Fotofor
Fotofor, balık ve kafadan bacaklılar gibi çeşitli deniz hayvanlarında parlak lekeler gibi görünen bir salgı organıdır. Organ, insan gözü gibi basit veya karmaşık olabilir, lensler, kapaklar, renk filtreleri ve yansıtıcılardan oluşur.[1] Fotofordaki biyolüminesans, avın sindirimi sırasında emilen bileşiklere bağlı olarak çeşitli şekillerde üretilebilir. Bu işlem, organizmadaki fotosit ("ışık üreten" hücreler) adındaki mitokondriyal hücrelerde veya benzer bir şekilde organizmadaki kültürlenmiş simbiyotik bakteride gerçekleşir.
Derin deniz balıklarının tespitinde fotoforların karakteri önemlidir. Balıklardaki fotoforlar, yiyecekleri kendine çekmeye veya karşı aydınlatma yoluyla yapılan kamuflaj ile avcıları kendinden uzak tutmaya yarar.
Fotoforlar, ateşböceği kalamarının da dahil olduğu bazı kafadan bacaklılarda bulunur. Kalamar, fotoforları kullanarak etkileyici ışık gösterileri yaratabilir.[1]
-
Lycoteuthis lorigera kalamarındaki çeşitli fotoforların dizilişi
-
Işıldakgillerdeki fotoforlar, dünya genelinde en sık görülen deniz altı balığı
-
Bu fener balığı ilk ışını çok uzayan bir sırt yüzgecine sahiptir. Bu ışındaki parıldayan fotoforlarla avları kendine çeker.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "Cephalopod Photophore Terminology". Tolweb.org. 26 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012.