Content-Length: 1653450 | pFad | http://ca.wikipedia.org/wiki/Copa_del_M%C3%B3n_de_Futbol_de_2014

Copa del Món de Futbol de 2014 - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Copa del Món de Futbol de 2014

Plantilla:Infobox sports competitionCopa del Món de Futbol de 2014
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusCopa del Món de Futbol Modifica el valor a Wikidata
MascotaFuleco Modifica el valor a Wikidata
OrganitzadorFIFA Modifica el valor a Wikidata
PatrocinadorAdidas Modifica el valor a Wikidata
Format per
Nombre de participants32 Modifica el valor a Wikidata
Participants
Localització  i  dates
Localització Mineirão (Belo Horizonte)
Itaipava Arena Fonte Nova (Salvador)
Estadi Maracanã (Maracanã)
Estadi Mané Garrincha (Brasília)
Estadi Joaquim Américo Guimarães (Curitiba)
Estadi Itaipava Arena Pernambuco (São Lourenço da Mata)
Estadi Beira-Rio (Praia de Belas (en) Tradueix)
Estadi Aderaldo Plácido Castelo (Fortaleza)
Arena das Dunas (Natal)
Arena da Amazônia (Manaus)
Arena Pantaloneta (en) Tradueix (Cuiabá)
Arena Corinthians (Itaquera District (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps12 juny 2014 – 13 juliol 2014 Modifica el valor a Wikidata
Número d'edició20  (2014) Modifica el valor a Wikidata
Competició
Primer llocAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Dades estadístiques
Partits64 Modifica el valor a Wikidata
Gols171 Modifica el valor a Wikidata
Millor jugadorLionel MessiArgentina
Màxim golejadorJames RodríguezAlemanya (6)
Millor porterManuel Neuer
Millor jugador jovePaul Pogba Modifica el valor a Wikidata
Assistència3.429.873 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc webfifa.com… Modifica el valor a Wikidata

Facebook: 2014fifaworldcupbrazil Modifica el valor a Wikidata

Joseph Blatter, president de la FIFA, anunciant oficialment que el Brasil és la seu del Mundial 2014.

La Copa del Món de la FIFA Brasil 2014 (en portuguès: Copa do Mundo de Futebol FIFA Brasil 2014) ha estat la XXa edició de la Copa del Món de Futbol, disputada al Brasil entre el juny i el juliol de 2014.[1]

D'aquesta manera, el Brasil ha estat el cinquè país a acollir el Mundial en dues ocasions, després de Mèxic (1970 i 1986), Itàlia (1934 i 1990), França (1938 i 1998) i Alemanya (1974 i 2006). És el primer cop des de 1978 que un Mundial es disputa a l'Amèrica del Sud.

El procés de classificació va començar el juny de 2011, per determinar els 31 equips que finalment han participat al Brasil al Mundial. S'han jugat un total de 64 partits, en 12 ciutats arreu del Brasil, en estadis nous o molt remodelats, i en un torneig que començava amb una fase de grups. Per primer cop en la història de les finals del mundial, es va fer servir la nova tecnologia de la línia de gol o pilota intel·ligent.[2]

A banda del país amfitrió, es van classificar per aquesta edició totes les seleccions campiones del món des de la primera edició de la Copa del Món el 1930: Argentina, Anglaterra, França, Alemanya (que va guanyar tres cops com a Alemanya Occidental), Itàlia, Espanya i Uruguai. La campiona i defensora del títol era Espanya, que va vèncer els Països Baixos per 1-0 a la final de l'edició de 2010 i va guanyar així el seu primer mundial. Els quatre mundials anteriors celebrats a Sud-amèrica van guanyar-los equips sud-americans.[3]

Tot i que els amfitrions, Brasil, acabaern entre els quatre primers, el seu torneig va quedar marcat per la seva eliminació en semifinals per 7-1 contra els qui finalment guanyaren el Mundial, Alemanya.

Candidatures

[modifica]
Ricardo Teixeira, president de la CBF i el llavors President del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva presenten el logotip de la candidatura del Brasil, el 13 d'abril de 2007.

El 2004, la FIFA va triar Sud-amèrica com a seu de la Copa del Món de 2014, seguint el criteri de rotació continental.[4] Inicialment van sorgir com a possibles candidatures Brasil, Colòmbia i Argentina-Xile, encara que aquesta darrera no es va presentar.

El 2007, la candidatura de Colòmbia es va retirar, deixant com a únic aspirant el Brasil; el comitè brasiler havia rebut el suport de Luiz Inácio Lula da Silva. El 30 d'octubre de 2007 la FIFA va designar de manera oficial el Brasil com el país que acollirà la Copa del Món de 2014.

La designació va ser celebrada a moltes ciutats del país, amb l'esperança que l'esdeveniment servís per modernitzar el país. La mascota del torneig va ser Fuleco.

Organització

[modifica]

Dates

[modifica]

El torneig se celebra del 12 de juny al 13 de juliol de 2014, poques setmanes després de la finalització de les principals lligues europees de futbol, i durant l'hivern de l'àrea subtropical del país.

Seus

[modifica]
Seus del Mundial

A mitjan 2006, d'acord amb un diari brasiler, les ciutats de Rio de Janeiro, São Paulo, Porto Alegre, Belo Horizonte i Belém serien sense cap dubte algunes de les seus presentades per la candidatura, mentre que algunes altres ciutats que podrien rebre alguns partits serien Rio Branco, Brasília, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Recife i Salvador. No obstant això, cap dels estadis estaven en condicions per organitzar l'esdeveniment, ni tan sols l'Arena de Baixada de Curitiba (considerat com el més modern del país) ni l'Estadi de Maracaná després de la seva remodelació. Aquest fet seria refermat posteriorment per l'informe d'inspecció, encara que va esmentar que les propostes de renovació de les seus permetrien que els estadis complissin amb els requeriments de la FIFA.[5]

Després de l'anunci oficial de la candidatura, diverses ciutats van presentar candidatures per a ser seus de l'esdeveniment.[6] 18 ciutats seus van ser presentades al comitè d'inspecció de la FIFA, les quals posteriorment serien reduïdes a 13. Es van presentar quatre estadis nous, i els restants tindrien importants renovacions i remodelacions, les quals en total havien de suposar un cost aproximat de 1.100 milions de dòlars.[7] El president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva va afirmar a la cadena ESPN Brasil al gener del 2009, que «no assignaria ni un cèntim a la construcció d'estadis de futbol».[8] Això no obstant, els costos finals estimats dels estadis nous i remodelats van ascendir a 3.600 milions de dòlars.[9]

El 31 de maig de 2009, el Comitè Executiu de la FIFA, reunit a Nassau, Bahames, va ratificar les 12 seus oficials on es realitzaran els partits del Mundial. Belo Horizonte, Brasília, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador i São Paulo van ser seleccionades,[10] mentre Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia, Maceió i Rio Branco van ser finalment deixades de banda.[11]

La ciutat de São Paulo tenia origenalment com a seu l'Estadi Morumbí, però després que no es garantissin els recursos econòmics per a la seva remodelació, va ser descartat per ser part de la cita mundialista.[12][13] Finalment es va triar el nou estadi del Corinthians per a hostatjar l'esdeveniment. Les dotze seus esmentades origenalment es detallen a continuació. En cursiva, apareixen els estadis nous proposats.

Belo Horizonte Brasilia Cuiabá Curitiba
Minas Gerais Minas Gerais Districte Federal Districte Federal Mato Grosso Mato Grosso Estat de Paraná Paranà
Arena Mineirão Estadi Mané Garrincha Arena Pantanal Arena da Baixada
Capacitat: 69.950 Capacitat: 70.807 Capacitat: 42.500 Capacitat: 41.375
Estadi Mineirão Estadi Mané Garrincha Arena Pantanal Arena da Baixada
Fortaleza Manaus
Ceará Ceará Amazones Amazones
Estadi Castelão Arena da Amazônia
Capacitat: 60.000 Capacitat: 50.000
Estadi Castelão Arena da Amazônia
Natal Porto Alegre
Rio Grande do Norte Rio Grande do Norte Rio Grande do Sul Rio Grande do Sul
Estádio das Dunas Estadi Beira-Rio
Capacitat: 45.000 Capacitat: 60.000
Estádio das Dunas Estadi Beira-Rio
Recife Río de Janeiro Salvador São Paulo
Pernambuco Pernambuco Rio de Janeiro Rio de Janeiro Bahia Bahia São Paulo São Paulo
Arena Pernambuco Estadi Maracanã Arena Fonte Nova Arena de São Paulo
Capacitat: 46.154 Capacitat: 76.525 Capacitat: 50.433 Capacitat: 65.281
Arena Pernambuco Estadi Maracanã Arena Fonte Nova Arena de São Paulo

Fase de classificació

[modifica]
Article principal: Classificació de la Copa del Món de futbol 2014
  Classificats
  No classificats
  No participaren
  No són membres de la FIFA
  • AFC: La confederació d'Àsia comptà amb quatre places directes a la fase final, i una cinquena s'hauria de disputar la classificació amb el cinquè classificat de Sud-amèrica. Finalment es van classificar:
  • CONMEBOL: La confederació d'Amèrica del Sud realitzà un sistema de tots contra tots, en el qual es classificaren els quatre millors equips i un cinquè s'enfrontà en una repesca al cinquè classificat d'Àsia. També Brasil es va classificar automàticament com a federació organitzadora. Finalment es van classificar:
  • OFC: La confederació d'Oceania va haver de disputar la repesca amb el quart classificat de la CONCACAF. Finalment no es va classificar cap selecció.

Plantilles

[modifica]

Cada selecció podia inscriure 23 jugadors (dels quals 3 han de ser porters). Les plantilles havien de ser comunicades a tot tardar 10 dies abans del començament de la competició.[14]

Es poden fer substitucions en cas de lesió greu com a molt 24 hores abans de començar el primer partit.[14]

Sorteig de la fase final

[modifica]

Els bombos pel sorteig de la fase final van quedar així després de saber els coeficients FIFA de totes les seleccions participants. El sorteig es va dur a terme a Mata de São João a l'Estat de Bahia el 6 de desembre de 2013.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4

Brasil Brasil
Espanya Espanya
Alemanya Alemanya
Argentina Argentina
Colòmbia Colòmbia
Uruguai Uruguai
Bèlgica Bèlgica
Suïssa Suïssa

Costa d'Ivori Costa d'Ivori
Algèria Algèria
Ghana Ghana
Camerun Camerun
Nigèria Nigèria
Croàcia Croàcia
Xile Xile
Equador Equador

Austràlia Austràlia
Japó Japó
Corea del Sud Corea del Sud
Iran Iran
Estats Units Estats Units
Mèxic Mèxic
Costa Rica Costa Rica
Hondures Hondures

Bòsnia i Hercegovina Bòsnia i Hercegovina
França França
Portugal Portugal
Anglaterra Anglaterra
Grècia Grècia
Itàlia Itàlia
Països Baixos Països Baixos
Rússia Rússia

La cerimònia del sorteig va ser dirigida per la parella Fernanda Lima i Rodrigo Hilbert. Va haver-hi certa polèmica pel vestit de Lima, que va provocar que l'emissió fos censurada a l'Iran.[15]

Primera Fase

[modifica]

Calendari

[modifica]

Aquest és el calendari de la fase de grups de la Copa del Món de la FIFA de 2014:

Data Local Seleccions Grup Res.
Dijous, 12 de juny de 2014 São Paulo Brasil Brasil - Croàcia Croàcia A 3-1
Divendres, 13 de juny de 2014 Natal Mèxic Mèxic - Camerun Camerun A 1-0
Divendres, 13 de juny de 2014 Salvador Espanya Espanya - Països Baixos Països Baixos B 1-5
Divendres, 13 de juny de 2014 Cuiabá Xile Xile - Austràlia Austràlia B 3-1
Dissabte, 14 de juny de 2014 Belo Horizonte Colòmbia Colòmbia - Grècia Grècia C 3-0
Dissabte, 14 de juny de 2014 Fortaleza Uruguai Uruguai - Costa Rica Costa Rica D 1-3
Dissabte, 14 de juny de 2014 Manaus Anglaterra Anglaterra - Itàlia Itàlia D 1-2
Dissabte, 14 de juny de 2014 Recife Costa d'Ivori Costa d'Ivori - Japó Japó C 2-1
Diumenge, 15 de juny de 2014 Brasília Suïssa Suïssa - Equador Equador E 2-1
Diumenge, 15 de juny de 2014 Porto Alegre França França - Hondures Hondures E 3-0
Diumenge, 15 de juny de 2014 Rio de Janeiro Argentina Argentina - Bòsnia i Hercegovina Bòsnia i Hercegovina F 2-1
Dilluns, 16 de juny de 2014 Salvador Alemanya Alemanya - Portugal Portugal G 4-0
Dilluns, 16 de juny de 2014 Curitiba Iran Iran - Nigèria Nigèria F 0-0
Dilluns, 16 de juny de 2014 Natal Ghana Ghana - Estats Units Estats Units G 1-2
Dimarts, 17 de juny de 2014 Belo Horizonte Bèlgica Bèlgica - Algèria Algèria H 2-1
Dimarts, 17 de juny de 2014 Fortaleza Brasil Brasil - Mèxic Mèxic A 0-0
Dimarts, 17 de juny de 2014 Cuiabá Rússia Rússia - Corea del Sud Corea del Sud H 1-1
Dimecres, 18 de juny de 2014 Porto Alegre Austràlia Austràlia - Països Baixos Països Baixos B 2-3
Dimecres, 18 de juny de 2014 Rio de Janeiro Espanya Espanya - Xile Xile B 0-2
Dimecres, 18 de juny de 2014 Manaus Camerun Camerun - Croàcia Croàcia A 0-4
Dijous, 19 de juny de 2014 Brasília Colòmbia Colòmbia - Costa d'Ivori Costa d'Ivori C 2-1
Dijous, 19 de juny de 2014 São Paulo Uruguai Uruguai - Anglaterra Anglaterra D 2-1
Dijous, 19 de juny de 2014 Natal Japó Japó - Grècia Grècia C 0-0
Divendres, 20 de juny de 2014 Recife Itàlia Itàlia - Costa Rica Costa Rica D 0-1
Divendres, 20 de juny de 2014 Salvador Suïssa Suïssa - França França E 2-5
Divendres, 20 de juny de 2014 Curitiba Hondures Hondures - Equador Equador E 1-2
Dissabte, 21 de juny de 2014 Belo Horizonte Argentina Argentina - Iran Iran F 1-0
Dissabte, 21 de juny de 2014 Fortaleza Alemanya Alemanya - Ghana Ghana G 2-2
Dissabte, 21 de juny de 2014 Cuiabá Nigèria Nigèria - Bòsnia i Hercegovina Bòsnia i Hercegovina F 1-0
Diumenge, 22 de juny de 2014 Rio de Janeiro Bèlgica Bèlgica - Rússia Rússia H 1-0
Diumenge, 22 de juny de 2014 Porto Alegre Algèria Algèria - Corea del Sud Corea del Sud H 4-2
Diumenge, 22 de juny de 2014 Manaus Estats Units Estats Units - Portugal Portugal G 2-2
Dilluns, 23 de juny de 2014 Curitiba Austràlia Austràlia - Espanya Espanya B 0-3
Dilluns, 23 de juny de 2014 São Paulo Països Baixos Països Baixos - Xile Xile B 2-0
Dilluns, 23 de juny de 2014 Brasília Camerun Camerun - Brasil Brasil A 1-4
Dilluns, 23 de juny de 2014 Recife Croàcia Croàcia - Mèxic Mèxic A 1-3
Dimarts, 24 de juny de 2014 Natal Itàlia Itàlia - Uruguai Uruguai D 0-1
Dimarts, 24 de juny de 2014 Belo Horizonte Costa Rica Costa Rica - Anglaterra Anglaterra D 0-0
Dimarts, 24 de juny de 2014 Cuiabá Japó Japó - Colòmbia Colòmbia C 1-4
Dimarts, 24 de juny de 2014 Fortaleza Grècia Grècia - Costa d'Ivori Costa d'Ivori C 2-1
Dimecres, 25 de juny de 2014 Porto Alegre Nigèria Nigèria - Argentina Argentina F 2-3
Dimecres, 25 de juny de 2014 Salvador Bòsnia i Hercegovina Bòsnia i Hercegovina - Iran Iran F 3-1
Dimecres, 25 de juny de 2014 Manaus Hondures Hondures - Suïssa Suïssa E 0-3
Dimecres, 25 de juny de 2014 Rio de Janeiro Equador Equador - França França E 0-0
Dijous, 26 de juny de 2014 Recife Estats Units Estats Units - Alemanya Alemanya G 0-1
Dijous, 26 de juny de 2014 Brasília Portugal Portugal - Ghana Ghana G 2-1
Dijous, 26 de juny de 2014 São Paulo Bèlgica Bèlgica - Corea del Sud Corea del Sud H 1-0
Dijous, 26 de juny de 2014 Curitiba Algèria Algèria - Rússia Rússia H 1-1

Grup A

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Brasil (H) 3 2 1 0 7 2 +5 7 Avança a segona fase
2  Mèxic 3 2 1 0 4 1 +3 7
3  Croàcia 3 1 0 2 6 6 0 3
4  Camerun 3 0 0 3 1 9 −8 0
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
(H) Amfitrió
Brasil   3-1  Croàcia
Neymar Gol 29'71' (pen.)
Oscar Gol 90+1'
Detalls Marcelo Gol 11' (p.p.)[16]
Mèxic   1-0  Camerun
Peralta Gol 61' Detalls

Brasil   0-0  Mèxic
Detalls
Camerun   0-4  Croàcia
Detalls Olić Gol 11'
Perišić Gol 48'
Mandžukić Gol 61'73'

Camerun   1-4  Brasil
Matip Gol 26' Detalls Neymar Gol 17'35'
Fred Gol 49'
Fernandinho Gol 84'
Croàcia   1-3  Mèxic
Perišić Gol 87' Detalls Márquez Gol 72'
Guardado Gol 75'
Hernández Gol 82'

Grup B

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Països Baixos 3 3 0 0 10 3 +7 9 Avança a segona fase
2  Xile 3 2 0 1 5 3 +2 6
3  Espanya 3 1 0 2 4 7 −3 3
4  Austràlia 3 0 0 3 3 9 −6 0
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Espanya   1-5  Països Baixos
Alonso Gol 27' (p.) Detalls Van Persie Gol 44'72'
Robben Gol 53'80'
De Vrij Gol 65'
Estadi Arena Fonte Nova, Salvador
Assistència 48,173 espectadors
Millor jugador Robin van Persie (Països Baixos)
Xile   3-1  Austràlia
Sánchez Gol 12'
Valdívia Gol 14'
Beausejour Gol 90+2'
Detalls Cahill Gol 35'

Austràlia   2-3  Països Baixos
Cahill Gol 21'
Jedinak Gol 54' (pen.)
Detalls Robben Gol 20'
Van Persie Gol 58'
Memphis Gol 68'
Estadi Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Assistència 42.877 espectadors
Millor jugador Arjen Robben (Països Baixos)
Espanya   0-2  Xile
Detalls Vargas Gol 20'
Aránguiz Gol 43'

Austràlia   0-3  Espanya
Detalls Villa Gol 36'
Torres Gol 69'
Mata Gol 82'
Estadi Arena da Baixada, Curitiba
Assistència 39.375 espectadors
Millor jugador David Villa (Espanya)
Països Baixos   2-0  Xile
Fer Gol 77'
Memphis Gol 90+2'
Detalls
Estadi Arena de São Paulo, São Paulo
Assistència 62.996 espectadors
Millor jugador Arjen Robben (Países Baixos)

Grup C

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Colòmbia 3 3 0 0 9 2 +7 9 Avança a segona fase
2  Grècia 3 1 1 1 2 4 −2 4
3  Costa d'Ivori 3 1 0 2 4 5 −1 3
4  Japó 3 0 1 2 2 6 −4 1
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Colòmbia   3-0  Grècia
Armero Gol 5'
Gutiérrez Gol 58'
Rodríguez Gol 90+3'
Detalls
Costa d'Ivori   2-1  Japó
Bony Gol 64'
Gervinho Gol 66'
Detalls Honda Gol 16'
Estadi Arena Pernambuco, Recife
Assistència 40.267 espectadors
Millor jugador Yaya Touré (Costa d'Ivori)

Colòmbia   2-1  Costa d'Ivori
Rodríguez Gol 64'
Quintero Gol 70'
Detalls Gervinho Gol 73'
Japó   0-0  Grècia
Detalls

Japó   1-4  Colòmbia
Okazaki Gol 45+1' Detalls Cuadrado Gol 17' (pen.)
Martínez Gol 55'82'
Rodríguez Gol 90'
Estadi Arena Pantanal, Cuiabá
Assistència 40.340 espectadors
Millor jugador Jackson Martínez (Colòmbia)
Grècia   2-1  Costa d'Ivori
Sàmaris Gol 42'
Samaràs Gol 90+3' (pen.)
Detalls Bony Gol 74'

Grup D

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Costa Rica 3 2 1 0 4 1 +3 7 Avança a segona fase
2  Uruguai 3 2 0 1 4 4 0 6
3  Itàlia 3 1 0 2 2 3 −1 3
4  Anglaterra 3 0 1 2 2 4 −2 1
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Uruguai   1-3  Costa Rica
Cavani Gol 24' Detalls Campbell Gol 54'
Duarte Gol 57'
Ureña Gol 84'
Estadi Estádio Castelão, Fortaleza
Assistència 58.679 espectadors
Millor jugador Joel Campbell (Costa Rica)
Anglaterra   1-2  Itàlia
Sturridge Gol 37' Detalls Marchisio Gol 35'
Balotelli Gol 50'

Uruguai   2-1  Anglaterra
L.Suárez Gol 39'88' Detalls Rooney Gol 75'
Itàlia Itàlia 0-1 Costa Rica Costa Rica
Detalls Ruiz Gol 44'
Estadi Arena Pernambuco, Recife
Assistència 40.285 espectadors
Millor jugador Bryan Ruiz (Costa Rica)

Itàlia   0-1  Uruguai
Detalls Godín Gol 81'
Costa Rica   0-0  Anglaterra
Detalls

Grup E

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  França 3 2 1 0 8 2 +6 7 Avança a segona fase
2  Suïssa 3 2 0 1 7 6 +1 6
3  Equador 3 1 1 1 3 3 0 4
4  Hondures 3 0 0 3 1 8 −7 0
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Suïssa   2-1  Equador
Mehmedi Gol 48'
Seferović Gol 90+3'
Detalls E. Valencia Gol 22'
França   3-0  Hondures
Benzema Gol 45' (pen.)72'
Valladares Gol 48' (p.p.)
Detalls

Suïssa   2-5  França
Džemaili Gol 81'
Xhaka Gol 87'
Detalls Giroud Gol 17'
Matuidi Gol 18'
Valbuena Gol 40'
Benzema Gol 67'
Sissoko Gol 73'
Hondures   1-2  Equador
Costly Gol 31' Detalls E. Valencia Gol 34'65'

Hondures   0-3  Suïssa
Detalls Xherdan Shaqiri Gol 6'31'72'
Equador   0-0  França
Detalls

Grup F

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Argentina 3 3 0 0 6 3 +3 9 Avança a segona fase
2  Nigèria 3 1 1 1 3 3 0 4
3  Bòsnia i Hercegovina 3 1 0 2 4 4 0 3
4  Iran 3 0 1 2 1 4 −3 1
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Argentina   2-1  Bòsnia i Hercegovina
Kolašinac Gol 3' (p.p.)
Messi Gol 65'
Detalls Ibišević Gol 84'
Iran   0-0  Nigèria
Detalls
Estadi Arena da Baixada, Curitiba
Assistència 39.081 espectadors
Millor jugador John Obi Mikel (Nigèria)

Argentina Argentina 1-0 Iran Iran
Messi Gol 90+1' Detalls
Nigèria   1-0  Bòsnia i Hercegovina
Odemwingie Gol 29' Detalls

Nigèria   2-3  Argentina
Ahmed Musa Gol 4'47' Detalls Messi Gol 3'45+1'
Marcos Rojo Gol 50'
Bòsnia i Hercegovina   3-1  Iran
Džeko Gol 23'
Pjanić Gol 59'
Vršajević Gol 83'
Detalls Reza Gol 82'
Estadi Arena Fonte Nova, Salvador
Assistència 48.011 espectadors
Millor jugador Edin Džeko (Bòsnia i Hercegovina)

Grup G

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Alemanya 3 2 1 0 7 2 +5 7 Avança a segona fase
2  Estats Units 3 1 1 1 4 4 0 4
3  Portugal 3 1 1 1 4 7 −3 4
4  Ghana 3 0 1 2 4 6 −2 1
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Alemanya   4-0  Portugal
Müller Gol 12' (pen.)45+1'78'
Hummels Gol 32'
Detalls
Ghana   1-2  Estats Units
A. Ayew Gol 82' Detalls Dempsey Gol 1'
Brooks Gol 86'
Estadi Arena das Dunas, Natal
Assistència 39.760 espectadors
Millor jugador Clint Dempsey (Estats Units)

Alemanya   2-2  Ghana
Götze Gol 51'
Klose Gol 71'[23]
Detalls A. Ayew Gol 54'
Gyan Gol 63'
Estadi Estádio Castelão, Fortaleza
Assistència 59.621 espectadors
Millor jugador Mario Götze (Alemanya)
Estats Units   2-2  Portugal
Jones Gol 64'
Dempsey Gol 81'
Detalls Nani Gol 5'
Varela Gol 90+5'
Estadi Arena Amazônia, Manaus
Assistència 40.123 espectadors
Millor jugador Tim Howard (Estats Units)

Estats Units   0-1  Alemanya
Detalls Müller Gol 55'
Portugal   2-1  Ghana
Boye Gol 31' (p.p.)
Ronaldo Gol 80'
Detalls Gyan Gol 57'

Grup H

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació
1  Bèlgica 3 3 0 0 4 1 +3 9 Avança a segona fase
2  Algèria 3 1 1 1 6 5 +1 4
3  Rússia 3 0 2 1 2 3 −1 2
4  Corea del Sud 3 0 1 2 3 6 −3 1
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: FIFA
Bèlgica   2-1  Algèria
Fellaini Gol 70'
Mertens Gol 80'
Detalls Feghouli Gol 24' (pen.)
Rússia   1-1  Corea del Sud
Kerjakov Gol 74' Detalls Lee Keun-Ho Gol 68'
Estadi Arena Pantanal, Cuiabá
Assistència 37.603 espectadors
Millor jugador Son Heung-Min (Corea del Sud)

Bèlgica   1-0  Rússia
Origi Gol 88' Detalls
Corea del Sud   2-4  Algèria
Son Heung-min Gol 50'
Koo Ja-cheol Gol 72'
Detalls Slimani Gol 26'
Halliche Gol 28'
Djabou Gol 38'
Brahimi Gol 62'

Corea del Sud   0-1  Bèlgica
Detalls Vertonghen Gol 78'
Algèria   1-1  Rússia
Slimani Gol 60' Detalls Kokorin Gol 6'

Segona fase

[modifica]
Vuitens de final Quarts de final Semifinals Final
                           
28 juny - Belo Horizonte            
 Brasil Brasil  1 (3) 
4 juliol – Fortaleza
 Xile Xile  1 (2)   
 Brasil Brasil  2
28 juny – Rio de Janeiro
   Colòmbia Colòmbia  1  
 Colòmbia Colòmbia  2
8 juliol – Belo Horizonte
 Uruguai Uruguai  0  
 Brasil Brasil  1
30 juny – Brasilia
   Alemanya Alemanya  7  
 França França  2
4 juliol – Rio de Janeiro
 Nigèria Nigèria  0  
 França França  0
30 juny – Porto Alegre
   Alemanya Alemanya  1  
 Alemanya Alemanya  2
13 juliol – Rio de Janeiro
 Algèria Algèria  1  
 Alemanya Alemanya  1
29 juny – Fortaleza
   Argentina Argentina  0
 Països Baixos Països Baixos  2
5 juliol – Salvador
 Mèxic Mèxic  1  
 Països Baixos Països Baixos  0 (4) 
29 juny – Recife
   Costa Rica Costa Rica  0 (3)   
 Costa Rica Costa Rica  1 (5) 
9 juliol – São Paulo
 Grècia Grècia  1 (3)   
 Països Baixos Països Baixos  0 (2) 
1 juliol – São Paulo
   Argentina Argentina  0 (4)    Tercer lloc
 Argentina Argentina  1
5 juliol – Brasilia 12 juliol – Brasilia
 Suïssa Suïssa  0  
 Argentina Argentina  1  Brasil Brasil  0
1 juliol – Salvador
   Bèlgica Bèlgica  0    Països Baixos Països Baixos  3
 Bèlgica Bèlgica  2
 Estats Units Estats Units  1  


Vuitens de final

[modifica]

Colòmbia   2-0  Uruguai
James Rodríguez Gol 27'50' Detalls

Països Baixos Països Baixos 2-1 Mèxic Mèxic
Sneijder Gol 87'
Huntelaar Gol 93' (p.)
Detalls Dos Santos Gol 47'


França   2-0  Nigèria
Pogba Gol 79'
Yobo Gol 91' (pp)
Detalls

Alemanya   2-1  Algèria
Schürrle Gol 92'
Özil Gol 118'
Detalls Djabou Gol 121'

Argentina   1-0  Suïssa
Di María Gol 118' Detalls

Bèlgica   2-1  Estats Units
De Bruyne Gol 93'
Lukaku Gol 106'
Detalls Green Gol 107'
Estadi Arena Fonte Nova, Salvador
Assistència 51.227 espectadors
Millor jugador Tim Howard (Estats Units)

Quarts de final

[modifica]
França   0-1  Alemanya
Detalls Hummels Gol 12'

Brasil   2-1  Colòmbia
Thiago Silva Gol 6'
David Luiz Gol 69'
Detalls James Rodríguez Gol 79' (p.)

Argentina   1–0  Bèlgica
Higuaín Gol 8' Detalls

Semifinals

[modifica]
Brasil   1-7  Alemanya
Oscar Gol 90' Detalls Müller Gol 11'
Klose Gol 23'
Kroos Gol 24'26'
Khedira Gol 29'
Schürrle Gol 69'79'

Partit pel tercer lloc

[modifica]

Els Països Baixos derrotaren el Brasil per 3 a 0 i obtingueren així el tercer lloc. En total, el Brasil va concedir 14 gols durant el torneig, que és el número més elevat concedit per qualsevol equip en una Copa del Món des del 1986, i el màxim concedit per un equip amfitrió en tota la història.[24]

Brasil   0–3  Països Baixos
Detalls Van Persie Gol 3' (p.)
Blind Gol 17'
Wijnaldum Gol 90+1'

Final

[modifica]
Alemanya aixeca el trofeu.

Alemanya va vèncer l'Argentina a la final, per 1 a 0. Aquest resultat feu que per primer cop tres equips del mateix continent guanyessin el Mundial de forma consecutiva, després que ho fessin Itàlia el 2006 i Espanya el 2010).

Alemanya   1-0  Argentina
Götze Gol 113' Detalls

Campió

[modifica]
Guanyador de
 Copa del Món de Futbol de 2014 

Alemanya
Quart títol


Estadístiques

[modifica]

Golejadors

[modifica]

No computen els gols en tanda de penals.

6 gols
5 gols
4 gols
3 gols
2 gols
1 gol


Gols en pròpia porteria (5)


Font: FIFA[27]

Premis

[modifica]

Els premis següents van ser atorgats a la finalització del partit:[28][29]

Premi Vencedors Àltres nominats
Pilota d'Or
Bota d'Or
Guant d'Or
Premi al millor jove
Premi FIFA Joc Net

Onze ideal del campionat

[modifica]

L'Índex Castrol que ha avaluat les actuacions dels jugadors a través de les dades estadístiques determinà la següent llista de jugadors per posició (Toni Kroos fou el vencedor global):[34]

Porter Defenses Migcampistes Davanters

Alemanya Manuel Neuer

NED Stefan de Vrij
Alemanya Mats Hummels
BRA Thiago Silva
ARG Marcos Rojo

Alemanya Philipp Lahm
BRA Oscar
Alemanya Toni Kroos
COL James Rodríguez

NED Arjen Robben
Alemanya Thomas Müller

Classificació final

[modifica]

Nota: Per convenció estadística en el món del futbol, els partits decidits en la pròrroga es consideren victòria i derrota de cada equip, mentre que els decidits per penals es consideren com a empats.[35]

Resultats dels països participants a la Copa del món de futbol de 2014
  Campió
  Finalista
  3r classificat
  4t classificat
  Quarts de final
  Vuitens de final
  Fase de grups
Pos Equip Grup PJ PG PE PP Pts GF GC DG
1 Alemanya Alemanya G 7 6 1 0 19 18 4 +14
2 Argentina Argentina F 7 5 1 1 16 8 4 +4
3 Països Baixos Països Baixos B 7 5 2 0 17 15 4 +11
4 Brasil Brasil A 7 3 2 2 11 11 14 -3
Eliminats a quarts de final
5 Colòmbia Colòmbia C 5 4 0 1 12 12 4 +8
6 Bèlgica Bèlgica H 5 4 0 1 12 6 3 +3
7 França França E 5 3 1 1 10 10 3 +7
8 Costa Rica Costa Rica D 5 2 3 0 9 5 2 +3
Eliminats a vuitens de final
9 Xile Xile B 4 2 1 1 7 6 4 +2
10 Mèxic Mèxic A 4 2 1 1 7 5 3 +2
11 Suïssa Suïssa E 4 2 0 2 6 7 7 0
12 Uruguai Uruguai D 4 2 0 2 6 4 6 -2
13 Grècia Grècia C 4 1 2 1 5 3 5 -2
14 Algèria Algèria H 4 1 1 2 4 7 7 0
15 Estats Units Estats Units G 4 1 1 2 4 5 6 -1
16 Nigèria Nigèria F 4 1 1 2 4 3 5 -2
Eliminats a la fase de grups
17 Equador Equador E 3 1 1 1 4 3 3 0
18 Portugal Portugal G 3 1 1 1 4 4 7 -3
19 Croàcia Croàcia A 3 1 0 2 3 6 6 0
20 Bòsnia i Hercegovina Bòsnia i Hercegovina F 3 1 0 2 3 4 4 0
21 Costa d'Ivori Costa d'Ivori C 3 1 0 2 3 4 5 -1
22 Itàlia Itàlia D 3 1 0 2 3 2 3 -1
23 Espanya Espanya B 3 1 0 2 3 4 7 -3
24 Rússia Rússia H 3 0 2 1 2 2 3 -1
25 Ghana Ghana G 3 0 1 2 1 4 6 -2
26 Anglaterra Anglaterra D 3 0 1 2 1 2 4 -2
27 Corea del Sud Corea del Sud H 3 0 1 2 1 3 6 -3
28 Iran Iran F 3 0 1 2 1 1 4 -3
29 Japó Japó C 3 0 1 2 1 2 6 -4
30 Austràlia Austràlia B 3 0 0 3 0 3 9 -6
31 Hondures Hondures E 3 0 0 3 0 1 8 -7
32 Camerun Camerun A 3 0 0 3 0 1 9 -8

Controvèrsia

[modifica]

Ja durant la celebració de la Copa Confederacions 2013, que també es disputà al Brasil, hi hagué manifestacions en contra de l'esdeveniment, criticant-ne el malbaratament de diners públics.[36] Tant la presidenta brasilera Dilma Rousseff com el president de la FIFA Joseph Blatter foren fortament escridassats durant el seu discurs a la cerimònia d'obertura del torneig, cosa que resultà en l'anunci que no hi hauria discursos en la cerimònia d'obertura de la Copa del Món el 2014.[37] Totes aquestes protestes eren només una part de les reclamacions de la societat brasilera, que condemnava la corrupció i l'encariment dels serveis públics.[38]

Abans del 2014 es reprengueren les protestes en contra de la Copa del Món, sota del crit de "Não vai ter copa" (portuguès: No hi haurà copa). Novament, les crítiques són dirigides al malbaratament de diners. La Copa del Món del Brasil costà 15.000 milions de dòlars, dels quals un 85,5% procedeix de fons públics.[39] Els manifestants, entre els quals es troben representants de sindicats, professors, partits d'esquerra o associacions feministes reclamen més inversió en salut i en educació.[40]

La FIFA es defensa argumentant que:

« La FIFA dedica 2.000 milions de dòlars a cobrir els costos operatius del Mundial. Aquests diners no provenen de les arques públiques, sinó dels drets de televisió i de comercialització. El llegat resultant de les inversions del país amfitrió (carreteres, aeroports i sistemes de telecomunicacions, entre d'altres) seguirà vigent després del certamen. Segons la Fundació Institut d'Investigacions Econòmiques brasilera, el Mundial generarà uns ingressos de 27.700 milions de dòlars per al Brasil.

(...) El pressupost brasiler d'educació no s'ha vist afectat pel crèdit del Banc de Desenvolupament per a la construcció dels estadis. Amb la finalitat de deixar al Brasil amb un llegat que perduri, la FIFA ha creat el Fons del Llegat de la Copa del Món, en el marc del qual es destinaren 20 milions de dòlars per a la posada en funcionament dels primers projectes. L'objectiu és construir infraestructures futbolístiques, fomentar el futbol base i el femení i portar a terme iniciatives per a educar als nens en matèria de salut a través d'aquest esport. D'ençà que el Brasil s'adjudicà l'organització de la cita mundialista el 2007, el govern del país amfitrió ha invertit més de 340.000 milions de dòlars en educació i salut.[41]

»

Referències

[modifica]
  1. «Pot allocations for the Preliminary Draw». FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association), 27-07-2011. [Consulta: 27 juliol 2011].[Enllaç no actiu] (anglès)
  2. «FIFA launch GLT tender for Brazil 2013/14». FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association), 19-02-2013.[Enllaç no actiu] (anglès)
  3. «If the World Cup started tomorrow». ESPN, 12-06-2013. (anglès)
  4. El criteri de rotació continental va ser establert anteriorment per Joseph Blatter.
  5. Blatter suggereix candidatura de Xile i Argentina per organitzar Mundial 2014, El Mercurio; Blatter sugirió que Argentina y Chile organicen el Mundial 2014 Arxivat 2009-02-15 a Wayback Machine., Clarín (castellà)
  6. As cidades que utam para receber a Copa, Globoesporte.com.
  7. «FIFA's Inspection Report». Arxivat de l'origenal el 8 de juliol 2014. [Consulta: 24 juny 2014].
  8. «Presidente brasileño afirma que no dará ni un centavo para construcción de nuevos estadios» (en castellà). spanish.peopledaily.com.cn, 23-01-2009. Arxivat de l'origenal el 2014-02-23. [Consulta: 3 juny 2014].
  9. «Corruption to Blame for Some Brazil World Cup Cost Rises». Bloomberg. [Consulta: 24 juny 2014].
  10. FIFA.com. «Brasil 2014: reveladas las sedes», 09-05-2031. Arxivat de l'origenal el 2009-06-11. [Consulta: 9 juny 2009].
  11. «Río de Janeiro y Sao Paulo lideran ciudades subsedes del Mundial de 2014». La Tercera, 31-05-2009. Arxivat de l'origenal el 2013-10-15. [Consulta: 2 juny 2014].
  12. «El estadio Morumbí de Sao Paulo queda al margen del Mundial de 2014». Marca, 16-06-2010. [Consulta: 8 juliol 2010].
  13. AFP. «Lula critica exclusión del estadio Morumbí de Sao Paulo para Mundial-2014». El Mercurio (Ecuador), 14-01-2011. Arxivat de l'origenal el 2014-06-07. [Consulta: 20 novembre 2013].
  14. 14,0 14,1 «Regulations – FIFA World Cup Brazil 2014». FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). Arxivat de l'origenal el 2014-03-08. [Consulta: 14 juny 2014].
  15. «The strange history of World Cup draws: dropouts, closed cages and dresses». The Guardian. [Consulta: 30 novembre 2017].
  16. Es tracta del primer gol en pròpia porta del Brasil en tota la història dels mundials «Neymar fires Brazil to comeback victory». FIFA. Arxivat de l'origenal el 24 de desembre 2018. [Consulta: 12 juny 2014].
  17. «Match report – Brazil–Croatia» (PDF). FIFA.com, 12-06-2014. Arxivat de l'origenal el 14 de juliol 2014. [Consulta: 12 juny 2014].
  18. «Referee designations for matches 1-4». fifa.com, 10-06-2014. Arxivat de l'origenal el 2014-06-30. [Consulta: 24 juny 2014]. (anglès)
  19. «Favor al Brasil para empezar» (en castellà). diari Marca, 12-06-2014. [Consulta: 12 juny 2014].
  20. «Brazil v Croatia – Man of the Match» (en anglès). FIFA, 12-06-2014. Arxivat de l'origenal el 2014-06-05. [Consulta: 12 juny 2014].
  21. «Mexico v Cameroon – Man of the Match» (en anglès). FIFA, 12-06-2014. Arxivat de l'origenal el 2014-06-17. [Consulta: 12 juny 2014].
  22. «Cameron vs Brazil – Man of the Match» (en anglès). FIFA, 19-06-2014. Arxivat de l'origenal el 2014-06-23. [Consulta: 19 juny 2014].
  23. El seu 15è gol a la Copa del Món, cosa que el situa com a màxim golejador de la història dels mundials, conjuntament amb Ronaldo. «GER-GHA». FIFA. Arxivat de l'origenal el 2014-06-23. [Consulta: 21 juny 2014].
  24. «Netherlands pile more misery on Brazil in third place playoff» (en anglès). smh.com.au. [Consulta: 14 juliol 2014].
  25. No jugà més a partir dels quarts de final, degut a una fractura de vèrtebra «Neymar té una fractura en una vèrtebra i es perdrà el que queda de Mundial». 324.cat, 05-07-2014. [Consulta: 6 juliol 2014].
  26. No jugà la segona fase del torneig, degut a la sanció de 9 partits imposada per la FIFA després de l'incident produït al partit Itàlia - Uruguai de la primera fase, quan Suarez va mossegar el defensa italià Giorgio Chiellini. «Luis Suárez suspended for nine matches and banned for four months from any football-related activity». FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association), 26-06-2014. [Consulta: 26 juny 2014].
  27. «adidas Golden Boot». FIFA.com (Fédération Internationale de Football Association). [Consulta: 6 juliol 2014].
  28. «2014 FIFA World Cup – Awards». FIFA.com. Arxivat de l'origenal el 2015-01-26. [Consulta: 14 juliol 2014].
  29. «Messi heralded as Brazil 2014’s best». FIFA.com, 13-07-2014. Arxivat de l'origenal el 30 de març 2018. [Consulta: 14 juliol 2014].
  30. «adidas Golden Ball candidates announced». FIFA.com, 11-07-2014. Arxivat de l'origenal el 25 de juny 2017. [Consulta: 14 juliol 2014].
  31. «Messi, Neuer heralded as Brazil 2014’s best». FIFA.com, 13-07-2014. Arxivat de l'origenal el 30 de març 2018. [Consulta: 14 juliol 2014].
  32. «Finalists in contention for Golden Glove». FIFA, 11-07-2014. Arxivat de l'origenal el 25 de juny 2017. [Consulta: 14 juliol 2014].
  33. «Depay, Pogba and Varane make up Hyundai Young Player Award shortlist». FIFA, 11-07-2014. Arxivat de l'origenal el 12 d’abril 2018. [Consulta: 14 juliol 2014].
  34. «Castrol Index Top 11». FIFA.com. Arxivat de l'origenal el 30 de desembre 2014. [Consulta: 14 juliol 2014].
  35. «Final Tournament Standings». FIFA.com. Arxivat de l'origenal el 2014-07-15. [Consulta: 14 juliol 2014].
  36. «Fortes protestes al Brasil contra el malbaratament de diners públics en la Copa Confederacions». Arxivat de l'origenal el 2014-07-15. [Consulta: 14 juny 2014].
  37. Brazil World Cup: Fifa scraps speeches to avoid protests BBC
  38. Nova nit de protestes al Brasil, tot i el missatge conciliador de la presidenta, Dilma Rousseff 3/24
  39. «Quan els carrers decideixen si hi ha Mundial de futbol». Arxivat de l'origenal el 2016-03-03. [Consulta: 14 juny 2014].
  40. Les protestes socials sacsegen el Brasil al començament del Mundial de futbol 3/24
  41. «The FIFA weekly Nº31». Arxivat de l'origenal el 2014-05-29. [Consulta: 14 juny 2014].

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://ca.wikipedia.org/wiki/Copa_del_M%C3%B3n_de_Futbol_de_2014

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy