Kroketti
Tässä artikkelissa tai sen osassa aihetta käsitellään lähinnä Suomen tai suomalaisten näkökulmasta. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin näkökulmaa yleismaailmallisemmaksi. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. |
Kroketti on seurapeli, jossa pelaajat lyövät vuorotellen nuijan muotoisilla mailoilla pallojaan maahan upotettujen porttien läpi. Alun perin krokettivälineet olivat kokonaan puusta, mutta nykyään valmistuksessa käytetään materiaalin lujuuden vuoksi usein myös muovia ja metallia. Krokettia pelataan moninpelinä, yleisimmin neljällä pelaajalla. Pelin tavoitteena on läpäistä ensimmäisenä radalla olevat portit oikeassa järjestyksessä ja osua sen jälkeen lopetuskeppiin.
Suomalainen kroketti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Suomalainen kroketti on Suomessa amerikkalaisesta Backyard croquetista kehittynyt versio, jota pelataan vapaassa maastossa.
- Pelikenttä ja rata ovat vapaamuotoiset. Pelien osallistujamäärää ei ole säännöissä rajattu, mutta virallisissa turnauksissa pelaajamäärä on 4–5 pelaajaa/peli.
- Pelin voittaa pelaaja, jonka pallo läpäisee kaikki portit hyväksytysti ja oikeassa järjestyksessä ja tämän jälkeen osuu maalitolppaan ensimmäisenä.
- Pelaaja, joka lyö pallonsa portin läpi vuorollaan, saa yhden lisälyönnin
- Jos lyöjän pallo osuu toiseen palloon, voi pelaaja krokata palloa tai pelata yhden lisälyönnin. Tämä krokkaussääntö astuu voimaan vasta kun molempien pelaajien pallot ovat läpäisseet ensimmäisen portin.
Kroketin historiaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kroketin arvellaan olevan samaa alkuperää golfin ja biljardin kanssa. Mailojen, pallojen ja porttien kanssa ovat pelailleet jo muinaiset roomalaiset, 1300-luvun ranskalaiset paimenet ja 1700-luvun englantilaiset aateliset. Pelin varsinainen synty sijoittuu 1850-luvulle, jolloin englantilainen urheiluväline- ja leluvalmistaja John Jaques ryhtyi valmistamaan krokettivälineitä. Kroketti tunnettiin 1870-luvulle mennessä Englannin siirtomaissa ympäri maailmaa. Vuonna 1868 perustettu krokettiseura The Wimbledon All England Croquet Club vakiinnutti ensimmäisenä kroketin kilpailusäännöt. Kroketti oli olympialajina vuosina 1900 Pariisissa ja 1904 St. Louisissa. Toisen maailmansodan jälkeen kroketti hiipui takapihojen lastenpeliksi, kunnes 1980-luvun alussa sen suosio elpyi jälleen. Maailman Krokettiliitto (World Croquet Federation) perustettiin vuonna 1986 ja vuodesta 1989 kroketissa on voinut tavoitella maailmanmestaruutta. Nykyään Maailman Krokettiliiton piirissä on 27 krokettivaltiota.
Kroketin historia Suomessa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kroketti tuli Suomeen 1800-luvun loppupuolella. Se oli herrasväen parissa suosittu koko perheen harrastus ja monien huviloiden pihalta löytyikin krokettikenttä. Suomessa krokettia ei kuitenkaan koskaan tiettävästi pelattu kilpailumielessä. Kun sotien jälkeen luokkaerot pienenivät yhteiskunnassa, kroketti yleistyi jokamiehenpeliksi ja vähitellen menetti suosiotaan. Kroketti säilyi lasten pelinä, kunnes 1990-luvulla se alkoi yleistyä nuorten aikuisten seurapelinä. Vuonna 2000 perustettiin ensimmäinen tunnettu krokettiseura Messukylän Pihakrokettiklubi. Ajatus Suomen Krokettiliitosta sai alkunsa kesän 2003 leikkimielisissä krokettikilpailuissa Kurikassa. Tampereella järjestetty epävirallinen SM-kilpailu MPKK Croquet Challenge 2004 keräsi pelaajia jo ympäri Suomea. Suomen Krokettiliitto aloitti järjestäytyneen kilpailutoiminnan vuonna 2005.
Suomalaisia krokettiseuroja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Messukylän Pihakrokettiklubi, Tampere
- Kurikan krokettikerho KurKo (Arkistoitu – Internet Archive)
- Bembölen krokettikerho, Espoo
- Poroposse, Jyväskylä
- Härkämäen Huiske, Turku
- M.Ä.K.Y, Muhos
- Herttoniemen Krokettikerho, Helsinki
- Picnic Sports Club Finland, Virrat
- Hernesahon Krokettikerho ry, Kauhava
- Kitro, Keuruu
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- World Croquet Federation (Arkistoitu – Internet Archive)
- Suomen Krokettiliitto
- Suomalaisen kroketin viralliset säännöt (Arkistoitu – Internet Archive) Suomen krokettiliiton sääntösivuilla.