Content-Length: 106381 | pFad | http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%92%D7%A6%D7%99%D7%94

קוניוגציה – ויקיפדיה לדלג לתוכן

קוניוגציה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דוגמה לקוניוגציה

קוֹניוּגציה (Conjugation, בעברית חֲבִירָה או הִזְדַּוְּגוּת) היא תהליך של העברה גנטית אופקית שבו חד-תא מעביר פלסמיד, ולעיתים גם חלק מהכרומוזום, לחד-תא אחר. החומר התורשתי מועבר מ "חיידק תורם +" ל"חיידק מקבל -" על ידי מגע ישיר שנוצר באמצעות גשר ציטופלסמתי.

תהליך הקוניוגציה מתרחש בחיידקים שבהם נמצא פלסמיד מיוחד הנקרא פלסמיד F (או גורם F או פקטור F, מן המילה Fertility באנגלית, "פוריות"), שמספר גנים הנמצאים עליו מאפשרים יצירת שערית זוויג (Sex pillus) – אברון שדרכו עובר החומר הגנטי של החיידק התורם לחיידק המקבל (שבו אין את גורם הפוריות). החומר הגנטי המועבר הוא לעיתים קרובות הפלסמיד, לפעמים קטעים מכרומוזום החיידק התורם. לעיתים רחוקות עובר הכרומוזום כולו. החיידק המקבל רוכש בדרך זו את תכונות החיידק התורם שהועברו אליו.[1] פלסמידי F יכולים להשתלב בכרומוזום החיידקי וליצור זן Hfr (רקומביננטים בשכיחות גבוהה; High frequency recombinants), ויכולים להפוך חיידק F- לחיידק Hfr כאשר הקצה המוביל של גנום ה-Hfr מועבר בקוניוגציה יחד עם כל הכרומוזום החיידקי.

קוניוגציה תוך מינית יכולה להתקיים בין זנים רבים של החיידקים, כגון: salmonella, ‏Escherichia coli ו-Streptococcus, כל עוד נמצא באחד מהם פלסמיד F. קיימת גם קוניוגציה בין מינים שונים של חיידקים אך המנגנון המדויק העומד מאחריה אינו מוכר עדיין.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קוניוגציה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ פרקים במיקרוביולוגיה ובמערכות הגנה, ח. ברנהולץ, ל. פלד, ר. וינקלר, (2001) הוצאת המרכז להוראת המדעים, האוניברסיטה העברית בירושלים.
ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%92%D7%A6%D7%99%D7%94

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy