Rajput
Rajput veya Râjpût (Hindu: राजपूत), Sanskritçe'de prens anlamına gelen (raj ile oğlu anlamına gelen putra'dan oluşturuan terim) ve Hindistan'da bir savaşçı olup genelde Ksatriya kastına ait olan bir toplumsal grup. Racputana bölgesi (bugünkü Racastan eyaletinin büyük bir bölümü) ve Gucerat'ın bir kısmında yoğun olarak ikamet etmektedir.
Kökenler
[değiştir | kaynağı değiştir]Kökenleri hakkında kesin bilgi yoktur. İskitler ve Hunlar'a dayandığına dair tez, Harşa Vardhana'nın döneminden sonra Hayber Geçidi'nden Güney Asya'ya giren Ak Hunlar ve Kuşanlar'ın yerli hükûmdarlar ile kaynaşarak Hinduizm'i kabul etmenin sonucu ortaya çıktığına dair tez mevcuttur. Kendileri ise kendi meşruluğunu savunmak için Mahabharata'da adları geçtiği güneş ve aydan ortaya çıkan aileler, Gucerat'ta bulunan cesaret ateşine dayandırmaktadırlar.
Rajput hanedanları
[değiştir | kaynağı değiştir]Rajput hanedanlarından, Pratihara hanedanı yaklaşık 300 yıldır müslümanların saldırılarına karşı direndi fakat 1018 yılında Gazne Devleti sultanlarından Gazneli Mahmut'un saldırısıyla yıkıldı. Chauhan hanedanı 1191 ve 1192 yıllarında meydana gelen Tarain Muharebesi (I. Tarain ve II. Tarain)'nde Gurlu sultanlarından Gurlu Muhammed (Şehabettin Muhammed)'e yenilerek yıkıldı. Ancak Chauhanlar Ranthambore'de geçerek yeniden küçük bir krallık kurdu. Paramara hanedanı 1226 yılında Kölemen hanedanı sultanlarından İltutmuş'un saldırısını geri çevirdiyse Halaciler sultanlarından Alaeddin Halaci'nin 1299 - 1303 yılları arasında düzenlediği Rajput Seferi'nde yok edildi. Ayrıca bu sefer sırasında savaşın kaybedileceğini anlayan Rajput kadınları Jauhar uygulamasını gerçekleştirmiştir.
Rajputlar Delhi Sultanlığının zayıflama döneminde tekrar bağımsızlığı kazandılar. Babür İmparatorluğu'un ilk yıllarda şiddetli direnişleri gösterdi. Zamanla ilhak edildiyse de Malwa 19. yüzyılın başlarına kadar bağımsızlığını kordu.
Hindistan ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |