Overleg:Arend (sterrenbeeld)
Onderwerp toevoegenT Aquilae
[brontekst bewerken]- Volgens Robert Burnham, Jr. (van Burnham's Celestial Handbook) zou T Aquilae een zéér rode ster moeten zijn (Very Red Star). T Aquilae is vermeld in de tabel van variabele sterren in het sterrenbeeld Arend (zie bladzijde 202 van Deel 1). Het spectrum van T Aquilae is M5, en de positie is (Epoch 1950) 18:43:3 / +8°41' (voor Epoch 2000 zou dat 18:45:43,7 / +8°44'35,7 moeten zijn, maar ik weet niet meer van waar ik die coordinaten gehaald heb)(volgens die coordinaten is dat net op 't randje van de grenslijn met de Slangendrager, Ophiuchus). Het ware interessant om daar eens een niet al te kleine amateurtelescoop op te richten, dus op die lokatie, om te zien of daar inderdaad iets roodkleurigs te vinden valt...
- T Aquilae is niet opgenomen in Wil Tirion's Uranometria 2000.0 sterrenatlas (kaart 205 van de editie 1987), dus heb ik het er maar met potlood bij gezet. Ik heb totaal geen ervaring met digitale sterrenatlassen en dergelijke (ik ben een Old Fashioned Astronomer), dus aan U om eens te kijken in enkele digitale sterrenatlassen of er soms een T Aquilae te vinden is, op de bovenvermelde coordinaten.
De indrukwekkende online lijst van 10978 verschillende sterrengroepjes, open sterrenhopen, en bolvormige sterrenhopen
[brontekst bewerken]Deze lijst is echt het verkennen waard, mede omdat praktisch alle telescopische asterismen er in vermeld staan. Men moet echt een Sherlock Holmes-achtige ingesteldheid hebben om deze lijst te leren en te kunnen begrijpen, want ze vergt detectivewerk. Zo is het mij nog steeds niet duidelijk waarom het asterisme Aquila VI ontbreekt in deze lijst, terwijl de anderen (Aquila I, II, III, IV, tot en met XIX) er wel in staan. In ieder geval is deze lijst een zéér interessante online bron! DannyJ.Caes (overleg) 5 jul 2019 08:37 (CEST)
New General Catalogue / Index Catalogue
[brontekst bewerken]Om de voeling met de gecatalogiseerde sterrenhemel niet te verliezen, te wijten aan de zoveelste kentering in de geschiedenis van de mensheid (de pandemie van anno 2020, en mogelijks ook van de daarop volgende jaren)(?) heb ik besloten om het lijstje van alle NGC en IC objecten in het sterrenbeeld Arend aan betreffend Wikipedia sterrenbeeld-artikel toe te voegen. Dit is voor mij persoonlijk een grote exploratietocht in de Revised New General Catalogue (RNGC), die feitelijk al sinds het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw aan de gang is, te danken aan het boekje Elseviers gids van Sterren en Planeten (Günther D. Roth), en misschien zelfs nog veel vroeger, dankzij enkele "jeugdruimteboeken" uit de reeks Hoe en Waarom. In ieder geval, we zijn met z'n allen langs alle kanten omhuld door ongeveer dertienduizend astronomische objecten, allen vermeld in de RNGC (NGC / IC), en daarom is het volgens mij "noodzakelijk" om daar wat meer aandacht aan te schenken in Wikipedia (ook als tegengewicht om mentaal niet ten onder te gaan aan de sleur veroorzaakt door de afmattende alledaagsheid veroorzaakt door de pandemie). DannyCaes (overleg) 10 jan 2021 14:53 (CET)