Content-Length: 85840 | pFad | https://ca.wikipedia.org/wiki/Bismita

Bismita - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Bismita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBismita
Fórmula químicaBi₂O₃
Epònimbismut Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CB.60
Nickel-Strunz 9a ed.4.CB.60 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/C.02 Modifica el valor a Wikidata
Dana4.3.10.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·límassiu, microcristal·lí, granular
Estructura cristal·linaa = 5,851Å; b = 8,169Å; c = 7,513Å; β = 112,94°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorgroc clar, groc verdós, gris clar, gris groguenc
Exfoliacióno en té
Fracturadesigual, concoidal, terrosa
Duresa (Mohs)4,5
Lluïssoradamantina, terrissa
Color de la ratllagris groguenca, groga clara
Densitat9 g/cm³
Propietats òptiquesbiaxial
Índex de refracción = 2,42
Dispersió òpticaalta
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolBis Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La bismita és un mineral de la classe dels òxids que rep el seu nom de la seva composició química. Va ser descoberta l'any 1868, i la localitat tipus d'aquesta espècie prové de la mina Colavi, Machacamarca, Província de Cornelio Saavedra, Departament de Potosí, Bolívia. També se la coneix amb el nom de wismuthokker.

Característiques

[modifica]

Químicament, la bismita és un triòxid de bismut: Bi₂O₃. És un mineral monoclínic, però la forma típica d'aparició és massiva i argilosa, sense vidres macroscòpics. El color varia de verd a groc. Té una duresa a l'escala de Mohs entre 4 i 5, i una gravetat específica de 8,5 a 9,5, bastant alta per a un mineral no metàl·lic. És polimorfa de l'esferobismoïta, que cristal·litza en el sistema tetragonal.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la bismita pertany a «04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana» juntament amb els següents minerals: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, hematites, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, akimotoïta, auroantimonita, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-6N12S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiita, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, iseïta, majindeïta, claudetita, estibioclaudetita, arsenolita, senarmontita, valentinita, esferobismoïta, sillenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Formació

[modifica]

La bismita és un mineral secundari de les zones d'oxidació, que es forma a partir de minerals de bismut primaris. Va ser descrita per primera vegada a la mina Colavi, situada al districte miner de Machacamarca, a la província de Cornelio Saavedra (Potosí, Bolívia). Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina Eureka (La Torre de Cabdella, Pallars Jussà)[2]

Referències

[modifica]
  1. «Bismite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 22 març 2014].
  2. Castillo-Oliver, Montgarri; Melgarejo, Joan Carles; Torró, Lisard; Villanova-de-Benavent, Cristina; Campeny, Marc; Díaz-Acha, Yael; Amores-Casals, Sandra; Xu, Jingyao; Proenza, Joaquin; Tauler, Esperança «Sandstone-Hosted Uranium Deposits as a Possible Source for Critical Elements: The Eureka Mine Case, Castell-Estaó, Catalonia». Minerals, 10, 1, 1-2020, pàg. 34. DOI: https://doi.org/10.3390/min10010034 [Consulta: 13 gener 2024].








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://ca.wikipedia.org/wiki/Bismita

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy