Content-Length: 64059 | pFad | http://tr.wikipedia.org/wiki/YEPD

YEPD - Vikipedi İçeriğe atla

YEPD

Vikipedi, özgür ansiklopedi
YPD orta şişe ve YPD agar

YEPD veya YPD ((İngilizce):Yeast Extract Peptone Dextrose, (Türkçe): Maya özütü Peptonlu Dekstroz) Ekmek veya bira mayasından otolizasyon, asit veya proteolitik enzimlerle hidrolizasyon yoluyla elde edilen maya özü. Maya büyümesi için tam bir ortamdır. Bu maya ekstratı, pepton bidest içerir. Su ve glikoz veya dekstroz. Bu agar içeren katı bir ortam olarak kullanılabilir. Maya ekstresinin, tipik büyümeyi gerçekleştirmesi üzerine gereken tüm amino asitleri içerir.

YEPD bir agar versiyonu tipik olarak % 1 (kütle / hacim) kalanı bidest su olması ile maya ekstresi, % 2 pepton, % 2 glikoz / dekstroz, % 2 agar'dan oluşur. Tam bir ortam olarak, YEPD oksotrofları test etmek için bir seçim ortamı olarak kullanılamaz. Bunun yerine, YEPD maya kültürlerini büyütmek için bir büyüme ortamı olarak kullanılır. YEPD tipik olarak damıtılmış suda% 1 maya özütü,% 2 pepton ve% 2 glikoz / dekstroz içerir. Bir et suyu olarak yapılabilir veya 1 ilavesiyle bir agar jeli haline getirilebilir. % 5 ila 2 agar ila sıcak et suyuna ve karışımın soğumasına ve katılaşmasına izin verir.[1][2]

Yeast Extract Peptone Dextrose (YEPD), mikrobiyoloji alanında sıklıkla kullanılan bir besi yeridir. Bu besi yerinin adından da anlaşılacağı gibi, içeriğinde maya özü, peptone ve dekstroz bulunur. YEPD, birçok farklı mikro organizmanın yetiştirilmesi ve üretimi için ideal bir ortam sağlar.

Peptone, proteinlerin hidrolizatından elde edilen amino asitler ve peptidler içeren bir besin maddesidir. Maya özü ise maya hücrelerinde bulunan besin maddelerinin bir karışımıdır. Dekstroz ise basit bir şekerdir ve mikroorganizmaların enerji kaynağı olarak kullanılır. Bu bileşenler, YEPD'nin içeriğini oluşturur.

YEPD, birçok mikroorganizmanın büyümesini hızlandırarak, üretim ve araştırma alanlarında kullanımını kolaylaştırır. Ayrıca, bu besiyerinin bileşimi, mikroorganizmaların metabolizmasına uygun olarak ayarlanmıştır.

YEPD, özellikle maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların üretimi için sıklıkla kullanılır. Örneğin, maya üretimi için Saccharomyces cerevisiae adlı maya türü YEPD kullanımıyla yetiştirilir. Ayrıca, Clostridium botulinum gibi bakterilerin tespitinde de kullanılır.

YEPD'nin etkinliği, besiyerinin bileşenleri, pH değeri ve sterilizasyon yöntemine bağlıdır. Bu nedenle, farklı mikroorganizmaların yetiştirilmesi için farklı YEPD varyasyonları kullanılır. Örneğin, bazı mikroorganizmaların büyümesi için besiyerinin pH değeri ayarlanır veya farklı sterilizasyon yöntemleri kullanılır.

  1. ^ "Yeast Extract-Peptone-Dextrose (YPD) Agar" (PDF). 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  2. ^ "protocol: YPD plates". fg.cns.utexas.edu (İngilizce). 3 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017. 
  1. Sambrook, J., Fritsch, E. F., & Maniatis, T. (1989). Molecular cloning: a laboratory manual. Cold Spring Harbor Laboratory Press.
  2. Kuroda, K., Ueda, M., & Ikeda, T. (2012). A simple method for the isolation of oligomycin-resistant mutants of Saccharomyces cerevisiae using yeast extract/peptone/glucose plates. Journal of microbiology and biotechnology, 22(3), 383-385.
  3. Roberts, D. B., Blackburn, C., & Finkelstein, D. B. (1979). Improved media for the detection and enumeration of Clostridium botulinum. Applied and environmental microbiology, 37(5), 955-959.
  4. Jain, S., & Jain, S. K. (2010). Microbial growth kinetics: a review. Indian journal of pharmaceutical sciences, 72(4), 426-431.








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://tr.wikipedia.org/wiki/YEPD

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy