رزا پارکس
رزا پارکس Rosa Louise McCauley | |
---|---|
زادهٔ | ۴ فوریه ۱۹۱۳ |
درگذشت | ۲۴ اکتبر ۲۰۰۵ (۹۲ سال) |
ملیت | آمریکایی |
شناختهشده برای | فعال حقوق بشر |
امضاء | |
رُزا پارکس (انگلیسی: Rosa Parks; با نام اصلی انگلیسی: Rosa Louise McCauley; زاده ۴ فوریه ۱۹۱۳ - درگذشته ۲۴ اکتبر ۲۰۰۵) یک زن سیاهپوست (آمریکایی آفریقاییتبار) آمریکایی و از فعالان جنبش حقوق مدنی آمریکا بود که بعداً توسط کنگره آمریکا به عنوان «مادر جنبش آزادی» و «بانوی اول جنبش حقوق مدنی» شناخته شد.
رزا پارکس به این خاطر مشهور است که در ۱ دسامبر ۱۹۵۵ از دادن صندلیاش در اتوبوس به یک مرد سفیدپوست خودداری کرد و در نتیجه بازداشت و جریمه شد. وی در تاریخ آمریکا جایگاه ویژهای دارد و اقدام اعتراضآمیز وی در روز اول دسامبر سال ۱۹۵۵ در ایالت آلابامای ایالات متحده آمریکا علیه مقررات نژادی نقطه آغاز نمادین جنبش حقوق مدنی سیاهان آمریکا قلمداد میشود. خودداری رزا پارکس از واگذاری صندلیاش در یک اتوبوس شهری به یک مرد سفیدپوست و بازداشت متعاقب وی به تحریم گسترده شبکه ترابری همگانی توسط سیاهان منجر شد و به اعتراضات گستردهتر دامن زد. کشیش جوانی به نام مارتین لوتر کینگ که بعداً رهبری جنبش مدنی سیاهان را به عهده گرفت، سازماندهی آن تحرکات را به عهده داشت. جنبش اعتراضی او سرانجام به تصویب قانون حقوق مدنی سال ۱۹۶۴ انجامید که هرگونه تبعیض نژادی در آمریکا را ممنوع میکرد.
پارکس در سال ۲۰۰۵ در سن ۹۲ سالگی درگذشت و در ساختمان کپیتال هیل در واشینگتن دفن شد. وی تنها زن سیاهپوست تاریخ آمریکا است که در چنین مکانی دفن شدهاست.
پیشنمایی از ماجرا
[ویرایش]قبل از موفقیت جنبش آزادیخواهی سیاهان در بیشتر ایالات جنوبی آمریکا سیاه پوستان از سفید پوستان جدا بودند. به عنوان مثال سیاهان باید در مدارس جداگانهای درس میخواندند، در پارکهایی که مخصوص سفیدپوستان بود حضور پیدا نمیکردند و حتی از آبخوریهای جداگانهای استفاده میکردند. سیاهان همچنین حق سوار شدن به اتوبوس از در جلو را نداشتند. آنها بایستی پس از پرداخت بلیت خود از در عقب اتوبوس وارد میشدند. اگر در هنگام مسیر یک سفیدپوست وارد میشد و صندلی خالی نبود یک سیاه موظف بود که صندلیاش را به وی بدهد.
مارتین لوتر کینگ فرد سیاهی بود که به خاطر پایان بخشی به این وضع از تمام سیاهان خواسته بود که اتوبوسها را تحریم کنند و چون بیشتر مسافران اتوبوسهای شهری آن ایالات را سیاهان تشکیل میدادند (۷۰٪) وی امید داشت که بدین ترتیب حکومت را مجبور کند که برای جلوگیری از ورشکستگی سیستم حمل و نقل شهری، حقوق سیاهان را محترم بشمارد.
ماجرای اتوبوس
[ویرایش]در روز اول دسامبر سال ۱۹۵۵، پارکس وقتی که از محل کارش در آلاباما (مرکزی برای آموزش حقوق و برابری حقوق نژادی به کارگران) بازمیگشت سوار اتوبوس شد. رانندهٔ اتوبوس (James F. Blake) شخصی بود که قبلاً با پارکس درگیری داشت و چند سال پیش هنگامی که او بلیتش را پرداخت کرده بود و برای سوارشدن به سمت در عقب اتوبوس حرکت میکرد درها را بست و بدون اینکه او را سوار کند حرکت کرده بود. بعدها پارکس همیشه از سوار شدن به اتوبوسی که او رانندهاش بود خودداری کرده بود اما در آن روز به خاطر تنگی وقت مجبور بود که سوار شود.
دستگیری
[ویرایش]پس از حرکت در دو ایستگاه بعد یک مرد سفیدپوست وارد اتوبوس شد و مجبور بود که بایستد. اگر چه آن مرد هیچ اعتراضی نکرد اما راننده بلافاصله متوجه شد و دستور داد که برای نشستن آن مرد جایی را خالی کنند. بعد از اینکه دو نفر از جای خود بلند شدند پارکس مانع از نشستن آن مرد سفیدپوست شد. دیگر مسافران (سیاه) که خشم راننده را دیده بودند از اتوبوس پیاده شدند. بعد از آن دو پلیس آمدند و پارکس را بازداشت، جریمه و انگشتنگاری کردند.
این ماجرا سر و صدای زیادی بر پا کرد و سیاهان را تشویق کرد که برای دستیابی به حقوق خود تلاش بیشتری کنند.
سالهای بعد از جنبش
[ویرایش]رزا پارکس بعدها بنیاد «رزا و رِیموند پارکس» را در دیترویت در سال ۱۹۸۷ تأسیس کرد. وی بیشتر سالهای عمر خود را صرف آگاهی دادن به جوانانی میکرد که از سالهای سیاه تبعیض نژادی آمریکای چیزی نمیدانستند.
منابع
[ویرایش]Wikipedia contributors, "Rosa Parks," Wikipedia, The Free Encyclopedia, (accessed July 13, 2010).
پیوند به بیرون
[ویرایش]- "Rosa Parks Papers". Library of Congress.
- Rosa Parks Library and Museum at Troy University
- The Rosa and Raymond Parks Institute for Self Development
- Parks article in the Encyclopedia of Alabama بایگانیشده در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۴ توسط Wayback Machine
- Rosa Parks bus on display at the Henry Ford Museum
- Teaching and Learning Rosa Parks' Rebellious Life
- رزا پارکس
- افراد آمریکایی ایرلندی-اسکاتلندیتبار
- افراد آمریکایی بومیتبار
- افراد آمریکایی چروکیتبار
- اهالی تاسکجی، آلاباما
- اهالی دیترویت
- اهالی مونتگمری، آلاباما
- تاریخ سیاهپوستان آلاباما
- حامیان خشونتپرهیزی
- خاکسپاریها در میشیگان
- دانشآموختگان دانشگاه ایالتی آلاباما
- درگذشتگان ۲۰۰۵ (میلادی)
- درگذشتگان به علت زوال عقل
- دریافتکنندگان مدال رئیسجمهوری آزادی
- دریافتکنندگان مدال طلای کنگره
- زادگان ۱۹۱۳ (میلادی)
- سازماندهی انجمن
- فعال سده ۲۰ (میلادی) آفریقاییتبار اهل ایالات متحده آمریکا
- فعالان حقوق مدنی آمریکایی آفریقاییتبار
- فعالان زن اهل ایالات متحده آمریکا
- متدیستهای آفریقاییتبار اهل ایالات متحده آمریکا
- مرگها به موجب بیماریهای عصبی در ایالات متحده آمریکا
- مسیحیان آفریقاییتبار اهل ایالات متحده آمریکا
- افراد آفریقایی-آمریکایی سده ۲۰ (میلادی)
- زنان سده ۲۰ (میلادی) آفریقاییتبار اهل ایالات متحده آمریکا
- افراد آفریقایی-آمریکایی سده ۲۱ (میلادی)
- زنان سده ۲۱ (میلادی) آفریقاییتبار اهل ایالات متحده آمریکا