Content-Length: 73046 | pFad | http://no.wikipedia.org/wiki/Supporter

Supporter – Wikipedia Hopp til innhold

Supporter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Walisiske landslagssupportere i «krigsmaling» under verdensmesterskapet i rugby union 2007. Cymru betyr «Wales» på walisisk.

En supporter (eller fan, fra engelsk fanatic, «fanatisk») er en person som støtter eller er tilhenger av et lag, en gruppe eller en person. Ordet supporter kommer fra det engelske ordet support som betyr «å støtte».

Fotballsupporter

[rediger | rediger kilde]

Fotballags supporterklubber

[rediger | rediger kilde]

I Norge er det vanlig at fotballklubbene i de øverste divisjonene har en offisiell supporterklubb, i tillegg til eventuelle andre uavhengige grupper.


Skjerf er en viktig del av supporterkultur innen fotball. Her en tilhenger av Brann med tilhørende skjerf.

Tribunekultur

[rediger | rediger kilde]

Supportere har gjerne en måte å støtte laget som varierer ut i fra nasjonalitet, kultur og historie. Omtrent samtlige av de som identifiserer seg som supportere synger under kamp. I tillegg er det i andre kulturer bannere, flagging, tromming og andre typer tifo.

I Norge har det de siste årene vært delt mellom det man kaller britisk supporterstil og sydlandsk supporterstil. Der Strømsgodset og Vålerengas tilhengere gjerne er største eksponent for førstnevnte. Den sydlandske supporterstilen finner vi i størst utbredelse hos supportergruppene Kjernen og Kanarifansen. Det er og en tendens til at den sydlandske stilen er rådende blant de mindre gruppene, og blant de som starter nytt.

Alternativ supporterkultur

[rediger | rediger kilde]

I utgangspunktet er alle supportermiljøer i Norge forskjellige, men uansett skiller man gjerne ut de som avviker i stor grad fra det som er normen. I Norge er dette typisk ultras- og casualsgrupper, men man trenger ikke alltid å ha merkelapper som dette på gruppene. Ultras og casuals kan på mange skalaer plasseres på hvert sitt ytterpunkt, men på andre punkter finner man igjen likheter.

I Norge kler ofte supportere seg i årets offisielle drakt, og bruker en del penger på produkter fra klubbenes supporterbutikker. De fleste alternative i Norge kler seg ikke i lagets drakt. Dette har og i mange grupper sammenheng med at man har en fascinasjon for engelsk gatemote, og den britiske fotballhistorien. Fotballarenaer ble typisk besøkt av menn fra arbeiderklassen, uten offisielle effekter på seg. I andre mer venstreorienterte miljø blir det sett på som en måte å melke supportere på.

I de mer sydlandske ultrasgruppene i Norge, er det vanlig at det forekommer "uniformer". Her er det sterkt fokus på gruppetilhørighet og det visuelle. Grupper som Ikaros og Ultras Felt C er eksempler på grupper som har tekstiler som profilerer gruppen sin.

I visse fotballkulturer i nordlige strøk forekommer det ofte litt mer fornøyelige måter å hedre klubben sin på, som for eksempel i Bodø, der en stadig voksende supportergjeng har valgt ‘Pølsevann’ som sin «uniform». Pølsevann er en form for buljong som kun serveres på Aspmyra i Bodø.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ AS, TV 2 (5. april 2022). «Spesialiteten på Aspmyra ryster britene». TV 2 (på norsk). Besøkt 1. september 2022. 








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://no.wikipedia.org/wiki/Supporter

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy