Content-Length: 121498 | pFad | http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83lug%C4%83r

Călugăr - Wikipedia Sari la conținut

Călugăr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Călugăr (dezambiguizare).
Călugăr budist
Călugări hinduși
Călugăr creștin ortodox

Călugărul (din greacă καλλόγερον, transliterat: kallogeron, „bătrân frumos”) este persoana care se dedică în mod special spiritualității unei anumite religii. Există călugări budiști, creștini, hinduși etc.

Călugării care trăiesc singuri se numesc monahi (din gr μόνος, "singur"), iar cei care trăiesc în comun cu alți călugări se numesc cenobiți.

În creștinism

[modificare | modificare sursă]

Monahismul poate fi de mai multe feluri:

Monahismul în Biserica Ortodoxă

[modificare | modificare sursă]

În Biserica Ortodoxă monahismul are mai multe trepte: frate începător, rasofor[1], monah și schimonah (schivnic)[2].[3] Cât timp este necesar să viețuiască și să se nevoiască un ostenitor într-o treaptă monahală se analizează de către conducerea mănăstirii, printr-o evaluare duhovnicească, de la caz la caz.[3]

În Biserica Ortodoxă Română, de cele mai multe ori treapta rasoforiei nu este luată în seamă, iar schivnicia nu o doresc toți monahii, ci doar foarte puțini.[3] De asemenea, novicele în mănăstire nu are nici o vestimentație specifică spre a-l deosebi de credincioșii mireni.[3]

  1. ^ rasofór, rasofori s. m. Călugăr novice care, cu binecuvântarea arhiereului și după ce a trecut noviciatul, este îmbrăcat în rasă, aceasta însemnând abnegație, lepădarea de lume și sărăcie de bunăvoie. – Din gr. rasophoros (în Ion M. Stoian, Dicționar religios, Editura Garamond, 1994, citat de DEX online.)
  2. ^ schimonáh, schimonahi s. m. Călugăr care a primit schima mare și trăiește o viață de schimnic. – Din gr. shimonahos (în Ion M. Stoian, Dicționar religios, Editura Garamond, 1994, citat de DEX online.)
    Schimă mare = slujbă bisericească prin care un monah, pregătit pentru „chipul îngeresc”, devine schimonah și primește hainele: dulama, schima (cuculionul), analabul, brâul, rasa, mantia, potcapul, camilafca, metaniile și crucea (în Ion M. Stoian, Dicționar religios, Editura Garamond, 1994, citat de DEX online.)
  3. ^ a b c d Treptele începătoare în monahism Arhivat în , la Wayback Machine., 18 noiembrie 2012, Arhim. Clement Haralam, Ziarul Lumina, accesat la 8 iulie 2013

Lectură suplimentară

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Monahismul în România









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83lug%C4%83r

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy