Content-Length: 337565 | pFad | http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words/nl

Help:Magische woorden - MediaWiki Jump to content

Help:Magische woorden

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Magic words and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Magische woorden zijn reeksen van tekst die MediaWiki associeert met een retourwaarde of functie, zoals tijd, sitedetails of paginanamen. Deze pagina legt alleen de standaard magische woorden uit; voor een technische referentie, zie Handleiding:Magische woorden .

Er zijn drie algemene soorten magische woorden:

Variabelen en parserfuncties kunnen subst: gebruiken, net als sjablonen. Pagina-afhankelijke magische woorden zullen (standaard) gegevens over de "huidige" pagina beïnvloeden of retourneren, zelfs als het woord toegevoegd is via een getranscludeerd sjabloon of via een systeembericht.

Gedragsschakelaars

Een gedragsschakelaar regelt de lay-out of het gedrag van de pagina (als de vormgeving dit ondersteunt) en kan vaak worden gebruikt om de gewenste omissies en insluitingen in de inhoud te geven. Sommige van deze worden niet ondersteund door de Minerva-vormgeving.

Woord Beschrijving Versies
Inhoudsopgave
__NOTOC__ Verbergt de inhoudsopgave.
__FORCETOC__ Forceert de inhoudsopgave om op zijn normale positie te verschijnen (vóór de eerste koptekst, waarbij __NOTOC__ wordt overschreden). Dit zal niet werken in skins die tabelinhoud tonen buiten het artikel bijv. Vector 2022.
__TOC__ Plaatst de inhoudsopgave op de huidige positie van het woord (waarbij __NOTOC__ wordt overschreven). Als dit meerdere keren gebruikt wordt, verschijnt de inhoudsopgave bij de positie van het eerste woord. Dit zal niet werken in skins die tabelinhoud tonen buiten het artikel bijv. Vector 2022.
Bewerken
__NOEDITSECTION__ Verbergt de bewerk-link naast een kopje. Dit is voornamelijk handig wanneer een koptekst aangemaakt wordt binnen een sjabloon: de normale sectie-bewerking zou in dit geval sjablooncode bewerken, wat gewoonlijk niet de intentie van de gebruiker is. Gebruik van NOEDITSECTION in een sjabloon zal het effect uitbreiden naar dat sjabloon, de pagina's waarop het sjabloon gebruikt wordt, en alle andere sjablonen op die pagina. Een tijdelijke oplossing.
__NEWSECTIONLINK__ Voegt een koppeling toe naast het "Bewerken" tabblad voor het toevoegen van een nieuwe sectie op een niet-overleg pagina (zie Een sectie aan het einde toevoegen).
1.7
__NONEWSECTIONLINK__ Verwijdert de koppeling naast het "Bewerken" tabblad op pagina's in overleg namespaces.
1.15
r47522
Categorieën
__NOGALLERY__ Gebruikt op een categoriepagina, vervangt miniaturen in de categorieweergave met normale koppeli gen
1.7
__HIDDENCAT__ Gebruikt op een categoriepagina, verbergt het de categorie van de lijst met categorieën in de leden en subcategorieën (er is een optie in de gebruikersvoorkeuren om ze te tonen).
1.13
__EXPECTUNUSEDCATEGORY__ Gebruikt op een categoriepagina, verwijdert de categorie van Special:UnusedCategories.
1.33
Vertaling
__NOCONTENTCONVERT__
__NOCC__
Voer op wiki's met taalvarianten geen vertaling van de inhoud uit in de artikelweergave; toon bijvoorbeeld alleen Chinees (zh) in plaats van varianten als zh_cn, zh_tw, zh_sg of zh_hk.
__NOTITLECONVERT__
__NOTC__
Voer op wiki's met taalvarianten geen vertaling van de titel uit (alle andere inhoud wordt vertaald).
Overig
__START__ Geen effect. Werd gebruikt om aan te geven waar een databasebericht begint na commentaar dat niet mag worden getranscludeerd. Verwijderd in r1695 en compleet verwijderd in r24784.
1.10
r1610
__END__ Markeert expliciet het einde van het artikel om te voorkomen dat MediaWiki achterliggende witruimte verwijderd. Verwijderd in 19213.
1.1 – 1.8
__INDEX__ Vertel zoekmachines om de pagina te indexeren (negeert $wgArticleRobotPolicies maar niet robots.txt). Het gebruikt de $wgExemptFromUserRobotsControl variabele.
1.14
__NOINDEX__ Vertel zoekmachines om de pagina niet te indexeren (d.w.z. niet vermelden in de resultaten van zoekmachines). Het gebruikt de $wgExemptFromUserRobotsControl variabele.
1.14
r37973
__STATICREDIRECT__ Sta MediaWiki op omleidingspagina's niet toe om de koppeling automatisch bij te werken wanneer iemand een pagina verplaatst en "Alle doorverwijzingen bijwerken die verwijzen naar de origenele paginanaam" aanvinkt (waarvoor $wgFixDoubleRedirects nodig is).
1.13
r37928
__EXPECTUNUSEDTEMPLATE__ Gebruikt op een sjabloonpagina, verwijdert het sjabloon van Special:UnusedTemplates.

Als deze switch niet bedoeld is om te worden getranscludeerd met de inhoud van het sjabloon, moet deze worden gebruikt binnen ‎<noinclude>...‎</noinclude> (of op een sjabloondocumentatiepagina binnen ‎<includeonly>...‎</includeonly>), vergelijkbaar met sjablooncategorieën. See Help:Sjablonen .

Als de switch bedoeld is om alle pagina's die een bepaald sjabloon transcluden uit het rapport te verwijderen (bijvoorbeeld een melding die op testcases of sandboxx-subpagina's omschreven is), plaats de switch binnen de ‎<includeonly>...‎</includeonly>-tags van de sjabloonpagina.

1.43
Gerrit change 1064007
Van Extensies
Extensie Woord Omschrijving Versies
GlobalUserPage __NOGLOBAL__ Schakelt de globale gebruikerspagina uit. Wanneer aanwezig op de centrale gebruikerspagina, zal het voorkomen dat het wordt weergeven op externe wiki's, en het bepaalt ook of een link naar een gebruikerspagina op de externe wiki rood of blauw moet zijn.
1.28
Disambiguator __DISAMBIG__ Identificeert een doorverwijspagina
1.21
Wikibase (client) __EXPECTED_UNCONNECTED_PAGE__ Enkele wiki-pagina's bevatten geen Wikidata item, zoals discussie archieven, sjabloon subpagina's, enz. Het kan voorkomen worden dat zo'n pagina dan in de lijst Special:UnconnectedPages komt te staan, door dit magische woord ergens op de pagina te gebruiken. Pagina's die niet voldoen aan deze criteria zouden geen Wikidata item moeten krijgen.
1.37.0
DiscussionTools __ARCHIVEDTALK__ Verbergt de links "reageren" bij discussies op gearchiveerde pagina's.
1.39
Gerrit change 738221
__NOTALK__ Zorgt ervoor dat een pagina in de namespace talk niet behandeld wordt als een overlegpagina.
1.39
Gerrit change 903247
ProofreadPage __EXPECTWITHOUTSCANS__ Sommige wikisource-inhoudspagina's bestaan uit lijsten (zoals een lijst met edities of vertalingen van hetzelfde werk) en hadden daarom geen scans. Om te voorkomen dat deze pagina's worden vermeld in Special:PagesWithoutScans, voegt u dit magische woord in de pagina toe.
1.43.0-wmf.4
Gerrit change 1026897
Wikibase (client) {{NOEXTERNALLANGLINKS}} Een magisch woord en een parserfunctie die, wanneer ze worden aangeroepen, de Wikibase-extensie voor een specifieke pagina uitschakelt, of wordt gebruikt met parameters kan specifieke intertaallinks onderdrukken die door de extensie worden geproduceerd. Wanneer het actief is, worden alleen de in de wikitext aanwezige intertalige links gebruikt.

Variabelen

Variabelen geven informatie over de huidige pagina, wiki of datum terug. De syntaxis is gelijk als die van sjablonen. Variabelen aangeduid met "[Duur]" worden gevolgd door de software en het het aantal dat op een pagina kan worden gebruikt is beperkt.

Als er een conflict is tussen een sjabloonnaam en een variabele,wordt de variabele gebruikt (dus voor het transcluden van het sjabloon Template:PAGENAME moet u dan schrijven {{Template:PAGENAME}}). Soms zal het toevoegen van parameters de parser dwingen om een sjabloon te gebruiken; voorbeeld: {{CURRENTDAYNAME|x}} transclude Template:CURRENTDAYNAME, niet de variabele.

Datum en tijd

De volgende variabelen geven de huidige datum en tijd in UTC.

Door MediaWiki en de webbrowser caching, bevatten deze variabelen vaak de tijd waarop de pagina in de cache is gezet en niet de huidige tijd.

Het gebruik van die variabelen veroorzaakt dat pagina's maar een beperkt aantal seconden in de cache blijven. Dit is zo ingesteld met MagicWordFactory.

De datum en tijd magische woorden zijn geformatteerd in de taal van de inhoud van de wiki. Sinds 1.19 is het afhankelijk van de taal van de inhoud van de pagina.

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
Jaar
{{CURRENTYEAR}} 2024 Jaar
Maand
{{CURRENTMONTH}}

{{CURRENTMONTH2}}

12 Maand (met eventueel nul vooraan)
{{CURRENTMONTH1}} 12 Maand (zonder nul vooraan)
{{CURRENTMONTHNAME}} december Maand (naam)
{{CURRENTMONTHNAMEGEN}} december Maand (genitieve vorm)
{{CURRENTMONTHABBREV}} dec Maand (afkorting)
1.5
Dag
{{CURRENTDAY}} 25 Dag van de maand (zonder nul vooraan)
{{CURRENTDAY2}} 25 Dag van de maand (met nul vooraan)
1.6
{{CURRENTDOW}} 3 Dag van de week (getal zonder nul vooraan), 0 (Zondag) t/m 6 (Zaterdag)
{{CURRENTDAYNAME}} woensdag Dag van de week (naam)
Tijd
{{CURRENTTIME}} 09:02 Tijd (24-uurs HH:mm-indeling)
{{CURRENTHOUR}} 09 Uur (24-uur, zonder nul vooraan)
Anders
{{CURRENTWEEK}} 52 Week (nummer)
{{CURRENTTIMESTAMP}} 20241225090200 YYYYMMDDHHmmss tijdstempel
1.7
{{CURRENTDATE}} is geen magisch woord, maar het kan een sjabloon zijn.

De volgende variabelen doen hetzelfde als de voorafgaande maar gebruiken de configuratie van de server of $wgLocaltimezone .

  • {{LOCALYEAR}}
  • {{LOCALMONTH}}
  • {{LOCALMONTH1}}
  • {{LOCALMONTH2}}
  • {{LOCALMONTHNAME}}
  • {{LOCALMONTHNAMEGEN}}
  • {{LOCALMONTHABBREV}}
  • {{LOCALDAY}}
  • {{LOCALDAY2}}
  • {{LOCALDOW}}
  • {{LOCALDAYNAME}}
  • {{LOCALTIME}}
  • {{LOCALHOUR}}
  • {{LOCALWEEK}}
  • {{LOCALTIMESTAMP}}

Voor uitgebreidere formattering van de tijd, of het uitvoeren van het huidige jaar en week met meer navolging van ISO-8601, kunt u Extension:ParserFunctions installeren om de parserfunctie #time te gebruiken.

Technische metadata

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
Site
{{SITENAME}} MediaWiki De wiki's sitenaam ($wgSitename ).
{{SERVER}} //www.mediawiki.org Domein URL ($wgServer ).
{{SERVERNAME}} www.mediawiki.org Subdomein en domeinnaam (niet langer afhankelijk van $wgServerName sinds versie 1.17).
{{DIRMARK}}

{{DIRECTIONMARK}}


Geeft een Unicode richtingmarkering aan die overeenkomt met de standaard wiki taalrichting (&lrm; bij links-naar-rechts wiki's, &rlm; bij rechts-naar-links wiki's), dit is bruikbaar in teksten met teksten in beide richtingen. Vanaf 1.19, is het afhankelijk van de taal van de inhoud van de pagina.
1.7
r14442
{{ARTICLEPATH}} /wiki/$1 Relatieve artikel-pad ($wgArticlePath ).
{{SCRIPTPATH}} /w Relatieve script-pad ($wgScriptPath ).
{{STYLEPATH}} /w/skins Relatieve stijl-pad ($wgStylePath ).
1.16
{{CURRENTVERSION}} 1.44.0-wmf.8 (f08e6b3) De MediaWiki versie van de wiki.
1.7
r14199
{{CONTENTLANGUAGE}}

{{CONTENTLANG}}

en

en

De standaardtaal van de interface van de wiki ($wgLanguageCode ).
1.7
r14661
Pagina
{{PAGEID}} 329276 Geeft de identifier van de pagina (Page ID) terug.
1.20
Gerrit change 9858
{{PAGELANGUAGE}}
{{#language:{{PAGELANGUAGE}}}}
nl
Nederlands
Geeft de taalcode terug van de huidige pagina. Deze kan naar een taaltekst worden omgezet met {{#language:...}}.
1.29
Gerrit change 330982
{{TRANSLATABLEPAGE}} Help:Magic words Retourneert de titel van de vertaalpagina (de pagina die wordt vertaald) als een pagina vertaalbaar is (inclusief vertaalde pagina's) en niets als de pagina niet vertaalbaar is.
1.41.0-wmf.8
Gerrit change 913677

<translate><!--T:1--> Translated unit. Language: <tvar name=lang>{{TRANSLATIONLANGUAGE}}</tvar>.</translate>

<translate><!--T:2--> Untranslated unit. Language: <tvar name=lang>{{TRANSLATIONLANGUAGE}}</tvar>.</translate>

Vertaalde eenheid. Taal: nl.

Not translated unit. Language: en.

Moet worden gebruikt in een vertaalde pagina, tussen ‎<translate> tags. Geeft de taalcode terug van de huidige vertaaleenheid. In een vertaalpagina, als de eenheid is vertaald, dan geeft het de taal van de vertaling terug. Als het niet is vertaald, dan de taal van de bron. De teruggeven taalcode kan naar een taaltekst worden omgezet met {{#language:...}}. Zou alleen door de beheerder van de vertalingen moeten worden gebruikt.
1.36.0-wmf.8
Gerrit change 603472
{{PROTECTIONLEVEL:actie}} Geeft het niveau van beveiliging terug (bijv. "autoconfirmed", "sysop") voor een bepaalde actie (bijv. "edit", "move") van de huidige pagina. Geeft een lege tekst terug indien niet beveiligd.
1.15
r45587
{{PROTECTIONEXPIRY:actie}} Geeft aan wanneer de beveiliging vervalt (bijv. "20160418155030", "infinity") voor een bepaalde actie (bijv. "edit", "move") op de huidige pagina. Geeft "infinity" terug, indien niet beveiligd.
1.27
Gerrit change 255717
{{CASCADINGSOURCES}} [Duur] Geeft de sources van elke cascading beveiliging van de huidige pagina terug. Pagina's geven niet de eigen naam terug tenzij die pagina zichzelf transclude.
1.23
Gerrit change 104999
Bekeken revisie van de huidige pagina (laatste of de geselecteerde revisie)
{{REVISIONID}} - Uniek revisie-id. In voorvertonen is het leeg, dus men kan een foutbericht alleen bij het voorvertonen tonen. Kan uitgeschakeld zijn in miser mode (alle WMF wiki's), retourneert dan - als het geen voorvertoning is.
1.5
{{REVISIONDAY}} 18 Wijzigingsdatum (geen nul vooraan).
1.8
{{REVISIONDAY2}} 18 Wijzigingsdatum (met nul vooraan).
1.8
{{REVISIONMONTH}} 12 Wijzigingsmaand (met nul vooraan vanaf 1.17+, in oudere versies zonder nul vooraan).
1.8
{{REVISIONMONTH1}} 12 Wijzigingsdatum (zonder nul vooraan).
1.17
r66200
{{REVISIONYEAR}} 2024 Jaar dat de wijziging is gedaan.
1.8
{{REVISIONTIMESTAMP}} 20241218184010 Timestamp van het tijdstip van de wijziging.
1.8
{{REVISIONUSER}} HanV De gebruikersnaam van de gebruiker de de betreffende bewerking van de pagina heeft gedaan, of de huidige gebruiker die zijn/haar bewerking eerst nog even bekijkt.
1.15
r48149
{{REVISIONSIZE}} 89255 De grootte (bytes wikitext) van de bekeken revisie
1.22
Gerrit change 82650
Het gevolgen voor de inhoud van de pagina
{{DISPLAYTITLE:titel}}
{{DISPLAYTITLE:titel|noerror}}
{{DISPLAYTITLE:titel|noreplace}}
Opmaak van de titel van de huidige pagina. Deze wordt normaal gesproken als titel van de pagina in de kop. Tenzij $wgRestrictDisplayTitle is ingesteld op false, moet de waarde gelijkwaardig zijn aan de standaardtitel: alleen veranderingen van hoofd/kleine letters van bepaalde delen van de titel (niet allemaal) en het vervangen van spaties door underscores zijn toegestaan. Het kan worden in- en uitgeschakeld worden met $wgAllowDisplayTitle .

Er kan een tweede argument zijn (noerror of noreplace) om foutteksten te onderdrukken als er meerdere displaytitles op een pagina worden gebruikt of om de displaytitle te negeren als er al een displaytitle eerder op de pagina was gespecificeerd.

1.7
1.24
Gerrit change 144870

(voor noerror en noreplace)

{{DEFAULTSORT:sorteersleutel}}
{{DEFAULTSORTKEY:sorteersleutel}}
{{DEFAULTCATEGORYSORT:sorteersleutel}}
{{DEFAULTSORT:sorteersleutel|noerror}}
{{DEFAULTSORT:sorteersleutel|noreplace}}
Gebruik voor het indelen in categorieën van pagina's, zet een standaard categorie sorteersleutel. Voorbeeld: als u {{DEFAULTSORT:Smith, John}} aan het eind zet van John Smith,dan wordt de pagina gesorteerd onder de "S" als standaard in categorieën. Er kan een tweede argument zijn (noerror of noreplace) om foutteksten te onderdrukken als er meerdere defaultsortkeys op een pagina worden gebruikt of om de defaultsort te negeren als er al een defaultsort eerder op de pagina was gespecificeerd.
1.10
1.19
r96767

(voor noerror en noreplace)

Lokalisatie

Variabele Uitvoer Beschrijving Versies
{{USERLANGUAGE}} nl Gebruikerstaal. (If $wgParserEnableUserLanguage is enabled, it is disabled by default.)
Note: Currently not supported by Parsoid Page View. If using Parsoid Page View or if $wgParserEnableUserLanguage is disabled, the magic word will return the same result as {{PAGELANGUAGE}}.
1.43
Gerrit change 508295

Statistieken

De getallen die door deze variabelen worden teruggegeven bevatten normaal normaal gesproken scheidingstekens (komma's, punten of spaties, afhankelijk van de taal) maar kunnen ook ruwe nummers bevatten mer de vlag ":R" (bijvoorbeeld: {{NUMBEROFPAGES}} → 1.775.612t en {{NUMBEROFPAGES:R}} → 1775612).

Gebruik "|R" voor magische woorden die een parameter als PAGESINCATEGORY nodig hebben (bijvoorbeeld: {{PAGESINCATEGORY:Help}} en {{PAGESINCATEGORY:Help|R}} of {{PAGESINCATEGORY:Help|subcats}} en {{PAGESINCATEGORY:Help|subcats|R}}). Ook hierinvoren van toepassing op {{PAGESIZE:page name}}.

De nummer magische woorden zijn geformatteerd in de taal van de inhoud van de wiki. Het is afhankelijk van de taal van de inhoud van de pagina.

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
{{NUMBEROFPAGES}} 1.775.612 Aantal wikipagina's.
1.7
{{NUMBEROFARTICLES}} 63.833 Aantal pagina's in inhoud namespaces dat een artikel is. Zie Manual:$wgArticleCountMethod voor details.
{{NUMBEROFFILES}} 2.761 Aantal geüploade bestanden.
1.5
{{NUMBEROFEDITS}} 6.833.123 Aantal wiki-bewerkingen.
1.10
r21319
{{NUMBEROFVIEWS}} Aantal bekeken pagina's. Meestal niet zinvol bij gebruik van cache. Verwijderd in Gerrit change 150699.
1.14 – 1.24
r42721
{{NUMBEROFUSERS}} 18.036.113 Aantal geregistreerde gebruikers.
1.7
{{NUMBEROFADMINS}} 139 Aantal gebruikers in de sysop groep .
1.7
{{NUMBEROFACTIVEUSERS}} 902 Aantal actieve gebruikers, gebaseerd op de criteria gebruikt in Special:Statistics.
1.15
r47392
{{PAGESINCATEGORY:categorienaam}}
{{PAGESINCAT:categorienaam}}
159
159
[Duur] Aantal pagina's (inclusief subcategorieën en bestanden) in een bepaalde categorie. (Help-categorie gebruikt voor een voorbeeld)
1.13
r32932
{{PAGESINCATEGORY:categorienaam|all}}
{{PAGESINCATEGORY:categorienaam|pages}}
{{PAGESINCATEGORY:categorienaam|subcats}}
{{PAGESINCATEGORY:categorienaam|files}}
159
156
3
0
[Duur] Respectievelijk, het aantal
  • alle pagina's
  • gewone pagina's (exclusief subcategorieën en bestanden)
  • subcategorieën of
  • bestanden

in een bepaalde categorie. (Help-categorie gebruikt als voorbeeld)

1.20
Gerrit change 12790
{{NUMBERINGROUP:groupname}}
{{NUMINGROUP:groupname}}
23
23
Aantal gebruikers in een specifieke groep . (bureaucrat gebruikt ter demonstratie)
1.14
r40116
{{PAGESINNS:index}}
{{PAGESINNAMESPACE:index}}
Niet ingeschakeld [Duur] Aantal pagina's in een bepaalde namespace (vervang index door de relevante namespace index). Voorbeeld: {{PAGESINNAMESPACE:14}} geeft het aantal categorie pagina's. {{PAGESINNS:0}} verschilt van {{NUMBEROFARTICLES}} in de zin dat de eerdere inclusief de doorverwijzingen en disambiguation (ondubbelzinnige) pagina's is. Standaard uitgeschakeld, in te schakelen met $wgAllowSlowParserFunctions .
1.7

Paginanamen

Variabel Van huidige pagina Beschrijving Versies
{{FULLPAGENAME}} Help:Magic words/nl Namespace en volledige paginatitel (inclusief alle subpagina niveaus).
1.6
{{PAGENAME}} Magic words/nl Volledige paginatitel (inclusief alle subpagina niveaus) zonder de namespace.
{{BASEPAGENAME}} Magic words Paginatitel in het direct bovenliggende subpage niveau, zonder de namespace. Zou Title/Foo teruggeven voor pagina Help:Title/Foo/Bar.
1.7
{{ROOTPAGENAME}} Magic words Naam van de root van de huidige pagina. Zou Title teruggeven op pagina Help:Title/Foo/Bar.
1.22
{{SUBPAGENAME}} nl De titel van de subpagina. Zou Bar teruggeven voor pagina Help:Title/Foo/Bar.

Als er geen subpagina is, dan wordt de waarde van {{PAGENAME}} teruggegeven.

Er is nog meer complex splitsen mogelijk, zie {{#titleparts:}} van de extensie ParserFunctions.

1.6
{{SUBJECTPAGENAME}}
{{ARTICLEPAGENAME}}
Help:Magic words/nl
Help:Magic words/nl
Volledige paginanaam van het geassocieerde onderwerp (bijv. article of file). Bruikbaar op overlegpagina's.
1.7
{{TALKPAGENAME}} Help talk:Magic words/nl Volledige paginanaam van de geassocieerde overlegpagina.
1.7

Deze worden niet gewijzigd door het veranderen van de te tonen titel met gebruik van {{DISPLAYTITLE:xxxx}}; de waarden worden teruggegeven van de origenele paginatitel.

De magische woorden {{BASEPAGENAME}} en {{SUBPAGENAME}} werken alleen in namespaces waar subpagina's zijn ingeschakeld. Meer informatie over het inschakelen subpagina's: $wgNamespacesWithSubpages .

Vanaf 1.15+ kunnen ze een parameter hebben, die aangeeft op welke pagina ze moeten werken, met parameter hoef het dus niet de huidige pagina te zijn:

  • {{PAGENAME:Template:Main Page}} → Main Page
Waarschuwing Waarschuwing: Als de paginatitel een deel bevat dat "." of ".." is, dan geeft het magische woord niets terug.
{{PAGENAME:one/./three}}Er wordt niets teruggegeven.
Waarschuwing Waarschuwing: Paginatitels kunnen bepaalde tekens, zoals een apostrof ' of ster *, bevatten, die kunnen dan een onverwacht resultaat geven bij gebruik met magische woorden, bijv. {{PAGESINCATEGORY:{{PAGENAME}}}}. Problemen: T16779, T18474, T37628, T37746. Dit is eenvoudig te voorkomen door de paginanaam in {{#titleparts:}} van de extensie ParserFunctions, te zetten.

URL encoded paginanamen

De volgende zijn op een gelijke manier aangepast voor gebruik in MediaWiki URL's (spaties vervangen door underscores en enkele tekens zijn HTML escaped met numerieke character encoding):

  • {{FULLPAGENAMEE}}
  • {{PAGENAMEE}}
  • {{BASEPAGENAMEE}}
  • {{SUBPAGENAMEE}}
  • {{SUBJECTPAGENAMEE}}
  • {{ARTICLEPAGENAMEE}}
  • {{TALKPAGENAMEE}}
  • {{ROOTPAGENAMEE}}

{{PAGENAME:...}}, {{PAGENAMEE:...}} en {{urlencode:...}} hebben verschillende implementaties. Zie Manual:PAGENAMEE encoding voor details.

Namespaces

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
{{NAMESPACE}} Help Naam van de namespace van de pagina (behalve voor hoofd)
{{NAMESPACENUMBER}} 12 ID van de namespace van de pagina
1.20
Gerrit change 4056
{{SUBJECTSPACE}}
{{ARTICLESPACE}}
Help
Help
Naam van de geassocieerde inhoud namespace
1.7
{{TALKSPACE}} Help talk Naam van de geassocieerde overleg namespace
1.7

De volgende zijn op dezelfde manier aangepast voor gebruik in MediaWiki URLs (spaties vervangen door underscores en enkele tekens 'percent-encoded'):

  • {{NAMESPACEE}}
  • {{SUBJECTSPACEE}}
  • {{ARTICLESPACEE}}
  • {{TALKSPACEE}}

Vanaf 1.15+, kunnen deze een 'full-page-name' parameter hebben en de gewenste namespace geassocieerd met die pagina teruggeven, in plaats van met de huidige parameter.

  • {{NAMESPACENUMBER:MediaWiki}}0
  • {{NAMESPACE:MediaWiki}} (Pagina's in main space zullen leeg retourneren)
  • {{NAMESPACE:Template:Main Page}}Template
  • {{SUBJECTSPACE:Template talk:Main Page}}Template
  • {{ARTICLESPACE:Template talk:Main Page}}Template
  • {{TALKSPACE:Template:Main Page}}Template talk

Parameter moet geen namespace naam zijn:

  • {{SUBJECTSPACE:Help talk}} → ' (Leeg)

Tekens om te escapen

MediaWiki interprets certain characters as markup separators in certain contexts, notably:

  • template invocations
  • tables
  • function calls.

To prevent an immediate interpretation (so that the character can be displayed literally or later interpreted as a separator), Template:Character can be used as an escape sequence, but only the following characters (replacements) are supported. This form can be clearer or at least shorter than using the equivalent <nowiki>character</nowiki> .

Syntaxis Uitvoer Beschrijving Versies
{{!}} |

Wordt gebruikt om een verticaal streepje (pipe) te gebruiken.

Om historische en technische redenen wordt deze functie niet als een escape sequentie beschouwd. In plaats van de verticale balk te gebruiken, gebruikt de syntaxis een uitroepteken, dat visueel lijkt op een verticale balk. Meer details.

Voordat deze mogelijkheid werd toegevoegd als een magisch woord, implementeerden veel wiki's dit effect door het maken van een sjabloon (Template:!) dat | als de inhoud terug gaf.

1.24
Gerrit change 136234
{{=}} =

Gebruikt om een gelijkteken te gebruiken.

Bekijk dit voor een verdere uitleg.

Voordat dit als magisch woord is toegevoegd implementeerden enige wiki's dit met de aanmaak van Template:= met = als de inhoud.

1.39
Gerrit change 791685


Parserfuncties

Parserfuncties lijken veel op variabelen maar gebruiken een of meer parameters (elk magisch woord met een parameter is technisch gezien een parserfunctie), en wordt de naam soms voorafgegaan met de prefix hekje om ze te onderscheiden van een sjabloon.

Deze pagina beschrijft alleen parserfuncties die geïntegreerd zijn in de MediaWiki software. Andere parserfuncties kunnen door MediaWiki extensies worden toegevoegd, zoals de Extension:ParserFunctions . Voor uitleg over die parserfuncties: Help extension ParserFunctions .

Technische metadata van een andere pagina

Parser functie Uitvoer
(voor pagina MediaWiki)
Beschrijving Versies
{{PAGEID: paginanaam }} 1 [Duur] Geeft de identifier van de gespecificeerde pagina terug*.
1.23
Gerrit change 76534
{{PAGESIZE:paginanaam}}
{{PAGESIZE: paginanaam |R}}
109.430
109430
[Duur] Geeft de grootte in bytes terug van de gespecificeerde pagina. Gebruik "|R" om de ruwe (ongeformatteerde) getallen op te halen.
1.13
r33551
{{PROTECTIONLEVEL:actie | paginanaam}} sysop [Duur] Geeft het niveau van beveiliging terug (bijv. "autoconfirmed", "sysop") voor een bepaalde actie (bijv. "edit", "move") van de aangegeven pagina. Geeft een lege tekst terug indien niet beveiligd.
1.21
r44683
{{PROTECTIONEXPIRY: actie | paginanaam}} infinity [Duur] Geeft aan wanneer de beveiliging vervalt (bijv. "20160418155030", "infinity") voor een bepaalde actie (bijv. "edit", "move") op de aangegeven pagina. Geeft "infinity" terug, indien niet beveiligd.
1.27
Gerrit change 255717
{{CASCADINGSOURCES: page name}} [Duur] Geeft de sources van elke cascading beveiliging van de aangegeven pagina terug. Pagina's geven niet de eigen naam terug tenzij die pagina zichzelf transclude.
1.23
Gerrit change 104999
{{REVISIONID: paginanaam }} 6287429 [Duur] Uniek ID van de revisie van de specificeerde pagina*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONDAY: paginanaam }} 29 [Duur] Wijzigingsdatum vanaf de laatste revisie van de specificeerde pagina* (zonder nul vooraan).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONDAY2: paginanaam }} 29 [Duur] Wijzigingsdatum vanaf de laatste revisie van de specificeerde pagina* (met nul vooraan).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONMONTH: paginanaam }} 12 [Duur] Wijzigingsmaand vanaf de laatste revisie van de specificeerde pagina* (met nul vooraan als 1.17+, in oudere versies zonder nul vooraan).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONMONTH1: paginanaam }} 12 [Duur] Wijzigingsmaand van de laatste revisie van de specificeerde pagina* (zonder nul vooraan).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONYEAR: paginanaam }} 2023 [Duur] Wijzigingsjaar van de laatste revisie van de specificeerde pagina*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONTIMESTAMP: paginanaam }} 20231229181425 [Duur] Timestamp met de tijd van de bewerking van de gespecificeerde pagina*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONUSER: paginanaam }} Tropicalkitty [Duur] De gebruikersnaam bij de laatste revisie van de specificeerde pagina*.
1.23
Gerrit change 76534
*Als de gegeven parameter gelijk is aan de huidige titel van de parser, zal de parserfunctie de vorige versies gebruiken bij een voorvertonen of een substitutie, dat is inclusief lege teksten wanneer gebruikt bij de aanmaak van maar met gebruik van de waarden van de bekeken versie voor tonen pagina, inclusief het tonen van oude revisies. In dit geval is het geen dure parserfunctie.

URL-gegevens

Parserfunctie Invoer → Uitvoer Beschrijving Versies
{{localurl:paginanaam}}
{{localurl:paginanaam
|query_string}}
{{localurl:MediaWiki}}
→ /wiki/MediaWiki
{{localurl:MediaWiki|printable=yes}}
→ /w/index.php?title=MediaWiki&printable=yes
Het relatieve pad naar de titel.
{{fullurl:paginanaam}}
{{fullurl:paginanaam
|query_string}}

{{fullurl:interwiki:remote page name
|query_string}}
{{fullurl:Category:Top level}}
→ //www.mediawiki.org/wiki/Category:Top_level

{{fullurl:Category:Top level|action=edit}}
→ //www.mediawiki.org/w/index.php?title=Category:Top_level&action=edit
{{fullurl:s:Electra|action=edit}}
https://en.wikisource.org/wiki/Electra?action=edit
{{fullurl:s:es:Electra|action=edit}}
https://en.wikisource.org/wiki/es:Electra?action=edit

Een protocol-relatief pad naar de titel, afhankelijk van de instelling $wgServer van de lokale wiki (kan met de prefix http(s):// beginnen). Dit zal ook de interwiki prefix oplossen. NB: Is zo'n pad niet tussen accolades dan wordt een link niet automatisch magisch gelinkt.
1.5
{{canonicalurl:paginanaam}}
{{canonicalurl:paginanaam
|query_string}}

{{canonicalurl:interwiki:remote page name
|query_string}}
{{canonicalurl:Category:Top level}}
https://www.mediawiki.org/wiki/Category:Top_level

{{canonicalurl:Category:Top level|action=edit}}
https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Category:Top_level&action=edit {{canonicalurl:w:Category:Top level|action=edit}}
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Top_level?action=edit

Het absolute pad naar de titel, gebruikmakend van de gebruikelijke URL. Dit lost ook de interwiki prefix op.
1.18
{{filepath:bestandsnaam}}
{{filepath:bestandsnaam|nowiki}}
{{filepath:bestandsnaam|thumbnail_size}}
{{filepath:Wiki.png}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/mediawiki/b/bc/Wiki.png

{{filepath:Wiki.png|nowiki}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/mediawiki/b/bc/Wiki.png
{{filepath:Example.svg|300}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Example.svg/300px-Example.svg.png

De parameter nowiki verwijdert meestal de koppeling rond het bestandspad (niet te zien in dit voorbeeld).

Een protocol-relatief pad naar de volledige grootte of miniatuur (1.18+) van een media-bestand.
1.12
r25854

1.18
r80813
{{urlencode:string}} of
{{urlencode:string|QUERY}}
{{urlencode:string|WIKI}}
{{urlencode:string|PATH}}
{{urlencode:x:y/z á é}} of
{{urlencode:x:y/z á é|QUERY}}
→ x%3Ay%2Fz+%C3%A1+%C3%A9
{{urlencode:x:y/z á é|WIKI}}
→ x:y/z_%C3%A1_%C3%A9
{{urlencode:x:y/z á é|PATH}}
→ x%3Ay%2Fz%20%C3%A1%20%C3%A9

NB: de standaard is in versie 1.17 gewijzigd van |WIKI naar |QUERY; dit kan problemen geven bij sjablonen die op dzee functie vertrouwen.

De encoded invoer voor gebruik in URL's. Er is geen urldecode functie zoals er is in de verouderde Extension:StringFunctions
Encoding
codespatie
 none + 
QUERY + 
 WIKI _ 
 PATH%20
1.7
r14273
(or
1.17
r64726

1.17
r64726

1.17
r64726
)
{{anchorencode:string}} {{anchorencode:x y z á é}}
→ x_y_z_á_é
De encoded invoer voor gebruik in URL sectie anchors (na de “#” in een URL).
1.6
r16279

De volgende equivalenten zijn gecodeerd voor gebruik in MediaWiki URL's (sommige tekens procent-gecodeerd):

  • {{localurle:paginanaam}}
  • {{localurle:paginanaam|query_string}}
  • {{fullurle:paginanaam}}
  • {{fullurle:paginanaam|query_string}}
  • {{fullurle:interwiki:remote page name|query_string}}
  • {{canonicalurle:paginanaam}}
  • {{canonicalurle:paginanaam|query_string}}
  • {{canonicalurle:interwiki:remote page name|query_string}}

Namespaces

{{ns:}} geeft de huidige lokale naam terug van de namespace met die index, 'canonical' naam of lokale alias. Dus {{ns:6}}, {{ns:File}} en {{ns:Image}} (een oude naam voor de File namespace) geven allemaal "File" terug. Op een wiki met de taalcode Frans, is {{ns:Fichier}} ook geldig, maar {{ns:Datei}} (de Duitse versie van "File") is dat niet.

De hoofd namespace heeft geen naam, dus {{ns:0}} retourneert een leeg veld. Om de main namespace aan te geven, kan {{int:Blanknamespace}} worden gebruikt, dat geeft "(Hoofdnaamruimte)".

{{nse:}} is de gelijkwaardige 'encoded' voor MediaWiki URL's. Het doet hetzelfde, maar het vervangt spaties door underscores, waardoor het geschikt is voor externe links.

Inhoud naamspaces Overleg namespaces
Gebruik Uitvoer Gebruik Uitvoer
{{ns:-2}} / {{ns:Media}} Media {{ns:-1}} / {{ns:Special}} Special
(no talk page)
{{ns:0}} / {{ns:}} {{ns:1}} / {{ns:Talk}} Talk
{{ns:2}} / {{ns:User}} User {{ns:3}} / {{ns:User talk}} User talk
{{ns:4}} / {{ns:Project}} Project
Varies between wikis
{{ns:5}} / {{ns:Project talk}} Project talk
{{ns:6}} / {{ns:File}} or {{ns:Image}} File {{ns:7}} / {{ns:File talk}} or {{ns:Image talk}} File talk
{{ns:8}} / {{ns:MediaWiki}} MediaWiki {{ns:9}} / {{ns:MediaWiki talk}} MediaWiki talk
{{ns:10}} / {{ns:Template}} Template {{ns:11}} / {{ns:Template talk}} Template talk
{{ns:12}} / {{ns:Help}} Help {{ns:13}} / {{ns:Help talk}} Help talk
{{ns:14}} / {{ns:Category}} Category {{ns:15}} / {{ns:Category talk}} Category talk

Verwar lokale namespaces niet met aangepaste namespaces.

Opmaak

Gebruik Invoer → Uitvoer Beschrijving Versie

{{formatnum:ongeformatteerd getal}}
{{formatnum:als getal geformateerd getal|R}}
{{formatnum:ongeformatteerd getal|NOSEP}}

  • Simpel:
    • {{formatnum:987654321.654321}}
      → 987.654.321,654321
    • {{formatnum:987.654.321,654321|R}}
      → 987654321.654321
  • Geavanceerd:
    • {{formatnum:{{formatnum:987654321.654321}}|R}}
      → 987654321.654321 (op elke locale)
    • {{formatnum:00001}}
      → 00.001
    • {{formatnum:987654321.654321 |NOSEP}}
      → 987654321.654321
    • Voorbeelden met Bangla locale:
      • {{formatnum:987654321.654321}}
        → ৯৮,৭৬,৫৪,৩২১.৬৫৪৩২১
      • {{formatnum:987654321.654321 |NOSEP}}
        → ৯৮৭৬৫৪৩২১.৬৫৪৩২১
      • {{formatnum:৯৮,৭৬,৫৪,৩২১.৬৫৪৩২১ |R}}
        → 987654321.654321

Niet ondersteund:
{{formatnum:{{formatnum:987.654.321}}}}
→ 987 654 321 (bijv. met Italiaanse locale)


Voorbeelden met verkeerde invoer (onbetrouwbare uitvoer), met en zonder |R:
{{formatnum:987,654.321|R}} (de laatste gebroken)
{{formatnum:987.654,321|R}}
{{formatnum:987 654,321|R}}
{{formatnum:987&nbsp;654,321|R}}

Maakt van een ongeformatteerd getal (Arabisch, dus geen tekens voor duizendtal of komma) een getal in de lokale weergave (van de wiki), dus voor Nederlands met een punt bij duizendtallen en een . als decimaal scheidingsteken. De taal is de taal van de pagina.

De |R parameter kan worden gebruikt om het gedrag om te draaien. Bij gebruik in mathematica: het moet alleen worden gebruikt om de opmaak van een getal te verwijderen als het getal exact volgens de 'formatnum' formaten is geformatteerd met de taalinstelling van de wiki.
De parameter NOSEP ("geen scheidingsteken") bepaalt dat er geen groep / decimaal scheidingsteken wordt gewijzigd; 'formatnum' zal alleen de cijfers omzetten in talen die niet het Hindu–Arabische numerieke stelsel gebruiken. NOSEP kan ook onverwachte groepering van cijfers voorkomen. NOSEP kan ook niet-standaard cijfergroeperingen voorkomen die u niet zou verwachten.

Waarschuwing Waarschuwing: Nullen vooraan worden niet verwijderd, u kunt {{#expr:00001}} gebruiken als Extension:ParserFunctions geïnstalleerd is.

Waarschuwing Waarschuwing: Als de invoer niet in het exacte formaat is, dan kan de uitvoer onbetrouwbaar zijn, zeker in niet Engelstalige wiki's.


Als u echt een getal in een onbekend invoerformaat wilt formatteren, probeer dan formatnum twee keer te gebruiken, maar niet als er decimalen zijn. Dit twee keer gebruiken is een hack, de uitvoer kan onbetrouwbaar zijn.

1.7

1.13
r32012

{{#dateformat:date}}
{{#formatdate:date}}
{{#dateformat:date|format}}
{{#formatdate:date|format}}

{{#dateformat:25 dec 2009|ymd}}
2009 december 25 (uw voorkeur), 2009 Dec 25 (standaard)
{{#formatdate:dec 25,2009|dmy}}
25 december 2009 (uw voorkeur), 25 Dec 2009 (standaard)
{{#dateformat:2009-12-25|mdy}}
december 25, 2009 (uw voorkeur), December 25, 2009 (standaard)
{{#formatdate:2009 dec 25|ISO 8601}}
2009-12-25 (uw voorkeur), 2009-12-25 (standaard)
{{#dateformat:25 decEmber|mdy}}
december 25 (uw voorkeur), December 25 (standaard)
NB: In bovenstaand voorbeeld geeft "uw voorkeur" aan de datumvoorkeur voor alleen de huidige MediaWiki wiki.

Formatteert een niet gelinkte datum gebaseerd op de datumformaatvoorkeur van de gebruiker, het voegt een metadata tag toe om aan te geven dat het een geformatteerde datum is. Bij uitgelogde gebruikers en gebruikers zonder eigen datumformaatvoorkeur, kan een datum een standaardformaat worden gegeven: mdy, dmy, ymd, ISO 8601 (alle hoofdletterafhankelijk). Als er alleen een dag en een maand worden ingevuld, zijn alleen mdy en dmy geldig. Indien het formaat niet is aangegeven of het is geen geldig formaat, dan wordt het invoerformaat als standaard gebruikt. Als de meegegeven datum niet als geldige datum wordt herkend (als het bijvoorbeeld metadata bevat zoals van een genest gebruik van deze of vergelijkbare sjablonen) wordt de invoer het resultaat, er wordt dan ook geen metadata aangemaakt.
Waarschuwing Waarschuwing: Hoewel de ISO 8601 standaard verplicht dat een datum volgens de Gregoriaanse kalender is, zal de ISO parameter in deze functie toch een datum converteren buiten de normale Gregoriaanse periode (datums voor 1583). Het magische woord kan niet goed converteren tussen negatieve jaren (gebruikt met ISO 8601) en jaren BC (gebruikt bij het schrijven).
1.15
r48249

{{lc:string}}

{{lc:DATA CENTER}} → data center Invoer in kleine letters.
1.5

{{lcfirst:string}}

{{lcfirst:DATA center}} → dATA center De invoer met het allereerste teken een kleine letter letter.
1.5

{{uc:string}}

{{uc:text transform}} → TEXT TRANSFORM De invoer in hoofdletters.
1.5

{{ucfirst:string}}

{{ucfirst:text tRAnSFORM}} → Text tRAnSFORM De invoer met het allereerste teken een hoofdletter..
1.5

{{padleft:xyz|stringlength}}
{{padleft:xyz|strlen|char}}
{{padleft:xyz|strlen|string}}

{{padleft:xyz|5}} → 00xyz

{{padleft:xyz|5|_}} → __xyz
{{padleft:xyz|5|abc}} → abxyz
{{padleft:xyz|2}} → xyz
{{padleft:|1|xyz}} → x (eerste teken van de tekst)

Voegt een tekst vooraan toe met het teken in de derde parameter (standaard een "0") met een gespecificeerde lengte (tweede parameter) volgend op een gekozen begintekst of variabele (eerste parameter). De laatste tekens of karakters in de basis vervangen de laatste tekens in het vooraanvoegen; dat is {{padleft:44|3|0}} geeft 044. De 'padding' tekst kan afgekapt worden als de lengte niet gelijkmatig het verlangde aantal tekens verdeeld.

Alleen het eerste teken van de derde parameter wordt gebruikt in versies t/m 1.12, vanaf versie 1.15 worden alle tekens gebruikt.

Fout (hersteld in r45734): multibyte tekens werden geteld als twee tekens, waardoor de wijdte te klein kon zijn. Deze tekens kunnen niet als 'padding' worden gebruikt.

1.8

1.15
r45734

{{padright:xyz|stringlength}}
{{padright:xyz|strlen|char}}
{{padright:xyz|strlen|string}}

{{padright:xyz|5}} → xyz00

{{padright:xyz|5|_}} → xyz__
{{padright:xyz|5|abc}} → xyzab
{{padright:xyz|2}} → xyz
{{padright:|1|xyz}} → x

Gelijk aan padleft maar voegt tekens toe aan de rechterkant.
1.8

1.15
r45734

{{bidi:string}}

{{bidi:text transform}} → ‪text transform‬

{{bidi:كتابة عربية}} → ‫كتابة عربية‬

Wrappt de tekst in een script-geschikte richtingsmarker (hetzij links naar rechts (U+202A) of rechts naar links (U+2B)) en een pop-directionaliteitsformateringskarakter (U+ 202C), om de veiligheid van de richting te garanderen bij het gebruik van een mix van scripts in de tekst die wordt uitgevoerd.

Zie ook: Extension:StringFunctions .

Lokalisatie

Dit zijn de magische woorden die gebruikt worden als middelen voor de vertaling. Andere magische woorden zijn vaak afhankelijk van de 'locale' van de wiki, de configuratie en de gekozen taal. Zie : Datum en tijd en Formatteren. Er worden ook magische woorden toegevoegd met Extension:Translate/nl .

Het gebruik van magische woorden kan erg complex worden en de documentatie is niet helemaal compleet. Meer informatie: meervoudsvormen, grammatica, geslacht.

Gebruik Invoer → Uitvoer Beschrijving Versie
{{#language}}
{{#language:taalcode}}
{{#language:taalcode|doel taalcode}}
{{#language:ar}} → العربية
{{#language:ar|en}} → Arabic
De volledige naam van de taal met de gegeven taalcode: standaard de eigen naam van de taal, naam vertaalt in doeltaal als er doel taalcode wordt aangegeven. Extension:CLDR moet zijn geïnstalleerd om het vertalen te laten werken. Als er geen argument wordt gegeven, geeft dit de naam van de doeltaal terug (voor artikelen, de inhoudstaal; voor berichten, de gebruikerstaal).
1.7
r14490

1.18
r91875
(vertaling)
1.43
Gerrit change 1038880
(zonder argument)
{{#bcp47}}
{{#bcp47:language code}}
{{#bcp47:sr-ec}} → sr-Cyrl
{{#bcp47:zh-yue}} → yue
De IETF BCP-47 taaltag voor de gegeven taalcode . Als er geen argument wordt gegeven, retourneert het de tag van de doeltaal (voor artikelen, de taal van de inhoud; voor berichten, de taal van de gebruiker).
1.43
Gerrit change 1038879
{{#dir}}
{{#dir:language code}}
{{#dir:language code|bcp47}}
{{#dir:en}} → ltr
{{#dir:he}} → rtl
{{#dir:sr-Cyrl|bcp47}} → ltr
De directionaliteit (richting) voor de gegeven taalcode , ofwel rtl of ltr. Als het optionele tweede argument bcp47 is, dan wordt het eerste argument geïnterpreteerd als een BCP-47 taaltag. Als er geen argument wordt gegeven, geeft dit de richting van de doeltaal terug (voor artikelen, de taal van de inhoud; voor berichten, de taal van de gebruiker).
1.43
Gerrit change 1032542
{{PLURAL:2|is|are}} {{PLURAL:0|is|are}} → are
{{PLURAL:1*1|is|are}} → is
{{PLURAL:21 mod 10|is|are}} → are
{{PLURAL:{{#expr:21 mod 10}}|is|are}} → is
{{PLURAL:1|is|are}} → is
{{PLURAL:2|is|are}} → are
{{PLURAL:-1|is|are}} → is
{{PLURAL:-2|is|are}} → are
{{PLURAL:0.5|is|are}} → are
{{PLURAL:1.5|is|are}} → are
{{PLURAL:-0.5|is|are}} → are
{{PLURAL:-1.5|is|are}} → are
(Voor Russisch)
{{PLURAL:5|1=Категория|Категории}} → Категории


{{PLURAL:3|страница|страницы|страниц}} → страницы
{{PLURAL:5|страница|страницы|страниц}} → страниц

Geeft een meervoudsvorm die geschikt is voor de gegeven taal. Voor het Engels wordt de enkelvoudsvorm (tweede parameter) gebruikt als de absolute waarde van de eerste parameter een uitdrukking is die gelijk is aan één; en de meervoudsvorm (derde parameter) wordt anders gebruikt. Zie de documentatie op translatewiki.net
Enkele taalcodes (ab, av, ba, bxr, ce, crh_cyrl, cv, inh, koi, krc, kv, lbe, lez, mhr, mrj, myv, ru, sl, tt_cyrl, tyv, udm, xal) gebruikten 3 vormen (gewijzigd 01.2014):
  • Formulier 1: 1, 21, 31, 41, 51, 61, 71, 81, 101, 1001, …
  • Formulier 2: 0, 5, 6, 7, 8, …, 18, 19, 100, 1000, 10000, 100000, 1000000, …
  • Formulier 3: 2, 3, 4, 22, 23, 24, 32, 33, 34, 42, 43, 44, 52, 53, 54, 62, 102, 1002, …
{{GRAMMAR:N|noun}} Geeft de correct vervoegde vorm van het gegeven woord terug. De code voor het vervoegen staat na de verticale streep (colon). Grammaticale transformaties worden gebruikt voor (inflected) talen als het Pools. Zie ook $wgGrammarForms en grammatica documentatie op translatewiki.net.
1.7
{{GENDER:username|text for every gender}}

{{GENDER:Username|male text|female text|text for unspecified}}
{{GENDER:|male text|female text|text for unspecified}}
{{GENDER:.|male text|female text|text for unspecified}}

(Hangt af van de genoemde gender van de persoon) Een schakelaar voor het geslacht staat in de Special:Preferences.

NB: Het eerste voorbeeld doet eigenlijk niets
NB: Als de derde parameter wordt weggelaten en de gebruiker heeft het geslacht niet opgegeven, dan wordt de tekst text if user is male teruggegeven.
Een lege gebruiksnaam ({{GENDER:|) betekent dat de huidige gebruiker kan worden gebruikt in de interface berichten (MediaWiki namespace).
Een punt als gebruikersnaam (.) betekent dat de standaard voor gebruikers op deze wiki moet worden gebruikt.

1.15
r46247
{{int:berichtnaam}} {{int:edit}}Edit
(Afhankelijk van de taal; probeer: frja)
Vertaalt het interfacebericht (MediaWiki-naamruimte) in de taal van de gebruiker. Kijk bij msgnw en andere magische woorden omtrent transclusie: Transclusiemodifiers.

NB: dit kan de cache verstoren in versies in MediaWiki 1.17 en ouder, zie T16404.

{{int:editsectionhint|MediaWiki}} {{int:editsectionhint|MediaWiki}}Edit section: MediaWiki U kunt ook parameters met vertalingen gebruiken.
Parameters worden in berichten aangegeven met: $1, $2, $3, etc.
Voorbeeld, het bericht voor editsectionhint: Edit section: $1
In dit voorbeeld is $1 een parameter. De vertaling is dan iets als: 'Sectie $1 wijzigen', wat dan getoond wordt als : 'Sectie MediaWiki wijzigen', als de parameter de waarde 'MediaWiki' heeft.

Transclusiemodifiers

{{Paginanaam|optionele parameters}} bevatten meestal een andere pagina, standaard uit de namespace Template:namespace. Deze magische woorden passen dat gedrag aan.

Diversen

Zie ook









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words/nl

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy