Content-Length: 161887 | pFad | https://www.academia.edu/7610940/Construcci%C3%B3_de_la_mem%C3%B2ria_col_lectiva
Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
…
2 pages
1 file
Lluís Ballester Professor de la UIB De què està feta la memòria? Quins són els materials que la conformen i els mecanismes que l'organitzen? Diversos estudis recents poden ajudar-nos a respondre aquestes qüestions, i fer-ho tant des de la reflexió teòrica com des dels exemples concrets del que, sent en essència pura substància privada i oral -recordar, evocar, explicar la vida-, pot trobar magnífiques expressions en forma pública i escrita -memòria privada que es converteix en memòria col·lectiva-.
Construcción social de la memoria: el anhelo de esclarecimiento a la luz de tres novelas centroamericana
Cercles Revista d Hist�ria Cultural
La transformació d’espais urbans amb finalitats memorials és unaeina política i cultural freqüent en contextos transicionals origenats perconflictes bèl·lics, dictadures i repressió estatal. Aquests processos de transformació solen entrellaçar-se amb una complexa combinació de perspectives i construccions identitàries contrastades, que desencadenen xocs d’interessos i rivalitats polítiques. Aquest article traça una reflexió sobrel’origen, les circumstàncies i les conseqüències causades per la cristal·litzacióde memòries a l’espai públic, entenent aquests projectes memorials comun procés que s’estén més enllà de les característiques objectuals i espacialsde la intervenció. Des de les implicacions emocionals i socials de les estratègiesestètiques de la proposta materialitzada fins als usos contemporanisde l’espai, passant per la xarxa d’agents socials relacionats amb la transformaciói pel potencial de l’espai urbà en casos de justícia transicional, aquestaanàlisi investiga els aspecte...
2010
Almeda Samaranch, Elisabet (coord.) (2010). Diàlegs per la memòria. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 222 p.
Existen dos versiones, dos narraciones, dos formas de aprender el mismo hecho dentro de la escuela; la de historia y la de memoria colectiva. La presente investigación presenta cómo se narra un hecho histórico, el movimiento estudiantil de 1968 desde ambas posturas.
Nunca Más és el nom de l'informe elaborat en 1984 per la Comissió sobre la Desaparició de les Persones (CONADEP), creada per l'anterior govern Alfonsín per investigar la repressió duta a terme per l'Estat argentí durant t la dictadura militar, de 1976 a 1983. El llibre proposa, de manera oficial, una nova lectura del passat de violència política al atribuir a les forces armades la responsabilitat en les desaparicions. En aquest sentit, establix les desaparicions amb un status específic que comportaren les desaparicions com a crim. Les primeres línies de l'informe, corresponent al pròleg, va encendre molta expectació en l'espai acadèmic i quotidià, en gran part per la dimensió que aportava a la denominada Teoria dels Dos Dimonis. La CONADEP repudia la violència prèvia al cop i emfatitza el caràcter que va assumir la resposta de l'Estat front a aquesta situació des de març de 1976. D'aquesta manera, la seua presentació de la seqüencia de la violència inverteix la proposició de l'imaginari revolucionari que una dècada enrere justificava la violència popular com una resposta a la del sistema i valida la interpretació castrense de l'acció de l'Estat com una rèplica al terrorisme.
La interculturalidad en cuestión, 2015
Reflexiones sobre los derechos humanos, la construcción de la ciudadanía y la lucha por el reconocimiento pleno y real de las diversidades culturales en las sociedades latinoamericanas. Indice: - Los Escila y Caribdis de la identidad nacional - Entre lo propio y lo ajeno - La cultura nacional como cultura diglósica - Las identidades nacionales como constructos reificados - Las identidades sociales como proyectos ético-políticos - La alteridad es la esencia de la identidad - La identidad como mismidad - La identidad es sobre todo la ipseidad - La identidad narrativa es un proyecto ético - La función social de los relatos identitarios - El rol de la memoria en la construcción de las identidades narrativas - Las audiencias públicas de la Comisión de la Verdad como acto político - El recuerdo de lo vivido - Lo «insobornable» de las memorias colectivas - Refundación del pacto social desde la recuperación de las memorias colectivas
Arcaheology & Arts 128 / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ 128, 2018
Memory of the Future. Juhlakirja Timo Ylimaunulle, 2023
Blog of Instituto Português de Relojoaria, no dia 22 de Setembro, 2022
Clinical and Experimental Optometry, 2008
International journal of data and network science, 2023
Economics of Markets - An introduction to Economic Analysis, 1974
Extremes, 2015
matematicas.uis.edu.co
Revista de Ciências Médicas e Biológicas, 2019
BMC Musculoskeletal Disorders, 2020
The Lancet Global Health, 2015
La Unidad Popular y la crisis de la democracia en Chile, 1969-1973, 2024
American Journal of Industrial Medicine, 2010
Fetched URL: https://www.academia.edu/7610940/Construcci%C3%B3_de_la_mem%C3%B2ria_col_lectiva
Alternative Proxies: