Sisiliskot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sisiliskot
Muurisisilisko (Podarcis muralis)
Muurisisilisko (Podarcis muralis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Yläheimo: Lacertoidea
Heimo: Sisiliskot
Lacertidae
(Laurenti, 1768)
Katso myös

  Sisiliskot Wikispeciesissä
  Sisiliskot Commonsissa

Sisiliskot (Lacertidae) on liskojen heimo, jonka jäseniä elää Euroopan, Afrikan ja Aasian alueella.  Se on monipuolinen heimo, johon kuuluu satoja lajeja, jotka jaetaan 39 sukuun.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan ja Välimeren lajit elävät pääosin metsässä ja pensaikoissa. Aasiassa elää sukujen Eremias ja käärmeensilmäsisiliskot (Ophisops) lajeja niityillä ja aavikolla. Afrikkalaiset lajit elävät yleensä kuivilla, kivikkoisilla alueilla. Holaspis on yksi harvoista puissa elävien sisiliskojen suvuista, ja sen yksi laji, piikkipyrstösisilisko (Holaspis guentheri) kykenee liitämään ilmassa käyttäen häntäänsä ja litteää ruumistaan liitovarjona.[1]

Sisiliskot ovat pieniä tai keskisuuria liskoja. Useimmat lajit ovat alle 9 cm pitkä ilman häntää, vaikka suurin elävä laji, Gallotia stehlini, saavuttaa 46 cm, ja aiemmin on ollut vielä suurempia lajeja, jotka ovat nyt kuolleet sukupuuttoon. Sisiliskot syövät pääasiassa hyönteisiä. Poikkeus on Meroles anchietae, yksi harvoista sisiliskoista, jotka säännöllisesti syö siemeniä – sopiva ruokavalio Namibin aavikon ankariin oloihin.[2]

Sisiliskot ovat muodoltaan huomattavan samanlaisia, hoikkia ja pitkähäntäisiä, mutta niissä on hyvin erilaisia kuvioita ja värejä, jopa saman lajin yksilöillä. Niiden suomut ovat suurimpia pään alueella. Useimpien lajien urokset ja naaraat ovat keskenään eri näköisiä.

Vähintään kahdeksan Kaukasuksella elävää lajia lisääntyy partenogeneettisesti,[3] ja kolme lajeista synnyttää eläviä poikasia.

  1. Neon Blue-tailed Tree Lizard Glides Like A Feather, Thanks To Light Bubbly Bones Science Daily. Viitattu 6.9.2016.
  2. Kenneth A. Nagy & Danielle R. Shemanski: Observations on diet and seed digestion in a Sand Dune Lizard, Meroles anchietae tandfonline.com. 2009. Viitattu 6.9.2016.
  3. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: Lacertidae