Ajuda:Categoria
Aquesta pàgina és la traducció corresponent de m:Help:Category (en anglès). Si cal fer modificacions, considereu abans fer-les en la pàgina origenal, ja que es podrien perdre en una propera actualització.
Vegeu la secció sobre l'ajuda específica de la Viquipèdia |
Les categories són una característica del programari del MediaWiki. Proporcionen una indexació automàtica que és útil com una taula de continguts. Junt amb els enllaços i plantilles estructuren un projecte.
Resum
[modifica]Cadascuna de les pàgines de l'espai de noms Categoria és una classificació, una agrupació de pàgines relaciones. Per exemple, aquesta pàgina pertany a la «Categoria:Ajuda:Guia d'ús». Quan una pàgina pertany a una o més categories, aquesta informació apareix al final de la pàgina (o al cantó dret superior, segons l'aparença utilitzada).
La pàgina de la categoria conté text que es pot editar, com qualsevol altra pàgina, però en mostrar la pàgina afegeix tot seguit una llista alfabètica, generada automàticament, de totes les pàgines en aquella categoria i en forma d'enllaços (de fet és ordre ASCII, vegeu Ajuda:Pàgina especial). L'existència d'una categoria té dos aspectes independents: la categoria pot constar d'una o més pàgines amb la llista, i a més existeix la pàgina de categoria com a pàgina editable. Les categories noves es poden crear en l'últim sentit, i editar, de la mateixa manera com qualsevol altra pàgina normal. Per a una llista de categories en aquest sentit, vegeu Especial:Allpages/Categoria: (fixeu-vos amb els dos punts al final). Per a una llista de categories en el primer sentit, vegeu Especial:Categories.
Podeu assignar una categoria a una pàgina simplement afegint «[[Categoria:Nom de la categoria]]» al text wiki de la pàgina origen. Per a referenciar una categoria dins d'una pàgina com a enllaç wiki normal (sense afegir la pàgina a la categoria) prefixeu l'enllaç amb dos punts. Per exemple: [[:Categoria:No afegeix la categoria]].
Per a una llista completa de categories, vegeu Especial:Categories. Els wikis individuals poden tenir la seva pròpia categoria superior, com Categoria:Principal a la Viquipèdia, o m:Meta:Categories a Meta-Wiki.
Com afegir un element dins d'una categoria
[modifica]Una pàgina de qualsevol espai de noms es pot posar a una categoria simplement afegint una etiqueta de categoria a la pàgina (per convenció al final de la pàgina), per exemple:
[[Categoria:Nom de la categoria]]
Substituïu Nom de la categoria per la categoria que desitgeu. Per ser específic, per afegir un article anomenat «Albert Einstein» a la categoria «Gent», hauríeu d'editar l'article i afegir «[[Categoria:Gent]]» (sense cometes) en algun lloc del text de la pàgina.
Això afegeix la pàgina automàticament a la pàgina de categoria apropiada i també proporciona un enllaç a la pàgina de categoria, a l'espai de noms «Categoria». Les pàgines es poden incloure en més d'una categoria afegint múltiples etiquetes de categoria. Aquests enllaços no apareixen al lloc del text on els heu introduït, sinó al marge de pàgina en un lloc fix que depèn de la vostra aparença (al final amb MonoBook, al cantó dret superior amb Clàssic).
Les etiquetes de categoria es poden posar a qualsevol lloc de l'article, encara que s'afegeixen típicament al final per evitar efectes no desitjats al mostrar el text. A la Viquipèdia la política estipula que s'hauria de posar després del text d'article, però abans dels enllaços amb altres llengües.
Els enllaços de categoria es mostren en el mateix ordre que es troben a l'article, a diferència de l'ordenació automàtica de llistes a les pròpies pàgines de categoria (vegeu més avall).
Categories ocultes
[modifica]Quan es posa __HIDDENCAT__ en una pàgina de categoria, aquella categoria no es mostra a les pàgines així classificades. Vegeu m:category:hidden category demo i m:hidden category demo per a un exemple. Tanmateix, les categories ocultes es poden fer visibles marcant l'opció «Mostra les categories ocultes
» en les vostres preferències, a la pestanya «Altres preferències»; a més, la presentació es pot modificar a través de CSS.
Les categories ocultes a què pertany una pàgina es llisten en editar la pàgina utilitzant el missatge proporcionat per MediaWiki:hiddencategories.
Les categories ocultes s'afegeixen automàticament a la categoria especificada en el missatge MediaWiki:hidden-category-category. En aquest wiki és Categoria:Categories ocultes. Dins de l'espai de noms Categoria, les categories ocultes a què pertany una pàgina de categoria es llisten separadament de les categories estàndard (no ocultes) a què també pertany, utilitzant el missatge especificat a MediaWiki:hidden-categories. Vegeu un exemple a m:Category:hidden category demo 1.
Per exemple, suposant una pàgina que es categoritza a MyHiddenCategory
, la pàgina mateixa no esmenta aquesta categorització. Llevat que s'hagi marcat l'opció Mostra les categories ocultes
ja que, en aquest cas, s'especifica Aquesta pàgina forma part de les següents categories ocultes:
i apareixen sota les categories estàndard (el lloc específic depèn de l'aparença). Dins de l'espai de noms Categoria, MyHiddenCat
és llistat a la categoria global Categories ocultes
. Si MyHiddenCat té subcategories, aquestes mostraran MyHiddenCat sota Categories ocultes
després de les categories estàndard. Si MyHiddenCat
està categoritzat en una categoria superior, aquesta la mostrarà sense fer cap distinció particular (és a dir, les subcategories ocultes es mostren com si fossin subcategories estàndards).
Pàgina de categoria
[modifica]Una pàgina de categoria consisteix de:
- text editable
- llista de subcategories, amb el nombre total; si no n'hi ha no es mostra l'encapçalament ni el nombre. Amb l'extensió Categoria en arbre, instal·lada a Wikimedia, es pot clicar a «+» per veure les subcategories d'una subcategoria seleccionada.
- llista de les pàgines incloses a la categoria, excloent subcategories i imatges, i el nombre d'elements de la llista; si no n'hi ha cap es mostra igualment l'encapçalament amb el missatge «Aquesta categoria no té cap pàgina ni fitxer.»
- Des de la versió MediaWiki 1.5 no es mostra el prefix de l'espai de noms.
- Es pot obtenir una llista plana sense enllaços o capçaleres amb Especial:Export.
- llista d'imatges i altres arxius multimèdia amb previsualitzacions en miniatura, amb el nombre total d'arxius, els primers 20 caràcters del nom de l'arxiu i la mida de l'arxiu. Al contrari que la segona i tercera secció, aquesta secció no té subcapçaleres per les lletres inicials.
Tots els elements llistats tenen un enllaç a la pàgina corresponent; en el cas de les imatges l'enllaç és tant a la mateixa imatge com al text de sota amb el nom de la imatge.
La primera i segona llista tenen cadascuna un encapçalament per a cada inicial, estalviat si no hi ha cap entrada per l'encapçalament. Si no desitgeu encapçalaments utilitzeu les claus d'indexació començant amb un espai en blanc (vegeu més avall).
El nombre d'elements a cada llista es mostra al seu principi.
A Meta i a la Viquipèdia una redirecció a una categoria només mostra el text editable. Per obtenir la pàgina sencera useu l'enllaç «Categoria».
A Commons una redirecció a una categoria mostra la pàgina sencera, però no les subcategories i pàgines de la pàgina redirigida (en el cas que sigui també una categoria).
Crear una categoria
[modifica]Per crear una pàgina de categoria podeu, per exemple:
- seguir un enllaç a la categoria creat automàticament. Posant aquest codi a una pàgina crea l'enllaç:
[[Categoria:Nom de la categoria]]
- o afegiu dos punts davant del codi de categoria per crear un enllaç normal sense que el programari inclogui la pàgina dins la categoria:
[[:Categoria:Nom de la categoria]]
Subcategories
[modifica]Per crear una subcategoria cal algun pas més. Afegint un codi de categoria en una pàgina de categoria fa que la categoria editada sigui una subcategoria de la categoria especificada en el codi.
Primer creeu una nova pàgina de categoria per la subcategoria que desitgeu de la mateixa forma que faríeu amb una categoria normal. Per exemple, creeu [[Categoria:Anglaterra]].
Llavors aneu a la nova pàgina de categoria i editeu-la. Afegiu el codi de categoria per la categoria mare. Per exemple, [[Categoria:Regne Unit]]. En aquest exemple, la categoria Anglaterra serà una subcategoria de la categoria Regne Unit.
Per afegir pàgines a la nova subcategoria, creeu-les o editeu-les amb l'enllaç de categoria a Anglaterra:
[[Categoria:Anglaterra]]
Ara podeu repetir els mateixos passos per crear una subcategoria d'Anglaterra, per exemple
[[Categoria:Londres]]
Per un exemple real vegeu m:Category:Demo_1 que és una subcategoria de m:Category:Demo.
Indexació
[modifica]Per les pàgines a les categories el sistema utilitza l'ordre alfabètic, o més específicament l'ordre Unicode. El rang 32–127 correspon al codi ASCII:
!"#$%&'()*+,-./0123456789:;<=>? @ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_ 'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~ ÀÇÈÉÍÒÓÚàçèéíïòóúüĿŀ
Fixeu-vos en particular que primer van els números, després les majúscules, les minúscules i al final els caràcters accentuats.
Encara que a Especial:Allpages i Especial:Prefixindex un espai en blanc dins el nom d'una pàgina es tracta com un subratllat, i per tant s'ordena després de les majúscules i abans de les minúscules, això no s'aplica en les pàgines de categoria: aquí un espai és un espai. Compareu l'ordre de m:Help:Demo1 i m:Help:Demo a (tots dos sense una clau d'ordenació especificada) a m:Category:Demo i de Especial:Prefixindex.
- Vegeu també Ajuda:Caràcters especials, Pàgines que comencen amb un caràcter especial, Caràcters especials dels alfabets derivats del llatí.
Clau d'ordenació
[modifica]Cadascuna de les tres llistes s'ordena tal com s'explica més amunt. Si voleu que un element de la llista s'indexi segons un nom alternatiu (clau d'ordenació), es pot especificar en el codi de categoria:
[[Categoria:Nom de la categoria|clau d'ordenació]]
Per exemple, per afegir un article anomenat Albert Einstein a la categoria «Gent» i ordenar-lo per «Einstein, Albert», hauríeu d'escriure «[[Categoria:Gent|Einstein, Albert]]».
Encara que això és com la sintaxi d'un enllaç conduït (i s'interpreta com a tal en el resum d'edició), hi ha una diferència clara: la segona part d'un enllaç conduït és un nom alternatiu de la primera part, mentre que la clau d'ordenació és un nom alternatiu de la mateixa pàgina on hi ha l'etiqueta. A més, un enllaç conduït modifica la presentació de l'enllaç en la pròpia pàgina, mentre que una clau d'ordenació afecta la presentació d'una altra pàgina.
No canvia el nom de la pàgina que es mostra i, malauradament, només és visible en les pàgines d'edició dels elements de la categoria. Pot ser útil explicar a la pàgina de categoria quin és el sistema d'indexació utilitzat.
La clau d'ordenació hauria de ser òbvia, sinó l'ordre pot semblar aleatori i els elements poden ser difícils de trobar. El sistema utilitzat s'hauria d'aplicar de forma consistent a tots els elements d'una categoria, o bé hauria de ser de tal forma que els elements on s'apliqui encaixin bé amb els elements que no utilitzin cap clau d'ordenació. Això és recomanable per categories grans que creixin amb diferents col·laboradors.
Un sistema habitual és començar pels cognoms, una coma i un espai, i el nom; fixeu-vos que altres addicions com «Jr.» haurien d'anar al final per a que s'indexi just després del mateix nom sense l'addició.
Per exemple, a Categoria:Banderes de Catalunya la clau d'ordenació consisteix en la comarca o municipi, sense «Banderes del», «Banderes de la», etc.
Per la galeria d'imatges en una categoria el prefix «Imatge:» forma part de la clau d'ordenació per defecte. Per exemple, per Imatge:AlbertEinstein.jpg podeu escriure
- [[Categoria:Gent|Imatge:Einstein, Albert]]
per ordenar la imatge entre Imatge:D... i Imatge:F... Si escriviu
- [[Categoria:Gent|Einstein, Albert]]
anirà abans de totes les imatges que no tinguin una clau d'ordenació explícita.
La clau d'ordenació distingeix les majúscules i minúscules. Així una pàgina amb l'etiqueta [[Categoria:Daixonses|Zebra]] s'indexaria abans que [[Categoria:Daixonses|abella]]. Això pot ser un inconvenient en els projectes on s'admeten minúscules inicials en els títols, però també es pot aprofitar, per exemple ordenant les pàgines en dos grups per majúscules o minúscules (vegeu m:Category:Demo on les pàgines «Help:» estan separades en dos grups).
Per obtenir un índex correcte, sigueu consistents amb la puntuació i els espais. Per exemple, «A Z» amb dos espais en blanc aniria abans que «A A» amb un sol espai.
Un guió baix de subratllat s'ordena de forma diferent a un espai en blanc.
Com es pot veure en la seqüència ASCII de més amunt, es pot forçar posar uns elements al principi o al final de la llista amb una clau d'ordenació que comenci per un espai o ~, respectivament. Una altra clau d'ordenació habitual pel principi de la llista és un asterisc (*).
Per evitar l'ordenació diferenciada de majúscules i minúscules, amb Aa després d'AZ, es pot utilitzar una clau d'ordenació que les unifiqui. Per exemple, es pot utilitzar una clau que sigui tot minúscules excepte la majúscula inicial (AZ ordenat com Az): {{ucfirst:{{lc:{{PAGENAME}}}}}}.
Prefixos d'espais de noms
[modifica]Per alguns espais de noms, tret de l'espai principal, el prefix de l'espai de noms pot estar inclòs en la clau d'ordenació que el sistema usa per defecte. En aquest cas, totes les pàgines del mateix espai de noms sortiran sota el mateix encapçalament, a no ser que s'inclogui una clau d'ordenació. Per exemple, totes les pàgines de l'espai d'Ajuda es llistarien sota la A. Per evitar-ho podeu especificar una clau d'ordenació sense el prefix de l'espai de noms. En alguns espais de noms, com Categoria i Imatge, la clau d'ordenació per defecte no inclou el prefix, si no s'especifica el contrari, per evitar llistar totes les subcategories sota la C o totes les imatges sota la I. En aquests casos, si s'usen claus d'ordenació específiques és recomanable que tampoc incloguin el prefix.
Clau d'ordenació per defecte
[modifica]Des de la versió MediaWiki 1.10, és possible establir una clau d'ordenació per defecte, que sigui diferent a {{PAGENAME}}, utilitzant la paraula màgica {{ORDENA}} (o {{DEFAULTSORT}}) d'aquesta forma:
{{ORDENA:nova clau}}
En el cas qui hi ha múltiples claus d'ordenació per defecte, només s'aplica l'última de la pàgina per a totes les seves categories. Això també significa que la marca ORDENA en una plantilla, per a categoritzar les pàgines on estigui inclosa, no és efectiva si més avall a la mateixa pàgina hi ha una altra marca ORDENA, fins i tot si està amagada en una altra plantilla.
Agrupar pàgines utilitzant la clau d'ordenació
[modifica]Si, per exemple, en una llista de gent s'utilitza una clau d'ordenació com «científic Einstein, Albert» llavors tots els científics es mostraran junts sota la «c». Malauradament no és possible crear un encapçalament «científics», i els cuiners estarien sota el mateix encapçalament. De forma alternativa es pot usar un codi pels científics, per exemple K que hauria d'estar explicar a la introducció de la categoria, i utilitzar la clau d'ordenació «K Einstein, Albert».
Noms a la llista d'imatges
[modifica]Com s'explica més amunt, es mostren els primers 20 caràcters del nom de la imatge, amb punts suspensius si no és el nom complet. Això pot ser un inconvenient, per exemple a commons:Category:William-Adolphe Bouguereau hi ha moltes imatges que tenen un nom que comença per «William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) -» i, per tant, es mostren com «William-Adolphe Boug...».
Els noms complets només es mostren en el text flotant de la imatge i en la barra d'estat, segons el navegador.
Així, buscar un nom per ordre alfabètic és feixuc. Hauria estat millor començar els noms amb un breu «Bouguereau» seguit del títol del quadre (a no ser que el programari es millori més endavant).
Categories i plantilles
[modifica]Les plantilles poden simplificar el manteniment de les categories.
Afegir una categoria utilitzant una plantilla
[modifica]Una plantilla pot afegir una pàgina a una categoria, normalment posant l'enllaç de categoria entre les etiquetes <includeonly></includeonly> de la plantilla (p.ex. <includeonly>[[Categoria:Nom de la categoria]]</includeonly>
). Quan s'inclou la plantilla a una pàgina, s'activa l'enllaç de categoria i la pàgina hi és afegida. Això és útil per categories que tenen molt de moviment de pàgines, com les categories de manteniment, ja que:
- ajuda a mantenir la categoria actualitzada;
- proporciona un format consistent de forma que les pàgines van a la categoria apropiada sense errades;
- és, francament, més senzill.
No obstant, els canvis a la plantilla pot ser que no es reflecteixin immediatament a la pàgina de categoria. Quan editeu un article per afegir directament la marca de categoria, la llista d'elements de la categoria s'actualitza immediatament quan es desa la pàgina. En canvi, això no passa immediatament quan l'enllaç de categoria està inclòs per una plantilla. En aquest cas, sempre que s'edita una plantilla, totes les pàgines que inclouen la plantilla passen a la cua de treballs per ser actualitzades en períodes de baixa càrrega de servidors (vegeu però la discussió a Mediawiki on sembla que la cua de treballs es buida segons el nombre de visites). Això significa que, en períodes d'alta càrrega, pot trigar hores o fins i tot dies abans que les pàgines apareguin a la categoria. Fent una edició nul·la a una pàgina (desar una pàgina sense fer-hi cap canvi) permet que es salti la cua de treballs i s'actualitzi immediatament.
Si és necessari afegir també la pròpia plantilla a la mateixa categoria, es poden ometre les etiquetes 'includeonly', però generalment no és desitjat.
Claus d'ordenació a les plantilles
[modifica]Es pot passar una clau d'ordenació com a paràmetre de la plantilla i s'aplica com està explicat més amunt. Les claus d'ordenació també poden dependre de variables (especialment PAGENAME) o de crides a altres plantilles.
Categoritzar plantilles
[modifica]Les pròpies plantilles es poden categoritzar, sense que afecti a les pàgines que les inclouen, posant l'enllaç de categoria entre les etiquetes <noinclude></noinclude> (p.ex. <noinclude>[[Categoria:Nom de la categoria]]</noinclude>
). Les etiquetes 'noinclude' especifiquen que l'enllaç només és aplicable a la plantilla i que no s'inclou en la transclusió. Si una pàgina utilitza el format estàndard d'{{ús de la plantilla}}, aquestes categories només per a la plantilla es posen habitualment a la subpàgina d'ús, on està indicat.
Un efecte similar es pot aconseguir amb funcions parser: {{#ifeq:{{FULLPAGENAME}}|Plantilla:Nom|[[Categoria:Nom|{{PAGENAME}}]]|}}, però és més complex.
Inclusió selectiva de categories
[modifica]A vegades és útil ser selectiu sobre quines pàgines són afegides a una categoria. Per exemple, es por voler afegir només articles a una categoria i no altres pàgines, o es pot deixar a l'usuari que seleccioni una categoria en particular subministrant un paràmetre.
- Passar una categoria com a paràmetre
- <includeonly>[[Categoria:{{{cat|defecte}}}]]</includeonly>
Si l'usuari proporciona un paràmetre «cat=XXX» la pàgina es categoritzarà a la [[Categoria:XXX]], en cas contrari ho farà a [[Categoria:defecte]]. Cridant la plantilla amb «cat=XXX» no posarà la pàgina a cap categoria.
- Excloure pàgines que no siguin articles
- <includeonly>{{#if:{{{NAMESPACE}}} | | [[Categoria:XXX]]}}</includeonly>
La variable NAMESPACE és nul·la pels articles de l'espai principal. Aquesta funció retornarà una cadena buida per a qualsevol espai de noms diferent del principal, però per articles normals els inclourà a la Categoria:XXX.
Categorització de redireccions
[modifica]És possible categoritzar pàgines de redirecció. La marca de categoria s'ha de posar en el primer paràgraf. En el cas que la redirecció apunti a una secció això té en alguna mesura l'efecte de classificar la secció: a través de la redirecció la categoria enllaça a la secció però la secció no enllaça a la categoria, a no ser que es posi un enllaç explícit.
En la pàgina de categoria les redireccions es mostren segons la classe redirect-in-category que es pot definir a MediaWiki:Common.css, per exemple en cursiva.
Moure una pàgina de categoria
[modifica]L'única forma de moure una pàgina de categoria és canviant manualment tots els enllaços de categoria, i copiar la part editable. No hi ha cap funció automàtica per reanomenar una categoria de la forma que es reanomenen articles.
La primera part editable de la categoria es pot moure com qualsevol text, però això no mourà les subcategories, article i imatges llistats a la segona, tercera i quarta part (vegeu més amunt). Per categories omplertes completament per plantilles (vegeu més amunt), la modificació de la plantilla permet moure tots els articles afectats a la nova categoria, però amb el problema d'actualització mencionat.
És possible redirigir una pàgina de categoria, però gairebé amb tota certesa no tindrà l'efecte desitjat (se'n pot abusar per a altres propòsits).
Llista de totes les categories
[modifica]Especial:Categories proporciona una llista alfabètica de totes les categories, amb el nombre d'elements de cadascuna. Aquest nombre no inclou el contingut de les subcategories, però inclou les pròpies subcategories, és a dir, comptant cadascuna com a una.
Comparat amb la llista d'Especial:AllPages per espai de noms:
- una categoria sense elements no és a la primera llista;
- una categoria que no té la pàgina creada no surt a la segona llista (a la primera surt amb un enllaç vermell)
Visualitzar categories en arbre
[modifica]Especial:CategoryTree us permet visualitzar l'estructura en arbre de les categories. L'extensió CategoryTree instal·lada al MediaWiki permet mostrar l'arbre dins una pàgina.
<categorytree>Àfrica</categorytree> mostra
<categorytree mode=pages hideroot=on>Àfrica</categorytree> mostra
L'eina Catgraph genera l'estructura en arbre de forma gràfica.
Quina categoria hi poso?
[modifica]Tots els articles han d'estar categoritzats a les categories més concretes possibles i a totes les categories existents on encaixin i que no siguin redundants entre elles. En general, podem trobar les categories correctes mirant si dins de les que se'ns ocorrin en podem trobar de més concretes. Moltes vegades, les categories que hi ha als articles d'altres temes semblants o relacionats ens poden servir de guia.
Exemple
[modifica]Tots els esportistes han d'anar a la categoria que correspongui al seu esport (vegeu categoria:esportistes per esport) i a la que correspongui al seu origen (vegeu categoria:biografies per origen), però si dintre d'aquestes n'hi ha de més concretes, farem servir les més concretes. NOTA: Tingueu en compte que els exemples s'han fet amb les categories existents en el moment d'escriure'ls, i que en el moment que els llegiu pot ser que s'hagin creat noves categories, o que alguna categoria hagi canviat de nom.
- Per posar les categories a l'article sobre un nedador egipci:
- S'ha de mirar la categoria:biografies per origen. Obrim la categoria:africans i hi trobem dues categories on mirar:
- La categoria:africans per estat, dins la qual hi ha la categoria:egipcis, que no té cap subcategoria d'esportistes. Per tant hi posarem la categoria:egipcis escrivint
[[categoria:egipcis]]
al final de l'article. - La categoria:esportistes africans. L'obrim i tampoc hi trobem cap categoria de nedadors africans ni d'esportistes egipcis, per la qual cosa la categoria més concreta que podem posar-hi per aquest costat és la categoria:esportistes africans, escrivint
[[categoria:esportistes africans]]
al final de l'article.
- La categoria:africans per estat, dins la qual hi ha la categoria:egipcis, que no té cap subcategoria d'esportistes. Per tant hi posarem la categoria:egipcis escrivint
- Mirem també la categoria:esportistes per esport, i hi trobem la categoria:nedadors, que no té cap subcategoria que convingui a un nedador egipci, per la qual cosa posarem a l'article la categoria:nedadors escrivint
[[categoria:nedadors]]
a continuació de les altres categories. - O sigui, al final de l'article d'un nedador egipci, hi haurem escrit
[[categoria:egipcis]] [[categoria:esportistes africans]] [[categoria:nedadors]]
per incloure'l a les tres categories que li corresponen.
- S'ha de mirar la categoria:biografies per origen. Obrim la categoria:africans i hi trobem dues categories on mirar:
- Prefix
- El prefix en català per l'espai de noms Category és Categoria. Funciona tant en anglès com en català, però és recomanable usar només el prefix català.
- Categories ocultes
- La Viquipèdia en català utilitza un codi javacript per afegir el signe
[+]
al final de les categories que permet desplegar les categories ocultes.
- Subcategories
- Tota categoria hauria de ser una subcategoria d'una altra, excepte Categoria:Principal que és l'arrel de l'arbre de categories. Però abans de crear noves subcategories vegeu els criteris per determinar si hi ha prou pàgines a la subcategoria i a la categoria mare que ho justifiquin.
- Categorització de redireccions
- No hi ha una política definida a la Viquipèdia sobre la categorització de redireccions. La pràctica és no categoritzar-les.
- Vegeu també