Een handleiding voor ouders & leerlingen voor het gebruik van Zoom om te leren

Zoom in het basis- en middelbaar onderwijs

 

Of je nu in de klas of op afstand leert, maak plezier en blijf verbonden met Zoom.

lezen op de vloer

Als je een ouder bent die een jonge leerling ondersteunt, of een leerling die het goed wil doen in je digitale klaslokaal, lees dan verder voor tips en begeleiding om aan de slag te gaan met Zoom.

Aan de slag

virtuele groepsvergadering

Het maakt niet uit hoe ver je van het klaslokaal verwijderd bent, met Zoom om verbinding te maken met leraren en vrienden kun je blijven leren en bloeien. Het instellen van Zoom duurt slechts een paar minuten en zodra je deze snelle stappen hebt voltooid, heb je toegang tot de sessies van je klas.

Leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs

Om deel te nemen aan lessen via Zoom gebruik je het e-mailadres van je school en een proces dat  externe authenticatie wordt genoemd. Volg deze stappen om deel te nemen aan een Zoom-vergadering met behulp van externe authenticatie.

  1. Klik op de link voor de Zoom-vergadering die door je school is verstrekt. Je krijgt mogelijk een dergelijk bericht te zien:
    Deze vergadering is alleen voor geautoriseerde deelnemers
  2. Klik op "Aanmelden om deel te nemen".
  3. Er zal een webbrowser openen waarin je wordt gevraagd je aan te melden met de aanmeldgegevens van je school.
  4. Je wordt dan in de wachtruimte geplaatst of neemt deel aan de lessessie, zonder dat je hoeft aan te melden op een Zoom-account.

Zoom downloaden

Download de Zoom-desktopapp om Zoom optimaal te benutten. Je kunt vanuit de app deelnemen aan vergaderingen zonder een Zoom-account te hebben.

  1. Ga naar ons downloadcentrum om de nieuwste versie van de Zoom-desktopclient voor jouw besturingssysteem te downloaden. 
  2. Zodra de applicatie is geïnstalleerd, kun je deelnemen aan vergaderingen.

Zoom voor Chromebook

Als je een Chromebook gebruikt voor de les, download dan de Progressive Web App (PWA) voor Chrome OS van Zoom voor een betere ervaring.

  1. Volg deze stappen om de Zoom PWA te downloaden:
    1. Ga naar de pagina van de Zoom for Chrome PWA-app of ga naar de Google Play Store en zoek naar "Zoom PWA".
    2. Klik op "Install" (Installeren).
    3. Nadat de app is gedownload, kun je deelnemen aan een vergadering.
  2. Zoom PWA biedt veel van dezelfde functies als Zoom op een desktop of mobiele apparaat, zoals:
    1. Galerijweergave aanpassen
    2. Live transcriptie
    3. Hand opsteken en reacties tijdens vergaderingen

Deelnemen aan een vergadering

figuur met laptop op een zitzak

Er zijn veel manieren om deel te nemen aan Zoom-klassessies, zoals het LMS van je school, de Zoom-desktopclient, de Zoom-webportal, e-mail of je agenda. Ongeacht hoe je deelneemt, willen we het je gemakkelijk maken, dus volg de eenvoudige stappen hieronder.

 

LMS

Blackboard

  1. Ga naar je les op Blackboard.
  2. Selecteer “Tools”.
  3. Klik op “Zoom”.
  4. Klik in de lijst met alle aanstaande vergaderingen op "Deelnemen" om naar de juiste vergadering te gaan.

Canvas

  1. Klik in het linker navigatiemenu op "Courses" (Cursussen).
  2. Klik op “Zoom meetings.”
  3. Selecteer "Upcoming meetings" (Aanstaande vergaderingen).
  4. Zoek de gewenste vergadering en klik op "Join" (Deelnemen) om deel te nemen aan de vergadering.

Clever

  1. Meld je aan op de Clever-portal.
  2. Klik op de pagina van je leraar.
  3. Klik op het Zoom-pictogram en je gaat naar je virtuele vergadering.

Moodle

  1. Ga naar je Moodle-cursus en klik op “Zoom meetings”.
    • Opmerking: mogelijk heeft je school deze knop een andere naam gegeven.
  2. Zoek onder “Upcoming meetings” (Aanstaande vergaderingen) je gewenste vergadering en klik op “Join” (Deelnemen).

Schoology

  1. Open de Schoology-cursus en klik op de Zoom-link van de les.
  2. De aanstaande vergaderingen voor de cursus worden nu weergegeven. Klik op “Join” (Deelnemen) om deel te nemen aan de vergadering.

E-mail

  1. Als er een uitnodiging voor een Zoom-vergadering naar je e-mailadres is verzonden, klik dan op de link van de vergadering om deel te nemen aan de sessie.
  2. De Zoom-vergadering zal openen en je wordt als deelnemer in de vergadering geplaatst.

Uitnodiging via agenda

  1. Als een agenda-uitnodiging via e-mail is verzonden, kun je de agenda van je e-mailprogramma openen en op de link van de vergadering klikken.
  2. Zoom start dan de vergadering.

Webportal

  1. Ga naar zoom.us.
  2. Klik op "Deelnemen aan een vergadering" in de bovenste menubalk.
  3. Voer de vergadering-ID of de naam van de persoonlijke link in.
  4. Klik op "Deelnemen".
  5. Je wordt in de vergadering geplaatst.

Zoom-functies gebruiken in de klas

Zoom-functies

Zelfs als je Zoom al hebt gebruikt voor videogesprekken, ben je misschien niet bekend met alle functies die beschikbaar zijn voor leren en samenwerken! Maak kennis met deze functies die je mogelijk zal gebruiken tijdens je lessessies.

annotatietools

Als je leraar aantekeningen heeft ingeschakeld, kun je tijdens de les tekenen, typen of stempelen op een gedeeld scherm of whiteboard. Klik op Weergaveopties bovenaan het scherm en kies vervolgens Aantekeningen maken om de werkbalk te openen. Volg de aanwijzingen van je docent voor het gebruik van de annotatietools tijdens de les.

Aparte vergaderruimtes

Aparte vergaderruimten zijn een leuke manier om in kleinere groepen te vergaderen, los van de hoofdsessie op Zoom. Soms word je toegewezen om deel te nemen aan een specifieke aparte vergaderruimte, en soms kun je selecteren aan welke aparte vergaderruimte je wilt deelnemen. Als je leraar je toestaat om zelf een ruimte te selecteren, klik je op het pictogram Aparte vergaderruimten onderaan je scherm en maak je een keuze uit een lijst met open ruimten. Je leraar kan op elk moment instructies naar je ruimte sturen of de ruimte betreden om te kijken hoe je groep het doet.

Chatten tijdens vergadering

Volg de instructies van je leraar bij gebruik van het venster chatten tijdens de vergadering. Je leraar kan verzoeken om vragen te typen of ideeën te delen in de chat, of je kunt misschien rechtstreeks een bericht naar de leraar sturen als je iets privé wilt delen. Vergeet niet om tijdens het chatten respectvol te zijn voor je klasgenoten en alle regels van de klas te volgen!

Non-verbale feedback

Klik op het pictogram Reacties onderaan je scherm om non-verbale feedback te gebruiken, zodat je met je leraar kunt communiceren zonder de les te verstoren. Je kunt je hand opsteken, "ja" of "nee" aangeven met behulp van het vinkje of het X-pictogram, en zelfs je leraar vragen om de les te versnellen of te vertragen met behulp van de pijlen vooruit of terug. 

 

Non-verbale feedback blijft zichtbaar, wat betekent dat het pictogram op je video verschijnt totdat je leraar het wist. Als je per ongeluk een pictogram hebt geselecteerd en het wilt verwijderen, selecteer het dan gewoon opnieuw.

 

Hand opsteken

Peilingen

Je leraar kan peilingen gebruiken voor virtuele onaangekondigde quizzen, trivia-spellen, statuscontroles en andere interactieve lessen. Wanneer een peiling wordt gestart, verschijnt deze in een apart venster van de Zoom-sessie. Je hoeft alleen je antwoorden te selecteren. Je leraar kan de individuele reacties van iedereen in de klas zien.

Reacties

Als reacties zijn ingeschakeld voor je klas, kun je ze gebruiken om jezelf uit te drukken zonder een woord te zeggen! Kies een emoji om weer te geven in je videodeelvenster en je enthousiasme te tonen, een klasgenoot aan te moedigen of aan te geven dat je een onderwepr leuk vindt. Je kunt zelfs de huidskleur van je emoji kiezen.

 

huidskleur voor duimpje omhoog

Scherm delen

Je leraar kan je toestaan om je scherm te delen tijdens de les. Daarvoor hoef je alleen op het pictogram Scherm delen in de bedieningselementen voor vergadering te klikken en vervolgens te kiezen of je een specifiek venster of je hele bureaublad wilt delen (mogelijk heeft je leraar specifieke instructies voor wat je met de klas deelt). Houd er rekening mee dat je leraar tijdens een les het schermdelen kan in- of uitschakelen. Deze optie is dus mogelijk niet altijd beschikbaar, of het kan zijn dat je toestemming moet vragen.

Virtuele achtergronden

Virtuele achtergronden kun je gebruiken omdat je ze leuk vindt, maar ook om je meer op je gemak te voelen bij het inschakelen van je camera door je echte achtergrond te maskeren. Je school kan merkachtergronden hebben met zijn logo, mascotte en kleuren, of je leraar kan je vragen een thema-achtergrond te gebruiken voor een specifieke les. Om je virtuele achtergrond te wijzigen, klik je op de pijl naast het pictogram Video starten/stoppen onderaan het scherm en selecteer je Virtuele achtergrond kiezen.

Toegankelijkheid

groep met hart

Je kunt de toegankelijkheidsfuncties van Zoom gebruiken om aan jouw behoeften te voldoen en elke Zoom-sessie maximaal te benutten. Zo maken we Zoom toegankelijk voor leerlingen met verschillende behoeften:

Toegankelijkheid toetsenbord

Gebruik sneltoetsen om eenvoudig door onze functies te navigeren via je toetsenbord.

Ondersteuning voor schermlezers

We volgen de nieuwste toegankelijkheidsnormen om Zoom toegankelijk te maken voor de nieuwste schermlezers. Je kunt ook waarschuwingen voor schermlezers gebruiken om aangepaste meldingen af te spelen voor specifieke acties.

Ondertiteling en live transcriptie

De functie Live transcriptie van Zoom zorgt automatisch voor ondertitels, of scholen kunnen een ondertitelingsdienst van derden gebruiken. Je kunt ook anoniem verzoeken om Live transcriptie in te schakelen tijdens een les of vergadering.

Multi-pinning

Gebruik multi-pinning om je weergave aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld een leraar en gebarentolk vastmaken.

Tips voor ouders om leerlingen te ondersteunen

Ouder geeft een lunchbox aan een leerling

Je wilt je leerlingen de best mogelijke onderwijservaring bieden, of dat nu externe of hybride omgeving is, of in een klas met fysieke aanwezigheid. Hier vind je een paar manieren om leerlingen te helpen succesvol te leren met Zoom.

Controleer je internetverbinding

Als je thuis internet hebt, vind je hier een paar manieren om je verbinding te verbeteren, zodat je leerling toegang heeft tot Zoom.

  • Laat je leerling indien mogelijk het gebruikte apparaat opstellen in de buurt van de wifirouter of het wifitoegangspunt.
  • Als je wifiverbinding slecht is, kun je met een ethernetkabel verbinding maken met je router.
  • Als de video blijft vastlopen, kan je leerling de camera uitschakelen om de kwaliteit te verbeteren.
  • Bekijk deze video voor meer tips om je wifi thuis te verbeteren.

Richt een leerruimte in

Help je leerling indien mogelijk een plek in te richten om elke dag aan de Zoom-les deel te nemen. Dit kan een plek in de kamer van de leerling, in de keuken, woonkamer of ergens anders in huis zijn.

  • Probeer een rustige plek te vinden waar geen afleiding is, zoals een tv of mensen die komen en gaan. 
  • Als je leerling in een lawaaierige omgeving zit, kun je helpen om de functie Achtergrondgeluid onderdrukken in te schakelen in de audio-instellingen.
  • Zoek naar een goed verlichte ruimte of laat het gezicht van de leerling verlichten door een lamp achter de computer. Indien nodig kun je helpen om de functie Aanpassen bij weinig licht te gebruiken in Video-instellingen.
  • Probeer je leerling een tafel en stoel te laten gebruiken en niet op de grond of op een bed te zitten of te liggen.
  • Houd rekening met de achtergrond in de omgeving van je leerling. Help om de leerplek in te richten met een muur achter de leerling, of om een virtuele achtergrond te gebruiken als de school dit toestaat.

 

Bekijk onze blog van de International Society for Technology in Education (ISTE) voor meer tips over mogelijkheden om je leerling te ondersteunen bij virtueel leren.

Privacy voor leerlingen

Leerlingen delen een tafel

Zoom doet er alles aan om de privacy en veiligheid van de gegevens van onze gebruikers te beschermen, en dat geldt ook voor de gegevens van leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs.

 

Onze Privacyverklaring voor kinderonderwijs beschrijft welke persoonsgegevens we verzamelen, gebruiken of openbaar maken van leerlingen jonger dan 18 jaar wanneer ze onderwijsdiensten gebruiken via een product van Zoom.

 

We voldoen aan de Amerikaanse Children's Online Privacy Protection Act (COPPA). We ondersteunen ook de naleving van de Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) door onze Amerikaanse klanten in het basis- en middelbaar onderwijs en het postsecundaire onderwijs.

Beveiligingsfuncties voor het virtuele klaslokaal

Figuur tijdens Zoom-vergadering

Zoom voorziet tal van beveiligingsfuncties die zijn ontworpen om virtuele klaslokalen te beheren, storingen te voorkomen en leraren te helpen op een effectieve manier op afstand les te geven.

Raadpleeg onze lijst met tips en hulpmiddelen om verstoringen tijdens vergaderingen te voorkomen en erop te reageren voor meer informatie over de beveiligingsfuncties van Zoom.

Meer informatie

Bezoek de Zoom-blog voor productupdates, instructies en handige bronnen om Zoom in en buiten de klas te gebruiken.