tämän oli tarkoitus vedota SD Gundam -sukupolven ala-astelaisiin. Samasta syystä tarinallakaan ei ole juuri yhtymäkohtia aiempiin Gundameihin, jotta uusien katsojien olisi helpompaa päästä siihen sisälle.[1]
Ohjaaja Yoshiyuki Tominon mukaan V Gundamia tehdessä oli tarkoitus palata ”animaatiosarjojen alkupisteeseen” ja tehdä ”hauska robottianimaatio”. Alusta alkaen pyrkimyksenä oli tehdä päähahmon ympärille rakentuva, yksinkertainen ja sarjakuvamainen sarja.[2] Tämän vuoksi tarinan alku noudattaa yksinkertaista kaavaa, jossa reipas ja iloinen sarjan päähenkilö Üso Ewin tarttuu Gundamin ohjaimiin suojellakseen lapsuudeniystäväänsä Shakti Kareenia ja ihastustaan Katejina Loosia päihittäen vihollisensa ovelilla taktiikoilla. Sarjan loppupuolella käsitellään kuitenkin myös vakavampia teemoja, kuten uskonnollista nationalismia.
Yksinkertaisesta taustatarinasta huolimatta tarinan edetessä tapahtuvat giljotiiniteloitukset ja hahmojen traagiset kuolemat taistelukentällä tuovat tarinaan muissakin Tominon töissä nähtävissä olevaa synkkyyttä. Tällaisia kohtauksia käytettiin runsaasti jo seuraavaa jaksoa mainostavissa pätkissä edellisen jakson lopussa, jopa siinä määrin, että syntyi uskomus, jonka mukaan seuraavan jakson mainoksessa nimeltä mainittu hahmo kuolee kyseisessä jaksossa.
Pääosarobotti V Gundamin suunnittelijaksi kiinnitettiin Hajime Katoki. V Gundam oli ulkoasultaan yksinkertainen, mutta osasi jakautua pienempiin osiin ja kokoontua taas yhteen, mikä teki siitä erityisen sopivan leluksi. Tiettävästi tarkoituksena oli tehdä yksinkertainen robotti, jotta lapsikatsojatkin osaisivat piirtää sen. Lisäksi vihollis- mobile suiteille annettiin fanien keskuudessa ”kissansilmiksi” kutsuttujen kamerasilmien, säderoottorien ja einrahdiksi nimetyn pyöräajoneuvon kaltaisia, ennennäkemättömiä ominaisuuksia.
Sarjan hahmot suunnitteli Hiroshi Ōsaka. Ohjaaja Tomino harvoin kehuu omia töitään (Tomino on jopa kutsunut V Gundamia ”huonoimmaksi Gundamiksi”), mutta on totesi jälkeenpäin Ōsakan valinnan koituneen sarjan pelastukseksi. ”Kidō senshi V Gundam daijitenissä” Tomino sanoi myös olevansa hyvin tyytyväinen sarjan lopetukseen, mutta toisaalta ”∀ no iyashissa” totesi sen olevan sopimaton tarinan lopetukseksi, koska siihen oli sisällytetty inhoa todellisuutta kohtaan.
V Gundamin musiikista vastasi Akira Senju. Soundtrackillä käytettiin tuohon aikaan animaatioissa harvinaista orkesterin soittamaa musiikkia, minkä vuoksi sitä pidetään yleisesti laadukkaana sekä Gundamin että Senjun ihailijoiden keskuudessa. Tomino piti äänityksiä katsomassa käydessään ilmapiiriä ”onnellisena” (Tomino on tunnettu siitä, ettei juuri kehu henkilökuntaansa, edes säveltäjiä). Senju puolestaan kertoi pyrkineensä antamaan kaikkensa V Gundamin musiikkia työstäessään. Senju pitää albumia ”Kidō senshi V Gundam – kōkyō kumikyoku dai 2-ban Thousand Nests” (esittäjä Puolan radion orkesteri, johtaja Anthony Inglis) parhaimpana työnään. Alkuperäinen soundtrack julkaistiin kolmella CD:llä. Senjun tuottaman varsinaisen soundtrackin lisäksi levyt sisälsivät useita suosituiksi tulleita kappaleita – esimerkkeinä erityisesti ensimmäisen levyn ”Nobe no hana” jälkipuolisko, joka sisälsi mm. sarjan alkupuolen alkuteeman ”Stand Up to the Victory – to the Victory” seuraavan jakson mainoksessa käytetyn sovituksen, sekä taustalaulut ”Hanageshi no tabi no mukō ni” ja ”Ikutsu mo no ai o kasanete”. Kuitenkin CD:ltä puuttuvia kappaleitakin on useita (esim. Nobe no hanan pianoversio), ja sekä Senju- että Gundam-fanit ovat toivoneet kaiken sarjassa esiintyvän musiikin sisältävän kokoelman julkaisua.
Üson ääniroolista vastannut Daisuke Sakaguchi oli V Gundamin teon aikaan vasta 19-vuotias, ja sarja oli hänen ensimmäinen ääniroolisuorituksensa. Lisäksi myöhemmin Kidō butōden G Gundamissa Domon Kasshua esittänyt Tomokazu Seki näytteli Tomachen roolin, ja Shin kidō senki Gundam W:n Heero Yuyn roolissa ollut Hikaru Midorikawa esitti useita sivuhahmoja. Näin myöhempien 90-luvun Gundam-sarjojen päähahmonäyttelijstä monet esiintyivät yhdessä jo tässä sarjassa.
Ryōsuke Takahashin mukaan eräs henkilö sanoi, että ”mikäli V Gundam olisi käsitellyt jotakin uutta teemaa newtypejen sijaan, ei Evaa olisi ehkä koskaan julkaistu”. Takahashi itse on samaa mieltä.[3]
Tuotantovaiheessa sarjan väliaikaisena nimenä oli ”Shin kidō senshi Victory Gundam”. Ensimmäisen jakson storyboard käyttää vielä tätä nimeä.
Kaupallinen tilanne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aluksi suunniteltiin elokuva Kidō senshi Gundam F91:n muuntamista TV-sarjaksi, mutta lopulta nämä suunnitelmat haudattiin ja päädyttiin V Gundamin tekoon. Tuohon aikaan odotettiin Bandain ostavan Sunrisen, ja Sunrisen johtohenkilöt pyrkivät kohottamaan yrityksen arvoa nostamalla päätuotteensa Gundamin suosion uuteen nousuun. Tomino sanoi myöhemmin olleensa tuohon aikaan tietämätön kyseisistä suunnitelminsa ja olevansa edelleen vihainen tuon ajan johtajille siitä, etteivät he ole pyytäneet anteeksi.[4]
Bandain vaatimuksista sarjaan lisättiin pyörillä kulkevan taistelulaivan ja rengas- mobile suitien kaltaisia lelumaisia elementtejä. Tominon mielestä lopputulos kuvasi tuon ajan Sunrisea, jossa taiteellisen laadun sijaan painotettiin kaupallisia tavoitteita niin voimakkaasti, että Tomino koki tulleensa painostetuksi V Gundamia tehdessään. Bandain vasstuuhenkilön vaatiessa pyörätaistelulaivaa Tomino oli ilmaissut vastalauseensa jo puoliksi epätoivoisena.[5]
Koska sarjan sisältö oli vaikeaa ymmärtää, eivät kohderyhmäksi tarkoitetut ala-astelaiset ottaneet sitä omakseen, ja katsojajoukon ydin oli lopulta vanhat Gundam-fanit. Tämä johti myös oheistuotteiden ostajakunnan keski-iän nousuun.[6] TV-sarjan videoiden mukana toimitetun kyselyn mukaan tyypillinen ostaja oli 20–25-vuotias mies – ikäluokka, joka oli ollut yläasteella Kidō senshi Z Gundamin ja Kidō senshi Gundam ZZ:n ilmestyessä.[7]
Sarjan toisen kauden lopun ollessa valmistumassa (jaksolla 26) Tominolta kysyttiin, tekisikö hän Gundamia myös seuraavana vuonna. Kun Tomino tiedusteli, oliko kysyjä tosissaan, tämä vastasi: ”Kyllä. Myynti ei ole nyt huonoa.”[8] Tosiasiassa sarja lähetyksen aikaan vuonna 1993 varsinaisten Gundam-sarjojen robottien pienoismallien kysyntä oli kaksinkertaistunut, paikannut SD Gundam -pienoismallien heikon kysynnän synnyttämän vajeen ja kasvattanut Bandain pienoismalliosaston kokonaismyyntiä.[9] Tästä huolimatta V Gundam tuotti Sunriselle tappiota, vaikka LD-julkaisujen hyvän myynnin vuoksi valmistuskulut onnistuttiin kattamaan (V Gundamin VHS- ja LD-julkaisut myivät kukin yhteensä keskimäärin 15 000 kopiota[7])[10] V Gundam on lisäksi ainoa Avaruusvuosisata-jatkumoon sijoittuva Gundam-tuotanto, jonka robotteja ei ole julkaistu HGUC- ja MG- pienoismalleina tai figuureina (Gundam Fix Figuration, High Complete Model Progressive, Mobile Suit in Action!!).
Hahmot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Luettelo Kidō senshi V Gundamin hahmoista
- League Militaire
- Üso Ewin (Ääni: Daisuke Sakaguchi)
- Shakti Kareen/Seuraavan jakson tapahtumien kertoja (Ääni: Yumi Kuroda)
- Katejina Loos (Ääni: Kumiko Watanabe)
- Chronicle Asher (Ääni: Tomoyuki Dan)
Sarjassa esiintyvät sotakoneet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- League Militaire
- Zanscaren keisarikunta
- Pääartikkeli: Luettelo Zanscaren keisarikunnan sotakoneista
Tuotantohenkilöstö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sarja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Suunnittelu: Sunrise
- Alkuperäisteos: Hajime Yatate, Yoshiyuki Tomino
- Hahmosuunnittelu: Hiroshi Ōsaka
- Mekaniikkasuunnittelu: Kunio Ōkawara, Hajime Katoki, Jun’ya Ishigaki
- Graafinen suunnittelu: Shigemi Ikeda
- Kuvausohjaus: Atsushi Okui, Yōichi Ōgami
- Musiikki: Akira Senju
- Ääniohjaus: Yasuo Urakami
- Yhteistyökumppanit: Dentsū, Sōtsū Agency
- Tuottajat: Yoshiaki Koizumi (Terebi Asahi), Masuo Ueda (Sunrise)
- Ohjaaja: Yoshiyuki Tomino
- Piirrokset: Studio Dub, Soul Dub, Anime R, Nakamura Production, Gainax
- Mekaniikkasuunnitteluavustus: Hirotoshi Sano
- Animointi: Studio Dub, Studio Deen, Need, Studio Wombat, Gainax, Studio Mark, Twenty-First, Nakamura Production, Kōka-Asahi seisaku, Kino Production, Ginga Pro, Shintomo dōga, Nijibashi dōga
- Animaation tarkistus: Yasuo Ishii, Miki Ōtani, Yasushi Ryūde, Tetsuya Uezu, Ryōko Sugiyama
- Värisuunnittelu: Yoshie Komatsu, Noboru Nakayama
- Väritys: Yūko Kogure, Yūki Kase, Shinji Matsumoto, Noriko Nakajima, Takashi Hasegawa, Junko Aragaki, Akemi Kubota, Keiichi Funada, Miyuki Yoshimura
- Tarkastus: Masami Mori
- Viimeistely: Studio Bogī, MI, Studio Deen, Need, Kōka-Asahi seisaku, Anime World Ōsaka, Studio AD, Ginga Pro, Shintomo dōga, Nijibashi dōga
- Erikoistehosteet: Yutaka Hoshiba (Marix)
- Taustat: Baku Production, Atelier Musa
- Kuvaus: Asahi Production
- Leikkaus: Tomoaki Tsurubuchi
- Otsikot: Maki Pro
- Äänet: Audio Planning U
- Musiikin esitys: Kingrecords Philharmonic Orchestra, Masatsuku Shinozaki Strings
- Tehosteet: Akihiko Matsuda (Fizz Sound Creation)
- Äänitysstudio: Apu Studio
- Äänten muokkaus: Hisanori Ōshiro, Akiyoshi Tanaka
- Kehitys: Tōkyō genzōsho
- Asetelman suunnittelu: Yoshitaka Kawaguchi
- Tuotantoavustaja: Yōko Toike
- Tuotannoedistys: Kunihiro Mori, Yumiko Yoshida, Nobumitsu Urasaki, Kōji Muramatsu, Kōichi Ohara, Masahiro Tsukada, Yoshinari Suzuki, Kō Minegishi
- Kuvausavustajat: Yoshiyuki Takei, Tetsuya Watanabe
- Tuotantosihteeri: Fumie Kobayashi
- Viimeistelyavustaja: Junko Aragaki
- Tuotantoyhteistyö: Studio Deen
- Apulaistuottaja: Masato Mochizuki
- Kirjallinen asetelma: Kōichi Inoue
- PR-vastaava: Yumiko Miwa, Atsuko Tanba (Terebi Asahi)
- Tuotanto: Terebi Asahi, Sunrise
Yksittäiset jaksot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Käsikirjoitus: Akira Okeya, Hideki Sonoda, Kazuhiko Gōdo, Sukehiro Tomita, Minoru Yokitani
- Storyboard: Ikurō Satō, Minoru Yokitani, Akira Nishimori, Kiyoshi Egami, Setsuo Takase, Mitsuko Kase, Takeshi Ashizawa, Kunihisa Sugishima, Mitsuo Fukuda, Yūsuke Yamamoto, Yorifusa Yamaguchi
- Kuvaus: Ikurō Satō, Kiyoshi Egami, Akira Nishimori, Hiroshi Tamada, Mitsuko Kase, Takeshi Ashizawa, Osamu Sekida, Yūsuke Yamamoto, Yoshitaka Fujimoto, Yoshiyuki Takei, Tetsuya Watanabe
- Kuvausohjaus: Yasuhiro Seo, Masayoshi Nishimura, Akitoshi Maeda, Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida, Shūkō Murase, Hiroshi Ōsaka, Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura, Hiromitsu Morishita, Keiichi Satō
Tunnus- ja taustakappaleet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Alkupuoliskon alkuteema ”Stand Up to the Victory – To the Victory” (jaksot 1–31)
- Sanat Rin Iogi & Reo Mikami, sävel Tomohisa Kawazoe, sovitus Hirokazu Kaminaga, Tomohisa Kawazoe & Ryūjin Inoue, laulu Tomohisa Kawazoe, taustalaulu Naomi Tamura
- Loppupuoliskon alkuteema ”Don’t Stop! Carry on!” (jaksot 32–51)
- Sanat Yui Nishiwaki, sävel Seiji Koizumi, sovitus Yasuhiko Fukuda, laulu RD
- Alkupuoliskon lopputeema ”Winners Forever – shōrisha yo” (jaksot 1–31)
- Sanat ja sävel Jōsei Nagatomo, sovitus Masakazu Itakura & Infix, laulu Infix
- Loppupuoliskon lopputeema ”Mō ichido tenderness” (jaksot 32–51)
- Sanat Tsukasa Hamaguchi, sävel Miharu Ataka, sovitus Takeshi Hayama, laulu Kix-S
- Taustakappale ”Hinageshi no tabi no mukō ni”
- Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Akira Senju, laulu Kōko Komine & Yumi Kuroda
- Taustakappale ”Itsu ka umareta toki no tame ni”
- Sanat Kōko Komine, Rin Iogi, sävel Hisaki Hogari, sovitus ja laulu Karak
- Taustakappale ”Umarete kuru mono e”
- Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Akira Senju, laulu Aceilux
- Taustakappale ”Ikutsu mo no ai o kasanete”
- Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Motoyoshi Iwasaki, laulu Motoyoshi Iwasaki
”Winners Forever – shōrisha yo” tehtiin alun perin Kamen Rider ZO:n tunnusmusiikiksi (Winners Forever -nimi oli alun perin ”Rider Forever”).
- Julkaisemattomat kappaleet
Sarjassa on kymmenisen kappaletta, joita ei ole julkaistu millään soundtrack-levyllä. Huolimatta fanien toistuvista pyynnöistä CD:iden julkaisua ei tiettävästi ole suunnitteilla.
Jaksot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]V Gundamin oli alun perin tarkoitus esiintyä ensimmäistä kertaa neljännessä jaksossa, mutta sponsorit vastustivat ajatusta siitä, ettei pääosarobotti esiintyisi ensimmäisessä jaksossa. Niinpä neljänneksi tarkoitettu jakso siirrettiin ensimmäiseksi, ja seuraavassa kolmessa jaksossa Shakti muistelee menneitä tapahtumia. Vaikkei sarja ollutkaan kaupallinen menestystarina, on se kuitenkin 51 jaksollaan pisin Gundam-sarja, mikäli SD Gundamia ei oteta lukuun. SD Gundam mukaan luettuna V Gundam on jaksomäärältään toiseksi suurin pisimmän ollessa SD Gundam Force.
Jaksonumero | Nimi | Käsikirjoitus | Kuvaus | Ohjaus | Lähetyspäivä |
---|---|---|---|---|---|
1 | Shiroi mobile suit | Akira Okeya | Ikurō Satō | Yasuhiro Seo | 2.4.1993 |
2 | Mashin to atta hi | Hideki Sonoda | Kiyoshi Egami | Masayoshi Nishimura | 9.4.1993 |
3 | Üso no tatakai | Setsuo Takase | Akitoshi Maeda | 16.4.1993 | |
4 | Tatakai wa dare no tame ni | Kazuhiko Gōdo | Akira Nishimori | Masayoshi Nishimura | 23.4.1993 |
5 | Godzorla no hangeki | Hideki Sonoda | Hiroshi Tamada | Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida | 4.30.1993 |
6 | Senshi no kagayaki | Kiyoshi Egami | Masayoshi Nishimura | 7.5.1993 | |
7 | Girochin no oto | Akira Okeya | Setsuo Takase | Akitoshi Maeda | 14.5.1993 |
8 | Gekitō! Hajō kōgeki | Sukehiro Tomita | Akira Nishimori | Yasuhiro Seo, Shūkō Murase | 21.5.1993 |
9 | Tabidachi | Hideki Sonoda | Ikurō Satō | Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida | 28.5.1993 |
10 | Senretsu! Shrike-tai | Sukehiro Tomita | Hiroshi Tamata | Masayoshi Nishimura | 3.6.1993 |
11 | Shrike-tai no bōeki | Akira Okeya | Kiyoshi Egami | Hiroshi Ōsaka | 11.6.1993 |
12 | Girochin o funsai se yo | Setsuo Takase | Akitoshi Maeda | 18.6.1993 | |
13 | Gibraltar kūiki | Sukehiro Tomita | Akira Nishimori | Masayoshi Nihimura | 25.6.1993 |
14 | Gibraltar kōbō | Akira Okeya | Ikurō Satō | 2.7.1993 | |
15 | Spacedust | Kazuhiko Gōdo | Setsuo Takase | Akitoshi Maeda | 9.4.1993 |
16 | Reinforce fujō | Akira Okeya | Kiyoshi Egami | Takurō Shinbo | 16.7.1993 |
17 | Teikoku no joō | Minoru Yokitani | Mitsuko Kase | Masayoshi Nishimura | 23.7.1993 |
18 | Uchūkantaisen | Sukehiro Tomita | Takeshi Ashizawa | 30.7.1993 | |
19 | Shakti o sagase | Kazuhiko Gōdo | Hiroshi Tamada | Yasuhiro Seo | 6.8.1993 |
20 | Kessen zen’ya | Akira Okeya | Ikurō Satō | Moriyasu Taniguchi, Tōru Yoshida | 13.8.1993 |
21 | Senryaku eisei o tatake | Sukehiro Tomita | Akira Nishimori | Takurō Shinbo | 20.8.1993 |
22 | Uchū no tora | Hideki Sonoda | Kiyoshi Egami | 27.8.1993 | |
23 | Zanscare sennyū | Akira Okeya | Takeshi Ashizawa | Masayoshi Nishimura | 3.9.1993 |
24 | Shuto kōbō | Hiroshi Tamada | Shūkō Murase | 10.9.1993 | |
25 | Tekikan to tekichi e | Akira Nishimori | Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura | 17.9.1993 | |
26 | Maria to Üso | Hideki Sonoda | Osamu Sekida | Masayoshi Nishimura | 24.9.1993 |
27 | Sora o hashiru senkō | Takeshi Ashizawa | Yasuhiro Seo | 1.10.1993 | |
28 | Daidasshutsu | Akira Okeya | Yūsuke Yamamoto | Moriyasu Yamaguchi, Tōru Yoshida | 8.10.1993 |
29 | Atarashii suit V2 | Ikurō Satō | Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura | 15.10.1993 | |
30 | Haha no Gundam | Hiroshi Tamada | Masayoshi Nishimura | 22.10.1993 | |
31 | Motorad hasshin | Yoshitaka Fujimoto | Akitoshi Maeda | 29.10.1993 | |
32 | Dodgore gekishin | Kazuhiko Gōdo | Takeshi Ashizawa | Hiroshi Ōtsuka | 5.11.1993 |
33 | Umi ni sumu hitobito | Hideki Sonoda | Yoshiyuki Takei | Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura | 12.11.1993 |
34 | Kyodai Roller sakusen | Akira Okeya | Yūsuke Yamamoto | Masayoshi Nishimura | 19.11.1993 |
35 | Haha ka Shakti ka | Ikurō Satō | Yasuo Seo | 26.11.1993 | |
36 | Haha yo daichi ni kaere | Kazuhiko Gōdo | Osamu Sekida | Morisuke Taniguchi, Tōru Yoshida, Hiromitsu Morishita | 3.12.1993 |
37 | Gyakushū Twinrad | Akira Okeya | Takeshi Ashizawa | Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura | 10.12.1993 |
38 | Hokkai o honō ni somete | Hideki Sonoda | Hiroshi Tamada | Masayoshi Nishimura | 17.12.1993 |
39 | Hikari no tsubasa no uta | Akira Okeya | Tetsuya Watanabe | Hiroshi Ōtsuka | 24.12.1993 |
40 | Chōkōkūkōgeki no shita | Ikurō Satō | Keiichi Satō | 7.1.1994 | |
41 | Chichi no tsukutta senjō | Hideki Sonoda | Yūsuke Yamamoto | Takurō Shibo, Kazuhiro Itakura | 14.1.1994 |
42 | Senketsu wa hikari no uzu ni | Akira Okeya | Takeshi Ashizawa | Masayoshi Nishimura | 21.1.1994 |
43 | Senjō no suisei Fuala | Osamu Sekida | Moriyasu Taniguchi, Hiromitsu Morishita | 28.1.1994 | |
44 | Ai wa hikari no hate ni | Hideki Sonoda | Yoshiyuki Takei | Yasuhiro Seo | 4.2.1994 |
45 | Genkaku ni odoru Üso | Minoru Yokitani (luonnos) | Hiroshi Tamada | Hiroshi Ōtsuka | 11.2.1994 |
46 | Tassilo hanran | Kazuhiko Gōdo | Mitsuko Kase | Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura | 18.2.1994 |
47 | Onnatachi no senjō | Akira Okeya | Tetsuya Watanabe | Masayoshi Nishimura | 25.2.1994 |
48 | Kieru inochi – saku inochi | Takeshi Ashizawa | Yasuhiro Seo | 4.3.1994 | |
49 | Tenshi no wa no ue de | Osamu Sekida | Masayoshi Nishimura | 1.3.1994 | |
50 | Nikushimi ga yobu taiketsu | Yūsuke Yamamoto | Takurō Shinbo, Kazuhiro Itakura | 18.3.1994 | |
51 | Tenshitachi no shōten | Hideki Sonoda | Akira Nishimori | Hiroshi Ōtsuka, Yasuhiro Seo, Shūkō Murase | 25.3.1994 |
Oheistuotteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Animaatiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vuonna 2004 sarjan kaikki jaksot julkaistiin DVD:llä. Vain ensimmäisen painoksen DVD-boksien mukana olleeseen lehtiseen painetun Yoshiyuki Tominon haastattelun otsikkona oli ”Nämä DVD:t eivät kestä katsomista, joten niitä ei saa ostaa!” Tomino oli antanut samansuuntaisia kommentteja myös Kidō senshi Z Gundamin DVD:iden mukana olleessa haastattelussa.
Romaani
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tomino kirjoitti itse sarjan pohjalta viisiosaisen romaanin, joka julkatistiin Kadokawa Sneaker bunko -sarjassa. Vaikka romaanin tarinan lähtökohdat ovat samat kuin sarjassa, on tarinoissa paljon eroavaisuuksia, ja huomattavana piirteenä romaani sisältää paljon eroottisia kohtauksia ja vuorosanoja. V2 Gundam ei esiinny romaanissa lainkaan, vaan sen tilalla nähdään Minovsky-moottorilla varustettu V Gundam -malli Second V Gundam. Myös Kidō senshi Gundam F91:n tappokone Bugit esiintyvät romaanissa.
- Üso Ewin – Kidō senshi V Gundam (1), ISBN 978-4044101473
- Multiple Mobile Suits – Kidō senshi V Gundam (2), ISBN 978-4044101480
- Maria Reading – Kidō senshi V Gundam (3), ISBN 978-4044101497
- Combination – Kidō senshi V Gundam (4), ISBN 978-4044101503
- Angel Halo – Kidō senshi V Gundam (5), ISBN 978-4044101510
Sarjakuvat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sarjakuvaversio
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Comic Bom Bom -lehdessä julkaistiin Toshiya Iwamuran piirtämä sarjakuvaversio tv-sarjasta. Sarjakuva hylkäsi televisiosarjan vakavamielisen asenteen ja sisälsi paljon vitsejä ja superrobottimaisia kohtauksia. Üso ja muut hahmot, joista osan luonteita oli muutettu rajustikin, suorittivat sarjassa villejä tempauksia. Kaiken kaikkiaan sisältöä oli muokattu lehden nuorelle lukijakunnalle sopivammaksi. Sarjakuva sisältää myös animessa poissaolevia kohtauksia, jotka kuvaava Üsoa suojellessaan kuolevan Odelon viimeisiä sanoja sekä Üson ja tämän isän Hangergin isä-poikasuhdetta. Monet pelit ovat ottaneet vaikutteita juuri V Gundamin sarjakuvaversiosta: Super robot taisen -pelisarjassa V2 Gundamilla on vain sarjakuvassa nähty jakaantumiskyky, ja SD Gundam GGeneration -sarjassa V Gundamin käyttäessä sädesapeliaan se hyökkää vain sarjakuvassa nähtävällä V-leikkaus-erikoisliikkeellään. Huomattavia eroavaisuuksia sarjakuvan ja tv-sarjan välillä ovat lisäksi muun muassa:
- Sarjakuvan robotit käyttävät muiden robottianimaatioiden ja Street Fighter II:n henkisiä erikoisliikkeitä.
- Katejina ei esiinny sarjakuvassa lainkaan, vaan viimeinen vastus on sisarensa Marian kuoleman vuoksi kostonhimoinen Chronicle.
- Sarjakuvassa on sille ainutlaatuisia elementtejä, kuten Knight Gundamista vaikutteita ottanut haarniskoitu sädesapeleilla varustettu sotakone ja tosielämän F1-kuljettajaa muistuttava pilotti.
Kidō senshi V Gundam gaiden
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Shōnen Kids -lehdessä julkaistiin Yūichi Hasegawan piirtämä Sunrisen hyväksymä spinoff-sarjakuva nimellä Kidō senshi V Gundam gaiden. Sarjassa Üso kohtaa ”Jupiterin vaariksi” ja ”Grey Stoke”ksi kutsutun vanhan miehen. Zeongiltä näyttävä kullanvärinen mobile suit esiintyy sarjassa vihollisena, ja sarjakuvan sankaritar käyttää sinistä V2 Gundamia. Kullanvärisen robotin vastaiseen taisteluun yhdistyvät ei vain V-Dash ja V2 Gundam, vaan yllättäen myös eräs tietty Gundam.
Lisäksi, vaikka suoraa yhteyttä ei olekaan, Gundam Acessä julkaistussa Crossbone Gundam – kōtetsu no 7-nin -sarjakuvassa esiintyy V Gundam gaidenin hahmoiksi uskottuja hahmoja, mikä yhdistää V Gundamin ja Kidō senshi Crossbone Gundamin.
Ike! Ike! Bokura no V Gundam
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Ike! Ike! Bokura no V Gundam
MS Saga -lehdessä julkaistiin Tsukasa Kotobukin piirtämä sarjakuva Ike! Ike! Bokura no V Gundam. Sarjakuva on huumorisarjakuva, joka parodioi televisiosarjan tapahtumia. Katejina Loosia kutsutaan sarjaksi ruhtinatar Kateksi, mikä on jäänyt fanien keskuudessa käytöön hahmon lempinimenä. Hideaki Anno on tunnustautunut sarjakuvan suureksi ihailijaksi, ja yhteen hänen tunnetuista töistään, Top o nerae! pohjautuvalla CD:llä Top o nerae! Kyōsōran olevalla vuorosanakokoelmalla Fumiko Shiraishi lausuu V Gundamin Marvet Fingerhatin kuuluisia repliikkejä kunnianosoituksena sarjalle.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Toy Journal, 1993, nro 3.
- ↑ Newtype, 1993, nro 2. Kadokawa shoten.
- ↑ Newtype Mark II. Kadokawa shoten, 1997. (japaniksi)
- ↑ Kō Sasakibara: Sore ga V Gundam da. Ginga shuppan, 2004. ISBN 978-4877770549 (japaniksi)
- ↑ Yoshiyuki Tomino: ∀ no iyashi. Kadokawa Haruki jimusho, 2002. ISBN 978-4894569652 (japaniksi)
- ↑ Nikkei Characters! ”Otona no Gundam”, s. 45. Nikkei BP -sha, 2004. (japaniksi)
- ↑ a b Animage, 1994, nro 5, s. 66. Tokuma shoten. (japaniksi)
- ↑ Yoshiyuki Tomino: Tomino Yoshiyuki – zenshigoto. Kinema-Junpō-sha, 1999. ISBN 978-4873765143 (japaniksi)
- ↑ Kenji Inomata: Gundam shinwa. Diamond-sha. ISBN 978-4873765143 (japaniksi)
- ↑ Määritä osoite! (Ima, soko ni iru boku: Bokutachi ni dekiru koto ga nani ga aru no darō ka? Ima koso ”Ima, soko ni iru boku” o kataru) Viitattu 11.6.2009. (japaniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Bandai Channel (japaniksi)