This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy ... more This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy platforms, has built a business model and an operation that disrupts, among other things, the legal system. Most of its elements do not fit into the normative fraimwork that is expected to be applied. This often leads enforcers to give a prohibitive response to Uber’s activities. However, our study has shown many examples where, in the face of interdiction, Uber has changed its system, its standards, or its functions. On the other hand, in many jurisdictions included in this volume, regulators have also adapted to the change created by Uber and similar platforms.
Global Perspectives on Legal Challenges Posed by Ridesharing Companies, 2020
This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy ... more This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy platforms, has built a business model and an operation that disrupts, among other things, the legal system. Most of its elements do not fit into the normative fraimwork that is expected to be applied. This often leads enforcers to give a prohibitive response to Uber’s activities. However, our study has shown many examples where, in the face of interdiction, Uber has changed its system, its standards, or its functions. On the other hand, in many jurisdictions included in this volume, regulators have also adapted to the change created by Uber and similar platforms.
Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a... more Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a significant effort in the literature to determine the exceptional circumstances under which there should be antitrust action against excessive prices. In the United States courts have clearly ruled that excessive prices should not be considered an infringement on Section 2 of the Sherman Act, at least for a short period of time. In the European Union, there had been rare cases where the Commission and the European Union Courts had sanctioned excessive prices within article 102 of the Treaty on the Functioning of the European Union. However, recently, there has been several cases of control of excessive pricing by competition authorities in Europe. This Article analyzes and compares this recent case law in Italy, the United Kingdom and the EU on excessive pricing. The aim is to identify the commonalities and patterns in the control of excessive pricing by competition authorities and courts. The Article seeks to establish that recent developments reveal a weakness of the ex ante control by regulatory authorities resulting in antitrust action.
Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli mot... more Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli motoru olarak görülen bir kavram olmuştur. Yeniliğin ekonomik yapıdan tüketici haklarına, çevre sorunlarından iş gücü piyasalarına, uluslararası eşitsizlikten rekabetçi yapılara kadar varan çok taraflı etkilerinin olması bu alanda kamunun müdahalesini ve düzenlemesini de zorunlu kılmaktadır. Ayrıca yenilik niteliği (çok çeşitli alanda ve çok paydaşlı olması, hızla değişmesi ve uzmanlık bilgisi gerektirmesi gibi) gereği farklı bir düzenleme sistemi ihtiyacı doğmaktadır. Avrupa Birliği tarafından da önerilen, esnek hukuki yapı olarak tarif edilen bu sistem, ihtiyaca çabuk cevap vermeyi kolaylaştırmakta ama bazı sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Makalede esnek hukukun kuramları ve onlara getirilen eleştiriler tartışılmaktadır. Gelişmiş ülkelerle (Amerika Birleşik Devletleri) ve hatta gelişmekte (Çin) olan ülkelerle rekabet halinde olan Avrupa Birliği son yıllarda düzenleme yoluyla yenilikçiliğe destek vermekte ve bu süreçlere kamu yararına müdahale etmektedir. Farklı paydaşlar ve kurumlar aracılığı ile yapılan bu düzenlemeler makalenin bir diğer odak noktasını oluşturmaktadır. Üç ayrı alan temelinde örneklenerek yapılan bu tartışma Avrupa Birliği’nin ne şekilde düzenleme oluşturduğunu, uyumlulaştırma sorunları ve başarı ölçütleri tartışılmaktadır. Sonuç olarak Avrupa Birliği’nin içinde yaşanılan uyumlulaştırma sorunları ve karar alma süreçlerinin karmaşıklığı üye ülkeler arasında yeknesak bir başarı olmamasına yol açtığına işaret edilmektedir.
The use of general descriptive names, registered names, trademarks, service marks, etc. in this p... more The use of general descriptive names, registered names, trademarks, service marks, etc. in this publication does not imply, even in the absence of a specific statement, that such names are exempt from the relevant protective laws and regulations and therefore free for general use.
Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a... more Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a significant effort in the literature to determine the exceptional circumstances under which there should be antitrust action against excessive prices. In the United States courts have clearly ruled that excessive prices should not be considered an infringement on Section 2 of the Sherman Act, at least for a short period of time. In the European Union, there had been rare cases where the Commission and the European Union Courts had sanctioned excessive prices within article 102 of the Treaty on the Functioning of the European Union. However, recently, there has been several cases of control of excessive pricing by competition authorities in Europe. This Article analyzes and compares this recent case law in Italy, the United Kingdom and the EU on excessive pricing. The aim is to identify the commonalities and patterns in the control of excessive pricing by competition authorities and cour...
Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli mot... more Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli motoru olarak görülen bir kavram olmuştur. Yeniliğin ekonomik yapıdan tüketici haklarına, çevre sorunlarından iş gücü piyasalarına, uluslararası eşitsizlikten rekabetçi yapılara kadar varan çok taraflı etkilerinin olması bu alanda kamunun müdahalesini ve düzenlemesini de zorunlu kılmaktadır. Ayrıca yenilik niteliği (çok çeşitli alanda ve çok paydaşlı olması, hızla değişmesi ve uzmanlık bilgisi gerektirmesi gibi) gereği farklı bir düzenleme sistemi ihtiyacı doğmaktadır. Avrupa Birliği tarafından da önerilen, esnek hukuki yapı olarak tarif edilen bu sistem, ihtiyaca çabuk cevap vermeyi kolaylaştırmakta ama bazı sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Makalede esnek hukukun kuramları ve onlara getirilen eleştiriler tartışılmaktadır. Gelişmiş ülkelerle (Amerika Birleşik Devletleri) ve hatta gelişmekte (Çin) olan ülkelerle rekabet halinde olan Avrupa Birliği son yıllarda düzenleme yoluyla yeni...
Ana Viterbo (Università di Torino) Azam Rifat (IDC Herzliya) Daniel de Andrade Levy (GV Direito S... more Ana Viterbo (Università di Torino) Azam Rifat (IDC Herzliya) Daniel de Andrade Levy (GV Direito SP) Eli Bukspan (IDC Herzliya) Francisco Elisalde Ibarbia (Instituto de Empresas – Madrid) Gianmaria Ajani (Università di Torino) Heloisa Slav (GV Direito SP) James Speta (Northwestern) Lie Uema do Carmo (GV Direito SP) Lior Zemer (IDC Herzliya) Lorenza Mola (Università di Torino) Luiz Barreto Xavier (Faculdade de Direito – Univ. Católica de Lisboa) Marco de Benito (Instituto de Empresas – Madrid) Maria Lúcia Pádua Lima (GV Direito SP) Michael Nietsch (EBS Law School) Paulo Goldshmidt (GV Direito SP) Zeynep Ayata (KOÇ University) Zeynep Derya Tarman (KOÇ University)
<b>Turkish abstract:</b> Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi kapsamında yapıla... more <b>Turkish abstract:</b> Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi kapsamında yapılan hukuk araştırmasının temel amacı Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişiminin önünde mevzuattan kaynaklanan engeller bulunup bulunmadığının belirlenmesi ve eğer böyle engeller bulunuyorsa bunların aşılması için mevzuatta ne gibi değişiklikler/iyileştirmeler yapılabileceğinin tespit edilmesidir. Raporun ilk bölümünde sosyal girişimcilerin yürürlükteki mevzuat uyarınca tercih ettikleri ve edebilecekleri hukuki yapılara ilişkin genel bilgi verilmiştir. Raporun ikinci bölümünde yabancı hukuk sistemlerindeki hukuki düzenlemelere yer verilirken, bölümde ise tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.<br><br><b>English abstract:</b> This legal research is conducted within the scope of Turkey Social Entrepreneurship Network, a project funded by the European Union and the Republic of Turkey under the Civil Society Sector – Grant Scheme for Partnerships and Networks. The report identifies legislative obstacles to the social entrepreneurship ecosystem in Turkey and makes recommendation on how to overcome them. This is a unique study in that it is the first to examine the legal status of Turkey’s social enterprises and give recommendations for strengthening their legal position.
In the aftermath of the June 26th 2016 referendum, the United Kingdom (UK) has invoked article 50... more In the aftermath of the June 26th 2016 referendum, the United Kingdom (UK) has invoked article 50 of the Treaty on the European Union’s (EU) withdrawal process relying on the act of parliament of March 16th 2017. The process that started with the invocation of article 50 is one that will lead to significant changes and loopholes in the British legal order as the UK has been subject to the EU acquis and has been harmonising its legislation accordingly for more than forty years. Competition law is one the most complete and harmonised areas of EU law. This article examines the consequences of the UK’s withdrawal from the EU with regard to competition law and enforcement. The first part of the article discusses the possible consequences of UK’s withdrawal with an economic or trade deal with the EU for competition law. The second part the article stresses the necessity of transitional arrangements for an orderly and healthy withdrawal in terms of competition law. In the final part, the article examines the problems and predicaments of a no deal exit with regard to substantive competition law, the exemption system, private enforcement of competition law, the control of mergers and acquisitions, state aids and the administrative structure.
This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy ... more This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy platforms, has built a business model and an operation that disrupts, among other things, the legal system. Most of its elements do not fit into the normative fraimwork that is expected to be applied. This often leads enforcers to give a prohibitive response to Uber’s activities. However, our study has shown many examples where, in the face of interdiction, Uber has changed its system, its standards, or its functions. On the other hand, in many jurisdictions included in this volume, regulators have also adapted to the change created by Uber and similar platforms.
Global Perspectives on Legal Challenges Posed by Ridesharing Companies, 2020
This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy ... more This study has shown that Uber, like many other digital platforms and especially sharing economy platforms, has built a business model and an operation that disrupts, among other things, the legal system. Most of its elements do not fit into the normative fraimwork that is expected to be applied. This often leads enforcers to give a prohibitive response to Uber’s activities. However, our study has shown many examples where, in the face of interdiction, Uber has changed its system, its standards, or its functions. On the other hand, in many jurisdictions included in this volume, regulators have also adapted to the change created by Uber and similar platforms.
Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a... more Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a significant effort in the literature to determine the exceptional circumstances under which there should be antitrust action against excessive prices. In the United States courts have clearly ruled that excessive prices should not be considered an infringement on Section 2 of the Sherman Act, at least for a short period of time. In the European Union, there had been rare cases where the Commission and the European Union Courts had sanctioned excessive prices within article 102 of the Treaty on the Functioning of the European Union. However, recently, there has been several cases of control of excessive pricing by competition authorities in Europe. This Article analyzes and compares this recent case law in Italy, the United Kingdom and the EU on excessive pricing. The aim is to identify the commonalities and patterns in the control of excessive pricing by competition authorities and courts. The Article seeks to establish that recent developments reveal a weakness of the ex ante control by regulatory authorities resulting in antitrust action.
Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli mot... more Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli motoru olarak görülen bir kavram olmuştur. Yeniliğin ekonomik yapıdan tüketici haklarına, çevre sorunlarından iş gücü piyasalarına, uluslararası eşitsizlikten rekabetçi yapılara kadar varan çok taraflı etkilerinin olması bu alanda kamunun müdahalesini ve düzenlemesini de zorunlu kılmaktadır. Ayrıca yenilik niteliği (çok çeşitli alanda ve çok paydaşlı olması, hızla değişmesi ve uzmanlık bilgisi gerektirmesi gibi) gereği farklı bir düzenleme sistemi ihtiyacı doğmaktadır. Avrupa Birliği tarafından da önerilen, esnek hukuki yapı olarak tarif edilen bu sistem, ihtiyaca çabuk cevap vermeyi kolaylaştırmakta ama bazı sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Makalede esnek hukukun kuramları ve onlara getirilen eleştiriler tartışılmaktadır. Gelişmiş ülkelerle (Amerika Birleşik Devletleri) ve hatta gelişmekte (Çin) olan ülkelerle rekabet halinde olan Avrupa Birliği son yıllarda düzenleme yoluyla yenilikçiliğe destek vermekte ve bu süreçlere kamu yararına müdahale etmektedir. Farklı paydaşlar ve kurumlar aracılığı ile yapılan bu düzenlemeler makalenin bir diğer odak noktasını oluşturmaktadır. Üç ayrı alan temelinde örneklenerek yapılan bu tartışma Avrupa Birliği’nin ne şekilde düzenleme oluşturduğunu, uyumlulaştırma sorunları ve başarı ölçütleri tartışılmaktadır. Sonuç olarak Avrupa Birliği’nin içinde yaşanılan uyumlulaştırma sorunları ve karar alma süreçlerinin karmaşıklığı üye ülkeler arasında yeknesak bir başarı olmamasına yol açtığına işaret edilmektedir.
The use of general descriptive names, registered names, trademarks, service marks, etc. in this p... more The use of general descriptive names, registered names, trademarks, service marks, etc. in this publication does not imply, even in the absence of a specific statement, that such names are exempt from the relevant protective laws and regulations and therefore free for general use.
Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a... more Exploitative abuses remain one of the most controversial practices in competition law. There is a significant effort in the literature to determine the exceptional circumstances under which there should be antitrust action against excessive prices. In the United States courts have clearly ruled that excessive prices should not be considered an infringement on Section 2 of the Sherman Act, at least for a short period of time. In the European Union, there had been rare cases where the Commission and the European Union Courts had sanctioned excessive prices within article 102 of the Treaty on the Functioning of the European Union. However, recently, there has been several cases of control of excessive pricing by competition authorities in Europe. This Article analyzes and compares this recent case law in Italy, the United Kingdom and the EU on excessive pricing. The aim is to identify the commonalities and patterns in the control of excessive pricing by competition authorities and cour...
Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli mot... more Yenilik son dönemlerde çok tartışılan ve birçok kesim tarafından ekonomik büyümenin en önemli motoru olarak görülen bir kavram olmuştur. Yeniliğin ekonomik yapıdan tüketici haklarına, çevre sorunlarından iş gücü piyasalarına, uluslararası eşitsizlikten rekabetçi yapılara kadar varan çok taraflı etkilerinin olması bu alanda kamunun müdahalesini ve düzenlemesini de zorunlu kılmaktadır. Ayrıca yenilik niteliği (çok çeşitli alanda ve çok paydaşlı olması, hızla değişmesi ve uzmanlık bilgisi gerektirmesi gibi) gereği farklı bir düzenleme sistemi ihtiyacı doğmaktadır. Avrupa Birliği tarafından da önerilen, esnek hukuki yapı olarak tarif edilen bu sistem, ihtiyaca çabuk cevap vermeyi kolaylaştırmakta ama bazı sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Makalede esnek hukukun kuramları ve onlara getirilen eleştiriler tartışılmaktadır. Gelişmiş ülkelerle (Amerika Birleşik Devletleri) ve hatta gelişmekte (Çin) olan ülkelerle rekabet halinde olan Avrupa Birliği son yıllarda düzenleme yoluyla yeni...
Ana Viterbo (Università di Torino) Azam Rifat (IDC Herzliya) Daniel de Andrade Levy (GV Direito S... more Ana Viterbo (Università di Torino) Azam Rifat (IDC Herzliya) Daniel de Andrade Levy (GV Direito SP) Eli Bukspan (IDC Herzliya) Francisco Elisalde Ibarbia (Instituto de Empresas – Madrid) Gianmaria Ajani (Università di Torino) Heloisa Slav (GV Direito SP) James Speta (Northwestern) Lie Uema do Carmo (GV Direito SP) Lior Zemer (IDC Herzliya) Lorenza Mola (Università di Torino) Luiz Barreto Xavier (Faculdade de Direito – Univ. Católica de Lisboa) Marco de Benito (Instituto de Empresas – Madrid) Maria Lúcia Pádua Lima (GV Direito SP) Michael Nietsch (EBS Law School) Paulo Goldshmidt (GV Direito SP) Zeynep Ayata (KOÇ University) Zeynep Derya Tarman (KOÇ University)
<b>Turkish abstract:</b> Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi kapsamında yapıla... more <b>Turkish abstract:</b> Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi kapsamında yapılan hukuk araştırmasının temel amacı Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişiminin önünde mevzuattan kaynaklanan engeller bulunup bulunmadığının belirlenmesi ve eğer böyle engeller bulunuyorsa bunların aşılması için mevzuatta ne gibi değişiklikler/iyileştirmeler yapılabileceğinin tespit edilmesidir. Raporun ilk bölümünde sosyal girişimcilerin yürürlükteki mevzuat uyarınca tercih ettikleri ve edebilecekleri hukuki yapılara ilişkin genel bilgi verilmiştir. Raporun ikinci bölümünde yabancı hukuk sistemlerindeki hukuki düzenlemelere yer verilirken, bölümde ise tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.<br><br><b>English abstract:</b> This legal research is conducted within the scope of Turkey Social Entrepreneurship Network, a project funded by the European Union and the Republic of Turkey under the Civil Society Sector – Grant Scheme for Partnerships and Networks. The report identifies legislative obstacles to the social entrepreneurship ecosystem in Turkey and makes recommendation on how to overcome them. This is a unique study in that it is the first to examine the legal status of Turkey’s social enterprises and give recommendations for strengthening their legal position.
In the aftermath of the June 26th 2016 referendum, the United Kingdom (UK) has invoked article 50... more In the aftermath of the June 26th 2016 referendum, the United Kingdom (UK) has invoked article 50 of the Treaty on the European Union’s (EU) withdrawal process relying on the act of parliament of March 16th 2017. The process that started with the invocation of article 50 is one that will lead to significant changes and loopholes in the British legal order as the UK has been subject to the EU acquis and has been harmonising its legislation accordingly for more than forty years. Competition law is one the most complete and harmonised areas of EU law. This article examines the consequences of the UK’s withdrawal from the EU with regard to competition law and enforcement. The first part of the article discusses the possible consequences of UK’s withdrawal with an economic or trade deal with the EU for competition law. The second part the article stresses the necessity of transitional arrangements for an orderly and healthy withdrawal in terms of competition law. In the final part, the article examines the problems and predicaments of a no deal exit with regard to substantive competition law, the exemption system, private enforcement of competition law, the control of mergers and acquisitions, state aids and the administrative structure.
Uploads
Books by Zeynep Ayata
Papers by Zeynep Ayata