Content-Length: 142980 | pFad | http://tr.wikipedia.org/wiki/Usame_bin_Zeyd

Üsame bin Zeyd - Vikipedi İçeriğe atla

Üsame bin Zeyd

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Usame bin Zeyd sayfasından yönlendirildi)
Üsame bin Zeyd
أسامة بن زيد
Doğum614
Mekke
Ölüm674
Curf, Emevi Devleti
BabasıZeyd bin Hârise
AnnesiÜmmü Eymen
Diniİslam

Üsame bin Zeyd (Arapçaأسامة بن زيد 614 - 674[1]) Muhammed'in sahabelerinden biri ve Zeyd bin Hârise'nin oğlu.

Zeyd bin Harise ile Ümmü Eymen‎'in oğlu olarak 614 yılında doğdu.[2][3] Hendek Muharebesi ve sonrasında gerçekleşen muharebelere katıldı.[3] Farklı rivayetlere göre 674 yılında öldü.[1]

Hicretten sekiz yıl önce 614 yılında Mekke'de doğdu. Babası, Muhammed'in azatlı kölesi ve evlatlığı Zeyd b. Hârise; annesi Ümmü Eymen ise Muhammed'in dadısıydı. Ebeveynlerinin peygamberin hizmetinde olmasından ötürü Muhammed'in yanında yetişmiştir.

Muhammed'in yanında kaldığı sıralarda Muhammed'in özel ilgisine uğramıştır. Muhammed'in, bir bacağına Hasan'ı öteki bacağına Üsâme'yi oturtup “Allah'ım, ben bu ikisini seviyorum, sen de sev” diye dua etmiştir.[4] Muhammed'in sevgisinden ötürü kendisine “hibbü Resûlillah” (Resulullah'ın sevdiği kişi) yahut “hibbü’bni’l-hib" de (Sevilen kişinin sevilen oğlu) denilmiştir.[1]

Gazvelere, seriyyelere ve savaşlara katılmıştır. 18 ya da 20 yaşlarındayken “Usame Seferi” olarak bilinen sefere komutanlık etmiştir. Sefer öncesi komutan olarak atandığında yaşından ötürü Ömer, Ebubekir, Sa'd b. Ebî Vakkas gibi önde gelen sahabelerin bulunduğu orduya komutanlık etmesi kimilerince hoş karşılanmasa da Muhammed'in uyarıları sonrası mevzu kapatılmıştır.[5]

674 yılında ölmüştür.

  1. ^ a b c "ÜSÂME b. ZEYD". TDV İslâm Ansiklopedisi. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  2. ^ "Üsâme bin Zeyd (r.a.)". Resulullah.org. 21 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2016. 
  3. ^ a b Erboğa, Halid. "Üsame b. Zeyd". Enfal.de. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2016. 
  4. ^ "Hz. Peygamber Dönemi'nde Ve Sonrasında Üsâme b. Zeyd". Dini Araştırmalar Dergisi. 15 Haziran 2022. 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  5. ^ El-Mecali, Muhammef Hazir. "Sahabe Hayatından Gençlere Rol Model Olarak Sunabileceğimiz Örnekler" (PDF). Uysal, Muhammed Emin tarafından çevrildi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://tr.wikipedia.org/wiki/Usame_bin_Zeyd

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy