Content-Length: 244185 | pFad | http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_ringen_(film)

Sagan om ringen (film) – Wikipedia Hoppa till innehållet

Sagan om ringen (film)

Från Wikipedia
För den animerade filmen av Ralph Bakshi, se Sagan om ringen (film, 1978).
Sagan om ringen: Härskarringen
(The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
Sagan om ringen: Härskarringen
Sagan om ringen: Härskarringen
GenreÄventyr
Fantasy
Action
RegissörPeter Jackson
ProducentPeter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders
Fran Walsh
ManusFran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
SkådespelareElijah Wood
Ian McKellen
Liv Tyler
Viggo Mortensen
Sean Astin
Cate Blanchett
John Rhys-Davies
Billy Boyd
Dominic Monaghan
Orlando Bloom
Christopher Lee
Hugo Weaving
Sean Bean
Ian Holm
Andy Serkis
OriginalmusikHoward Shore
Enya
ProduktionsbolagNew Line Cinema
WingNut Films
The Saul Zaentz Company
Premiär10 december 2001
(London)
19 december 2001
Speltid178 minuter
208 minuter
(Extended edition)
LandUSA USA
Nya Zeeland Nya Zeeland
SpråkEngelska
Budget$93 miljoner
Intäkter$870 761 744
UppföljareSagan om de två tornen
IMDb SFDb Elonet

Sagan om ringen: Härskarringen (engelska: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) är ett amerikanskt-nyzeeländskt fantasy-äventyr från 2001 i regi av Peter Jackson med Elijah Wood i huvudrollen. Filmen hade Sverigepremiär den 19 december 2001 och är den första delen av tre av Härskarringen. Filmmanuset är skrivet av Frances Walsh, Philippa Boyens och Peter Jackson, och är baserat på boken Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien.

År 2021 valdes filmen ut för att bevaras i National Film Registry av USA:s kongressbibliotek då den anses vara ”kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefull”.[1]

För länge sedan smiddes maktens ringar på order av Sauron. 3 gavs till alverna, 7 till dvärgarna och 9 till människorna. Dessa ringar hade makten att styra de tre folken. Men i hemlighet smidde Sauron en ring till: härskarringen som kunde styra de andra ringarna och förvandla gott till ont. Sauron spred sin ondska över Midgård och försökte lägga alla länder under sig. Men en allians mellan alver och människor lyckades slå tillbaka Sauron som besegrades när prins Isildur lyckades skära av Saurons fingrar så han förlorade ringen. Isildur tog ringen själv, men dödades av orcherfolket. Ringen föll ner i den stora floden Anduin och gick förlorad. 2500 år senare hittar en tidig hobvarelse vid namn Déagol ringen i Anduin. Déagols kusin och bästa vän Sméagol blir genast frestad av ringen och försöker ta ringen med våld. Déagol och Sméagol hamnar i bråk och slutar med att Sméagol stryper Déagol till döds. Ringen ger Sméagol ett onaturligt liv i 500 år. Ringen gjorde honom mer ond och fördärvade hans sinne. Han glömde sitt namn och blev kallad Gollum. I grottorna han levde i tappade han ringen. Bilbo Bagger från Fylke hittade ringen och tog den med sig.

Resan till Vattnadal

[redigera | redigera wikitext]

Frodo ärver en magisk ring av sin morbror Bilbo Bagger, och trollkarlen Gandalf, som anar oråd, skickar iväg Frodo i sällskap med hans trädgårdsmästare Sam Gamgi till värdshuset Stegrande Ponnyn i Bri. På vägen stöter de ihop med Merry och Pippin. De blir jagade av de mystiska Svarta ryttarna: Nazgûlerna, och lyckas nätt och jämnt klara sig fram till Bri. På värdshuset träffar de utbygdsjägaren Vidstige, som visar dem vägen till Vattnadal, halvalvernas boning. Vidstige avslöjar att de Svarta ryttarna var de människokungar som fick ringar av Sauron och nu är hans odödliga slavar. På vägen passerar de den gamla vaktposten Väderklint, där Frodo i ett bakhåll sticks ned av de Svarta ryttarnas ledare. Han tas snabbt till Vattnadal av alvprinsessan Arwen. Då Frodo har återfått sina krafter återträffar han sina vänner, inklusive Gandalf, och får veta Vidstiges riktiga namn, Aragorn. Dessutom får Frodo en alvklinga och en ringbrynja av materialet mithril av Bilbo, som slagit sig till ro i Vattnadal. Gandalf berättar att hans orders överhuvud, trollkarlen Saruman, har gått med Sauron då han tror att Sauron inte kan stoppas och byggt upp en armé i sin fästning Isengård. Saruman har korsat orcher med människor och avlat en kraftfullare ras: Uruk-Hai.

Alvfursten Elrond kallar till rådslag angående ringen. Ringen kan inte stanna i Vattnadal. Den måste förintas i eldberget i Mordor. Brödraskapet bildas, och det innehåller trollkarlen Gandalf, människorna Aragorn och Boromir, alvprinsen Legolas, dvärgen Gimli samt Frodo, Sam, Merry och Pippin.

Bron vid Kazad-Dûm

[redigera | redigera wikitext]

Brödraskapet lämnar genast Vattnadal, men då de ska passera Dimmiga bergen skickar Saruman stormar in i bergen och brödraskapet måste gå under bergen, genom dvärgarnas boningar Moria. På grund av ett sjömonster som blockerar portarna in har de bara en väg att gå, och det visar sig att alla dvärgar i Moria har dödats av vättar i ett folkmord. Och då de skall passera bron i Khazad-Dûm blir de attackerade av orcherna och av en väldig demon från urtiden, en balrog. Balrogen besegras av Gandalf och faller ned i klyftan i Kazad-Dûm. Men i fallet drar den med sig Gandalf i avgrunden.

Brödraskapet Splittras

[redigera | redigera wikitext]

Det är ett sorgset brödraskap som anländer till Lothlórien, där alvfurstinnan Galadriel och alvfursten Celeborn håller till. Boromir bekänner för Aragorn sin rädsla vad som skall hända med hans folk. Han fruktar det värsta. Boromir och Aragorn kommer överens om att de tillsammans ska ta sig till Minas Tirith, Boromirs hem. Galadriel visar Frodo sin spegel, som visar vad som händer om Frodo misslyckas med att förinta Ringen. Innan brödraskapet lämnar Lothlórien får de varsin gåva av Galadriel. Sedan ger de sig av med båt på den stora floden Anduin. Vid Rauros-fallen vill Boromir ta ringen från Frodo för att rädda sitt hemland Gondor från Saurons arméer, men Frodo vägrar och flyr. Aragorn hittar Frodo flyende i skogen, men strax efteråt blir de attackerade av en stor grupp Uruk-Hai anförda av Lurtz. Aragorn skickar iväg Frodo och slåss mot krigarna och undsätts snart av Legolas och Gimli. Lurtz har fått order att finna en hob men vet inte vilken. Merry och Pippin leder bort urukerna från Frodo men blir inringade av dem. En av krigarna försöker döda dem (emot Saurmans order) men de räddas av Boromir. Boromir säger åt hoberna att fly men istället stannar de kvar och hjälper honom slåss. Boromir dödar många Uruk-Hai men blir illa skadad. Lurtz anländer och skjuter en pil i Boromir som fortsätter att slåss till han blivit skjuten flera gånger. Urukerna kidnappar Merry och Pippin. Aragorn anländer och dräper Lurtz efter en våldsam duell. Frodo försöker fly ensam men Sam kommer med då han lovat Gandalf att aldrig överge Frodo. Aragorn ser dem korsa floden på håll och begraver Boromir tillsammans med Legolas och Gimli. Trion ger sig iväg för att rädda Merry och Pippin.

Rollista (i urval)

[redigera | redigera wikitext]
Inspelningsplats på Nya Zeeland föreställande hobernas hem Fylke.

Sagan om ringen spelades in på Nya Zeeland, eftersom Peter Jackson tyckte att miljöerna passade en fantasyfilm av denna kaliber. Den innehåller också en del datoranimerade miljöer och element.

Det är Howard Shore som har komponerat filmmusiken till Sagan om ringen, kanske hans största projekt dittills. Musiken innehåller flera teman, så som hobernas, Morias och Lothlóriens teman. Den beskriver mycket väl vad som händer och hur omgivningarna ser ut, och Howard Shore sade att han ibland skrev musiken direkt ur Tolkiens böcker. Även här har man varit noga med detaljer. Shore spekulerade i vad hoberna kunde ha för instrument, och så inkluderade han det i deras tema osv. Musiken har givits ut i förkortad version på en cd-skiva, och nyligen har en samling med fyra skivor givits ut med tre timmars musik från hela filmen.

En månad innan filmen hade premiär i Sverige såldes över 60 000 biljetter den första dagen.[2] Filmen hade premiär i Sverige 19 december 2001 och under de sju första dagarna hade filmen spelat in över 35 miljoner kronor i biljettintäkter.[3]

Aftonbladets recensent Jens Peterson gav filmen fyra plus av fem möjliga i betyg.[4]

Priser och nomineringar

[redigera | redigera wikitext]

Filmen nominerades till tretton Oscar och vann fyra.

Kategori Resultat
Bästa scenografi Nominerad
Bästa foto Vann
Bästa kostym Nominerad
Bästa regi Nominerad
Bästa klippning Nominerad
Bästa smink Vann
Bästa filmmusik Vann
Bästa sång Nominerad
("May It Be")
Bästa film Nominerad
Bästa ljud Nominerad
Bästa manliga biroll Nominerad
(Ian McKellen)
Bästa specialeffekter Vann
Bästa manus efter förlaga Nominerad
  1. ^ ”Complete National Film Registry Listing” (på engelska). National Film Registry. Library of Congress. https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/. Läst 24 oktober 2023. 
  2. ^ "'Sagan om ringen' mot nytt rekord", Martin Söderström, Aftonbladet, 20 november 2001.
  3. ^ "Filmsagan succé i hela landet", Martin Söderström, Aftonbladet, 28 december 2001.
  4. ^ Jens Peterson, Aftonbladet, 10 december 2001.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_ringen_(film)

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy