Content-Length: 94757 | pFad | http://ro.wikipedia.org/wiki/Breasl%C4%83

Breaslă - Wikipedia Sari la conținut

Breaslă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Breslele sunt asociații profesionale de meșteșugari aparținând unei meserii, apărute în Evul Mediu pentru a proteja interesele comune și care au existat până la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar în anumite regiuni (de exemplu în Elveția) până în prezent.

Breslele au format un sistem social și economic pentru a reglementa aprovizionarea cu materii prime, cifrele ocupării forței de muncă, salarii, prețuri, volume de vânzări și chiar provizioanele văduvelor. Breslele cuprindeau uneori mai multe grupuri profesionale. Conform tradiției medievale, semnul lor extern erau blazoanele, semnele breslei și îmbrăcămintea, în funcție de ordinul breslei.

Breslele au prescris metode de producție membrilor lor pentru a asigura calitatea. În acest fel, au evitat apariția supraproducției, iar pe de altă parte, au împiedicat introducerea unor tehnici de producție noi, mai productive, posibil mai puțin periculoase pentru sănătate. Acestea le-au garantat membrilor un venit potrivit, adică venituri „corecte”. Prin eliminarea concurenței de prețuri, consumatorilor li s-a garantat un raport preț-performanță stabil - deși la un nivel ridicat de preț.

Începând cu Evul Mediu și până la industrializare în secolul al XIX-lea, asocierea meșterilor meșteri a fost denumită breslă, gaff, birou (nordul Germaniei), uniune, breslă (saxonă) sau mânăstire, pe lângă termenul breslă care este obișnuit astăzi . Astăzi, acordul de limbă științifică din Germania numește asociația meșterilor meșteșugari ca o breaslă și asociația comercianților din Evul Mediu și timpurile moderne timpurii ca o breaslă, în timp ce în Anglia ambele sunt denumite bresle.

Precursorii breslelor urbane existau încă din Imperiul Roman; au servit în principal înregistrarea fiscală a membrilor lor, care apoi s-au mutat adesea în țară. Expresia latină pentru aceste asociații a fost collegium, de exemplu meșterii, comercianții, armatorii, brutarii etc.

Începuturile breslei în Europa Centrală, de Vest și de Nord-Vest pot fi găsite în Evul Mediu timpuriu, când s-au înființat numeroase orașe noi (faza de înființare a orașului) și ramurile de artizanat din orașe au devenit extrem de specializate.

Breasla pescarilor și a barcagiilor din Frankfurt din anul 945 d.Hr. este cea mai veche breslă documentată. În 1010 a fost fondată breasla de pescuit din Würzburg, care își sărbătorește existența în fiecare an pe 6 ianuarie.

În majoritatea orașelor germane, puterea era inițial numai în mâinile nobilimii urbane și a ministerelor mănăstirilor, episcopilor și înaltei nobilimi. Mai târziu, comercianții la distanță au putut, de asemenea, să lupte pentru anumite drepturi și influență politică. Asocierea meșterilor în bresle, adică organizarea lor în oraș, a fost adesea sever restricționată sau chiar interzisă în acest timp. O fuziune a unui grup de oameni sau o „conspirație” așa cum se numea în acea vreme însemna aproape întotdeauna influență politică într-un oraș medieval. Înființarea breslelor a fost asociată cu așa-numita „revoluție a breslei” sau cu o revoltă politică în unele orașe. Cu toate acestea, cetățenilor breslei li s-a acordat adesea o autonomie extinsă încă de la început pentru a face înființarea de noi orașe atrăgătoare pentru comercianți și meșteri (de ex. Freiburg im Breisgau în 1120).

În anumite orașe din Sfântul Imperiu Roman, meșterii organizați în bresle au reușit chiar să cucerească total sau parțial puterea politică. În orașele imperiale, uneori erau în vigoare constituțiile de bresle, care garantau dominarea breslelor în consiliu, care, totuși, nu poate fi echivalată cu o democrație în sensul modern. Alegerile au avut loc anual la Pfullendorf. Această constituție a servit drept model pentru multe orașe și a fost valabilă în Pfullendorf din 1383 până în 1803. Zürich a avut și o „constituție de breaslă” până în 1798.

Cu toate acestea, la sfârșitul Evului Mediu și la începutul perioadei moderne, majoritatea republicilor de bresle au dispărut din nou sub presiunea suveranilor, iar influența politică a breslelor a fost limitată sau redusă în întregime la dreptul comercial. În jurul anului 1550 „regula breslei” a fost abolită în toate orașele imperiale de către împăratul Carol Quintul. După aceea, structurile de putere patriciene au predominat din nou până la sfârșitul Sfântului Imperiu Roman.

Împotriva puterii stăpânilor din bresle, calfele și-au format propriile asociații de calfă din Evul Mediu târziu.

Meșterii care nu erau organizați în bresle aparțineau în unele locuri așa-numitului Meinheit. Spre deosebire de călătorii, servitorii și zilieri fără restricții, aceștia aveau adesea drepturi civile.

În Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană, breslele trebuiau să fie formate din cel puțin trei maeștri în secolul al XVIII-lea pentru a facilita votul. Cu toate acestea, dacă membrii ar demisiona din aceasta, breasla ar putea continua să existe într-o singură persoană. La acea vreme era o întrebare care era adesea dezbătută dacă apartenența la două bresle era posibilă în același timp. Acest lucru a fost posibil atâta timp cât era aceeași ambarcațiune, „ca exemplu, un Seiffensieder în Halle și în Naumburg”. Cu toate acestea, un om nu putea să aparțină a două bresle cu ambarcațiuni diferite. Principiul a fost: „O mulțime de obiecte de artizanat strică un maestru”.

Viața fiecărui membru al grupului a fost determinată decisiv de breaslă. Meșterul breslei a reușit să-și continue activitatea doar cu această implicare. Comunitatea magistraților a reglementat munca și gestionarea individului, calitatea produselor sale, i-a controlat viața morală, l-a protejat în situații de urgență individuale și s-a rugat pentru salvarea membrilor decedați.

Dezvoltarea meșteșugului de la sfârșitul Evului Mediu până în secolul al XIX-lea este descrisă în mod constant ca un declin continuu, sub care a fost trasată o linie eliberatoare odată cu introducerea libertății comerciale. Această evaluare a fost adesea clarificată de degenerarea obiceiurilor și a structurilor sociale învechite. Cercetări mai recente au examinat, de asemenea, contextul economic al acestui declin. În afară de fluctuațiile economice, veniturile reale ale meșterilor au scăzut considerabil. Cauzele au fost separarea producției și comerțului (sistemul de publicare), formele de producție pe scară largă (fabricarea și producția în serie), concurența tipurilor de bunuri noi și parțial importate și împletirea extinsă a pieței prin noi drumuri și mijloace transport.

Dacă sfârșitul breslelor trebuie înțeles ca o poveste de declin sau dacă conținea și elemente de reorientare proto-industrială, cu alte cuvinte, dacă pasul de la o „solidaritate verticală” a breslei respective la „solidaritatea orizontală” a mișcării muncitorești a fost pregătită sau chiar luată este încă subiectul unei controverse științifice.

Guildul obligatoriu și, astfel, puterea economică a breslelor au fost sever restricționate sau complet abolite după Revoluția franceză în zonele dominate de Napoleon, inclusiv în țările vorbitoare de limbă germană. Probabil restaurată în locuri de după războaiele de eliberare, discuția despre libertatea comerțului nu a mai fost întreruptă și cel târziu în 1871 a fost introdusă peste tot în Imperiul German.

În Elveția, breslele și-au pierdut temporar puterea odată cu Revoluția Helvetică din 1798, pe care au redobândit-o parțial prin mediere în 1803. În majoritatea cantoanelor elvețiene, privilegiile breslelor au fost abolite în jurul anului 1830, cu egalitatea forțată politică și economică din mediul rural și a populațiilor urbane, menținându-se însă la Basel până în anii 1870.

Succesorii moderni ai breslelor sunt breslele meșterilor. În unele locuri, breslele există încă ca asociații de meșteșugari sau ca asociații folclorice sau sociale, ca în Zürich. Breslele au fost desființate în diferitele zone germane prin introducerea libertății comerciale în cursul secolului al XIX-lea.









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ro.wikipedia.org/wiki/Breasl%C4%83

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy