Content-Length: 98490 | pFad | https://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Transclusi%C3%B3

Ajuda:Transclusió - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Ajuda:Transclusió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest exemple la plantilla B està transclosa en els documents A, B i C. A la part de dalt: l'hipertext representa la forma de l'acoblament. Si es canviés la paraula corb per una altra, llavors en els 3 documents (sense haver de modificar-los) es canviaria la paraula corb per la nova.

La transclusió significa la inclusió del contingut d'un document dins d'un altre document per referència. A la transclusió de la Viquipèdia, el programari MediaWiki farà referència al contingut d'una pàgina, generalment mitjançant una plantilla, a incloure-la al contingut de qualsevol altra pàgina, la pàgina de destinació. De manera similar a la forma en què qualsevol nom de pàgina pot convertir-se en un enllaç col·locant el seu nom entre dobles claudàtors, qualsevol nom de pàgina es pot convertir en una plantilla col·locant-lo entre claus dobles, {{Espai de noms:Nom de la pàgina}}. Els canvis fets a la plantilla es reflecteixen automàticament a totes les pàgines en què aquesta pàgina ha estat transclosa (tot i que de vegades pot ser necessari un refrescar la memòria cau).

Si el nom de la pàgina de la plantilla no comença amb un espai de noms, se suposa que es troba a l'espai de noms Plantilla. Per referir-vos a una pàgina de l'espai de noms "Principal" (article), cal que aneu prefixant-la amb dos punts (:). Exemples:

El que es transclourà des d'una pàgina es pot controlar amb les etiquetes <noinclude>, <onlyinclude> i <includeonly> col·locades al wikitext de la pàgina d'origen. (Vegeu markup, a continuació). L'ús d'etiquetes permet que la plantilla es transclogui parcialment, en cas contrari, els claus dobles sempre transclouran tot el contingut. Per a la transclusió selectiva, es denominen les parts <includeonly> de la plantilla (amb l'ajut de funcions d'analitzador) i aquesta plantilla es crida després amb el paràmetre transcludesection=nom.

Els esdeveniments de transclusió es produeixen cada vegada que es carrega la pàgina quan es representa la plantilla. Un altre ús del mateix mecanisme és la substitució, d'una sola vegada, de la pròpia plantilla cridada per la seva pàgina d'origen transclosa. Per exemple, la plantilla amb paràmetre {{small|petit}} (que produeix petit) amb el prefix "subst:" {{subst:small|petit}} es transclou una vegada, però mai més, perquè el wikitext d'aquesta crida es substitueix quan es desa la pàgina en <small style="font-size:85%;">petit</small>, que és el codi de la plantilla aplicat al cas (la paraula petit en una mida petita). Amb la substitució el que va ser una crida a una plantilla es converteix en un wikitext real.

Transclusió parcial

[modifica]

Mitjançant l’ús de marques <noinclude>, <includeonly> i <onlyinclude>, és possible transcloure part d’una pàgina en lloc de tota ella. Aquestes transclusions parcials es poden aconseguir transcrivint de qualsevol pàgina, incloses les subpàgines. Sovint és útil excloure part d'una pàgina en una transclusió, per exemple en la documentació de plantilles.

Vegeu també

[modifica]








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://ca.wikipedia.org/wiki/Ajuda:Transclusi%C3%B3

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy