Papers by Minas Al. Alexiadis
Στα Πανεπιστημιακά αυτά Ιδρύματα παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και μεταδ... more Στα Πανεπιστημιακά αυτά Ιδρύματα παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και μεταδιδακτορικά Μαθήματα, Φροντιστήρια και Σεμινάρια της ειδικότητάς του από τους επιφανείς καθηγητές Δημήτριο Σ. Λουκάτο, Μιχαήλ Γ. Μερακλή, I. Μ. Lewis και Alan Dundes. Τα μαθήματα αυτά συνετέλεσαν στην καλύτερη επιστημονική του συγκρότηση. Πραγματοποίησε επίσης επιστημονική έρευνα στο Taylor Institution του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1983 και 1989). Εκεί μελέτησε τα Κατάλοιπα του γνωστού νεοελληνιστή, αρχαιολόγου, διαλεκτολόγου και λαογράφου Richard M. Dawkins (1871-1955). Από την έρευνα αυτή προέκυψαν σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία ανέδειξαν την προσφορά του Άγγλου επιστήμονα στην Ελληνική Λαογραφία. [2] Πανεπιστημιακή Σταδιοδρομία (1977-1982) Βοηθός Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. (1982-1986) Επιμελητής και Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. (1986) Ομόφωνη εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. (1992) Εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή καθηγητή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Φιλολογική, 2022
Φιλολογική
τ. 158-159
Ιανουάριος-Ιούνιος 2022
σ. 19-24
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών - Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας - Εργαστήριο Λαογραφίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εκδόσεις Γρηγόρη, 2021
Δημοσιεύθηκε στο: Αντι-παροιμίες (anti-proverbs) και Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: Η Αναγόρευση το... more Δημοσιεύθηκε στο: Αντι-παροιμίες (anti-proverbs) και Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: Η Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επιμέλεια Μ. Γ. Βαρβούνης, σ. 31-56.
Σύγχρονες ελληνικές ευχετήριες κάρτες. Λαογραφική μελέτη.
Πρώτη ημέρα του Μαρτίου, η παραδοσιακή, εθιμική Πρωτομαρτιά. Έρχεται ο Μάρτιος, πρώτος μήνας του ... more Πρώτη ημέρα του Μαρτίου, η παραδοσιακή, εθιμική Πρωτομαρτιά. Έρχεται ο Μάρτιος, πρώτος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου και ο πρώτος του χρόνου κατά το (αρχαίο) ρωμαϊκό ημερολόγιο. Το όνομά του (λατ. Martius) προέρχεται από τον θεό Mars των Ρωμαίων, ο οποίος δεν ήταν μόνο η «θεοποίηση» του πολέμου (όπως ο ελληνικός θεός Άρης), αλλά, σε παλαιότερα χρόνια, όπως σημειώνει ο Γερμανός λαογράφος και μελετητής της λαϊκής θρησκείας E. Fehrle, και θεός της ευετηρίας που ευνοούσε τη βλάστηση στους αγρούς! Είναι, ακόμα, ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αυτός που διαδέχεται τον χειμωνιάτικο «Κουτσοφλέβαρο» και θα φέρει τον καλό καιρό. Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι, αποφαίνεται η λαϊκή παροιμία. Ωστόσο, ο σοφός λαός δεν τον πολυεμπιστεύεται για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του στον καιρό, έτσι που τις περισσότερες φορές θυμίζει Δεκεμβριανή βαρυχειμωνιά (Μάρτης, γδάρτης, παλουκοκάφτης ή Ο Μάρτης μια γελά και μια κλαίει, λένε οι παροιμίες). Τις καιρικές αυτές μεταπτώσεις του Μαρτίου ο λαϊκός άνθρωπος θέλησε, παίζοντας με τη φαντασία του, να τις εξηγήσει. Έτσι, π.χ., μια παλιά Αθηναϊκή παράδοση που αναφέρει ο ακαδημαϊκός Γ. Μέγας, έλεγε ότι ο Μάρτης έχει δυο γυναίκες. Η μια πολύ όμορφη και φτωχή, η άλλη πολύ άσχημη αλλά πλούσια. Ο Μάρτης κοιμάται πάντα στη μέση. Όταν γυρίζει από την άσχημη, κατσουφιάζει, γυρίζει και σκοτεινιάζει όλος ο κόσμος· όταν γυρίζει από την όμορφη, γελάει, χαίρεται και λάμπει όλος ο κόσμος. Τις περισσότερες όμως φορές γυρίζει από την άσχημη, που είναι πλούσια και τρέφει και τη φτωχή την όμορφη… Η πρώτη κιόλας μέρα του Μαρτίου (γιορτή της Οσιομάρτυρος Ευδοκίας και Δομνίνης Οσίας), η Πρωτομαρτιά (όπως λέμε Πρωταπριλιά και Πρωτομαγιά), πλαισιωνόταν παλαιότερα από διάφορα έθιμα. Ορισμένα μάλιστα απ' αυτά, κάπως παραλλαγμένα ή ανανεωμένα, τα βρίσκουμε και σήμερα σε περιοχές, ιδίως, του νησιωτικού και Βορειοελλαδίτικου χώρου.
Δωδεκάνησος (Επίσημον Δελτίον των εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου), 2019
τεύχος ΚΒ΄ (Ιανουάριος - Ιανουάριος 2019), σ. 493-506
Δωδεκάνησος (Επίσημον Δελτίον των εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου), 2019
τεύχος ΚΒ΄ (Ιανουάριος - Ιούνιος 2019), σ. 493-506
Δωδεκανησιακόν Αρχείον, τ. 11, σ. 331-490, 2019
Κεφαλληνιακά Χρονικά, 2019
Η μελέτη αυτή αναφέρεται στους σεισμούς που έγιναν στη Ζάκυνθο τον Αύγουστο και στην Κύπρο τον Σε... more Η μελέτη αυτή αναφέρεται στους σεισμούς που έγιναν στη Ζάκυνθο τον Αύγουστο και στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1953, γεγονός που αποτυπώθηκε σε ποιητάρικη ρίμα, η οποία αποτελείται από 200 συνολικά στίχους (100 δίστιχα). Το παράξενο στη ρίμα αυτή είναι ότι εξιστορεί δύο σεισμούς, που έγιναν με χρονική απόσταση ενός μηνός, για δύο αρκετά απομακρυσμένες ελληνικές περιοχές, χωρίς άμεση πολιτισμική ή άλλη επικοινωνία.
Πορεία Καλλίδρομος: Τιμητικό Αφιέρωμα στον καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, 2019
εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2010
Η Καθαρή Δευτέρα (κοινώς Καθαροδευτέρα), παρότι είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σα... more Η Καθαρή Δευτέρα (κοινώς Καθαροδευτέρα), παρότι είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σαρακοστής), είναι συγχρόνως και το αποκορύφωμα της εορταστικής Αποκριάς. Και τούτο, γιατί η ημέρα αυτή θεωρείται προέκταση της Αποκριάς, αφού συνδέεται με τις προηγούμενες γιορταστικές ημέρες του κεφιού, των μεταμφιέσεων, της ξεγνοιασιάς, της ξεφάντωσης και της απόλαυσης άφθονου κρασιού, με νηστίσιμα όμως φαγητά. Λέγεται «Καθαρή», γιατί, όπως σημείωσε ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Α. Μέγας , από τις πρωινές ώρες της συγκεκριμένης ημέρας, οι νοικοκυρές συνήθιζαν, σε παλαιότερες εποχές, να καθαρίζουν από τα λίπη τα μαγειρικά σκεύη, με ζεστό σταχτόνερο. Και ο καθηγητής Δημήτριος Σ. Λουκάτος (1908-2003) πρόσθεσε ότι κάθε χριστιανός «καθαίρεται» ψυχικά και διατροφικά, γι' αυτό γιορτάζει την ημέρα αυτή στο ύπαιθρο, για να τονίσει την έννοια του καθαρμού.
Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλο, επιμέλεια: Τασούλα Δ. Τσιλιμένη, Ελένη Κονταξή, Ευγενία Σηφάκη, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη, σσ. 11-16., 2018
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β. Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο καθηγητής Β. Δ. Αναγνωστόπουλος είναι... more Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β. Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο καθηγητής Β. Δ. Αναγνωστόπουλος είναι πολυγραφότατος ερευνητής. Ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη του Λόγου, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης από την πλούσια εργογραφία του, η οποία δημοσιεύεται και στον παρόντα Τιμητικό Τόμο 1 . Τον απασχόλησε όμως ιδιαιτέρως ο Ελληνικός Παραδοσιακός Λαϊκός Πολιτισμός, ενώ είναι ίσως ο πρώτος που εισήγαγε στον χώρο της επιστημονικής μελέτης (πανεπιστημιακής) το αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας με τη διδακτορική διατριβή του, η οποία εκδόθηκε το 1991 2 .
Αναθεωρημένο και συμπληρωμένο κείμενο, στηριγμένο σε κεφάλαιο του βιβλίου μου Νεωτερική Λαογραφία... more Αναθεωρημένο και συμπληρωμένο κείμενο, στηριγμένο σε κεφάλαιο του βιβλίου μου Νεωτερική Λαογραφία (τρίτη έκδοση, 2012).
Είναι γνωστό ότι ευχετήριες κάρτες υπάρχουν στο εμπόριο για ποικίλα εορταστικά, οικογενειακά, προ... more Είναι γνωστό ότι ευχετήριες κάρτες υπάρχουν στο εμπόριο για ποικίλα εορταστικά, οικογενειακά, προσωπικά γεγονότα του ημερολογιακού κύκλου και της κοινωνικής ζωής. Κάρτες με έντυπα (μικρο)κείμενα ευχετικών μηνυμάτων αποστέλλονται συνήθως για ευχάριστα γεγονότα της οικογενειακής ζωής (γέννηση, βάπτιση, αρραβώνας, γάμος, ονομαστικές γιορτές, γενέθλια), πανεπιστημιακές και άλλες επαγγελματικές επιτυχίες, όπως επίσης στην καθιερωμένη πια και στη χώρα μας γιορτή του αγίου Βαλεντίνου των ερωτευμένων (14 Φεβρουαρίου), στη γιορτή της Μητέρας (δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) και φυσικά στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα -Πρωτοχρονιά, Πάσχα). Οι κάρτες αυτές λειτουργούν ως (επικοινωνιακοί) αγγελιαφόροι εορταστικών μηνυμάτων, συμμετοχικής στοργής και αγάπης και παράλληλα υποδηλώνουν τις κοινωνικές τάσεις, ιδέες και επιθυμίες. (Είναι ενδιαφέρον θέμα λαογραφίας η μελέτη τους).
Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουάριου γιορτάζεται και στη χώρα μας (ιδίως από τη δεκαετία του '80) ο Δυτ... more Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουάριου γιορτάζεται και στη χώρα μας (ιδίως από τη δεκαετία του '80) ο Δυτικός άγιος Βαλεντίνος ως ο άγιος και προστάτης των ερωτευμένων. Την ημέρα αυτή οι ερωτευμένοι ανταλλάσσουν ερωτικά μηνύματα, λουλούδια και διάφορα δώρα, οργανώνουν (οι νεώτεροι προπάντων) ειδικές συγκεντρώσεις για να τιμήσουν τον νεοφανή αυτόν, σ' εμάς τουλάχιστον, άγιο του έρωτα ή επισκέπτονται μαζικά τα νυκτερινά κέντρα για μια ξεχωριστή διασκέδαση («Το 'χει η μέρα», λένε πολλοί...).
Στον τόμο: Η διαχείριση της παράδοσης. Ο λαϊκός πολιτισμός ανάμεσα στον φολκλορισμό, στην πολιτισ... more Στον τόμο: Η διαχείριση της παράδοσης. Ο λαϊκός πολιτισμός ανάμεσα στον φολκλορισμό, στην πολιτιστική βιομηχανία και τις τεχνολογίες αιχμής. Επιμέλεια: Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Μανόλης Γ. Σέργης, Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου. Εκδόσεις Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2016.
Κρητικά Νέα, έτος 40 (Ιούνιος 2016)
Uploads
Papers by Minas Al. Alexiadis
Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου
«Κλεόβουλος ο Λίνδιος»,
στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την Τιμητική Εκδήλωση Μνήμης
για τον Δωδεκανήσιο Πολιτικό Ιωάννη Γ. Ζίγδη
(Αίθουσα της Γερουσίας, 1η Μαρτίου 2018)