Rottakuningas (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rottakuningas
Luoja(t) Jim Lawson
Kustantamo Mirage Studios
Ensiesiintyminen Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles nro 4 (elokuu 1988)
Henkilötiedot
Oikea nimi ei tiedossa
Victor Falco (vuoden 2012 sarjassa)
Status kuollut
Pituus 193 cm[1]
Paino 104 kg[1]
Henkilöllisyydet Lord Ha'ntaan
Voimat

Yli-inhimillisen vahva

  • Hallitsee telepaattisesti rottia

Rottakuningas, tunnetaan myös nimellä Rottakingi (engl. Rat King) on Mirage Studios -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä Turtlesien vihollinen. Jim Lawsonin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1988 Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles -sarjakuvalehden numerossa neljä. Rottakuningas on yksi arvoituksellisimmista hahmoista Turtlesien sarjakuvissa, sillä vaikka se on useimmiten toiminut vihollisena, Rottakuningas on nähty olevan neutraali ja hetkellisesti Turtlesien liittolainen. Hahmon tunnistaa likaisesta asusteestaan, joka koostuu erilaisista räteistä ja erityisesti siteistä. Lisäksi se hallitsee rottia voidessaan hallita niitä telepaattisesti.

Rottakuningas kuului Pantheon nimiseen ryhmään, jossa jokaisella oli toimivalta tiettyä eläinlajia kohtaan. Alkuperäinen jäsen, joka kuoli sai jatkajakseen jonkun toisen. Näin kävi myös eräälle miehelle, jonka nimeä ei tiedetä. Hän oli sairaalan potilas ollessaan pahasti arpeutunut ja täten käärittynä siteisiin. Rottakuninkaana hän pakeni sairaalasta ja vietettyään useita kuukausia suossa Rottakuningas päättää hakeutua suojaan ennen talven tuloa lähistöllä olevaan hylättyyn teollisuuspuistoon. Paikalla hän huomaa Turtlet ja Casey Jones, jotka olivat tulleet harjoittelemaan keskenään kamppailemista. Rottakuningas kuitenkin luulee heidän olevan hirviöitä, jotka yrittävät viedä hänen reviirinsä. Rottakuningas ryhtyy vakoilemaan viisikkoa ympäri puistoa ja sieppaa Michelangelon jättäen hänet rottien ateriaksi. Rottakuningas lopulta hyökkää Leonardon kimppuun, jolle hän kuitenkin häviää ja putoaa romahtaneilla olevaan siiloon.[2]

Tapahtuman jälkeen Tikku käy katsomassa romahtanutta siiloa, jonne Rottakuningas putosi, mutta putoaakin itse kuoppaan ja loukkaa jalkansa jääden avuttomana makaamaan kuoppaan. Hetkeä myöhemmin Rottakuningas löytää Tikun, jota hän kertoi odottavansa jo pitkään. Pitkän aikaa Tikku näkee unta Rottakuninkaasta, joka muun muassa käskee syömään toisen rotan saadakseen voimansa takaisin, jotta voisi liittyä Pantheon ryhmään uudeksi Rottakuninkaaksi. Kaksi kuukautta myöhemmin painajaisten loputtua Tikku on saanut kerättyä tarpeeksi voimia päästäkseen pois siilosta. Pian hän löytää yllätyksekseen suuresti rappeutuneen Rottakuninkaan ruumiin hautautuneena raunoiden alle.[3]

Usean vuoden poissaolon jälkeen Rottakuningas esiintyi hetkellisesti aaveena seuraten Tikkua, joka kuoli sydänkohtaukseen yrittäessään ottaa maitoa jääkaapista.[4]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turtles – mutanttikilpikonnat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rottakuningas esiintyi vierailevana vihollisena 1980-luvun Turtles – mutanttikilpikonnat -sarjassa, jossa sitä oli muokattu suuresti sarjakuvaversioonsa nähden. Se oli huomattavasti älykkäämpi, eikä hallinnut telepaattisia kykyjä. Sen sijaan Rottakuningas hallitsi rottia soittaessaan huilullaan tietyn sävelen. Se asui viemärissä yhdessä muiden rottien kanssa. Hahmon äänenä toimi Townsend Coleman.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2003 sarjassa Rottakuningasta ei koskaan mainittu nimellä, mutta se teki lähes samankaltaisen ensiesiintymisen kuten sarjakuvissa. Sarjassa Rottakuningas selvisi hengissä taistellessaan Leonardoa vastaan. Jakson aikana näytettiin myös väläyksiä hahmon menneisyydestä, jossa hän oli, Tappaja, yksi agentti Bishopin pieleen menneistä kokeista, joka oli nähty aiemmin jaksossa Bishopin temppu.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rottakuningas esiintyi vuoden 2012 sarjassa, jossa hahmon äänenä on Jeffrey Combs.

Alun perin hän oli tohtori Victor Falco, joka työskenteli Kraangeille. Hän muutti kollegansa, tohtori Rockwellin, apinamaiseksi mutantiksi. Hävittyään ensi kerran Kilpikonnille Falco vetäytyi kehittämään uutta neurokemikaalia. Tutkimuksen aikana sattui rottien aiheuttama onnettomuus, jonka seurauksena Falco muuttui muumion kaltaiseksi olennoksi ja sai kyvyn hallita kaikkia kaupungin rottia mielensä avulla. Falco nimesi itensä "Rottakuninkaaksi" ja yritti päästä Kilpikonnista eroon hallitsemalla Tikun mieltä. Hän ei kuitenkaan kyennyt päihittämään sankareita, jotka onnistuivat vapauttamaan Tikun mielenhallinnasta.

Toisella tuotantokaudella Rottakuningas palasi ja hänellä oli apunaan tavallisten rottien lisäksi kaksi mutatoimaansa rottaa Aristotle ja Caligula. Hän pyrki muuttamaan kaikki ihmiset "rottaihmisiksi" ja yritti jälleen ottaa Tikun hallintaansa, mutta Michelangelo mursi hänen mielenhallintansa mutanttikissa Ice Cream Kittyn avulla.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Konsolipelit
1989–1994 Townsend Coleman Turtles – mutanttikilpikonnat
2005 David Zen Mansley Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003) Mutant Nightmare
2012–2014, 2016 Jeffrey Combs Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)
  1. a b TMNT Profiles - Rat King Viitattu 14.7.2009 (englanniksi)
  2. Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles #4 elokuu 1984 Viitattu 14.7.2009
  3. Teenage Mutant Ninja Turtles #59 toukokuu 1993 Viitattu 14.7.2009
  4. Teenage Mutant Ninja Turtles #10 kesäkuu 2003 Viitattu 14.7.2009