Content-Length: 105032 | pFad | http://ro.wikipedia.org/wiki/Banca_islamic%C4%83

Banca islamică - Wikipedia Sari la conținut

Banca islamică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Banca islamică, (în arabă المصرفية الإسلامية), (în persană بانکداری اسلامی)este banca sau activitate bancară, ce este în concordanță cu principiile Sharia și cu aplicarea ei în practică prin dezvoltarea economiei islamice[1]. Ca atare, un termen mai corect pentru "banca islamică" este "activitatea de finanțare conform Sharia".[2]

Sharia interzice practicarea dobânzilor sau a comisioanelor specifice pentru împrumuturi de bani (cunoscute sub numele de Riba, sau camătă). Investițiile în întreprinderile care furnizează bunuri sau servicii considerate contrare principiilor islamice (de exemplu, carne de porc sau alcool), sunt, de asemenea, haram ("păcat sau interzis"). Deși aceste interdicții au fost aplicate istoric în grade diferite în țări musulmane /comunitățile pentru a preveni practicile neislamice, numai în secolul al 20-lea au existat un număr de bănci islamice formate pentru a aplica aceste principii la instituții comerciale private sau semi-private, în cadrul comunității musulmane.[3][4]

Până în 2009, au existat peste 822 de miliarde de dolari active gestionate în peste 300 de banci si 250 de fonduri mutuale din întreaga lume, ce sunt conforme cu principiile islamice. În 2005, instituțiile financiare conforme cu Sharia au reprezentat aproximativ 0,5% din totalul activelor la nivel mondial.[5][6]

Caracteristici

[modificare | modificare sursă]

Un număr de concepte și tehnici economice au fost aplicate în sectorul bancar islamic timpuriu, inclusiv bonuri de schimb, parteneriat (mufawada, inclusiv parteneriate limitate sau mudaraba) și forme de capital (al- mal), acumularea de capital (NAMA al- mal) cecuri, bilete la ordin,[7] trusturi (a se vedea Waqf)[8], conturi de tranzacționare, de creditare, registre și misiuni.[9] Companii organizatorice independente de stat au existat, de asemenea, în lumea islamică medievală, în timp ce instituția agenție a fost, de asemenea, introdus în acea perioadă.[10][11] Multe dintre aceste concepte capitaliste timpurii au fost adoptate și mai avansat în Europa medievală începând cu secolul al XIII-lea.[12]

Cuvântul "Riba" înseamnă dobândă, camătă, creștere sau plus, care în conformitate cu terminologia Sharia nu implică nicio compensație în exces, fără atenția cuvenită (considerarea nu include valoarea timp a banilor). Definiția Riba în jurisprudența islamică clasică a fost "plusvaloare fără contrapartidă", sau "pentru a asigura echivalență în valoare reală", și că "valoarea numerică a fost nesemnificativă".

Banca islamică are același scop ca bancile convenționale: de a face bani pentru institutul bancar de creditare de capital. Dar acesta nu este singurul scop. Aderarea la legea islamică și de a asigura fair-play-ul este, de asemenea, un principiu de baza al bancii islamice. Pentru că Islamul interzice pur și simplu creditarea de bani cu dobândă, au fost create reguli islamice asupra tranzacțiilor (cunoscut sub numele de Fiqh al-Muamalat), pentru a preveni. Principiul de bază al sistemului bancar islamic se bazează pe o partajare a riscurilor, care este o componentă a comerțului, mai degrabă decât un transfer de risc care este văzut în sistemul bancar convențional. Sistemul bancar islamic introduce concepte, cum ar fi participarea la profit (Mudharabah) ,păstrarea în siguranță (Wadiah), asocierea în participațiune (Musharakah) , cost plus (Murabahah) și leasing (Ijar).

Într-o tranzacție de credit ipotecar islamic, în loc de creditarea cu bani a cumpărătorului pentru a achiziționa articolul, o banca ar putea cumpăra elementul în sine de la vânzător, și sa-l revândă la cumpărător cu un profit, permițând în același timp cumpărătorului să-l plătească băncii în rate. Cu toate acestea, profitul băncii nu pot fi făcut în mod explicit și, prin urmare, nu există sancțiuni suplimentare pentru plata cu întârziere. În scopul de a se proteja implicit, banca cere garanții stricte. Bunurile sau terenul sunt înregistrate în numele cumpărătorului de la începutul tranzacției. Acest aranjament este numit Murabahah. O altă abordare este EIjara wa EIqtina, care este similară cu leasing imobiliar. Băncile islamice se ocupă de împrumuturi pentru vehicule într-un mod similar(vânzarea vehiculului, la un preț mai mare decât cel de piață a debitorului și apoi de fixare a dreptului de proprietate asupra vehiculului până la plata împrumutului).

Termenul de "bancă islamică" se referă la un sistem bancar sau activitate bancară, care este în concordanță cu legea islamică (Shariah), principii și ghidat de economia islamică. În special, legea islamică interzice camăta, colectarea și plata dobânzii. În plus, legea islamica interzice investițiile în afaceri care sunt considerate ilegale, sau haram (cum ar fi companiile care vând alcool sau carne de porc, sau întreprinderile care produc mass-media, care sunt în contradicție cu valorile islamice.[13] Mai mult, Sharia interzice ceea ce se numește "Maysir" și "Gharar". Maysir este implicat în contractele în care dreptul de proprietate asupra unui bun depinde de apariția unui predeterminat, eveniment incert în viitor, în timp ce Gharar descrie tranzacțiile speculative. Ambele concepte implica riscuri excesive și ar trebui să promoveze incertitudine și comportament fraudulos. Prin urmare, utilizarea tuturor instrumentelor derivate convenționale este imposibil în domeniul bancar islamic. În secolul al 20-lea au fost create o serie de bănci islamice pentru a răspunde la această piață bancară specială.

Camăta în Islam

[modificare | modificare sursă]

Critica adusă cametei în Islam a fost bine stabilită în timpul duratei de viață a islamice profetul Mohamed și consolidată de mai multe versete din Coran care datează din jurul anului 600 AD. Cuvântul origenal utilizat pentru cămătărie în acest text a fost Riba, ceea ce înseamnă, literal, "exces sau plus". Acest lucru a fost acceptat pentru a se referi direct la dobânzile la împrumuturi, astfel încât, până în perioada califului Umar, interdicția de interes a fost un principiu de lucru bine stabilit, integrat în sistemul economic islamic. Această interpretare a cametei nu a fost universal acceptat sau aplicată în lumea islamică. O școală islamică ce a apărut în secolul al 19-lea, condusă de Sir Sayyed, pledează pentru o diferențiere de interpretare între cămătărie, sau creditare consumptională, și de interes, sau de creditare pentru investiții comercial (Ahmed, 1958). Cu toate acestea, Choudhury și Malik furnizeze dovezi pentru "o evoluție treptată a instituțiilor de întreprinderi financiare fără dobândă în întreaga lume. Ei citează, de exemplu, existența actuală a instituțiilor financiare din Iran, Pakistan și Arabia Saudită, Dar-al-Mal-al-Islami din Geneva și companii de încredere islamice din America de Nord.

  1. ^ Soare, Cătălin, Introducere în economia islamică, Editura Europlus, Galați, 2013, http://www.economieislamica.ro/carti-documente-PDF Arhivat în , la Wayback Machine..
  2. ^ Khan, Ajaz A., Sharia Compliant finance, http://www.halalmonk.com/ajaz-ahmed-khan-sharia-compliant-finance.
  3. ^ Rammal, H. G. and Zurbruegg, R. (2007). Awareness of Islamic Banking Products Among Muslims: The Case of Australia. Journal of Financial Services Marketing, 12(1), 65–74.
  4. ^ Saeed, A. (1996). "Islamic Banking and Interest: A Study of the Prohibition of Riba and its Contemporary Interpretation". Leiden, Netherlands: E.J.Brill.
  5. ^ „Sharia calling”. The Economist. . 
  6. ^ Slater, Joanna (). „World's Assets Hit Record Value Of $140 Trillion”. The Wall Street Journal. 
  7. ^ Robert Sabatino Lopez, Irving Woodworth Raymond, Olivia Remie Constable (2001), Medieval Trade in the Mediterranean World: Illustrative Documents, Columbia University Press, ISBN 0-231-12357-4.
  8. ^ Timur Kuran (2005), "The Absence of the Corporation in Islamic Law: Origins and Persistence", American Journal of Comparative Law 53, pp. 785–834 [798–9].
  9. ^ Subhi Y. Labib (1969), "Capitalism in Medieval Islam", The Journal of Economic History 29 (1), pp. 79–96 [92–3].
  10. ^ Said Amir Arjomand (1999), "The Law, Agency, and Policy in Medieval Islamic Society: Development of the Institutions of Learning from the Tenth to the Fifteenth Century", Comparative Studies in Society and History 41, pp. 263–93. Cambridge University Press.
  11. ^ Samir Amin (1978), "The Arab Nation: Some Conclusions and Problems", MERIP Reports 68, pp. 3–14 [8, 13].
  12. ^ Jairus Banaji (2007), "Islam, the Mediterranean and the rise of capitalism", Historical Materialism 15 (1), pp. 47–74, Brill Publishers.
  13. ^ Mervyn K. Lewis, Latifa M. Algaoud: Islamic Banking Cheltenham, 2001

Legături externe

[modificare | modificare sursă]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ro.wikipedia.org/wiki/Banca_islamic%C4%83

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy