Ensimmäinen Fulbright-Idman Grant –stipendiaatti, kauppatieteiden kandidaatti Eero Kaarsalo aloittaa maisteriopinnot Yhdysvalloissa elokuun puolessa välissä. Opinnot Etelä-Kalifornian yliopiston (USC) Marshall kauppakorkeakoulussa vievät Kaarsalon urahaaveiden lähteille Los Angelesiin.
”Jätin hakemukseni neljään yliopistoon tammikuussa. Maaliskuun puolessa välissä tuli tieto, että minut on hyväksytty ykkösvaihtoehtonani olleeseen yliopistoon. Hyväksytyksi tulin myös Kalifornian yliopistoon Irvineen ja San Franciscon yliopistoon.”
Yliopisto on myös myöntänyt Kaarsalolle 30 000 dollarin stipendin opintoihin. Valtaosan kustannuksista kattaa Idmanin säätiön sponsoroima Fulbright-Idman -apuraha..
”Hyväksymiskirjeestä tuli olo, että minut todella halutaan sinne opiskelemaan. Etukäteen jännitti, miten pystyn kilpailemaan opiskelupaikasta kaikkien kovatasoisten, eri puolilta maailmaa pyrkivien kanssa. Paitsi, että panostin itse hakuprosessiin tosissani, luulen, että Fulbright-statuksellakin oli osansa”, Kaarsalo huokaa onnellisena.
Fulbright-Idman Grant mahdollistaa kahden vuoden opinnot Yhdysvalloissa, mutta Kaarsalo päätyi vuoden mittaiseen The Master of Science in Entrepreneurship and Innovation –ohjelmaan. ”Ratkaisu on tulevaisuutta ajatelleen minulle jopa parempi kuin kahden vuoden ohjelma. Vuosi tehokasta opiskelua ja pääsen heti hyödyntämään oppimaani ammatillisesti. Sekin ratkaisussa viehättää.”
Luoviin aloihin ja erityisesti elokuvateollisuuteen viehtyneenä Kaarsalo odottaa Los Angelesin ja USC:n Hollywood-kytkösten tuomia mahdollisuuksia. Yliopistolla on vahva yhteys elokuva-alaan runsaiden kontaktien, alumnien ja opettajien kautta: ”USC:n verkostot ja alumnitoiminta ovat merkittäviä. Alumneissa on paljon Nobel- ja Oscar-voittajia, urheilijoita ja julkisuuden ihmisiä, ja yliopisto todella vaalii tätä verkostoa. Yhteisöllisyys ja synergia eritaustaisten ihmisten kesken viehättää minua”, Kaarsalo sanoo.
Itse Etelä-Kalifornian yliopisto on perustettu 1880 ja Marshall kauppakorkeakoulu 1920. Yliopistossa oli viime vuonna 47 000 opiskelijaa.
Eeron Top 4-vinkit Fulbright–Idman Grant -apurahan hakuun
1. Suosituskirjeet
Kannattaa pyytää suosittelijoiksi rohkeasti sellaisia henkilöitä, jotka tuntevat sinut eri yhteyksistä ja osaavat kuvailla persoonallisuuttasi ja työtapojasi. Esimerkiksi itse sain suositukset silloisen työpaikkani esihenkilöltä, aiemman työpaikan vanhemmalta kollegalta sekä lukion ranskanopettajalta.
2. Missä haluaisit opiskella?
Kannattaa pohtia etukäteen, missä päin Yhdysvaltoja haluaisit opiskella, mitkä yliopistot sinua kiinnostavat ja millainen olisi sopiva maisteritutkinto. Mieti myös, onko kenties jokin ihailemasi henkilö tietyn koulun alumni tai opettaja. Muista kuitenkin, että hakuvaiheessa melko suurpiirteinen ajatuskin yliopisto-ohjelmista riittää; stipendiaatiksi valittu saa sopivien yliopistojen kartoittamiseen apua Fulbright Suomi -säätiön asiantuntijoilta.
3. Valmistaudu haastatteluun
Harjoittele minuutin hissipuhe, miksi juuri sinä olisit sopiva stipendiaatti maisteriopintoihin Yhdysvalloissa. Perehdy myös Fulbright-ohjelman missioon ja keksi esimerkkejä, miten haluaisit itse toimia kulttuurilähettiläänä Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Muista kuitenkin olla oma aito itsesi! Oma haastatteluni oli mukavan rento ja keskusteleva kokemus.
4. Apurahan saamisen jälkeen
Jos tulet valituksi stipendiaatiksi, haku yliopistoihin alkaa vauhdilla heti syksyllä. Esimerkiksi monien amerikkalaisyliopistojen edellyttämät tasokokeet (esim. GRE, GMAT) sekä kielikoe TOEFL edellyttävät jonkin verran harjoittelua. Näihin kannattaakin hieman tutustua omassa rauhassa, vaikka jo ennen haastattelua.
Teksti ja valokuva: Anne Karppinen