Content-Length: 303418 | pFad | http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%91%D7%95%D7%A9_%D7%97%D7%A8%D7%93%D7%99

לבוש חרדי – ויקיפדיה לדלג לתוכן

לבוש חרדי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ילדים בלבוש חסידי ירושלמי בשכונת מאה שערים, 2007. לראשם ירמולקה.
וויליאמסבורג (ברוקלין), 2006
בקבר רבי שמעון בר יוחאי, 2007. במרכז ומימין יהודים הלבושים בקאפטן ירושלמי. אחרים בתמונה לבושים בקאפטן רגיל.

הלבוש החרדי הוא צורת הלבוש המאפיינת את רוב האוכלוסייה החרדית בישראל ובתפוצות. ברוב הקבוצות החרדיות, כגון ליטאים וספרדים, סגנון הביגוד הוא מודרני אך שמרני יחסית. בזרמים מסורתיים יותר, כמו החסידים, יש עדיין סגנון לבוש הקרוב ללבוש יהודי מזרח-אירופי, ואצל בני היישוב הישן לבוש מסורתי המשלב לבוש יהודי מזרח אירופאי ולבוש ערבי ויהודי מזרח-תיכוני.

עקרונות מנחים בלבוש החרדי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ארצות הברית, 2005. קבוצת חסידים המשתייכת לנטורי קרתא חובשים שטריימלים, החסיד מימין לובש גלאטע בעקישע.
ניו יורק. "קאפעלוש" - כובע עגול עם שקע במרכזו ('בור'), נמוך יחסית, עשוי לבד מפרוות בונים או ארנבים.
איש מבוגר ליד הכותל חבוש מגבעת "סופר", או סאמעט נמוך
הכותל המערבי. "קאפעלוש" - כובע עגול עם 'שפלט' (שסע בחלקו העליון).
חסיד חב"ד חובש כובע קנייטש

היהדות החרדית תופסת את השמרנות בלבוש כחלק מאידיאל של התבדלות ושמירת מסורת. הגישה הזו אינה מתמקדת בלבוש בלבד אלא מתבטאת בכל אלמנט תרבותי ייחודי כמו לשון, ספרות, שמות פרטיים ועוד. בהקשר זה התבטא החת"ם סופר במשחק מילים ידוע על המילים בגמרא "חדש אסור מן התורה", המבטא התנגדות עקרונית לכל חידוש ושינוי מנהגים. למרות זאת, סביב תחילת המאה ה-20 רוב החרדים במזרח אירופה שינו את לבושם ואימצו את הסגנון המקובל בחברה הכללית. דמות משפיעה במיוחד על מהלך זה הייתה הרב נתן צבי פינקל מסלבודקא, שהקפיד שהבחורים בישיבתו יתלבשו כמו סטודנטים נוצרים כדי לשוות להם מראה מכובד, על אף מחאות מצד גורמים שמרניים.

עקרונות מנחים של הלבוש החרדי:

  1. צניעות – על פי דברי הש"ך, "אין דרך הצנועים להיות אדומים בלובשם וצבע השחור הוא דרך צניעות והכנעה"[1]. כלומר, ישנו עניין בלבוש צנוע ומעודן המכסה את רוב חלקי הגוף כיוון שהוא מביע צניעות וענווה, דבר הנדרש מפני יראת שמים.
  2. כבוד ונקיון – האדם עומד לפני הקב"ה ועל כן עליו ללבוש בגדים מכובדים ונקיים. תלמיד חכם צריך להקפיד על כך במיוחד, שכן "תלמיד חכם שנמצא רבב על בגדו חייב מיתה" (מסכת שבת, דף קי"ד, עמוד א'). מפרשים מנמקים זאת בכך שהוא מייצג את התורה.
  3. התבדלות מן הגויים – מן הפסוק (ספר ויקרא, פרק י"ח, פסוק ג') "ובחקתיהם לא תלכו", נדרש שעל עם ישראל להתבדל מן הגויים. המדרש מייחס את יציאת מצרים, בין השאר, לעובדה שבני ישראל לא שינו שמם ולבושם.
  4. אבלות – סיבה נוספת ללבוש השחור היא אבלות על חורבן ירושלים[2][3].
  5. רצינות - לבוש מכובד המתאים עם התפקיד המוטל על האדם למלא בעולם.

סגנונות לבוש אופייניים לפי זרמים ופלגים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האוכלוסייה החרדית נחלקת לשלושה זרמים עיקריים: חסידים, ליטאים, ובני עדות המזרח. לבושם של הליטאים והספרדים אחיד במידה רבה בעוד שבזרם החסידי הלבוש משתנה על פי החצרות החסידיות השונות.

ניתן לחלק את הזרם החסידי לחמש קבוצות עיקריות מבחינת אופי לבושן:

פרטי לבוש לגברים בתנועת החסידות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – גרטל

חסידים נוהגים לחגור גרטל - חגורת בד. מקורה היא במנהג לחגור "אזור"[5], כלומר – חגורה כלשהי שתפריד בין פלג הגוף העליון והתחתון בשעת התפילה. בשבת וביום טוב נהוג לחגור את הגרטל כל היום משום קדושת הימים. על פי המשנה ברורה זוהי דרך חסידות. לעיתים נקרא הגרטל אבנט, פריט לבוש מבגדי הכהונה שהיו לובשים הכוהנים בזמן בית המקדש. יש הקושרים את הגרטל בפסוק (ישעיהו, י"א ה') "והיה צדק אזור מתניו והאמונה אזור חלציו", לעיתים חוגרים בשעת התפילה חגורה דקה נוספת על גבי הגרטל. לחסידויות השונות ישנם מנהגים שונים לגבי צורת החגורה ועתות חגירתה. בעוד שברוב החסידויות נוהגים לחגור גרטל כבר מגיל בר מצווה, בחב"ד חגירת האבנט היא רק מהנישואין. גם בחלקים נאו-חסידיים בציבור הדתי-לאומי מקובלת חגירת הגארטל לכבוד התפילה.

רעקל (נהגה: rekl) הוא מקטורן ארוך בצבע שחור, המגיע עד כ-10 ס"מ מתחת לברך. הרעקל הוא לבוש החול של רוב החסידים. בספרות היהודית המתארת את החיים בשטעטל (כמו בספרי שלום עליכם או ש"י עגנון) נזכר הרעקל בדרך כלל בשם קפוטה. המונח רעקל הוא צורת הקטנה של המילה הגרמנית Rock שמשמעה מעיל ארוך.

צורת הסגירה של הרעקל שונה מאופן הסגירה הרגיל של מקטורן בימינו והיא נעשית כאשר צד ימין נמצא על צד שמאל. הטעם לכך הוא "בחוקותיהם לא תלכו", כלומר, רצון מכוון לשנות ממנהג הגויים. יש המוסיפים טעם קבלי: כיוון שבקבלה החסד מוקבל לימין והדין מוקבל לשמאל יש לסגור את הימין על השמאל ובכך להגביר את החסד.

סוגי הרעקלאך השונים נבדלים מבחינת מספר הכפתורים שבקדמתם (שניים, שלושה או שישה) וקיומו או היעדרו של שסע מאחור.

ערכים מורחבים – קפוטה

קָפּוֹטָה (מצרפתית: Capote) [הנקרא ביידיש בעקיטשע] היא מעיל ארוך מבד משי בצבע שחור (ולאחרונה מיוצר מבדים סינתטיים דמויי סאטן), שאותו נוהגים ללבוש יהודים חסידים בשבתות וחגים (להבדיל מחליפה ארוכה, המיועדת לימות החול ועשויה מבדי צמר וטרילין).

קאפטן ירושלמי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקאפטן הירושלמי (ראו תמונה) הוא מעין חלוק מפוספס, שמקורו בלבוש שהיה נהוג בארץ ישראל בתקופה העות'מאנית ואף בתקופת המנדט, ולמעשה בכל אזור המזרח, מפולין ועד פרס. ניתן למצוא אותו בערבית قُفْطَان (קֻפְטַאן), בטורקית qaftan, ובפרסית quftan. בימינו הוא משמש את חסידי החצרות הירושלמיות בימות החול.

גלאטע בעקישע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"גלאטע בעקישע" (נהגה: glate bekeshe), או "קאפעטע" (נהגה: kapete) הוא מעיל ארוך, עשוי מבד משי שחור וחלק (ראו תמונה), המגיע בדרך כלל עד כעשרה ס"מ מתחת לברך. חסידי רוב החצרות נוהגים ללבוש קאפעטע בשבתות ובחגים, אדמו"רים ובני משפחותיהם עשויים ללבוש אותו גם בימות החול. נקרא גם "גלאטע בעקישע".

געבלימטע בעקישע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"געבלימטע בעקישע" או בעקיטשע פרחוני (נהגה: geblimte bekeshe) הוא מעיל ארוך ממשי, השונה מהגלאטע בעקישע (קאפטן) בכך שהוא עשוי ממשי פרחוני (ראו תמונה). הוא ידוע גם בשמות ז'יפיצע או חלאט. הוא משמש את החסידים הנשואים במהלך סעודת השבת ולתפילת המנחה שלאחריה. אדמו"רים ובני משפחותיהם לובשים בעקישע פרחוני שחור בכל ימות השבוע, ואילו בשבתות הם לובשים בעקישע פרחוני צבעוני.

סטראקעס בעקישע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"סטראקעס בעקישע" הוא בעקישע עם פסי קטיפה בקצוות שרוולים ומקדימה, מקובל בקרב אדמו"רים ובני משפחותיהם.

גלריה דוגמאות לבעקישע פרחוני צבעוני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כיסויי ראש - מגבעות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
דוגמאות לסוגי כובעים של יהודים חרדים - קנייטש, קאפעלוש וסאמעט
ילד השייך לאחד החסידויות חובש כובע דאשיקל

קאפעלוש (נהגה: kapelush, מפולנית: kapelusz, כובע) או שטאף (נהגה: shtaf, ביידיש: לֶבֶד; ראו תמונה) הוא כובע המשמש את רוב חסידויות פולין בימי החול. הוא בעל תיתורה עגולה וסימטרית, וחלקו העליון מעוגל.

ערך מורחב – כובע סמט

סאמעט הוט (נהגה: samet hit, ביידיש: כובע קטיפה) או "ביבער הוט" (ביידיש: כובע מפרוות בונים) מחולק לשני סוגים: הגבוה (הויעכער), והנמוך השטוח (פלאטשיגער) (ראו תמונה). הכובע עשוי קטיפה מפרוות בונים או ארנבות ומגיע תמיד בצבע שחור. הסיבה לחבישת כובע קטיפה היא, על שם ראשי התיבות של המילה סמע"ט (כפי כתיבתה ביידיש) סור מרע עשה טוב.

דאשיקל (או דאשיק,) הוא כובע קטיפה, דומה לתרבוש נמוך בצבע שחור עם מצחייה קטנה, על שמה הוא נקרא בפי העם "קסקט" (או קאסקעטל). חובשים אותו בדרך כלל ילדי החסידויות ההונגריות והגליציאניות בשבת ובחג. ישנן חסידויות שבהן גם נערים בגילאי ישיבה קטנה חובשים אותו, מטעמי חיסכון.

לקראת שנת הלימודים ה'תשפ"ד, עקב עלית מחירי כובעי הסמט הוחלט על ידי כמה מנהלי מוסדות תורניים, כי נערים אשר הגיעו לגיל מצוות, אשר עדיין לומדים בתלמודי תורה יחבשו קסקט בימות החול[6].

כיסויי ראש מפרווה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – שטריימל
הרב הושע פרידמן בן-שלום, אדמו"ר מפאשקאן חובש שטריימל ייחודי, עם כיפה מחודדת בולטת למעלה, כעין כתר, כמנהג אדמו"רי רוז'ין.

שטריימל (ניתן גם: שטריימעל) (נהגה: shtraimel) הוא כובע פרווה רחב (ראו תמונות). חובשים אותו חסידים נשואים בשבתות ובחגים. בכמה חוגים ירושלמיים, כגון חסידות תולדות אהרן, חובשים אותו גם בחורים מגיל בר מצווה.

ערך מורחב – ספודיק

ספודיק (נהגה: spodek) הוא כובע פרווה בדומה לשטריימל, אולם הוא צר יותר. חובשים אותו חסידים מחסידיות פולניות (גור, אשלג, מודז'יץ, סטריקוב אמשינוב סוכטשוב ואלכסנדר) בשבתות ובחגים. מקור שמו של הכובע הוא בפולנית: Spodek "תחתית".

ערך מורחב – קולפיק

קולפיק (נהגה: kolpek) הוא כובע פרווה דומה לשטריימל, אולם הוא גבוה ממנו ונפוח ממנו. צבעו חום בהיר. חובשים אותו אדמו"רים (בעיקר בזמנים מיוחדים כגון בהדלקת נרות חנוכה, ובימי הילולא), ובני משפחותיהם מחצרות גליציה והונגריה: באבוב, בעלז, מונקאץ', רוז'ין וויז'ניץ.

שונות וייחודיות בתנועת החסידות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – אברקיים

מכנסי חצי (האלבע הויזן) (מכונים בעברית לעיתים גם "אברקיים") הם מכנסיים המסתיימים מתחת לברך, ואת יתרת הרגל מכסים גרביים (ראו תמונה). אלו היו המכנסיים המקובלים לגברים באירופה במאות ה-19 וה-20. במגזר החרדי מקובלים מכנסי חצי בזרם החסידי, עם גרביים שחורים בימי חול וגרביים לבנים בשבת.

בחסידויות שונות הצטמצם השימוש במכנסי חצי בימות השבוע לטובת מכנסיים ארוכים מודרניים. אולם רוב ניכר של אנשי חסידויות הונגריה וגליציה כגון; סטמאר, ויז'ניץ, צאנז, באבוב ואחרות, לובשים מכנסי חצי עם גרביים לבנים בשבתות וחגים בחסידות בעלזא גורבים גרביים שחורים גם בשבתות, אולם בחגים גם שם נהוג לגרוב גרביים לבנים עם מכנסי חצי. בחסידות תולדות אהרן לבוש מכנסי החצי (גרביים שחורים לרווקים, לבנים לנשואים) הוא חובה מגיל בר המצוה ומהווה חלק מתקנות הלבוש של החסידות.

אדמו"רי סאטמר, נדבורנא, בעלזא, באבוב ואחרים נוהגים ללכת עם מכנסי חצי (לעיתים מכנסים משובצים, הנקראים 'געפעפיטע הויזן') וגרביים לבנים גם בימות השבוע.

הויזען אין די זאקען

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הויזען אין די זאקען

הויזען זאקען (ביידיש: "מכנסיים בגרביים") הוא כינוי לאופן המיוחד שבו חסידי גור לובשים מכנסיהם הארוכים: קצוות המכנס מוכנסים לתוך הגרב באזור הקרסול, באופן שנוצר קיפול - המזכיר קיפול של מכנס צבאי - כ-15 ס"מ מעל הנעל. שיטה זו מכונה לעיתים "גרבי קוזאקים", מאחר שהסיבה ממנה נובעת שיטת לבוש זו, היא פשרה של חסידי האדמו"ר בעל "חידושי הרי"ם" מגור עם ממשלת פולין בתקופת גזרת הלבוש, להסיר את מכנסי החצי והשטריימל לטובת לבוש הקוזאקים שהיה מורכב מספאדיק "גרבי קוזאקים" וזקן, כשאת פיאותיהם החלו הם להסתיר מתחת לכיפה.

סירטוק הוא מעיל עליון המשמש את חסידי חב"ד הנשואים בשבתות ובחגים. רבים משלוחי חב"ד, רבנים ועוד נוהגים ללובשו גם בימות החול. הסירטוק דומה במאפייניו לפראק, אולם הוא מעט קצר יותר ובדרך כלל אינו עובר את הברך. הוא עשוי בדרך כלל מצמר ולעיתים ממשי. הסירטוק מכונה בחב"ד לפעמים "קפוטה" אך אין זו קפוטה.

הסירטוק נסגר כאשר צד ימין על צד שמאל, מסיבות הלכתיות וקבליות[7]. אחד מצדדי החיתוך האחורי שלו הוא עגול[8],ובחלק האחורי ישנם שני כפתורים.

לעיתים, גם רבנים ליטאיים לובשים סירטוק ביום יום.

פרטי לבוש לגברים בזרם הליטאי והחרדי-ספרדי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לבוש ליטאי (בתמונה: חבר הכנסת אורי מקלב)

לבושם של היהודים הליטאים עד לסוף המאה ה-19 לא היה שונה בצורה משמעותית מלבושם של היהודים החסידים. מי שהוביל לשינוי בצורת הלבוש היה ר' נתן צבי פינקל, יוצרה של שיטת סלובודקה הדוגלת בערך של גדלות האדם בתנועת המוסר.

באותה תקופה היה מעמדם של בני הישיבות ירוד ביותר. השפעת הספרות המשכילית שהייתה אז בשיאה סחפה המונים ואילו בני הישיבה נתפסו כעניים, בטלנים ומוזנחים.

מתוך רצון לשוות למעמד בני הישיבה ערך נוסף וכן להגביר את חשיבותם בעיני עצמם הורה ר' נתן צבי פינקל לתלמידיו להופיע בלבוש מודרני: תלמידי הישיבה נהגו ללכת בדומה ללבוש הסטודנטים באותה תקופה שכלל כובעים וחליפות. צורת לבוש זו עברה לכלל הציבור הליטאי.

מגבעת קנייטש

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – מגבעת קנייטש

מגבעת הקנייטש היא למעשה כובע פדורה שחור המתאפיין בקמט אחד מרכזי לכל אורכה של הכיפה. בקדמתה של כיפת הכובע (במקום אחיזת הכובע) ישנם גם עוד שני קמטים קטנים יותר. הכובע מיוצר כאשר כל התיתורה המקיפה אותו מוטה כלפי מעלה בדומה לקאפעלוש. לרוב בעת הלבישה מקפלים את חלקה הקדמי של התיתורה כלפי מטה ומכאן נובע שמו של הכובע קנייטש שמשמעותו ביידיש קמט.

ערך מורחב – הומבורג

כובע הוֹמבוּרג דומה מאוד לכובע הקאפעלוש, אלא שיש קמט במרכזו. להבדיל מהקנייטש, התיתורה שלו עגולה וקצוותיה מעוגלות כלפי מעלה לכל היקפה. חובשים אותו נכבדי הציבור הליטאי והספרדי. שמו מגיע משם העיר הומבורג, שבה יוצר כובע זה.

מקטורן מודרני

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – ז'קט

הזרם הליטאי, הפתוח יותר לשינויים מאשר הזרם החסידי, החליף את הרעקל המזרח אירופי במקטורן מודרני בצבע כהה, וכך נוהג בעקבותיו גם הזרם הספרדי. פרט לליטאים ולספרדים לובשת את המקטורן המודרני גם קבוצה חסידית אחת, חסידות חב"ד[9].

זהו פריט לבוש מערבי שאינו מיוחד למגזר החרדי.

הרב הראשי דוד לאו לובש פראק רבני
ערך מורחב – פראק

פראק (נהגה: frak), (המילה קשורה למילה גרמנית Frock) הוא לבוש הדומה לרעקל, מעיל ארוך שחור המגיע עד הברך. בשונה מהרעקל יש לו שסע ארוך מאחור ושני כפתורים בתחילת השסע. לובשים אותו בימות החול נכבדי הליטאים, כגון ראשי ישיבות, ר"מים, רבנים חשובים ודיינים. גם בעדות המזרח רבים מהרבנים לובשים פראק. בחוגים מסוימים מקובל שחתן ביום חתונתו לובש פראק, ובשנים האחרונות החל להיות גם חלק מלבושם של הגברים החרדים הליטאים והספרדים הנשואים בחגים ובאירועים חגיגיים.

מכנסיים ארוכים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ליטאים וספרדים לובשים מכנסיים כהים ארוכים במשך כל השבוע, לרבות שבתות וחגים. כך נוהגים גם חסידים רבים, למעט החסידויות שפורטו לעיל.

פרטי לבוש נוספים לגברים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – כיפה (יהדות)

אף על פי שחבישת הכיפה אינה חובה לדעת רוב הפוסקים, הפוסקים הראשונים ציוו על חבישת כיפה בעת תפילה או שהייה בבית הכנסת ואילו הפוסקים האחרונים החמירו, וקבעו כי אין ללכת יותר מארבע אמות ללא כיפה. יש מהם שקבעו כי יהודי שמתהלך ללא כיפה לראשו עובר על האיסור של "בחוקותיהם (=של הגויים) לא תלכו", מכיוון שכיום דרך היהודים לחבוש כיפה לראשם ואילו הגויים הולכים בגילוי הראש.

חרדים חובשים על פי רוב כיפה שחורה, מקטיפה או מבד. חסידי גור חובשים כיפת בד (ונשואים לובשים בשבת כיפת קטיפה) קמורה וגבוהה יותר מהכיפה הרגילה.

חרדים מודרניים לובשים כיפת קטיפה ללא סרט, - כלומר קצוות הכיפה נראים כמו כל הכיפה, ומעט קטנה מכיפה רגילה.[10]

חסידי ברסלב, וכן חלק מהחסידים הנמנים עם החצרות הירושלמיות, חובשים כיפה גדולה לבנה שבמרכזה פונפון, המכסה לרוב את כל הראש. כיפה כזו מכונה ירמולקה (ראו תמונה).

יש תת-קבוצות שחובשים כיפות שעליהן כיתוב מסוים. חסידי ברסלב מפלג הננחים חובשים ירמולקה גדולה לבנה שעליה הכיתוב "נ נח נחמ נחמן מאומן", ואנשי הזרם המשיחיסטי בחב"ד חובשים בחלקם כיפה שחורה שעליה רקום הכיתוב "יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד". כמן כן, ילדים מכל גוני הציבור החרדי חובשים כיפה עם כיתוב, ציור או דוגמה רקומה.

חולצה לבנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החולצה הלבנה מהווה חלק בלתי נפרד מהלבוש החרדי. גברים וילדים מגיל בר מצווה לובשים חולצה לבנה מכופתרת כל יום. ישנם מספר חברות חרדיות המייצרות במיוחד חולצות לבנות לציבור החרדי, ומותאמות עבורו. למשל, השרוול יותר רחב במקום שבו מניחים תפילין, יש חולצות שסוגרים את הכפתורים ימין על שמאל לשיטת החסידים, יש חולצות עם צווארון יותר ארוך על מנת לא להתנגש בזקן, ועוד.

נעליים ועניבות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • נעליים: חלק מהחסידים מקפידים לנעול נעליים שטוחות, ללא שרוכים. ייתכן שהסיבה לכך הוא הרצון למנוע חשש טומאה. אדמו"רי ויז'ניץ (וכן חלק מחסידי סקווירא) נועלים מגפיים.
  • שיער הראש והפיאות: בקרב הליטאים מקובל להסתפר קצר, ולהסתיר את הפיאות מאחורי האוזן. בכך הם נבדלים מהחסידים, המקפידים לגלח את שיער הקרקפת, ורובם נותנים לפיאותיהם להשתלשל בחופשיות לצידי הראש, ובחסידות חב"ד מגדלים פאות קצרות אך לא מוסתרות מאחורי האוזן.
  • עניבה: להבדיל מליטאים וספרדים, רוב החסידים אינם נוהגים לענוב עניבה (למעט הרבי מליובאוויטש, אדמו"רי בית רוז'ין, האדמו"ר מקארלין וחלק מחסידיו). כמו כן העניבה בחורי הישבות שמים אותה רק בשבת אמנם עסקנים, ורבנים חשובים נוהגים לשים אותם גם בימיות החול.


גלריית תמונות

על פי המסורת הספרדית, לובש הראשון לציון גלימה בצבע כחול כהה או שחור. הגלימה מקושטת מלפנים בריקמה בדוגמת עלים ופרחים בצבע זהב או כסף. על ראשו חובש הראשון לציון מצנפת כחולה כהה המעוטרת בפס תכול-לבן.

בגדי רבני עדות מזרח

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רוב רבני עדות המזרח החרדים נוהגים להתלבש בסגנון הלבוש של זרם הליטאי, אך מספר רבנים בחרו לשמר את הסגנון הלבוש שהיה נהוג בקהילות בארצות מוצאם.

בגדי חזנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלק מהחזנים האשכנזים נוהגים לחבוש כובע חזנים ייחודי ואף גלימה ייחודית בזמן הופעתם.

בגדי הנשים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
נשים חרדיות בתחנת אוטובוס ליד עיר העתיקה בירושלים
אישה חרדית

נשים נשואות מקפידות על כיסוי ראש. בקרב ליטאים וכן חסידויות כמו חב"ד, גור ועוד, מקובל לחבוש פאה נכרית ללא כיסוי נוסף. בחלק מהחוגים האחרים, בעיקר חסידיים, חובשות נשים מטפחת או כובע, לרוב מעל פאה. בחלק מהקהילות, בעיקר חסידויות הונגריות, מגלחות הנשים את שיער ראשן אחר החתונה. בקרב חרדים ספרדים הולכות נשים רבות עם מטפחת או כובע, בהתאם לפסיקתו של הרב עובדיה יוסף, אך ישנן גם נשים החובשות פאה בהתאם לפסק ההלכה של הרב שלום משאש ורבנים אחרים. אצל חלק מהחסידויות, כמו סאטמר, שמות הנשים מטפחת מעל הפאה.

חולצת נשים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חולצות לנשים חרדיות צריכות להיות לא שקופות. אסור לחשוף בטן, כתפיים או מרפקי ידיים.

נשים חרדיות מקפידות ללבוש חצאית שמכסה את הברכיים ורבות אף מקפידות על חצאית ארוכה יותר-עד חצי הרגל-כפסיקתו ההלכתית של רבי שמואל הלוי ואזנר. חלק מהנשים הספרדיות מקפידות ללבוש חצאית עד לקרסול.

נשים חרדיות לובשות גרביים עד מעל לברכיים. לרוב הן בצבעי: רגל/ שחור/ אפור. לרוב, בנות הסמינרים נדרשות ללבוש גרבי רגל לסמינר. הגרביים לנשים חסידיות צריכות להיות חומות כהות מספיק שלא ייראו כרגל ממש אמנם גרביים שחורות נחשבות למודרניות יותר . חסידות סאטמר ורבים מנשות החסידים האירופאים, הולכות עם פס תפר שחור באמצע הגרב שיראו בבירור שזה לא חלק מהרגל.

נשות השאלים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קבוצות נשים המתאפיינות בהתכסות ב"שאל", בגד עליון שמסווה את צורת הגוף, בעת יציאה מהבית. מכונות נשות השאלים[11].

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Tamar Somogyi, Die Schejnen und die Prosten: Untersuchungen zum Schönheitsideal der Ostjuden in Bezug auf Körper und Kleidung unter besonderer Berücksichtigung des Chassidimsums (Kölner Ethnologische Studien 2), Berlin: Dietrich Reimer Verlag, 1982
  • Glenn Dynner, The Garment of Torah: Clothing Decrees and the First Gerer Rebbe.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ שולחן ערוך, יורה דעה, סימן קע"ח, סעיף א', ס"ק ג' (ד"ה "מלבושים אדומים")
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא קמא, דף נ"ט, עמוד ב'
  3. ^ למה דווקא שחור?, 22 באוקטובר 2013, באתר הידברות
  4. ^ בני הקהילות המתלבשות כך מכונות בעגה החרדית "ירושלמר'ס" (מבוטא "צ'למר'ס").
  5. ^ שולחן ערוך סימן צ"א סעיף ב': "צריך לאזור אזור (דהיינו אבנט, גארטל) בשעת התפילה, אפילו יש לו אבנט שאין ליבו רואה את הערוה, משום היכון".
  6. ^ אברמי פליישמן, עליית מחירי הכובעים החסידיים: מהיום יחבשו רק קסקטים, באתר בחדרי חרדים, 24 ביולי 2023
  7. ^ (יוסף שמחה גינזבורג, שיחת השבוע, גיליון 963, מדור פינת הלכה ומנהג, ימין על שמאל), ולא רק חב"ד נוהגים כך.
  8. ^ על מנת לפתור בעיה של חיוב ציצית בארבע פינות הבגד.
  9. ^ בשבתות נוהגים חסידי חב"ד הנשואים ללבוש סרטוק
  10. ^ ספר הפלג המודרני
  11. ^ סימה זלצברג בלאק, [https://jerusaleminstitute.org.il/publications/אופנת-השאלים-נשים-חרדיות/ "הגאולה על כתפיהן" על אופנת ה'שאלים' (השכמיות) בקרב נשים חרדיות], ‏2015










ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%91%D7%95%D7%A9_%D7%97%D7%A8%D7%93%D7%99

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy